Ce este corect și ce este greșit în măsurile anunțate de Iohannis

Ce este corect și ce este greșit în măsurile anunțate de Iohannis

Este corect să se treacă la telemuncă peste tot pe unde este posibil. Am scris și eu pe 3 noiembrie aici, că este o măsură care trebuie luată urgent pentru a se preveni lockdown-ul. Ieri m-a contactat unul dintre consilierii lui Iohannis si m-a întrebat ce măsuri aș propune eu dacă aș fi în Comitetul Consultativ care s-a întrunit azi. I-am dat linkul la acest articol. Văd că a luat în considerare doua măsuri pe care le-am propus in articolul respectiv: trecerea la telemuncă și restrângerea numărului de persoane care vor avea acces în mijloacele de transport în comun, pentru asigurarea distanței fizice sanitare. Mă bucur că președintele ia în considerare, prin consilierii săi, propunerile și semnalele documentate care sunt transmise în spațiul public. Mă bucur și că a folosit cuvântul democrație de mai multe ori, e un semn bun și dacă înseamnă renunțarea la autoritarism, va supraviețui și după victoria lui Biden.

Primele două măsuri pe le-a anunțat sunt corecte, le-am anunțat acum două zile, le susțin și eu în continuare.

Închiderea magazinelor la ora 21 nu este o măsură corectă. Oamenii trebuie să aibă cât mai mult timp să meargă la magazine, tocmai pentru a se preveni aglomerațiile în magazine și în mijloacele de transport. O măsură corectă ar fi fost prelungirea programului hipermarketurilor, de exemplu (multă lume își amintește vremea când multe hipermarketuri din București aveau program non-stop, inclusiv Auchan-ul de la AFI). Prelungirea programului hipermarketurilor i-ar determina pe cei care au mașină să-și facă un program de cumpărături separat de cei care merg cu autobuzele. Închiderea magazinelor la ora 21 este o măsură extrem de proastă și arată, din păcate, incompetență în actul de analiză și consiliere.

Restricționarea circulației pe timp de noapte este o măsură greșită. Produce nervozitate în rândul populației, deci scade nivelul de coeziune în jurul actului de guvernare și nu are niciun efect asupra scăderii numărului de infectări. Măsurile luate acum ar trebui să aibă un efect real și rapid asupra numărului de infectări. Altfel, pe măsură ce cifrele cresc, în ciuda sau chiar în ritmul măsurilor restrictive inutile, nervozitatea populației va crește și va avea ca efect răsturnarea guvernului. Act cu consecințe imprevizibile în plină pandemie.

Măsurile restrictive care se iau acum ar trebui să aibă consecințe directe asupra numărului de îmbolnăviri. Asta ar asigura coeziune față de actul de guvernare și solidaritate în fața momentelor mult mai grave care ne așteaptă.

Nimic nu mai poate opri acum virusul. Nici lockdown-ul nu-l va opri. Eu am scris asta din data de 31 octombrie. O scurtă privire în Franța, care se află în lockdown confirmă ceea ce scriam atunci

Având în vedere că nimic nu mai poate opri virusul, cea mai importantă este acum solidaritatea, cea mai importantă este unirea tuturor, coeziunea în jurul actului de guvernare și a deciziilor care se vor lua. Restricțiile ineficiente vor crește nervozitatea. Restricțiile cu rezultat direct vor crește încrederea în actul de guvernare și vor asigura solidaritate.

Până în mai 2021 vom trece prin valuri succesive al virusului (vaccinul va fi ineficace, pentru că virusul suferă mutații). Ceea ce trebuie făcut acum este să se coboare acest val, în așteptarea celui care urmează, al treilea. Noi suntem într-un val continuu. Din primăvară. Și asta arată, încă o dată, incompetență. Și nu o spun cu răutate, ci cu tristețe.

Trebuie luate măsuri restrictive cu efect direct în scăderea numărului de îmbolnăviri, pentru a fi toți solidari și nu nervoși, imediat după Crăciun, când virusul va atinge maximum de virulență.

Acum luăm măsuri inutile, închidem oamenii seara în case, ca să-i pregătim pentru lockdown ziua. Ce facem de Crăciun? Ce facem după Crăciun? Ce facem în ianuarie? Stăm în lockdown până în februarie? Da, dacă prin șirul greșit de măsuri restrictive luate ajungem să credem că lockdown-ul este singura soluție. Dacă continuăm să luăm decizii greșite, măsuri restrictive inutile, vom ajunge să credem că lockdown-ul e singura soluție. Iar acel lockdown va fi nesfârșit. Pentru că nu vom ști ce să facem ca să ieșim din el. Urmați modelul francez? Uitați-vă ce se întâmplă la ei. Ei sunt acum într-o pivniță din care nu vor mai ieși. Au tot 40.000 de cazuri pe zi. Sunt într-o pivniță în care s-au închis singuri și nu vor mai ieși din ea. Credeți că vor ieși la 1 decembrie? Nu vor ieși. Eu am programate cursuri la Universitatea din Nisa, ca în fiecare an, în luna decembrie. NU se vor ține față în față, se vor face online. Se știe că nu se va ieși din lockdown la 1 decembrie. NU se va ieși nici de Crăciun (noi am dat drumul oamenilor de Paști sau ne-a fost frică că explodăm din nou?) nu se va ieși nici în ianuarie. De ce a explodat virusul în ianuarie în China (după ce a fost ținut ascuns octombrie-noiembrie-decembrie)? Pentru că este perioada sa de maximă virulență.

