Menu Close

De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. Din cele 1.400 de persoane infectate, conform statisticilor oficiale, au murit 41. 41 din 1.400. Din cele 41 de persoane care au murit, una singură avea sub 40 de ani, mai exact 36, deci au murit persoane în vârstă, cu sistemul imunitar slăbit. Toate persoanele care au murit, au murit în China. Nu a murit nicio persoană purtătoare a acestui virus în Franța, Statele Unite sau în altă țară. Asta înseamnă că mai contează și calitatea îngrijirilor medicale. Sau prezentarea de urgență la medic, din primele stadii ale bolii. Dar în Wuhan, acum medicamentele antigripale sunt raționalizate (două cutii de persoană la farmacie, unde sunt mereu cozi). Cei bolnavi, din spitale, primesc mâncare la plic (conform unor postări de pe Twitter). Nu sunt chiar cele mai bune condiții pentru ca organismul să lupte cu boala. Multe persoane au fost deja externate (ce s-a întâmplat cu ucigașul, a hotărât să nu mai ucidă?). Este foarte interesant că presa scrie numai despre numărul de îmbolnăviri, nu și despre numărul de vindecări și de externări, ca și cum cei care s-au îmbolnăvit au rămas bolnavi pe viață.

Cel mai mare ucigaș acum e panica. De ce? Oamenii se îmbolnăvesc la Wuhan și  pentru că se înghesuie pe culoarele spitalelor, chiar dacă nu au simptomele îmbolnăvirii cu coronavirus. Și iau virusul din spital. În Franța, după cum spunea azi un medic, oamenii cheamă ambulanța pentru că tocmai au trecut pe lângă un chinez care își sufla nasul în batistă. În România, oamenii golesc farmaciile de antivirale (aflat de la sursă). Cu cât te sperii mai tare, cu atât bagi mai multe antivirale în tine la orice răceală, respectiv chemi ucigașul, pentru că îți scade imunitatea în fața virusului care te poate pune în pericol. Scade și stocul de antivirale, deci când vine ucigașul, ne găsește pe jumătate uciși. Dacă vine. Și când va veni s-ar putea să avem surpriza să nu fie chiar atât de ucigaș. Ceea ce ar face să scadă dramatic audiențele instituțiilor mass-media, precum și profiturile companiilor farmaceutice. Vrea cineva asta?

Situația convine politicienilor, pentru ca după frică, vine întotdeauna mânie, care poate fi speculată în alegeri, că e an electoral.

 

271 Comments

      • Denisa

        Ratiunea si punerea informatiei prin filtrul mintii este o raritate in zilele noastre. Un popor rational nu poate fi controlat de aceea panica primeaza. Haos controlat

          • Petrica

            Se pare ca pe planeta noastra multimea de oameni care transpira zilnic pentru producerea de bunuri si venituri a fost destinata mortii prin orice mijloace pt a fi inlocuite de roboti care nu sunt programati sa ceara nimic, doar sa execute..
            Asadar SUPERBOGATIi care se cred deja o superspecie si stapani cu drepturi depline ai planetei au decis sa testeze tot mai multe sisteme de uccidere colectiva farà repercusiuni legale.
            Cand vor avea toate rezultatele pe birou vor decide care sunt metodele cele mai efficace si le vor aplica…..
            Va intreb insa…. Trebuie obligatoriu ca noi, fiecare cateva milioane, sa ne lasam viata si existenta la discretia unuia caruia bogatia obtinuta prin crime si ilegalitati nepedepsite i-a luat mintile , sau trebuie sa ai arata ca e la fel de muritori ca noi asigura du-I tratament ul pe care ni l-a pregatit, vazand – ne de propriul interes si de salvarea planetei pentru a o lasa farà nebuni, criminali, si delicventi, curata copiilor si nepotilor nostrii????

      • Andrei

        Bill Gates a creat si patentat acest virus la o companie din Marea Britanie numita Pirbright. El doreste depopularea planetei prin Vaccinare.
        Sunt pe youtube toate conferintele lui unde explica negru pe alb.
        Acest virus este contagios la cei ce mananca dulciuri.

    • bau bau

      Guio, daca tu esti asa viteaz haide in China si da o mana de ajutor in spitale! Ca iar toti is prosti si creduli numa’ romanu’ le stie pe toate. Hai sictir!

    • Dana

      E ușor sa scri cind nu ești in China sau chiar Toronto Personal in 2002 -2003 am experimentat SARS la Toronto Cu toată carantina impusă oamenii au murit 42 Așa ca gripa din 1918 nu a fost poveste ci realitate

    • Novák Árpád Zsolt

      Manipulează…. Propaganda comunistă chineză care își ține populația sub teroare și sărăcie! Pentru acești diavoli viața câtorva persoane nu contează! Sincer, de ce am impresia că acest virus a fost creat în laborator? Oare greșesc sau intuiesc bine? Ca apoi să trâmbițeze că sunt pe cale să creeze un vaccin însă au reușit să izoleze tulpina! Toate sunt manevre! Nu vedeți că peste tot pe piață numai produse chineze sunt? Ceva se urmărește. Nu aș greși dacă aș afirma că dacă ar vrea în loc de fabricarea armelor cele mai sofisticate, dacă și-ar uni eforturile în scurt timp ar combate toate formele de cancer! Trăim într-o lume al naibii de rea și egoistă și lacomă.

      • horea

        Intr-adevar, este ciudat modul in care a aparut virusul. Initial se spunea ca este de la serpi, dar aceasta ipoteza a fost contrazisa. Inca nu se stie de unde a aparut

      • Lumy

        10 indicii care ar trebui să ne pună pe gânduri

        1. Coronavirusul uman a debutat cu primul caz depistat pe data de 31.12.2019, în centrul Chinei, la fix 2 luni distanță de noul an chinezesc, exact înainte de momentul la care mișcarea populației chineze din diaspora este la cote maxime. Cu alte cuvinte, momentul perfect pentru răspândirea unei pandemii.

        2. Deși presa mainstream prezintă virusul ca pe o noutate, vinovați de apariția lui în China fiind făcuți vânzătorii de animale sălbatice, aflăm că de fapt el fusese “patentat” și înregistrat la Oficiul de Mărci și Invenții al SUA încă din 2004, “inventarea” lui fiind rodul muncii unei ample echipe de “cercetători”. https://patents.google.com/patent/US7220852
        Mai mult, in orasul Wuhan, unde s-au declanșat epidemia, se afla cel mai mare laborator de studiere a virușilor din China
        http://epochtimes-romania.com/news/coincidente-ciudate-despre-marele-laborator-bacteriologic-din-wuhan-care-lucreaza-cu-virusul-de-sars—296827

        3. Deși epidemia se răspândește extrem de repede și a omorât deja aproape 30 de persoane, în mod straniu, Organizația Mondială a Sănătății nu se grăbește să declare pandemie, deși au apărut cazuri de îmbolnăviri în mai multe țări.
        https://m.mediafax.ro/externe/coronavirusul-din-china-decizia-organizatiei-mondiale-a-sanatatii-privind-declansarea-starii-de-urgenta-internationala-cinci-orase-in-carantina-bilantul-mortilor-18739444

        4. În România, “expertul” Streinu Cercel nu pare îngrijorat și prezintă calm situația, deși în anii trecuți, când existau situații mult mai puțin grave, acesta isteriza populația cu sfaturi îndemnuri de a se vaccina. Acum, acesta măcar recunoaște că pentru coronavirus “nu există vaccin”. Sau, mă rog, nu oficial, pentru toată lumea
        http://m.ziare.com/social/masuri-de-urgenta-in-spitalele-bucurestene-din-cauza-gripei-cum-se-face-diferenta-intre-gripa-si-virusul-din-china-1594850

        5. Deși pe rețelele de socializare apar imagini cu oameni cazuti la pământ, nemișcați, presa nu se grăbește să prezinte și să comenteze imaginile respective, căci s-ar naște întrebarea legitimă: avem de-a face cu o simplă gripă (tuse, febră, slăbiciune, dureri musculare) sau e ALTCEVA, ce nu ni se spune ?!
        https://youtu.be/03k7F3ygNAQ

        6. Deși se pot lua măsuri preventive, autoritățile nu par să dorească răspândirea pandemiei. Nu au fost oprite zborurile dinspre China, nu se instruiește populația cu măsuri de prevenție, in caz de pandemie. Se insistă doar cu vaccinarea antigripală (inutilă in cazul coronavirusului) fiind comandate in România încă 35.000 de doze.
        http://m.ziare.com/social/ministerul-sanatatii-mai-cumpara-35-000-de-doze-de-vaccin-antigripal-precedentele-achizitii-au-fost-cu-scandal-1594873

        7. Deși aflăm că Bill Gates a finanțat și cumpărat cercetările despre coronavirusul uman, nu ni se dau detalii dacă există un remediu pentru acesta, sau dacă virusul suferă mutații la fiecare replicare, precum SIDA. Probabil este rezervat doar elitei, celor “aleși”. Se așteaptă cu calm 60 de milioane de morți !
        Asta ne așteaptă:

        “…pe 18 octombrie 2019, deci tot înaintea izbucnirii pandemiei, Fundația Bill și Melinda Gates, Johns Hopkins Bloomberg School for Public Health și Forumul Economic Mondial au organizat în colaborare un eveniment la New York, unde „politicieni, oameni importanți de afaceri și oficiali din domeniul sănătății” au realizat o simulare a unei pandemii cu coronavirus.

        Intitulată Event 201, simularea i-a pus pe participanți „în situația de a se afla în mijlocul unei pandemii necontrolate de coronavirus care se împrăștie asemenea unui incendiu din America de Sud pentru a face ravagii în lumea întreagă”.

        Potrivit Universității Johns Hopkins, „în simulare, CAPS (coronavirusul) a provocat 65 de milioane de morți în 18 luni”.

        Un profesor de la Imperial College din Londra avertiza recent că actualul coronavirus are aceeași rată a mortalității ca gripa spaniolă, care, în 1918, a provocat între 20 și 50 de milioane de morți.

        Un video realizat cu prilejul simulării, care prezintă desfășurarea imaginară a pandemiei, arată că virusul imuno-rezistent botezat CAPS paralizează comerțul internațional și călătoriile, aruncând economia mondială într-o criză fără precedent.”
        https://evz.ro/ce-coicidenta-bill-gates-are-patentul-virusului-mortal-de-la-wuhan-se-asteapta-60-de-milioane-de-morti.html
        Același Bill Gates care vorbea anii trecuți de reducerea populației prin vaccinare. Sau mă rog, viruși mortali, că tot despre asta era vorba http://m.ziare.com/bill-gates/bill-gates-vrea-un-vaccin-pentru-reducerea-populatiei-video-1000186

        8. Deși este deja în desfășurare dezastrul umanitar din China, nimeni nu vorbește despre impactul asupra economiei mondiale a efectelor pandemiei. Probabil asta e și ideea, să ne prindă nepregătiți.

        9. În tot acest timp, nimeni nu pare să observe că scenariul evenimentelor pare să fi fost scris și ecranizat in 2011, cu detalii surprinzător de exacte (locul și momentul declanșării epidemiei, etc.)
        https://en.m.wikipedia.org/wiki/Contagion_(2011_film)

        10. În 1996, se publica in România o proorocire a unui călugăr de la Muntele Athos, in care printre altele, se afirmă că în anul 2020 elita iudeo-masonica va declanșa o criză mondială pe fondul unei epidemii ucigașe, forțând toată lumea să accepte un “tratament salvator” sub forma unui cip medical, implantat sub piele sub forma unui banal vaccin.

        V-am trezit interesul ?! Cam multe ciudățenii și coincidențe, nu-i așa ?! Via Rapcea Mihai

      • ondalin

        haha, la asta ma gandeam si eu zilele trecute, partea cu ‘creat in laborator’, ca dupa aia, sa vina ei cu antidotul in cateva zile !!

    • Simona

      Articolul acesta nu are nicio legatura cu realitatea, in Franta sunt deja 2 morti si au ajuns deja 3 victime in US. Guvernul din China incearca Chiar sa musamalizeze situatia reala, acesti virusi au fost, sunt si vor fi incontinuare o adeavarata amenintare pentru omenire!! Documentati va si numai cititi articolele scrise de aceste persoane care vor sa fie virali si sa i citeasca oamenii sa faca ei bani!!punct

      • horea

        @Simona: nu este adevarat ceea ce scrieti. Nu a murit nimeni nici in Franta, nici in Statele Unite. Nu confundati numarul de imbolnaviri cu numarul de decese. Dar daca faceti asemenea confuzii, este de inteles de ce v-ati speriat asa de tare. Si de ce v-ati maniat dupa ce v-ati speriat. Am explicat mecanismul in articol, mania urmeaza fricii. V-ati speriat si apoi v-ati maniat. Pe mine…fara sa am nicio vina. Eu nu am nimic de castigat din viralizarea acestui articol, nu fac publicitate pe blog, nu servesc niciun interes politic sau comercial. Nu castig bani din blog. Sunt cadru didactic universitar.

    • Andrei

      Tinand cont ca eu traiesc in China si Romania e cu vreo 250 de ani in urma, cred ca spitalele de aici sunt mult peste orice “standard romanesc”, de fapt…spitalele de stat din romania nu le pot numi spitale ci doar orori. In fine, nu mai vorbiti de chinezi pentru ca ne depasesc cu mult la orice capitol. Cand vom avea macar drumuri, poduri, cladiri, spitale, scoli si tehnologiile avansate de care dispun la ora actuala ei…atunci aveti dreptul sa va credeti superiori, pana atunci Romanica e zace undeva nfundul gradinii si nu exista pe nicio harta mai baieti. Lasati superioritatea ca suntem intr o mare ceata si praf. Saracii planetei momentan…daca vine un virus din asta peste romania nu e ij stare nimeni sa se mobilizeze, va prinde cu chilotii ncur. Toti mafiotii aia care va conduc n o sa miste un deget ptr nimeni. Sa vedem atunci ce articole umflate mai scrieti…despre care e mai credul, care e mao fraier 😂. Poporul nostru, pare rau ca zic… dar suntem o gluma.

  1. Oiimpia

    Trăim intr-o lume nebună,nebună!Eu azi citeam despre colesterol,care acum 40 de ani era normal pana la 300 acum ești deja pe statine la 200.Eu il am mereu spre 300,dar hai sa merg sa imi fac un eco-doppler la cornariene.Păi unde o fi excesul de colesterol?La 70 de ani nu am nici o depunere,ba ma intreaba medicul…ce mancați doamna de aveți așa de curate vasele de sange?Păi mănânc de toate,inclusiv slănină cu ceapă.Așa și cu virusul ăsta.China doar in media e stat cu creștere economică,pai acolo sunt membrii partidului comunist mai numeroși decat populația Ro.Ce condiții de viață or fi avand prin satele lor și cât de inghesuiți sunt in suprapopulatele lor orașe,doar ei știu.Vai de capul lor!Cultura lor e total diferita de a altor popoare,cum sa consumi șerpi și lilieci?

    • Bodescu Gabriela

      Oamenii au nevoie de informatii nu de stiri care au drept scop menținerea lor in de stare de frica pentru a putea fi manipulați de industria farmaceutică cu fel si fel de antibiotice sau vaccinuri.

    • Arania

      La 14 miliarde omenire cred că ar mânca și bocanci .. Acum că au luat cu asalt Africa unde au investit la greu și au populat zone întinse nu poate fi pe placul marilor puternici ai lumii..de aceea nu mi se pare ciudata “scurgerea” acestui virus asa peste noapte din laboratorul biologic din chiar Wuahan..Dacă chinezilor nu le pasă câți dintre ai lor mor, noi ne dăm de ceasul morții sa nu ajungem in situația lor, pentru că ne pasă.

    • horea

      Da, exact, imi amintesc ca prin octombrie scria ca va fi cea mai grea iarna din ultimii 50 de ani si noi ne incalzim la soare :))

    • horea

      Văd ca mesajul (care precede colajul) incepe cu cuvintele scrise cu majuscule: ”MORE SCARY IMAGES”. Individul a încercat clar să vă sperie și se pare că a reușit. Cuvintele scrise de el, cu majuscule, se numesc cuvinte care fac BUZZ, cuvinte care tulbură, trezesc emoții, deci atenția. Găsiți definiția lor în prima mea carte, “Tehnici de comunicare în social media”, Polirom, 2011. E trist că funcționează. Unii fac audiență pe baza emoțiilor dvs. Individul respectiv se pare că are nevoie, se recomandă ca Antreprenor și Public Speaker. Urât, însă din partea lui, că folosește frica pentru promovare. Situația este gravă acolo, am scris și în articol, în primul rând din cauza panicii induse de unii precum cel pe care l-ați citat. E trist că nu puteți ieși din frică. Din păcate, frica duce la stări permanente de anxietate, la furie și apoi la depresie. Și închei: situația în China este dezastruoasă. În primul rând pentru că este gestionată prost (este și normal într-un sistem totalitar unde individul nu contează, unde se închid orașe iar oamenii sunt ținuți ca vitele). Dar virusul nu este ucigaș. Are efecte aproape ca o gripă foarte urâtă. Mergeți în noaptea asta la Victor Babeș sau la Matei Balș, să vedeți ce este acolo la Urgență. Apoi puteți face un colaj de imagini cu titlul MORE SCARY IMAGES și băgați spaima în tot mapamondul slab de înger. Rețeta e simplă. Păcat, mare păcat că funcționează

      • Nicoleta Pali

        Sunt de acord ca media … are un stil anume de a face din tantar armasar. Am avut sediul langa Realitatea si i-am auzit vorbind cand trimiteau reportera pe teren si m-a umflat rasul la ce indicatii a primit.
        Nu ma intereseaza ce scrie ala. Nici nu am vazut cuvintele alea cu litere mari si nici nu ma tavalesc pe jos de frica.
        Am urmarit clipul si nu cred ca-i chiar atat de inofensiv acel virus din moment ce imediat ce are cineva simptome este izolat in tub sau mai stiu eu ce, iar aia care-l cara au costume speciale. A murit inclusiv unul dintre medici. Aia au inchis orase intregi. La gripa noastra sezoniera nu se face atata tam-tam. Eu cred ca doar un medic poate spune daca este sau nu atat de ucigas. V-ati gandit ca poate nu e ce ni se spune ci poate ca este altceva, scapat de sub control? Poate cifrele alea nici nu sunt reale. Poate in realitate, nr mortilor este mult mai mare. Pe mine nu ma impresioneaza cei panicati. Cei ce iau masurile alea extreme, insa, ma pun pe ganduri.
        Si nu, nu ma tavalesc pe jos de frica. Astept sa vad ce se intampla. Nimic mai mult. La mine, instinctul de autoconservare inca funcioneaza. Iar daca se apropie virusul de mine si familia mea imi voi lua masuri de precautie.
        Sa afirmi ca nu-i chiar atat de ucigas… mi se pare cel putin amuzant in situatia asta. Eu nu m-as grabi sa ma dau atotstiutoare in situatia asta. Mai ales ca nu avem acces la date reale.

        • horea

          Am scris în articol de ce nu este chiar atât de ucigaș. Reiau pentru dumneavoastră: au murit 41 de oameni din 1.400 de îmbolnăviți. Nu au murit oameni decât în China. Deci nu e așa de ucigaș. Da, numărul deceselor poate fi mult mai mare. Eu am scris în text: conform datelor oficiale. Dar trebuie să privim numărul deceselor raportat la numărul îmbolnăvirilor. Să spunem că sunt 100 de decese, la 4.000 de îmbolnăviri (că și îmbolnăvirile sunt mai multe). Proporția dintre numărul deceselor și numărul îmbolnăviri vă arată cât de ucigaș este virusul. În China, că în alte țări nu a murit nimeni, deci nu e ucigaș deloc. Ce ziceți de asta? În rest, de ce-i bagă în acele tuburi (doar în China?)…poate tocmai de aceea au murit…că dacă ai probleme respiratorii și ești băgat într-un tub nu cred că te ajută. Nu intru în detalii, poate fi o punere în scenă, un medic ar răspunde mai bine (nici măcar nu păreau a fi tuburi, ci niște folii). Nu trebuie să uitați că în China nu există presă liberă, nu postează nimeni liber ce vrea. Și, la noi, la Revoluție, occidentalii au crezut că s-a otrăvit apa și alte basme ale Televiziunii Publice. Nu credeți tot ce vedeți, mai ales dacă vine din China. Studenții mei chinezi de la Masterele din Franța, când plecau în China, în vacanță, ne spuneau că nu vor mai putea comunica deloc online…cu excepția mailului. Da, a murit un medic, dar știți de ce? Pentru că lucrează până la epuizare și nu sunt hrăniți deloc. Eu am fost internat în spital pentru gripă în România. La un moment-dat, medicul care ne trata s-a îmbolnăvit mai rău ca noi. Pentru că făcuse gărzi peste gărzi, era epuizat și, expus mereu la virus, a cedat. Era să moară. De gripă. Și de epuizare. Situația este similară în China și se mai adaugă efectele dictaturii, unde individul nu prea contează. O asistentă se plângea că dupa 48 de ore de muncă în continuu a primit de mâncare o supă de tăiței. Asta a fost masa ei în 48 de ore de muncă fără somn. Păi cum să nu mori, cum să mai ai imunitate? Ne-am minunat toți că se face spital la Wuhan în 10 zile, dar acei oameni au fost rechiziționați și obligați să muncească fără pauze, ceea ce într-o societate democratică nu se întâmplă. Încă o data, eu nu vreau să vă conving să nu vă mai fie frică. Rămâneți în frică, dacă așa vă simțiți bine. Cumva sunt șocat și contrariat că trebuie să mă lupt atât de mult cu frica cuiva. Și nu sunt terapeut deci mă opresc aici. Dumneavoastră însă nu ar trebui să opriți. Ar trebui să vă pună pe gânduri faptul că ați încercat să mă convingeți și pe mine să-mi fie frică și să vă luați în serios anxietatea. “La gripa noastra sezoniera nu se face atata tam-tam.” Despre tam-tam și efectele lui am scris în articol.

  2. George

    Și acest virus, că multe alte virusuri, a fost răspândit intenționat. O comunitate bolnavă și slăbită moral, dar și complet dezbinată, cum este chiar cea din Romania, reprezintă cheia victoriei ,,băieților deștepți,, asupra lumii. Sida, pesta porcina, gripa aviară, encefalopatia spongiforma și alte virusuri, au creat psihoza de care tocmai au nevoie ,,cei din umbra,, . Din interese de economice (virusurile animalelor) și sociale (cele semnalate la om). Ce istoric au acești agenți patogeni. Oficial, au fost semnalate abia în ultimele decenii. Cu scopuri precise. Dacă înainte vreme teoria conspirației eugeniei globale părea pentru multi produsul imaginației bogate, acum apare din ce in ce mai evidenta realitatea ei. Să se compare ,,eficienta,, medicamentelor actuale, cu generațiile mai vechi de medicamente! Asta pentru cine a prins acele vremuri. Să se compare conținutul de aditivi toxici ai produselor alimentare actuale, cu cele ale alimentelor de odinioară. Să se compare vârstă medie la care se moare acum, cu vârsta la care se murea atunci. Ieșirea la pensie devenea o bucurie, întrucât oamenii încă mai erau în putere și mulți continuau să muncească în particular. Acum aceasta situație a devenit din ce in ce mai neverosimilă, moartea survenind înaintea pensionarii, sau imediat după pensionare. Să se compare, de asemenea, starea sănătății proaspeților pensionari, cu sănătatea celor de atunci. Au apărut la tineri afecțiuni care înainte erau caracteristice vârstei a doua sau chiar a senectuții. Cer scuze pentru aceasta mai lunga expunere de idei, dar nu puteam spune prea multe în doar 2-3 cuvinte, iar cele prezentate sunt convingeri datorate unei perioade mai lungi de analiza a aspectelor sociale și realitatea pare să-mi confirme.

  3. George C

    Îmi permit sa intervin. Am întâlnit acum doua zile, în Londra, un grup de oameni de afaceri chinezi, oameni cu acces la informații mai exacte fata de cele care apar în presa și în declarațiile oficiale. Aceștia spuneau ca problema este foarte serioasa, cel puțin în China. Cei care au prins epoca Ceaușescu, știu ca informațiile “negative” deveneau publice numai când nu mai exista posibilitatea de a le ascunde, iar atunci când erau recunoscute, erau însoțite de o întreaga campanie de minimalizare a gravitații faptelor.
    Cei din China spunea ca numărul real al contaminatilor este de peste 10.000. Și este logic ca, dacă au închis un oraș mare (Wuhan, 10 mil locuitori) și încă vreo 10 mai mici (de 1 milion locuitori), înainte de anul nou chinez, este o mare problema. Și mai spuneau ca în Wuhan este un centru de cercetări biologice de nivel 4, specializat în viruși extrem de periculoși, și ca, după părerea lor, acesta este un virus care a “evadat” din acest centru. Mai pot spune ca își căutau modalități pentru a amâna cât mai mult revenirea lor în China.
    Totuși prefer abordarea dumneavoastră “optimista”.
    Personal, chiar dacă am primit aceste avertismente, am preferat sa ma plimb zilele astea în cele mai aglomerate zone din Londra, inclusiv cartierul chinezesc.

    • horea

      Da, este posibil sa fie mult mai mare numarul celor contaminati. Intrebarea este cati dintre acestia au murit. Proportia dintre numarul celor decedati si numarul celor contaminati ne arata cat de ucigas este virusul

  4. Bălănescu Angela

    Foarte bun mesajul transmis! Părerea mea este ca cel mai mare rău după revoluție este televiziunea! Din păcate oamenii nu mai gândesc! Foarte des aud: “așa este pentru ca au spus la televizor”!

  5. gigi

    In manualul fiecarui marketer scrie: Frica vinde. Si unde se foloseste cel mai mult? In pharma. Mai multe sanse sa mori de un accident si de intoxicare cu plumb in ro, decat de corona- what?

  6. George

    Aveti mare dreptate. Nu avem niciun motiv de ingrijorare.

    https://twitter.com/i/status/1221132851959169024
    https://twitter.com/Jeanale04736567/status/1221139815242129409
    https://twitter.com/t_fergusonn/status/1221202954331598850

    45 milioane de persoane. in carantina fortata. Nu intra si nu iese nimic. Blocaj al armatei. Suficient de multe voci care spun ca cifrele reale cu numarul de persoane afectate nu ar fi de 2000 de persoane, ci de 50 ori mai mare. Si numarul de deceselor ar fi mare, doar ca sunt trecute cu alte cauze pentru calitatea statisticilor.

    Eu zic ca priviti simplist, pentru ca doriti sa fiti vocea din cor care suna altfel.

    Intr-adevar, in epoca social media, se poate face din tantar-armasar si specula pe fobii pentru obiective clar definite.

    In cazul de fata, daca mergi pe logica, iti dai seama ca sunt motive sa ne temem. Indiferent de ce fir ai alege, sceptic sau optimist, modelul logic iti spune ca se intampla ceva.

    • Leonn

      Salut

      Am studiat putin primele cifre. Daca sunteti atenti onsa vedeti

      41 urmat de 14 si zecile (00) asta inseamna aliniere. Doua paralele in oglinda si este un mesaj. Mai mult, au fost 40 + 1 persoana sub 40 iar persoana sub patruzeci inseamna are cifra 9, confrimare. Ma opresc aici, este interesant. LL.

  7. Gabriel

    Cel mai bun si sanatos “antivirus” e siropul de catina cu miere de salcam.Fara vaccin ,fara pastile si citrice stropite….Nu am mai racit de multa vreme,umblu dezbracat,uneori si in maneca scurta la -2 grade…;) Hai ,sanatate si numai bine….schimbati postul sau inchideti pagina cand vedeti articole de genul asta,va panicati degeaba.

  8. Corina

    Mama mea a luat prima data antibiotice dupa 50 de ani. Sre 97 de ani, traieste. Eu am luat pe la 20 de ani. Fata mea a luat de la 4 luni, iar nepoata mea de 7 ani cred ca a luat mai multe medicamente pana acum decat eu si mama la un loc. Trageti concluzia.

  9. Manuel

    Italienii au anuntat ca ar fi vorba de un virus scapat de la un laborator militar. Se crede ca sunt multi mai multi morti, sunt 56 milioane de oameni in carantina.

  10. felicia bulzan

    Imi place articolul… Mare hau hau ….deci inca o data se adevereste ca presa si televizorul tampesc poporul ….ca Farmaciile si importatorii de citrice (stropite -de-ti vine rau cand le mirosi)sa-si faca numarul ..Si mai e ceva …nici sistemul imunitar nu se intareste hop-top …in timp-tot timpul si cu miscare-sport indiferent de varsta …Nu suntem un popor educat in acest sens …trist

  11. Rodica constantin

    La noi tot timpul se face din tintar armasar…… Se manipuleaza la greu, ca sa ne distraga atenta de la alte probleme mai grave….. Multumesc pt informare. Doamne ajuta!

  12. Solomon Sorin

    Totul este comercial si manipulant. Totul e facut in folosul unor oameni care controleaza aceasta lume si pe noi implicit. Doar pentru specula si cresterea vinzarilor care duc automat la cresterea profiturilor acestor oameni. Din pacate suntem tot mai putini cei care vedem adevarata realitate, cei care inca nu suntem zombi si nu ne lasam pacaliti de mass media, cel mai mare mijloc de manipulare.

  13. v.m

    aveti dreptate doar pana la un punct. cel putin in ceea ce priveste romanii si poate chiar europenii in general, si in modul de abordare al presei care e de multe ori exagerat. panica si prostia oamenilor cauzeaza mai multe probleme uneori. Totusi trebuie sa va contrazic. in cazul acesta chiar exista un pericol. la noi in tara poate ca nu, dar la nivel global trebuie luat in serios.
    In primul rand nu se poate spune despre un virus care a facut 50 de victime in 3 saptamani ca nu e ucigas sau ca nu e atat de ucigas. Numerele transmise de presa chineza nu sunt reale… in al doilea rand se ia in considerare numarul de morti in raport cu numarul de bolnavi, nu cu cel al populatiei in general. Epidemia de SARS pornita tot din China in 2003 a omorat peste 700 de oameni in 40 de tari timp de aprox 10 luni. poate nu vi se pare un numar atat de mare dar reprezinta 10% din numarul de bolnavi, si acest procent este foarte mare. Iar noul virus se presupune a face ravagii mult mai mari. in al treilea rand, o epidemie de acest gen se poate opri foarte greu. virusul are o perioada de incubatie de 10-14 zile, si cu numarul de chinezi care calatoresc zi de zi… nu se poate stii cati intra in alte orase sau tari fara a arata simptome si e aproape imposibila urmarirea traseului acestui virus. Poate ca nu ne intereseaza pe noi tinerii sanatosi, ca doar batranii cu sistemul imunitar slabit au murit… dar daca contactam virusul si o imbolnavim pe bunica sau vreun prieten ce sufera de o boala care ii slabeste sistemul imunitar? in plus virusul poate muta, si poate cauza simptome mult mai grave… Eu locuiesc in Coreea, tara in care intra zilnic sute de mii de chinezi… mai ales acum de sarbatori. numere mari de imigranti si studenti straini au plecat acasa in china cu ocazia celor cateva zile libere si se vor intoarce saptamana viitoare… Ultima epidemie data de un coronavirus a omorat 170 de omaeni in Coreea acum cativa ani… si chiar daca orasul Wuhan a fost inchis virusul a ajuns deja in zeci de alte orase ale Chinei, inclusiv in Beijing…. si asta pune la risc si destinatiile turistice preferate ale chinezilor. Mama mea este medic si se numara printre cei care vor fi chemati la carantina aeroportului din orasul in care lucreaza (nu in RO) in cazul in care virusul isi face aparitia… a fost instruita in legatura cu ce trebuie facut in situatia respectiva si credeti-ma nu e prea linistita sau fericita. a avut experiente cu multe epidemii mai putin periculoase in cariera ei si realizeaza cat de greu este sa opresti un astfel de virus sa se extinda… si desi in romania poate asalteaza lumea farmaciile, in China oamenii nu au destule informatii despre virus din cauza cenzurii presei. panica in china nu e nici pe departe atat de mare pe cat e in afara ei…

  14. Dan Pascu

    Am 45 de ani, de 8 ani 5in în frâu cu tratament scleroză în plăci. Pentru mine, orice gripă, virus este mortal. La fel și pentru persoanele cu transplant sau hepatita b si c. In aceeași grupă de risc se află și părinții mei (trecuți de 70 de ani) și fetița mea, neintegrată încă în colectivitate (2 ani).
    Deci lăsați vrajelile liniștitoare. Cifrele nu te încălzesc cu nimic când TU PERSONAL te afli in pericol

    • horea

      Da, e adevarat, aveti grija de dumneavoastra. Asa cum ati scris, orice virus reprezinta un pericol pentru persoanele care au imunitatea slabita sau sufera de boli grave. Articolul meu era pentru oamenii sanatosi care s-au speriat degeaba. Inca o data, aveti grija si multa sanatate!

    • Diana Gheorghiu

      Aveti dreptate! Sunteti o familie expusa. Sunt sigura ca in aceste conditii stiti foarte bine masurile de siguranta elementare, alea care tin de igiena si evitarea locurilor aglomerate. Adica puteti reduce consistent pericolul, fara medicamente. Isteria, adeseori, este apanajul celor ce nu au motive speciale, celor ce-si hranesc cunostintele dintr-o singura sursa: aia cu “exploziv”, “mortal”, “ucigas”, etc. Articolul indeamna doar la echilibru.

  15. Rrr

    Conform statisticii dvs 737max ar trebui sa zboare inca, au murit “doar” 350 oameni, in timp ce milioane de pasageri au zburat in (asa zisa) siguranta. Btw, in 2019 in China au murit in 88000 de oameni din cauza gripei. Conform logicii dvs, devine de neinteles agitatia autoritatilor chineze pt (din nou) “doar” 55 victime. #freewuhan #numaivadrogaț #let737maxflyagain

    • horea

      Stimate domn Rrr, nu am scris niciunde in articol ca nu ar trebui sa se ia masuri. Am spus doar atat: nu te mai speria, drag roman 🙂 Sau sperie-te, daca te simti bine, nu am vrut sa te deranjez din starea de frica. Ah da si anxietatea merge bine cu drogurile, deci da, #nuvamaidrogaț 🙂

      • Rrr

        Sigur, sa se ia masuri dar sa nu ne speriem… Sau panicam… Pai asta cu nu va speriati/panicati e oricum o regula de bun simt, ti se spune si cand cade avionul de la 11000m si mai ai 2 min de trait. La ce bun sa te panichezi?! Dar sa se ia masuri,ne zice dl horea. F interesant articolul care nu spune de fapt nimic, dezinformeaza la fel de mult ca si cealalta parte a presei, hulita si dezaprobata aici atat de dlui cat si de fani.
        Conspiratia pharma! Pffff… Asta da teorie! Doar ca nu s-au facut inca medicamentele alea. Buuuun, o sa se faca, sigur va castiga o mare companie din asta. Probabil ca da. Cine va plati? Guvernul chinez in primul rand. Ups, fractura logica… Avansezi tangential teoria ca si autoritatile sunt de vina pt outbreak, ca pana la urma tot ele sa plateasca.
        Si platesc din greu… Construiesc spitale de cateva mii de paturi (pt doar 80 victime la aceasta ora) cu o frenezie mai mare decat plantam noi panselute in sect3. Daaaaar nuuuuu vaaaaa speeeeriati. Daca apare virusul asta la noi, siiiigur il tratam de o sa planga si mama la virus ca a indraznit sa calce prin ro, nu? Doar ca la noi nu ai nevoie de coronavirus sa mori, poti sa ai fractura de tibie fatala, sau si o gripa ca tot e sezonul. Sau de la o banala infectie luata din spital. Sau poti sa mori sunand la 112 sa te ia la misto operatorii. Sau… Sau… Sau. Dar in nici un caz de coronavirusi… Pe coronavirusi ii ia dl cercel la palme si pe noi dl horea ca ne-am panicat putin.
        Decamdata s-au epuizat stocurile de masti de protectie! Clar conspiratia producatorilor de masti.
        Ti-au spus tie studentii chinezi… Ca informatiile leaked prin social media sunt de fapt aprobate intr-un fel de PCC… Pfffooooaaaaaaaaaaaaaaaa, cu asta ai adaugat la articolul tau, pe langa ignoranta si dezinformare, o mare aberatie. O punctez aici doar, art tau e preaplin de ineptii sa ma ocup si de cea mai evidenta dintre ele
        A murit un medic… Care purta echipamente de protectie, care a avut acces la medicamente. Ce mare lucru, era epuizat, situatia a fost gestionata prost (o gestioneaza prost dar construiesc 2 spitale in 6 zile) . Au fost infectati 7 doctori in primele zile, toti purtand echipamente de protectie. Se crede ca virusul s-a transmis prin globul ocular, de aceea acum locuitorii din Wuhan se protejeaza si cu ochelari de inot. (e si asta conspiratia producatorilor de ochelari de inot cumva)
        In afara Wuhan, chinezii nu se protejeaza. Nu folosesc masti, ochelari sau alte cele. Pt ca PCC le spune ca situatia e sub control, pt ca doar 50 (acum 80) morti si, nu-i asa, statistic vorbind, la 1,4 mlrd, 50 e nimic. Le-a spus partidul ca nu e cazul sa se panicheze, cam ca dl horea in articol. Statistica le da insa dreptate.
        Am vazut prin comentarii ca sunt cativa fani care se mandresc ca nu iau medicamente. Bravo lor! Nici eu. Ultimul medicament l-am luat acum 15 ani, si ala fiind un banal fasconal. Si cred cu tarie ca cel mai bun tratament in caz de raceala e ceaiul fierbinte cu miere si lamaie. Dar sa nu credeti cumva ca mierea, catina, usturoiul sau mustelul va scapa de o eventuala epidemie/pandemie.
        Pe de alta parte achiesez la parerea dlui horea, nu sunt motive si nici proiectii de care sa ne speriem/panicam. Inca. Sunt insa mai mult decat suficiente motive sa fim atenti si sa incepem deja sa ne protejam. Sa intelegem ca imunitatea de turma este f importanta in viata de zi cu zi dar ineficienta in cazul epidemiilor. Degeaba esti tu perfect sanatos, ai o viata super sanatoasa (mananci legume si fructe zilnic, bei 2 litri de apa pe zi, faci zilnic 30 min ex fizice, samd) daca esti inconjurat de bolnavi contagiosi cand ai iesit in oras la cumparaturi sau sa socializezi. Sistemul tau imunitar, oricat de puternic, nu va mai face fata.
        Banuiesc ca cititorii dlui horea sunt mai inteligenti decat media ro, asa ca nu plictisesc aici cu reguli de igiena de bun simt. Doar ca ro e plina de inculti dpv al igienei. Pt care regulile de baza sunt limbi straine.
        Nici nu mai intru in detalii tehnice, cum ar fi rata de transmitere R0, care pare a fi anormal de mare, dar nu a fost inca stabilita exact.
        Problema in ro e ca sunt de fapt atat de multe probleme ca o viata de om nu ajunge in a le discuta pe toate darmite a le si rezolva.
        Si ca sa inchei, astept totusi raspuns la intrebarea de ce au banat 737max, daca statistic rata decese/pasageri era infima.

  16. Marius

    Modelul de “Q6” mentionat inca nu este deschis publicului. A fost inceputa productia sa pe baza modelului concept E-Tron lansat la Frankfurt, insa nu vad cum ar putea fi pe strazi sau in curtea unei vile din Nord…
    Utilizati ca orice necunoscator de masini aceleasi concepte si afinitati invechite, date ca exemplu negativ pentru omul “cu bani”, necinstit.

    • horea

      :))))) nu-mi vine să cred că mi-ați scris un asemenea comentariu! :)))) Eu ma refeream la Audi Q6 care populează de multă vreme străzile și curțile vilelor din București. Într-adevăr, există un stereotip legat de cei care conduc aceste mașini și stereotipul respectiv este legat de nivelul de inteligență. Îmi pare rău, sper că prin comentariul dvs total aiurea nu ați întărit acest stereotip 🙂 Legat de salarii si Q6….în alte țări, cum sunt Franța și Germania, de exemplu, doar directorii băncilor își permit mașini scumpe. Care la noi umplu străzile. Sunt cumpărate din salariu? Aș vrea să cred. Poate sunt cumpărate din salariu și greșesc eu.

  17. anonymous

    Da un pic pe twitter sa vezi live ce posteaza oamenii. Wuhan e un oras imens iar virusul evoleaza repede de asta se sperie lumea.

    • horea

      Va intreb: credeti ca ceea ce se posteaza pe Twitter este real? Studentii mei chinezi, de la Masterele la care predau in Franta mi-au spus cum sta situatia la ei acasa: nimeni nu posteaza pe alte retele decat cele interne. Daca se posteaza ceva in retelele “americanilor”, acest lucru se face cu implicarea, respectiv acordul autoritatilor (respectiv serviciile secrete chinezesti). Opinia mea este ca prin aceste postari, de care scrieti, China incearca sa sperie mapamondul. Asa pare la prima vedere, dar este posibil sa gresesc.

  18. Demarin

    Atât de mult, firesc și natural bun simț are articolul, că te întrebi, alea două minute universale până la apocalipsă (cum spun uni savanți), înseamnă așa de puțin în calendar, încât oamenii parcă nu mai văd și nu înțeleg, normalitatea evoluției lumii. Sunt așa de ușor de manipulat! Simplitatea cu care tehnologia le aduce de-a gata explicația pentru orice fenomen, nu-i obliga sa gândească, deloc, cu atât mai puțin analitic un fapt sau o întâmplare, așa că la fel, sau cu atât mai mult, decât orice abilitate a omului, mintea ca funcție de analiză și creierul ca organ fizic, se atrofiază. Trăim într-o lume de zombie. S-o inventa vreodată și un vaccin pentru prostie? Zic și eu așa cu tristețe, retoric,,,!

  19. Ana Olaru

    Cred ca orice gripa care nu este tratata corect si la timp poate deveni “ucigasa”.
    Oamenii obișnuiesc să exagereze si asta duce la panica.
    Cred ca daca mass media ar informa cum trebuie, “cap-coada”, populația, probabil lucrurile ar avea o rezolvare mult mai rapida, ca dehhh… dezinformarea poate costa timp.
    P. S : Felicitari pt articol!

    • horea

      Va multumesc mult. Si pentru mine este o bucurie ca mai exista in Romania oameni ca dumneavoastra (cei care ati citit si ati comentat rational, nu emotional)

  20. Mihai

    Pleacati de la premisa ca cifrele oficiale sunt reale ceea ce e o naivitate fara margini avand in vedere ca oricinne isi poate da seama de cenzura guvernului chinez a informatiilor din Wuhan. Numarul deceselor a fost estimat de OMS cu un ordin de marime mai mare adica cateva sute, acum 1-2 saptamani. Martorii oculari spun ca din ce au vazut/auzit si extrapoland la toata China decesele sunt de ordinul miilor insa rata de eroare e mare. Statistic adevarul e posibil undeva la mijloc. Da, panica nu e ok. Dar nici sa stai linistit ca si cum totul e firesc. Logica si ratiunea ar trebui sa primeze iar incertitudinea e singura certitudine.
    Citi asta: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2742996409125620&id=362232507202034

    • horea

      Nu am plecat de la premisa ca cifrele oficiale sut reale. Unde ati observat aceasta premisa in articolul meu? Va rog sa nu-mi atribuiti propriile dumneavoastra opinii. Pe mine ma intereseaza proportia celor decedati fata de cei imbolnaviti, fie ca este vorba despre cifre oficiale sau nu. Ok, cineva a scris in comentarii ca sunt 100.000 de imbolnaviri si 100 de decese. Poate e adevarat. Acum faceti proportia 100 de morti versus 100.000 de imbolnaviri si va veti da seama cat de ucigas este virusul. Cat la suta din cei imbolnaviti mor? Asta am vrut sa subliniez in articol. Nici eu nu cred ca cifrele oficiale sunt reale, dar chiar si in cifrele neoficiale, numarul celor decedati este foarte mic fata de numarul celor care s-au imbolnavit. Ceea ce infirma teoria vehiculata de presa, ca virusul este ucigas, adica ii omoara pe tot cei pe care ii imbolnaveste. Daca cifrele neoficiale sunt reale si au murit 100 de oameni, doresc sa va atrag atentia ca anul trecut in Romania, in luna februarie, au murit 97 de oameni din cauza banalei gripe. Nu va mai fie atat de frica. Sau pastrati-va frica, observ din unele comentarii ca unii se simt bine daca le este frica. Pastrati frica, nu vreau cu tot dinadinsul sa v-o iau 🙂

  21. Ema Stoian

    Domnule Badea,

    Locuiesc in China de 10 ani, m-am întors in România pe 1 Ianuarie. Situație nu este așa cum ați descris-o. Aveți multe prejudecăți. Situația spitalelor din China este foarte buna, sunt spitale moderne cu o buna pregătire și cu absolut tot ce au nevoie. Răspândirea virusului este foarte rapida, perioada de incubare la fel, sunt aproape 100.000 de oameni infectați și 100 de morți. Pentru a nu stârni panica, autoritățile încearcă sa țină aceste cifre sub control. Este adevărat ca doctorii și personalul medical este depășit de situație. Imaginați-va ca vorbim de mii și mii de oameni intrați in panica care nu știu ce au contractat și cât de grav este. Autoritățile sunt foarte eficiente iar Cei din Wuhan își risca viața pentru a nu transmite acest virus și altor orașe/tari. De anul nou chinezesc are loc cea mai mare migrație de populație din lume. Chinezii sunt foarte educați, au foarte mare grija de igiena lor și trăiesc in condiții bune și foarte bune. Restul sunt prejudecăți, lipsa de informație și multa ignoranta. Oamenii au fost externați pentru ca personalul medical a fost depășit de situație. I-au trimis acasa sa se trateze. A fost și cazul unei familii unde bunicul a fost primul care a contactat virusul și apoi l-a dat la soție, copii și nepoți. Cel mai mic purtător de virus este un copil de 2 ani. Va rog sa fiți cât mai empatici cu acest caz iar dacă nu înțelegeți nimic, păstrați măcar tăcerea.

    • horea

      Mă numesc Bădău, nu Badea. Deci dumneavoastră spuneți, vă citez: – – “Situația spitalelor din China este foarte buna, sunt spitale moderne cu o buna pregătire și cu absolut tot ce au nevoie”, ”Chinezii sunt foarte educați, au foarte mare grija de igiena lor și trăiesc in condiții bune și foarte bune.”, ”Autoritățile sunt foarte eficiente” . Sunt de acord cu dumneavoastră. Iar oamenii muncii, de la orașe și sate raportează cu mândrie îndeplinirea sarcinilor stabilite pentru următorul cincinal. Pentru construirea neabătută a societății democratice comuniste, leagăn al omului nou. Sunt de acord 100%, spuneți lucruri extraordinare. Cu un singur lucru nu sunt de acord: să păstrez tăcerea. Faptul că mi-ați făcut această recomandare la finalul mesajului dvs, a făcut să se vadă lupul de sub blana de oaie

  22. Schnabel

    56 de morti
    49 vindecati
    2000 confirmati cu acest virus
    Practic rata de mortalitate in acest moment e mai mare the 50% (pana cand cei 2000 de oameni se vor vindeca sau nu).
    ACESTE CIFRE VIN DE LA UN GUVERN COMUNIST SI CORUPT precum cei responsabili de Cernobil.
    Perioada de incubatie a virusului este de 2 saptamani timp in care un om infectat nu arata simptome dar poate transmite virusul.
    Ce vedem acum in Wuhan este virusul iesit din incubatie, in cele 2 saptamani inainte de asta au zburat zeci de mii de avione din Wuhan in toate partile lumii.
    Pe langa toate astea virusul poate avea mai multe mutatii de la o gazda la alta complicand toata treaba si mai mult.

    • horea

      M-ati speriat…56 de morti…Gripa banala a facut in Franta 8.000 de morti anul trecut, iar in Romania 97. Ce ziceti de asta? Atunci nu v-ati speriat. De ce? Pentru ca nu a avut nimeni interes sa va sperie. Si nici nu v-ati imbolnavit.

  23. Clara Popescu

    Știre la tv:
    “Virusul a ajuns In Shanghai. O persoana a decedat. Dezastrul continua”!
    Cuuum? Care dezastru? 😄😄
    Mulțumim pentru articol!
    Așteptăm ca cineva sa scrie un astfel de material.

    • horea

      Daca faceti un mic efort si cititi coloana din stanga articolului sau pagina ”Despre mine” observati cu usurinta ca sunt lector doctor la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, din cadrul Universitatii din Bucuresti, Profesor-cercetator la Universitatea din Nisa si Cercetator Stiintific Principal la Laboratorul International de Cercetare SIC.Lab Mediterrannee, de la Nisa. Daca micul efort a fost prea mare, v-am ajutat eu.

  24. Dorin Florea

    Hai sa nu uitam tara de fabricatie a acestui virus : China !

    Made in China ! => calitate nene … ce sa spun …

    Voi chiar credeti ca acest virus e chiar asa de viteaz, chiar asa de feroce ?

    Reveniti-va si nu mai puneti botul la toate magariile ce ajung in media.

    Sunt curios cum va reactiona virusul cand ajunge in Romania si e luat la “baston” de virusii din spitalele noastre.

    La noi se moare pe banda din diverse stupide motive.

  25. Ghionel

    Tot respectul meu stimate Domn.Ce bine ar fi daca ar fi publicate numai articole fara stiri false, ci articole reale fara imflorituri fara interese manipulatorii.

  26. Sergiu

    Domnu Horea, toata stima, sa spui ca un virus nu e pericol, cand nu stii mai nimic despre el, medical, este o pura prostie. Virusii au capacitatea a se muta foarte rapid, un virus care sta in incubatie 2 sapt si poate infecta in acele 2 sapt alti oameni, este de speriat! o gripa normala, in 3 zile esti la pat 5 zile cu febra 38-39 cel mai rau caz. Dar daca tu 2 sapt, nu simti nimic, infectezi pe absolut toti din jurul tau care la randul lor infecteaza pe altii in aia 2 sapt, pai aia duce a pandemie, de e adevarat, corpul uman sanatos va lupta cu virusul si in multe cazuri il va invinge, dar va afecta pe foarte multi (daca reuseste sa se raspandeasca cum se prognozeaza) iar aici zona de risc sunt copii si seniorii (60+)……scrii articolul de parca traiesti in pestera si nu iti pasa de nimeni. Masurile care se iau, sunt masuri menite sa atenueze impactul incazul in care forma devine ff periculoasa. Dumneata ai auzit de exemplu de Spanish Flu? 100 mil de oameni…….morti la 500 milioane infectati……

    • horea

      Stimate domn, anul trecut virusul gripei a ucis in Franta 8.000 de persoane. Ati auzit de acest subiect? Nu. V-ati speriat? Nu. Traiti? Da. Doar atat va raspund, intrucat nu intru in dialog cu cei care folosesc jigniri. Si sunt domnul Badau, nu domnu Horea, tovarase Sergiu

  27. Mircea Sasu

    Felicitări !
    Aveți dreptate. Și curaj .
    Probabil că e ocazia optimă să maculeze China.
    Din câte imi amintesc tapajul gripei din Franța nu a fost fix nimic față de ce se face azi.
    Ne doare profund de gripa din China, iar la noi AVIARA GRIPA ( citat Boc ) face din nou ravagii, dar s-a banalizat, presa a fraternizat cu Camarila și Pa !

  28. Fili

    Nu vedeți ca au pus stăpânire lanțurile farmaceutice și supermarketurile, pe tara noastră? Nu mai rezista nicio farmacie veche, toate au fost preluate de rechinii din industria farmaceutica. Parcă de când au ajuns lanțurile astea în tara noastră, s-au inmultit bolile grave. Copii se îmbolnăvesc mai repede.
    Este un război nevăzut, ascuns. Vor sa ne distrugă încetul cu încetul. Gripa porcina, ca sa nu mai consumam carne de la noi. Gripa aviara, gripa Ah1, Ah3, etc.
    Cine sa consume medicamentele. Multe leacuri s-au inventat, dar mafia este mare.
    Când era comunism și nu erau așa multe televiziuni ca sa inducă frica în oameni, lumea era mai fericita. Erau și înainte boli, dar nu erau așa mediatizate. Nu auzeai de gripa ca acum.

    • horea

      Anul trecut ati auzi de gripa din Franta care a facut 8.000 de morti? Probabil ca nu. De ce? (este interesant raspunsuil la aceasta intrebare). Oricum, nu v-a fost frica (desi acel virus, asa cum scrie presa franceza acum, a fost mult mai periculos decat coronavirusul chinez). Si nu v-ati imbolnavit. Mie mi se pare ca China in acest moment incearca sa sperie mapamondul, cu masurile drastice care se iau, cu imaginile care ”scapa” in retelele de socializare, cu marturia unei asistente pe Youtube (pe care presa romana a preluat-o imediat). Trebuie stiut faptul ca in China comunista nu are nimeni acces la retelele sociale de tip Youtube, Facebook etc. Cetatenii se pot exprima doar in retelele sociale interne. Deci video-urile care “scapa” pe Youtube, ajung acolo cu acordul serviciilor chineze. Inca nu inteleg de ce, nu inteleg de ce China incearca sa sperie mapamondul. Dar vom afla 🙂

  29. SaseNegru

    Virusul acesta este creat tot de om posibil chiar de Bill Gates ( a testat anumiti virusi si bacteri pe populatia din Africa si se zice ca tot el ar avea si antidotul) si acum daca chiar este real ca exista un virus cu nume de bere “corona…” poate ca incearca sa mai trieze din populatie suntem multi folosim multe resurse si cam distrugem tot pe unde calcam atat direct cat si indirect si atunci marii masoni ai lumii cauta solutia…de razboi nu se pune problema…pamantul nu ar mai rezista la tehnologia de astazi cu bombe chimice si nucleare si pe langa asta ar avea de suferit si ei nu doar noi…indienii sunt cei mai multi de pe pamant dar in ce conditii traiesc ei posibil sa fie imuni la virus asa ca au ales china a 2 a mare populatie a lumii …probabil ca merg pe principiul ca in viata toti suntem datori cu o moarte..

    • ted

      Tot saracii folosesc multe resurse. Bravo. Masonii si miliardarii folosesc resursele,de ei nu mai ai loc si lacomia lor. Dar spalarea pe creier functioneaza.

  30. Oscar S.

    OK, hai sa va spun ceva (voua, asa, in general). De cand am incetat sa ma tem, sa imi ocup mintea si timpul cu altceva, nu m-a mai prins nici macar o raceala. Nu am mai luat niciun medicament de vreo doi ani. Nu ma uit la TV, stiri citesc din cand in cand, titlurile principale. M-am detasat. Am ajuns la concluzia ca teama, stresul, gandurile sunt teren propice pt virusuri, bacterii, etc. Stranut, am muci? Beau un ceai, doua, hai o aspirina. Mi se pare ca mi-a picat greu ceva? Ceai de anghinare. Simt ca ma inteapa (mai faceam infectii urinare in trecut), ceai de matase de porumb. Dimineata beau ulei de masline cu miere (o lingura). Nu ma racesc, nu ma doare nimic. Imi petrec zilele la serviciu, acasa citind, pictand, vizionand un film, timp de calitate cu familia. Am avut zilele mele de stres si furie, au trecut si se simte. Suna ciudat? O fi, dar este ce este. Frica slabeste sistemul imunitar!

  31. Je

    Macar cineva spune pe bune,ce trebuie spus.Oricum tot ce se da in presa,tv…facebook ….etc,sunt chestii din care cineva castiga fff multi bani si cam atat.La bani se rezuma totul.
    Ce ai scris tu e adevarul .
    Ciudat ca nici un doctor nu recomanda vitamina C injectabila….care “topeste” orice tip de raceala,gripa..etc ,dar te indoapa cu toate porcariile din farmacii 😉 .De ce oare ?
    $$$$$$$$ banii vorbesc !

  32. liviu

    Ieri am citit un articol scris de un om știință britanic care locuiește în Shanghai. Dânsul presupune că a fost un virus creat în laborator fiind vizate persoanele cu ADN asiatic/chinez. Pertinent articolul și nu este lipsit de logică. Mă întreb câți din cei infectați NU SUNT de origine asiatică.

  33. Un sceptic umil

    Chiar daca amenintarea ar putea fi reala(pana la urma sa fim seriosi,n-ar fi prima pandemie),ce pot face eu,un simplu roman,ca sa ajut situatia de acolo? Nu multe. Deci ce rost are sa fie alertata populatia daca riscul inca nu e iminent si daca chiar nu exista nicio solutie??
    Hai sa ne ajutam si semenii sa nu mai puna botu la tot ce promoveaza mass-media.
    Ma duc sa iau un nurofen.

      • Mircea-Mihaiu

        In Romania, si nu numai, există un alt virus care s-a răspândit enorm după revoluție: credinta. Si are cam același simptom asupra populatiei: frica. Rezultatul: aceași populație care devine ușor de manipulat si BOR care devine una dintre cele mai bogate și puternice instituții, ajungand să se așeze la masa politicului, instituție in care derapajele sunt la ordinea zilei – safielumina.ro

        • Una

          Mda, ard unii in club BOR e de vina. Apare un virus, normal ca BOR are legatura cu subiectul.

          “In volumul Tehnici de manipulare, Bogdan Ficeac analizeaza continutul unui document din 1947 care ar contine directivele secrete ale NKVD transmise autoritatilor pro-sovietice nou instaurate in sfera de influenta a URSS de dupa al doilea razboi mondial. Toate sunt interesante, insa directiva 34 pare de o deosebita actualitate. O redam laolalta cu comentariul autorului:

          34. Trebuie acordată o atenţie deosebită bisericilor. Activitatea cultural-educativă trebuie astfel dirijată ca să rezulte o antipatie generală împotriva acestora. E necesar să fie puse sub observaţie tipografiile bisericeşti, arhivele, conţinutul predicilor, al cântecelor, al educaţiei religioase, dar şi cel al ceremoniilor de înmormântare.

          Biserica putea oferi un refugiu, îl putea conecta pe individ la un alt sistem de valori, la o altă viziune asupra existenţei, îi putea da un sprijin pentru a rezista celor mai aspre încercări. Biserica trebuia anihilată, pentru ca singura”ştiinţă sacră” să rămână ideologia comunistă.”

          http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/din-clasicii-manipulari-directiva-34-a-nkvd-trebuie-acordata-o-atentie-deosebita-bisericilor-activitatea-trebuie-astfel-dirijata-ca-sa-rezulte-o-antipatie-generala-impotriva-acestora/

          Dar draguta viziunea dvs. ne aminteste de vremurile trecute.

  34. Cosmin Badulescu

    Sincer sa va spun, cand am vazut ce speriat este statul chinez de aceasta epidemie (da, o numesc deoarece pana la urma este o boala foarte infectioasa), de au inchis orase de 5 ori mai mari decat Bucurestiul, am zis ca ceva nu e ok, ca undeva cineva minte. Ori numarul de persoane infectate este extrem de mult peste datele furnizate de ei sau numarul de decese. Mi se pare aberant pentru 2000-3000 imbolnaviri cu 50-60 decese sa sperii un glob intreg. Dupa cum ziceati si dumneavoastra, o gripa banala sezoniera are mult mai multe imbolnaviri pe sezon si o rata de mortalitate deloc neglijabila! Este o isterie facuta pentru un scop, dar scopul nu il stim inca. Parerea mea personala este ca statul chinez a facut tam-tam pentru a ascunde altceva, altfel nu imi explic.

    • Petru

      Chiar nu va pune pe ganduri faptul ca un stat comunist a inchis orase cu populatie de 5 ori mai mare ca Bucurestiul. Doar stim cum au anuntat rusii (alti comunisti) accidentul de la Cernobal. Eu cred ca cifrele publicate sunt masluite (in jos). Nici chiar faptul ca OMS a ridicat gradul de pericol de pandemie nu ne spune nimic. Eu nu inteleg rostul articolului, cand stim ca in RO suntem total nepregatiti pentru o epidemie de nici un fel. Articolul este echivalent cu propaganda antivaccinare facuta de unii. Cineva intr-un raspuns scria ca sa ne rugam pentru sanatate. Sunt absolut de acord ca este singura noastra speranta in fata unei epidemii. Iar anunturile de genul ” chinezii se lauda cu epidemia cand de fapt nu s-a intamplat nimic” nu cred ca ajuta cu nimic.

      • horea

        @Petru: imi pare rau sa va vad atat de speriat, dar va inteleg, pentru ca va sperie multa lume. Azi la Cluj, o stewardesa a fost suspectata de coronavirus, pentru ca s-a intalnit cu doua persoane care au fost in China. A explodat toata presa, suspiciunea a fost infirmata, dar panica ramane. Eu nu am scris ca nu trebuie sa fim atenti. Eu am scris ca se exagereaza enorm de mult capacitatea de a ucidere a acestui virus, articolul meu este despre asta vorbeste: virusul nu este atat de ucigas precum se spune. Iar ceea ce am scris eu in articol, a fost confirmat de specialisti, adica de medici, ieri: ”Potrivit datelor prezentate de specialişti, numărul cazurilor înregistrate în lume se apropie de 3.000, fiind 80 de decese, ceea ce face ca rata mortalităţii să fie mică, undeva la 2-4%. Doar 20% dintre cazuri sunt forme severe, care ar putea da complicaţii. Specialiştii români afirmă că pneumonia dată de noul coronavirus se poate vindeca, cu tratamente simptomatice, dacă sunt forme uşoare şi medii, iar pentru cazurile grave se testează anumite tratamente”.
        Știrea integrală este din Observatorul Antenei 1 si o gasiti: https://observator.tv/sanatate/suspiciune-coronavirus-bacau-roman-venit-china-8-zile-spital-339124.html?utm_source=Facebook%2520Observator&utm_campaign=Facebook&utm_medium=Social&utm_term=articol&utm_content=339124&fbclid=IwAR2EdJa3koU8ihmHeixlZ7bRJbtFQV8fmqOVpcCdV3Trg1R8rPzzeaOOnuk. Uitati-va cum e scrisa stirea: desi suspiciuna de coronavirus a fost infirmata, jurnalistii nu au schimbat titlul, care este in continuare alarmist. Iar informatia ca a suspiciunea a fost infirmata este ascunsa intre doua fotografii. Le veti scrie si lor ca fac propaganda anti-vaccinare? Cu tot respectul, comparatia dvs arata paranoia. Faptul ca am aratat un lucru simplu, ca virusul nu este atat de ucigas pe cat pare nu are nicio legatura cu propaganda anti-vaccinare. Eu sunt pro vaccinare. Iar daca efortul meu de a opri frica imi aduce astfel de comentarii, poate era mai bine sa nu-l fi scris. Va place mult sa stati in frica si nu vreau sa va deranjez.
        P.S. Va invit sa cititi si acest articol de pe ziare.com, de astazi: http://www.ziare.com/gabriela-firea/primar-bucuresti/cum-acopera-gabriela-firea-cu-mesaje-panicarde-si-nocive-tema-aerului-de-nerespirat-din-bucuresti-1595276. Si ei fac propaganda anti-vaccinare? Eu zic sa va relaxati si sa va cereti scuze. Asa ar fi politicos si normal, dar ce mai este politicos si normal in ziua de azi

  35. horea

    Vad ca ma sfatuiti sa ma ocup de alte subiecte…Deranjeaza pe cineva ce am scris? In Romania inca exista libertate de exprimare iar eu cred in ea. Stimate domn, nu am scris niciunde in articol ca oamenii nu ar trebui sa se fereasca de virus. Cand va fi cazul. Inca nu a ajuns in Romania, deci nu exista niciun motiv de panica. Articolul mei ii deranjeaza numai pe cei care au de castigat de pe urma panicii care, in acest moment, nu are nicio justificare. Repet, nicio justificare. Cand va ajunge coronavirusul in Romania, voi fi primul care voi scrie pe subiect si voi indemna oamenii sa se fereasca. In rest, intrebarile de la final reflecta problemele dvs, nu ale mele. Eu sunt pro-vaccinare. Si, intrebare simpla: cine sunteti? Eu sunt asumat, cu nume si prenume. Dumneavoastra?

  36. horea

    Stimate domn, nu public comentariile care incalca legea, de aceea am introdus moderarea comentariilor (adica nu se publica automat, ci numai dupa ce le aprob). Daca ati petrecut mai mult de 5 minute pe blogul meu, ati observat ca sunt autorul primei Carte Etice a Retelelor Sociale: https://horeabadau.ro/2018/04/25/prima-carta-etica-social-media/, pe care am prezentat-o la Universitatile din Iasi, Bucuresti, Timisoara, Galati si Cluj. Asa cum am mentionat in Carta, exista o decizie a CEDO din 2015 (poutin cunoscuta in Romania), conform careia proprietarul site-ului raspunde in solidar cu cei care posteaza comentarii. Adica si eu raspund pentru ceea ce comentati dvs, in fata legii, pentru ca ati comentat pe platforma mea, iar eu am permis comentariul, adica v-am dat spatiu de exprimare. Exact ca moderatorul unui talk-show care raspunde in solidar cu ceea ce spun invitatii in emisiunea sa (pentru ca nu i-a oprit cand au incalcat legea, desi avea posibilitatea). De aceea nu public comentariile care incalca legea pe site-ul meu (si amenintarile incalca legea si am primit foarte multe – nu le voi publica). Sunteti liber sa scrieti ce doriti si public tot pe site-ul meu, cat timp nu incalcati legea. In rest, nu stiu nimic despre castele de fildes. Eu locuiesc la etajul 10 intr-un bloc din Militari. P.S. Vad ca sunteti aceeasi persoana care mi-a sugerat foarte apasat sa nu mai scriu despre acest subiect si sa ma ocup de altele (comentariul dvs se poate vedea mai sus). V-a deranjat ca nu s-a publicat instantaneu acel comentariul? Cine sunteti? Am trimis un mail la mailul cu care ati semnat comentariul, ca sa vad daca este real si nu am primit niciun raspuns. Deci, cine sunteti? 🙂

  37. Wiltis

    >> Pe o cărare dintre două localități,
    mergând în sensuri contrare,
    s-au întâlnit un Sfânt și Duhul Ciumei.
    – Da’ cu ce treburi pe aici, Ciumo?
    – Ia, am venit să iau câteva suflete…
    – Și câte ai de gând să iei?
    – 5.000.
    – Bine Ciumo, drum bun!
    După trecerea ostilităților,
    cei doi se reîntâlnesc.
    – Da’ bine Ciumo, cum ne-a fost vorba?
    – Ce vrei să spui Sfinte?
    – Păi ai zis că iei 5.000 de suflete,
    dar ai luat 50.000!
    – Pe onoarea mea, eu am luat numai 5.000.
    Restul au murit de… FRICĂ! <<
    Firmele farmaceutice și medicii, știu foarte bine acest adevăr, și anume, că FRICA BLOCHEAZĂ SISTEMUL IMUNITAR!
    Cum?
    Simplu, prin bine-cunoscuta reacție numită „luptă sau fugi”, ceea ce se întâmplă și la animale, nu doar la om. Numai că la animale e o singură cauză a fricii: pericolul de a fi atacat de un alt animal. La om, pe lângă un asemenea gen de pericol, se adaugă o mulțime de pericole… IMAGINARE – induse sau auto-induse.
    Ce se întâmplă în organism într-o asemenea situație?
    Sângele, care e transportatorul oxigenului și al nutrienților, este trimis spre mușchii mâinilor și picioarelor, pentru a le da energia necesară scăpării de pericol, chiar și dacă acesta e doar IMAGINAR. Dar, în același timp, organele interne sunt văduvite de oxigenare și hrană!
    Când FRICA e de scurtă durată, nu se întâmplă mare lucru, dar când e persistentă, sistemul imunitar fiind blocat, așa-zișii 'agenți patogeni', se înmulțesc în voia cea bună!
    Dar, mult mai bine decât mine, îți poate explica aceste lucruri un microbiolog de renume mondial, pe nume Bruce Lipton (un fragment): https://drive.google.com/file/d/1HA-WPkT1mrbpcDB_Uf6v7ON1TpxAi0_B/view?usp=sharing

  38. Carmen

    Pina acum nu am mai auzit niciodată, că persoanele peste 40 de ani sa fie considerate persoane in vârstă. Este o premieră absolută!

    • horea

      V-ati maniat? E normal, ca doar v-au speriat inainte. Persoanele peste 40 de ani nu sunt persoane in varsta. Am folosit varsta doar cu sens medical. Persoanele trecute de o anumita varsta s-ar putea sa aiba imunitatea mai scazuta. Asa spun medicii. Categorie in care ma includ si eu, ca am 47 de ani. Acum mergeti si luati medicii la bataie cu multa manie. Sau relaxati-va si zambiti. Si nu mai dati in cei care fac bine. Varsta e doar un numar. Nu am folosit numarul cu niciun alt sens, decat cel medical. Si exista exceptii, desigur. In Franta, persoane de 80 de ani participa la maraton sau trec Alpii cu bicicleta. Ceea ce este minunat

  39. Mihai FLOAREA

    Aveți dreptate. Eu adaug: frica ucide mai eficient decît orice virus. La fel, toate gîndurile negative conduc la diminuarea imunității. Soluția? Rugăciunea neîncetată, alimentația rațională, iubirea necondiționată față de semeni.

  40. Alexa Olteanu

    cacă-te pe toate scârbele care vor doar să profite de pe urma virusului. aici e vorba doar de bani, câștiguri… păcat. s-a ajuns la un nivel mult prea josnic… la rușine… să minți o lume întreagă că vai gata murim din cauza unui virus când, de fapt, nu-i așa. mi-e silă de toți profitorii țării și nu numai.

  41. Cristi

    Domnule Badau.. sa nu vad eu un banner mic pe blog, un video, absolut nimic…si va mai si suparati cand zice lumea ca va faceti publicitate :)) dar ei habar nu au cu ce se mananca. Bravo!

    • horea

      Va multumesc mult. Da, asa este, nu am deloc publicitate pe blog, nu castig niciun ban de pe urma blogului si a celor care-l citesc. Este o activitate non-profit pe care o fac pentru binele cititorilor mei. Inca o data, multumesc pentru comentariu

  42. Andromeda

    Ieri si alaltaieri s-au dat la TV numai filme cu scenarii apocaliptice despre virusi ucigasi. Manipulare ieftina ca sa se creeze frica.
    Dar frica e deja instalata, de mai mult timp. Asta-vara, daca stranutam (eu bag nasul sub bluza, pentru ca fiind alergica stranut des), oamenii din jur tresareau speriati, se uitau la mine si se indepartau.

  43. Alin

    Haideți sa privim lucrurile de-a dreptul:
    1. Infectivitatea fie e extraordinar de rapida (probabil deja se transmite direct pe calea aerului, si nu a stropilor de mucus/saliva) fie numarul de infectati este foarte mare iar autoritățile guvernamentale furnizeaza informatii incomplete. Din 2700 ieri, azi s-a ajuns la 4400 (4407 in acest moment courtesy of John Hopkins). In conditiile astea virusul e mult mai infectios decat SARS care a infectat 8000 de oameni in 6 luni.
    2. Numarul de vindecati e public (again courtesy of John Hopkins live map); 62 versu 107 decese. Daca e sa luam informatia mot a mot, momentan numarul de decese e dublu fata de fatalități. Nu vreau sa induc panica, si sunt constient ca nu te vindeci de pe o zi pe alta, dar guvernul chinez va defila cu vindecatii, doar daca ar fi mai multi.
    3. Exista riscul ca virusul sa fie asimptomatic timp de mai mult de 7 zile, caz in care sunt sute poate chiar mii de purtători in afar Chinei care habar nu au ca sunt infectati si infecteaza activ multi altii.
    4. Nu stim efectiv cu ce avem de a face din moment ce agentiile chineze au tăiat orice fel de legatura cu vestul in ideea ca vezi domne rezolvam noi. Exact ca si cu Cernobîl. Comunismul aparent da gres de fiecare data, cumva inevitabil.
    4.1 Se speculeaza ca ar avea un comportament similar cu gripa spaniola in care ataca sistemul imunitar destul de agresiv si daca ai norocu sa faci o pneumonie sau o dubla infectare cu influenza, risti sa nu iesi foarte bine din toata afacerea asta. Mai ales ca recuperarea in anumite cazuri poate dura foarte mult
    5. E mult mai intelept sa fii precaut decat ignorant. Si aici nu justific comportamentul hipocondric al romanului (si nu numai). Trebuie urmati pasii recomandati in caz de un eveniment cu impact global. Igiena personală strictă, evitat pe cat posibil spatiile cu densitate a populatiei mare (aeroporturi, statii aglomerate samd).

    • horea

      Am citit si eu ca este mai contagios decat SARS, intr-o analiza foarte buna facuta de medicii francezi si tot ei spuneau ca este mult mai putin periculos decat SARS. Adica se raspandeste repede, dar nu este foarte periculos. Reiau ceea ce au spus specialistii romani ieri (citat dintr-o stire difuzata de Observator): ”Potrivit datelor prezentate de specialişti, numărul cazurilor înregistrate în lume se apropie de 3.000, fiind 80 de decese, ceea ce face ca rata mortalităţii să fie mică, undeva la 2-4%. Doar 20% dintre cazuri sunt forme severe, care ar putea da complicaţii. Specialiştii români afirmă că pneumonia dată de noul coronavirus se poate vindeca, cu tratamente simptomatice, dacă sunt forme uşoare şi medii, iar pentru cazurile grave se testează anumite tratamente”. Doar 20% dintre cazuri iau forme severe care pot da complicatii. Intr-adevar, nu avem multe informatii din China, dar stim ca in celelalte tari, majoritatea bolnavilor au plecat acasa, adica s-au vindecat. Vor pleca acasa si ceilalti. Sunt de acord sa fii precaut. Articolul meu este impotriva panicii. Care vine din folosirea aiurea a cuvantului ”ucigas”. Sigur ca da, intotdeauna trebuie urmata igiena personala si nu trebuie uitat ca suntem in plin sezon al gripei in Romania, care a ucis deja cateva persoane. As vrea sa fie foarte clar (si nu stiu de ce e nevoie sa repet asta in comentarii, pentru ca se vede simplu in text) ca in articolul meu nu am scris ca nu trebuie sa ne pese de igiena personala sau de masuri de precautie. Am scris ca nu trebuie sa intram in panica, pentru ca nu vom muri, asa cum incearca sa ne convinga unii si altii. Nu vom muri. Nu e un virus ucigas. Si, foarte important: nu a ajuns inca in Romania. Si inchei cu o intrebare: intr-adevar, virusul SARS era ucigas. De ce nu s-a panicat nimeni in Romania cand a fost epidemia de SARS? De ce nu a murit nimeni in Romania? Deci fara panica. P.S. Eu sunt intr-o stare foarte grava de sanatate care cere perfuzii la fiecare 12 ore in camerele de garda din spitale. In fiecare zi, langa mine sunt oameni cu viroze, altii cu gripe. În 2016 – 2017, 14 358 de persoane au murit de gripă in Franta si nu s-a inchis niciun oras. Nu li s-a spus turistilor sa nu mai viziteze Parisul. Nu s-a inchis niciun aeroport. A murit vreun roman? Nu am auzit. Acum a murit cineva bolnav de coronavirus in alte tari decat China? Nu. Sincer, eu cred ca panica dauneaza mai mult decat virusul. Astazi, o stewardesa dintr-un zbor care se indrepta spre Cluj, s-a ”detonat” in zbor. Adica, in plin zbor, nu inainte de decolare, a anuntat comandantul ca s-ar putea sa aiba coronavirusul pentru ca a intrat in contact cu doua persoane din China. A anuntat asta in plin zbor! Normal, ca daca anunta inainte de decolare nu mai ajungea la Cluj. Panica, va dati seama, saracii pasageri. Presa, adica Observatorul Antenei 1 a titrat direct: Coronavirus la Cluj! Nu suspiciune, nu nimic, direct coronavirus! Suspiciunea a fost infirmata, stewardesa nu avea nimic. Asta nu mai e suspiciune. Asta e panica. Si face mai mult rau decat bine. Acesta a fost subiectul articolului meu. Este un articol anti-panica.

  44. Mirela Alugogu

    N-ar ajuta mai bine niste rugaciuni si cateva pupaturi de moaste ca sa dispara baubau asta virulent :)) Sa mearga preotii ortodocsi in China sa faca niste sfestanii,cateva rugaciuni si sa vedeti ce se sperie virusii. Glumesc.Mi-au mers la suflet aceste informatii.Felicitari!

  45. Andre

    Am incercat sa cumpar masca de protectie si din pacate toate farmaciile din oras nu mai aveau nici una pe stoc.
    Nu era folosita ca scut pentru virus, doar pentru reparatii interioare

    Vinde frica ? ooooooooooooo daaaaaa
    Felicitari domnului Horea Badau pentru articol

  46. Georgiana

    Buna ziua! Mă bucur ca am citit acest articol. Nu mă temeam de coronavirus, însă m-am vindecat de alta angoasa. Mi-am dat seama ca trebuie sa gândesc duhovniceste, sa trec informațiile prin filtrul credinței, al iubirii Lui Dumnezeu și al purtării Lui de grija.
    Sigur, fiecare e dator cu o moarte și pt asta cerem la liturghie sf crestinesc, fără durere..samd
    Sa fim conștienți de importanta cuvântului. Prin cuvânt putem face bine sau rău. Mulțumesc și va doresc sănătate

  47. Clara

    Ați pus punctul pe “i” în acest articol.
    Poate îl vor citi și credulii în boli inventate în laboratoare și de scenariști străini.
    Felicitări!

  48. Horj Marinela

    Foarte bun articolul, ar fi ok sa citească lumea, sa se informeze pentru a nu ne panica aiurea și a ne trezi de cap….

  49. Pingback:Weekend-ul bate la ușă, ce film vedem? – www.schesis.ro

  50. Gabriel Borcan

    Buna ziua.
    Comparati mere cu pere domnul doctor.
    Eroarea in care sunteti este data de lipsa luarii in considerare a faptului ca in China sunt in carantina 60 de mil de oameni. Daca ne uitam pe ultimile cifre si privim la evolutia in ansamblu, nu mai este nimic linistitor.
    N-am auzit ca in cazul gripei sa se ia masuri asa draconice.
    https://www.worldometers.info/coronavirus/

    • horea

      Nu s-au luat masuri atat de draconice, pentru ca in alte tari unde este gripa nu exista regimuri dictatoriale. In SUA au murit peste 10.000 de oameni din cauza gripei in aceasta iarna si nu s-a inchis niciun oras

  51. Gabriel Borcan

    Domnule doctor, intr-un fel va inteleg opiniile. Nu vreti sa alarmati populatia. Cam asa a vrut sa faca si regimul din China, pe care il blamati, la inceputul epidemiei. Dar realitatea e alta. Cred ca stiti ca nu mai exista niciun stat care sa accepte intrarea pe teritoriul sau a persoanelor care vin din China, cu exeptia rezidentilor. Si nu sunt dictaturi. Cred ca ati aflat de clinica din Londra care s-a inchis ptr ca un angajat a fost depistat pozitiv. Cred ca ati citit de navele de croaziera care au avut probleme de acceptare sa acosteze si, chiar daca au primit acceptul, toti pasagerii au ramas la bord in carantina. Nu mai vorbim de comunicarile OMS! Credeti ca aceasta fobie la nivel international nu are nicio baza? Stiti bine ca da. Acest virus nu este unul obisnuit. Cred ca ati aflat ca inglobeaza niste secvente caracteristice virusurilor HIV. Si ca tratamentul contine si medicamente folosite in infectia cu HIV. Si ca, chiar astazi, China a anuntat modificarea metodologiei de confirmare a infectarii si a cauzelor de deces, de unde si saltul neobisnuit de mare in statistici. Si astea sunt doar statistici. Si guvernul chinez recunoaste ca realitatea este de fapt greu de evaluat. Ieri, inca 2600 de cadre medicale ale armatei au fost trimise in regiune. Mai e cazul sa sustineti ca gradul de alarmare e nejustificat? Nu o sa mai revin cu alte postari. Doar daca vreti linkuri cu informatiile de mai sus sau altele despre date si mai grave. Gen infectii provocate in cladiri de aerosoli!!! scapati din instalatia de canalizare defecta!

    • horea

      Stimate domn, comparati atitudinea Chinei la inceputul epidemiei, cu atitudinea Romaniei cand nu exista nicio epidemie, deci comparatia nu are termeni. La noi nu exista niciun caz. Daca cititi si celelalte articole de pe blogul meu, veti observa ca am anuntat ca declansarea alertei OMS permite oprirea zborurilor si chiar interzicerea accesului persoanelor bolnave in tara, lucru cu care sunt de acord. Voi fi primul care voi anunta cand va trebui sa ne fie teama cu adevarat. Deocamdata nu e cazul. Va intreb asa: articolul meu a fost scris in urma cu doua saptamani – cei care au stat speriati in ultimele doua saptamani, de cand am scris eu, pana acum, au avut ceva de castigat? Merita sa traiesti o frica continua in ultimele doua saptamani? Clar, nu. Ce va fi in continuare, vom vedea. Am promis ca voi fi primul care voi scrie pe blog cand va veni momentul sa ne fie frica. Cu adevarat.

    • horea

      Stimate domn, care semnati cu pseudonimul Coronavirus: am scris acum doua saptamani ca nu are rost sa ne speriem si am avut dreptate – nu s-a inregistrat niciun caz in Romania! Avea rost sa stam speriati 14 zile? Priviti retroactiv. Nu avea niciun rost. Da, a crescut numarul de imbolnaviri, dar nici acum nu are rost sa ne speriem, nu este niciun caz in Romania. Am promis, intr-un alt articol de pe blog, ca voi urmari situatia si atunci cnad va fi cazul sa ne speriem voi scrie un articol exact cu acest titlu: “Acum ar trebui să ne speriam.” P.S. Dacă dvs ați stat constant într-o stare de frică în ultimele două săptămâni înțeleg de ce ați început să semnați mesajele cu Coronavirus. Încercați terapie

  52. Miss-Lily

    Ce credeti despre ce se intampla acum in Italia, domnule doctor? Cresc numarul de imbolnaviri, ca ciupercile dupa ploaie… In Italia, unde sunt foarte multi romani.Franta e foarte aproape…Si acolo sunt la fel de multi romani. Am dubii referitor la verificarile de la frontiere. Oricand un roman infectat in Italia se poate intoarce in tara, unde sa mai infecteze inca 40 persoane. Cred ca trebuie sa ne fie frica deja!

    • horea

      Citiți, vă rog, acest articol scris de mine, ieri: https://horeabadau.ro/2020/02/22/acum-ar-trebui-sa-ne-fie-teama-de-coronavirus/. Da, acum, după cazurile din Italia, ar trebui să ne luăm măsuri de precauție. Virusul devine din ce in ce mai contagios. Multe persoane se vindeca, dar exista si decese (mai puține decât la gripă, după cum spune un medic de la un spital din Milano https://www.facebook.com/maria.gismondo?__tn__=%2CdCH-R-R&eid=ARCnR7fJzN57q4ezBGob4EU1a5UNS3-7FVY1-Va2UkkLVUE0omUwUldITpehb1G-cXT8qwsMfJ8bQlsy&hc_ref=ARR2ixsXcyACAlKWRrjJ6zt7NAa6YUs0QgCOu0TY21Qq7ASuP8rLYWN66jNqUJBTUF8&fref=nf). Grav este faptul ca persoana care a provocat primele imbolnaviri in Italia nu a prezentat simptome, ceea ce face detectarea celor bolnavi mai dificila. De asemenea, s-a descoperit faptul ca virusul poate sa aiba perioada de incubatie 27 de zile, deci perioada de carantina de 14 zile este insuficienta. Oameni care nu prezinta inca simptome de imbolnavire pot transmite mai departe virusul. Parerea mea: nu trebuie sa intrati in panica. Trebuie doar sa incepeti sa luati masuri de precautie. Le-am descris in articol. Măsurile de prevenție sunt aceleași ca pentru orice viroza. Iată-le, descrise de medici:

      1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).

      2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

      3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

      4. Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

      5. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”, a transmis acesta.

      În încheiere: am scris ieri acest articol (https://horeabadau.ro/2020/02/22/acum-ar-trebui-sa-ne-fie-teama-de-coronavirus/) pentru că este extrem de dificil de detectat persoana purtătoare de virus. De aceea în Italia s-au luat măsuri drastice: orașe în carantină. Fiind extrem de greu de detectat și având în vedere că românii fac mult drumuri Italia-România este foarte posibil ca virusul să ajungă și la noi. Un exemplu: la Timișoara pe aeroport au venit azi trei persoane despre care se consideră că au fost în zone de risc din Italia. Cum s-a aflat? Mama uneia dintre ele a anunțat. A venit DSP la eroport, le-au făcut teste (adică le-au luat temperatura). Cele trei persoane au spus că nu au fost în zone de risc. Au fost lăsate să plece acasă cu rugămintea să stea în casă, în carantină, 14 zile. Vor sta acasă în carantină? Aveau sau nu aveau virusul? Acest gen de situații face ca România să fie vulnerabilă în fața virusului. Nu există niciun motiv de panică, deocamdată, nu va exista nici când vor apărea primele cazuri. Dar măsuri de prevenție trebuie neapărat să luați.

      PRECIZARE FOARTE IMPORTANTĂ: Atentie, eu sunt cadru didactic universitar, cu doctorat in Stiintele Comunicarii, adica sunt specialist, printre altele, in analiza informatiilor din spațiul public (inclusiv presă). Eu nu fac altceva, decat sa analizez si sa decriptez informatiile de pe piata. Am realizat, printre altele, un talk-show la Radio France Internationale Romania, timp de 4 ani, in care decriptam modul in care suntem manipulati in fiecare zi, prin informatiile difuzate în spațiul public. Dar nu sunt doctor, adica medic. Sunt doctor, adica am un doctorat 🙂 Sa nu faceti confuzia intre medic si posesor de diploma de doctorat. Scrie clar in descrierea blogului meu: Lector doctor. Este un titlu universitar. Sunt, de asemenea, Cercetator Principal la al doilea cel mai mare Laborator de Cercetare in Stiintele Comunicarii din Franta, SIC.Lab Mediterrannee din Nisa si Profesor-Cercetator la Universitatea din Nisa.

  53. Pingback:Acum ar trebui să ne fie teamă de coronavirus – Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științific Principal la Laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, Nisa

  54. Pingback:Zborurile dinspre zonele de risc din Italia trebuie oprite – Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științific Principal la Laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, Nis

  55. Pingback:Ce să citești ca să nu-ți fie teamă de coronavirus – Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științific Principal la Laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, Nisa

  56. Costin

    Nu am stat sa citesc toate comentariile. Am citit articolul. Mi-a fost suficient si doar mi-a intarit si mai mult ideile deja formate: nu virusul ucide. Mai degraba prostia si manipularea ucid. De cateva zile aud: virusul ucide, exodul romanilor din zonele afectate de virus, oamenii se imbolnavesc bla bla bla. Isterie manipulativa. Mor oameni din cauza covid 19? Pai gripa omoara romani in fiecare an. Asta nu se spune?
    Ce e si mai trist, isteria asta manipulativa prinde. Am fost unul credul initial. Dar m-am informat putin si am aflat ca nu tot ce zboara se mananca.
    Deci? Multumesc pentru informatiile din articol.

    • horea

      Multumesc si eu pentru comentariu. Virusul nu ucide, dar este foarte contagios, de 3 ori mai contagios decat gripa, de aceea se inchid orase si regiuni. Este dificil de urmarit si de oprit, poate fi dat mai departe de oameni care nu au simptome. Dar se manifesta exact ca o gripa usoara, pentru cei sub 50 de ani. Pentru cei peste 50 de ani are simptome mai severe, iar decesele sunt in randul celor peste 70 de ani sau a celor cu boli cronice care le scad imunitatea.

  57. Pingback:Am avut dreptate cu ce am scris în articolul "De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș" – Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științific

    • Marcu Anton

      Nu trebuie sa ne speriem: mor doar batranii! Bravo domnu’ doctor, ca bine le mai ziceti.
      Mor si de gripa aialalta? Astia sunt pe deasupra.
      A mai fost o gripa, la care au murit zeci de milioane, si numai tineri.
      Nu poti avea incredere in gripa. Dar nu trebuie sa ne speriem!

    • horea

      Am scris si alte articole pe blog. De cand a aparut virusul in Italia am invitat oamenii sa ia masuri de preventie. Intre timp, am avut dreptate cu ceea ce am scris pe 25 ianuarie: virusul omoara mai ales oameni in varsta, peste 80% dintre mortii din Italia au PESTE 80 DE ANI. Si 99% dintre cei care au murit in Italia, aveau si alte boli, care scad imunitatea. 80% dintre cazuri se trateaza acasa. In Romania, desi s-au depasit 300 de imbolnaviri, nu a murit nimeni, pentru ca cel mai in varsta pacient are 49 de oameni. La Timisoara s-au vindecat 15 oameni foarte rapid, pentru ca avea intre 20 si 30 de ani si au facut forme usoare. Marea problema a virusului nu este ca este ucigas, ci ca este foarte contagios, deci daca se imbolnavesc multi oameni simultan, cade sistemul medical, cade sistemul economic…De aceea trebuie sa stam in case. Trebuie sa stam in case, clar. Dar fara sa facem spume la gura si far sa o luam razna psihic, cum vad ca se intampla cu multi.

      • Mihai

        “Cati oameni au murit in Romania?” este intrebarea pe care o punem la final, cand s-a terminat.
        Pana atunci orice numar intermediar este irelevant.
        Nu credeti?

        • horea

          Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra. Sunteti pe un blog, nu pe un singur articol. Am scris pana acum, aproximativ 20 de articole pe aceasta tema. De ce nu le cititi pe toate? De ce aveti pretentia sa se transforma un singur articol intr-un intreg blog? Am scris despre toate aspectele care privesc epidemia din Romania si din Europa. Da, este relevant numarul de morti la sfarsit. Acum este relevant faptul ca s-au imbolnavit 367 de persoane si nu a murit nimeni. Da, trebuie sa stam in case, am pus un update la articol, ca vad ca unii citesc numai acest articol, ca si cum ar fi singurul de pe blog, pentru ca virusul este extrem de contagios si va da peste cap sistemul medical. Dar uitati o informatie interesanta: el nu va disparea, virusul. Acum e important sa stam in case, ca sa scadem curba. Dar nu va disparea. Va sta cu noi si peste vara si va reveni in noiembrie cu o noua curba. 70% din populatie se va imbolnavi. Si o mare parte, cea sub 70 de ani, se va vindeca. Si vom trai cu coronavirusul langa noi. Pana la primavara viitoare, cand vom avea vaccin. NU ne ferim de el pentru ca este ucigas. Exact asa cum am scris pe 25 ianuarie, omoara persoanele in varsta. In Italia peste 80% din morti au peste 70 de ani. Au murit atat de multi pentru ca populatia tarii este foarte imbatranita. 99% din morti aveau boli asociate, autoimune. Ne ferim de el si trebuie sa stam in case, pentru ca este extrem de contagios, de 3 ori mai contagios decat gripa. Si va da peste cap sistemul medical, daca ne imbolnavim multi deodata. Si daca va ajunge la batrani, vom avea mii de morti pe zi. Ca la noi batranii sunt bolnavi. E simplu. dar cu coronavirusul vom trai mult timp de acum incolo. Si ne-ar ajuta sa fim lucizi.

  58. Mia

    speram sa nu mai gasesc articolul avand in vedere in ce stadiu a ajuns intreaga planeta… nu ati avut dreptate cu ce ati scris in ianuarie. ati spus ca nu e atat de ucigas… 300mii de bolnavi din care 12mii morti. 12% din cazurile incheiate sunt morti… nu vi se pare mult nici acum? sau nu va pasa de bunici si parinti? mai toti oamenii in varsta au si alte boli…. se vede clar in Italia cat de rezistenti sunt….. in cazul meu aproape toate rudele apropiate sunt persoane cu risc ridicat… faptul ca afecteaza batrani si oameni cu imunitate scazuta se stia de la bun inceput, asta face orice virus nu doar acesta. asa se stia si ca exista cazuri asimptomatice si ca se depisteaza greu sau ca este foarte contagios etc. tocmai aste e problema cu virusul asta, ca omoara persoanele care nu au puterea sa se apere… de asta este grav. nu ne e frica ca o sa murim la 25-30 de ani, ne e frica pt cei dragi. iar aceasta pandemie a fost una rapida pana acum… care face ravagiile cele mai mari. pt ca sistemele medicale nu mai fac fata si nu ii pot trata pe toti… in romania sunt cel mai probabil mult mai multe cazuri netestate. si chiar daca nu avem morti acum asta nu inseamna ca peste cateva saptamani nu putem avea sute… asa a fost si in celelalte tari mai afectate. e o mare diferenta intre a intra in panica si a fi constient de pericol. nici noi nu sarim in sus de spaimă si cumparam 1000 de role de hartie… dar realizam ca daca ajunge virusul la mama sau bunica sunt sanse mari a nu le mai vedem.

    • horea

      80% dintre mortii din Italia au peste 80 de ani. Populatia Italiei este foarte imbatranita. Deci am avut dreptate cand am scris pe 25 ianuarie ca omoara persoanele in varsta. 99% dintre cei morti aveau si boli autoimune asociate. Cum sa nu-mi pese de parinti si bunici?? Cel mai nou articol despre blogul meu este unul in care cer persoanelor in varsta sa nu iasa din case!! https://horeabadau.ro/2020/03/20/dragi-oameni-in-varsta-stati-in-casa/. Acesta este un blog cu sute de articole, nu un blog cu un singur articol! Sper ca sunteti atat de inteligent incat sa va dati seama de asta! Va rog sa cititi tot ce am scris, nu numai un singur articol! Cand au inceput cazurile in Italia sunt primul roman care a scris ca trebuie sa luam masuri de preventie!! Da, omoara persoane care nu pot sa se apere! Am scris cel putin 10 articole despre asta, am scris un articol in care am cerut persoanelor in varsta sa stea in casa. Va rog sa cititi toate articolele de pe blog despre acest subiect. Uitati-va ce am scris pe 24 februarie: https://horeabadau.ro/2020/02/24/romania-nu-are-testicule/#more-5319. Uitati-va ce am scris pe pe 22 februarie: https://horeabadau.ro/2020/02/22/acum-ar-trebui-sa-ne-fie-teama-de-coronavirus/. Cititi va rog toate articolele de pe blog si comentati in cunostinta de cauza, nu pe baza unui articol scris acum 2 luni, pe baza informatiilor care erau disponibile atunci! Si dintre care cea pricipala, ca virusul nu e atat de ucigas cum se spune, s-a confirmat!

  59. Pingback:Gata cu spaima! – Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științific Principal la Laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, Nisa

  60. Pingback:Coronavirus: Gata cu spaima!

  61. Pingback:Gata Cu Spaima. Adevărul Despre Coronavirus - Curierul Regional

  62. Pingback:Cu 373.000 de cititori, articolul Gata cu spaima a intrat în Top 5 cele mai citite articole de pe blogul meu – Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științific

  63. Pingback:Gata cu spaima! – blog.medicalelearning.ro

  64. Pingback:66.368 de persoane au distribuit articolul "Nu va mai fi un al doilea val la toamnă" de pe blogul meu. ⋆ Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științi

  65. Pingback:Ați aflat primii, de pe blogul meu, că: ⋆ Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științific Principal la Laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, Nisa

  66. Pingback:Cele mai citite articole de pe blogul meu: ⋆ Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științific Principal la Laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, Nisa

  67. Pingback:Adevăr și minciună în ce se întâmplă acum ⋆ Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științific Principal la Laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, Nisa

  68. Pingback:450 de cazuri azi. Suntem exact ca în aprilie, după Paște ⋆ Horea Mihai Bădău

  69. Pingback:Va veni Apocalipsa ⋆ Horea Mihai Bădău

  70. Pingback:Suntem în plin al Treilea Război Mondial ⋆ Horea Mihai Bădău

  71. Pingback:Articolul care chema la trezirea conștiinței de sine românești, pe prima poziție în topul viralelor de pe Facebook ⋆ Horea Mihai Bădău

  72. Pingback:Ce este corect și ce este greșit în măsurile propuse de Iohannis ⋆ Horea Mihai Bădău

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support