Priviți-mă în ochii mei căprui. Acest virus este mai mult decât vă așteptați. Nu va pleca atât de repede pe cât vă așteptați. Soluția pe care o adoptați acum va fi unica soluție, pentru că nimeni nu va mai avea curaj să scoată oamenii din lockdown la 20.000 de cazuri pe zi și să mai încerce alte soluții.

Vom ajunge la 20.000 de cazuri pe zi, cu tot cu lockdown.

Nu mă credeți acum? Nu m-ați crezut nici pe 16 iunie 2020, când am scris că Biden va câștiga alegerile americane, nici pe 25 ianuarie 2020, când am scris că virusul nu este atât de ucigaș pe cât se spune.

Înainte de a intra în pivniță și de a trage ușă în urmă, gândiți-vă bine. Când o veți deschide? Când o veți mai putea deschide?

Încă mai avem șanse să nu intrăm în pivniță și să nu închidem ușa. Încă se mai pot lua măsuri care să limiteze răspândirea virusului și să ducă acest val la podea. Nu vă luați după Franța, UK etc. Ele au închis ușa și nu vor mai ieși din pivniță. Dar sunt state puternice. Noi dacă ne luăm după ele, închidem ușa și coborâm în pivniță, nu vom mai ieși de acolo. Și nu ne va scoate nimeni, pentru că 2021 va fi anul în care toți vor fi atât de răniți, deci individualiști, inclusiv americanii, încât fiecare va fi pentru el.

Desigur va bate cineva la ușa pivniței să ne ajute. Dar nu vom înțelege foarte bine ce vrea, pentru că va vorbi chinezește.

Ce trebuie făcut urgent: închise granițele, înainte de a închide ușile caselor. Se vor supăra marii vecini europeni? Nu se vor supăra (și Macron se pregătește să facă asta, respectiv să închidă granițele în spațiul Schengen)

Deschideți spațiile largi în aer liber: nu trebuie închise parcurile nici ziua, nici noaptea, oamenii trebuie încurajați să iasă, să se plimbe în aer liber, ca să nu se strângă în case, în grupuri mari, în spațiu închis. Dați-le spațiu, dați-le posibilitatea să iasă. Altfel, ajutați virusul să explodeze pentru că îl închideți în spații mici, în grupuri. Și el explodează.

Creați distanță între oameni. Număr fix de pasageri în autobuz. Număr fix de persoane la metrou. Peste tot pe unde se poate lumea lucrează de acasă. Mască obligatorie. Școli închise. Iar vă ispitește modelul francez? Aș vrea să văd cum iese România în februarie după lockdown de trei luni, versus cum iese Franța după lockdown de trei luni. Ne vom aminti că suntem țară din Est, ceea ce uneori uităm. Uitați-vă în jur, la țările din Est, ce fac, la Ungaria, Slovacia etc, nu la Franța, Germania, UK. Au alte resurse, alte condiții. Să nu uităm că România nu e Franța. E foarte important să nu uităm, chiar dacă suntem oameni ambițioși. Vrem să ne conducă străini, dar mai avem până îi ajungem din urmă.

Controale stricte pentru purtarea măștii și pentru distanțare. Așa cum acum poliția locală și cea națională se pregătesc pentru lockdown, dați o șansă României să nu se pauperizeze total prin lockdown de trei luni. Controale stricte pentru purtarea măștii și distanțare fizică. Veți speria oamenii? Îi speriați mai rău că nu-i lăsați să iasă din case noaptea și îi speriați degeaba.

Când a fost dezastrul de la Cernobâl, românii au primit gratuit iod. Am primit și eu, că atunci aveam 14 ani. Distribuiți vitamina C, vitamina D (guvernul britanic vrea să bage vitamina D în pâine), Zinc, persoanelor în vârstă, prin casele de pensii. Luați măsuri care ajută la diminuarea mortalității.

Sau încrucișați brațele pe piept, coborâți în pivniță, trageți ușa și așteptați să fim scoși de acolo.

Problema este că și prietenii se vor închide în pivniță, inclusiv americanii (americanii s-au bucurat și au țopăit la alegeri dar după alegeri vor fi închiși în case), deci nu prietenii vor veni să ne scoată de unde ne-am închis singuri.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca