Categories
Coronavirus

Gata cu spaima!

Până acum am tăcut, pentru că am înțeles că spaima este necesară pentru a ține oamenii în casă. Acum spaima nu mai este necesară, pentru că oricum te amendează poliția dacă ieși din casă, deci putem vorbi deschis și lucid despre situație.

Noi nu stăm în casă pentru că virusul este ucigaș. Am avut dreptate, când am scris pe 25 ianuarie, că nu este atât de ucigaș pe cât pare. Noi stăm în case, pentru că nu există suficiente paturi în ATI pentru noi, dacă ne îmbolnăvim. De aceea stăm în case, pentru că virusul este extrem de contagios și, efectiv, nu există paturi și ventilatoare pentru un număr mare de îmbolnăviri simultane. De aceea stăm în casă. Ca să protejăm sistemul medical și medicii și ca să nu murim, nu pentru că virusul e ucigaș, ci pentru că nu ar exista ventilatoare si medicație pentru toți, deci nu am fi îngrijiți! Am muri pentru că nu am avea îngrijire medicală, nu neapărat pentru că ne omoară virusul. În Germania este cel mai mic număr de morți din cauza coronavirusului. De ce? Pentru că în Germania exista 28.000 de paturi în ATI.

Doi la mână: stăm în case pentru că nu se testează la scară mare! Noi acum stăm în casă, ca să suplinim munca celor care nu fac teste! Nu testezi multă lume. Atunci, ce faci? Îi ții pe toți în casă, laolaltă și testați și netestați. Și în acest fel, efectul este aproape ca și cum i-ai fi testat pe toti, adică întârzii vârful curbei. Deci noi stăm în case pentru toți netestații. Ar trebui începută testarea la scară largă! Dar nu în 3 scări din 10. Ar trebui testați toți cei simptomatici, nu trimiși acasă când vin cu febră la spital, ar trebui testați toți medicii care au îngrijit bolnavi de COVID 19 (ce ne facem fără medici??), ar trebui testați toți casierii din hipermarketuri și toți cei care lucrează cu publicul (de două ori pe săptămână) și apoi testată din ce în ce mai multă lume. Și izolați cei bolnavi (nu toți de-a valma! – noi acum stăm în apartamente sănătoși, pentru că nu se știe câți oameni sunt bolnavi în alte apartamente). Testarea pe scară largă ar mai îndrepta situația, testarea pe scară largă este cerută și de OMS. Simpla izolare în case nu rezolvă situația, decât dacă este extrem de drastică, cum a făcut-o China, adică fără să mai ieși deloc pe stradă etc  (și nici acolo nu s-a rezolvat de tot, iar Coreea de Sud a găsit o idee mai bună și aceea a fost testarea în masă). De ce să stăm noi în case, cei care suntem sănătoși, pentru că alții sunt bolnavi, dar nedetectați, netestați?

Cu toate acestea, trebuie să stăm în case (subliniez). Acest articol nu este un îndemn de a ieși din case. Trebuie să stăm în case, tocmai pentru ca vârful curbei îmbolnăvirilor să apară cât mai lent și să fie cât mai lin, ca să avem paturi în spitale, ca să avem ventilatoare…

Trebuie să stăm în case, dar nu trebuie să o luăm razna, nu trebuie să înnebunim. Iată câteva lucruri simple, în acest sens:

  1. Se îmbolnăvesc foarte mulți oameni în vârstă. Da și foarte mulți oameni în vârstă se vindecă! S-au vindecat oameni de 101, 102 ani! Numărul morților din Italia a orbit de spaimă efectiv lumea, dar haideți să vedem puțin cifrele de aproape: 99% dintre cei morți de COVID 19 aveau alte comorbități.  Exact ca în cazul tinerei de 27 de ani din România raportată moartă de COVID 19. Dar ea avea diabet gradul 1 și a fost dusă la spital în comă diabetică. Dar a fost testată și pentru COVID 19 și, întrucât a ieșit pozitivă, a fost raportată ca victimă COVID 19. Așa se întâmplă și în Italia: după cum spunea cineva, în Italia și dacă te lovește trenul și ai COVID 19, ești raportat mort de COVID 19. În Italia, anul trecut, în martie, fără COVID 19, media deceselor pe zi a fost de 1867 (sursa: http://demo.istat.it/index_e.html). În martie, anul acesta, cu COVID 19, media deceselor a fost 1577 pe zi. (sursa: https://countrymeters.info ). 80% din cei morți în Italia au peste 80 de ani. Vedeți cazuri de însănătoșiri la 101, 102 ani, dar nu vă puteți imagina cum arată o țară, unde la 90 de ani ești considerat încă în putere. Eu predau în Franța de 6 ani, țară unde oamenii la 90 de ani urcă Alpii cu bicicleta, aleargă, dansează, unde oamenii la 80 de ani călăresc Harley Davidson cu pletele in vânt (să nu uităm că cei care au 80 de ani acum, sunt foștii hipioți, nu foștii secretari de partid, ca la noi), pe șoselele de pe Coasta de Azur se merge cu 60 la oră pentru că există coloane întregi de mașini conduse de bătrânei care nu mai văd bine și conduc încet. Populația Europei Occidentale este extrem de îmbătrânită, ceea ce noi nu ne putem imagina, pentru că la noi oamenii mor pe la 75-80. Ceea ce, într-un mod tragic, este un avantaj pentru România. Faptul că suntem o societate în urma celor vestice, s-a tradus în faptul că la noi populația este mult mai tânără în raport cu verii noștri mai înstăriți. Deci mortalitatea va fi mult mai mică. Da, de acord și la noi oamenii în vârstă suferă de multe afecțiuni care-i pun în pericol, în cazul infectării cu COVID 19, hipertensiune, afecțiuni cardiace, diabet etc. Din păcate, avem cele mai multe farmacii pe metru pătrat din Europa. Dar. Vârsta rămâne vârstă. Într-un fel reacționează inima la 90 de ani, la 100 de ani și în alt fel, la 70. Ai întinerit-o cu mișcare, cu vin roșu, cu plajă zilnică, dar tot trage de 90 de ani, nu de 70, adică a tras cu 20 de ani mai mult (și la mașini se simte diferența dacă una are 20 de ani vechime). Cu toate acestea, mortalitatea este extrem de ridicată în rândul persoanelor în vârstă, deci nu ieșiti din casă după acest articol. Stați în casă, dar stați mai liniștiți. Liniștea crește imunitatea, adrenalina în exces, pe termen lung, o scade.
  2. În Italia se estimează că sunt peste 600.000 de persoane asimptomatice. Ce înseamnă asta? Că au virusul, dar nu au nimic! Nu au simptome. Da, ele sunt foarte periculoase, pentru că pot să dea virusul mai departe, dar….se simt bine! În România, pentru că s-a testat foarte puțin, este posibil să existe 20-30.000 de imbolnăviți sau chiar mai mulți. Unde sunt? Horcăie prin spitale? Nu, sunt acasă bine-merci, pentru că ori nu au simptome deloc ori au simptome usoare și se tratează singuri. Dacă am raporta numărul morților, la numărul tuturor celor care au COVID 19, inclusiv asimptomatici sau cu simptome ușoare, nu doar la numărul celor aflați în spitale, în stare gravă, procentul morților ar fi mult mai mic. Iar virusul nu ar mai fi așa de ucigaș…Noi acum raportăm morții la 2.700 de îmbolnăviri. Dar dacă am raporta morții la 27.000 de îmbolnăviți, câți sunt în realitate (deși sunt mult mai mulți). Care ar fi procentul?
  3. Citiți, vă rog, acest articol.  Citiți-l cu atenție, până la sfârșit. Merită.
  4. Este de urmărit cazul Suediei, care nu a închis școlile, restaurantele etc. Este de urmărit unde se va ajunge

 

În încheiere, trebuie să stăm în case. Dar nu trebuie să fim ținuți în case, în lipsa unei testări extinse, cum s-a făcut în Coreea de Sud. E mai simplu să închizi animalele în grajd și să le mai sperii din când în când ca să stea acolo, dar asta nu rezolvă problema. Trebuie să se treacă la testare amplă, de masă. Iar noi trebuie să stăm în case. Dar să stăm liniștiți, nu speriați, pentru că panica poate genera efecte mult mai grave decât virusul. Dacă sperii oamenii continuu, așa cum se întâmplă la noi, chiar și după ce ți-ai atins scopul, de a-i ține în casă, asta generează traume pe termen lung, precum și efecte sociale mai grave chiar decât pandemia în sine. Sănătatea creierului este la fel de importantă ca cea a oricărui organ al corpului nostru. Poate chiar cea mai importantă, că dacă creier nu e, nimic nu e.

Update 1:  11 site-uri și agenții de știri au preluat articolul Gata cu spaima, de pe blogul meu, printre care și un site prestigios de formare a medicilor și a farmaciștilor. 

Update 2: Articolul Gata cu spaima! a fost citit de aproape 400.000 de persoane

333 replies on “Gata cu spaima!”

Foarte bun articolul , la subiect ! Cineva vrea sa ne manipuleze , dar pana la urma iese la iveala ca totul e cusut cu ata alba !

Multumim pentru articol. Este totusi o oarecare diferenta: la noi speranta de viata este mai mica decat in occident. Oare asta nu constituie un handicap?

Cu multa placere. Este un handicap si, asa cum am scris si in articol, in mod tragc este si un avantaj…

Cred ca ar trebui menționat ca testările trebuiesc făcute de mai multe ori, atât pentru a determina ca ești infectat cât si pentru a dovedi ca te-ai vindecat si ca nu mai ești purtător. Pentru o testare in masă ar trebui făcute zeci de milioane de teste. Multe țări, exact ca in cazul numărului de paturi ATI din spitale, nu au nici suficiente seturi de teste, nici suficient personal medical pentru efectuarea lor. Deci, stăm acasă!

Stam acasa, asta am zis si eu. Si ce facem cu cele 2.000.000 de teste pe care le-am cumparat cu 30 de milioane de euro? Daca stam in case fara testare, stam degeaba. pentru ca nu stam in case 24 de ore din 24. Iesim sa plimbam caini, sa facem cumparaturi. Si ne imbolnavim de la cei netestati. Apoi imbolnavim altii la randul nostru. Deci statul in case fara teste, este stat degeaba. Trebuie sa stam in case si sa se extinda testarea, asa cum cere si OMS. Credeam ca am explicat acest lucru destul de clar in articol. Daca nu este explicat destul de clar, pot sa reiau la nesfarsit ideea, in comentarii

Domnule Profesor, mulțumiri pentru postare, chiar dacă si aici fiecare înțelege ce-i place. Cred ca ar trebui menționat că testările trebuiesc făcute de mai multe ori, atât pentru a determina că ești infectat cât si pentru a dovedi că te-ai vindecat si că nu mai ești purtător. Pentru o testare in masă, a întregii populații, ar trebui făcute zeci de milioane de teste. Multe țări, exact ca in cazul numărului de paturi ATI din spitale, nu au nici suficiente seturi de teste, nici suficient personal medical pentru efectuarea lor. Deci, TREBUIE SĂ STĂM ACASĂ.

Multumesc pentru comentariu. Sigur ca TREBUIE SA STAM IN CASA (v-am copiat majusculele). In articol am scris de mai multe ori ca trebuie sa stam in case (am si subliniat fizic cuvintele respective). Ca urmare, nu inteleg de ce ati simtit nevoia sa reiterati. Da, trebuie sa stam in case si SA SE EXTINDA TESTARILE. Pentru ca statul in casa sa aiba rezultat (atentie, noi nu stam tot timpul in casa, ca in Wuhan, mai iesim dupa cumparaturi etc – si cand iesim, ne intalnim cu cei bolnavi, netestati).

Interesant articolul, totuși, de când a început virusul ăsta să producă îmbolnăviri la italieni, a scăzut rata mortalității la ei? Are efecte “benefice”, sau cifrele sunt greșite? 🤔

Cu multa placere 🙂 Multumesc si eu pentru comentariu si ma bucur mult ca a fost de folos articolul 🙂

Foarte bun si clar articolul! Multumim pentru explicatia logica care totodata ne ridica si moralul! Multa sanatate!

Multumesc mult si eu pentru comentariu si aprecieri! Si ma bucur ca articolul a fost de folos! 🙂

Multe cuvinte pentru lucruri simple:
-trebuie stat în casă, dar:
-trebuie cumpărate hrană, medicamente
-trebuie făcută mișcare: fără 4 km pe zi, stângul meu e butuc (sau cartof)
Trebuie făcute teste, dar nu avem cu ce și cu cine (și nimeni nu poate avea cât ai bate din palme, mai ales când întreaga lume are nevoie
Trebuie lămuriți cei 10.000 de repatriați de la Suceava, care serbau în masă bucuria revederii (Sunt și în Buc. destui care bântuie sfidând orice măsură …)
Sunt o grămadă de”trebuie” pe care dv. îi subînțelegeți …
Ce trebuie să fac eu azi ?
Cu respect și simpatie (totuși!)

Avem teste. S-au cumparat 2.000.000 de teste din Coreea de Sud cu 30 de milioane de euro. Nu fi scris ca trebuie extinsa testarea, daca nu existau teste. Da, aveti dreptate, trebuie facuta miscare (eu am ateroame pe arterele poplitee, cu 50% din circulatie blocata, deci trebuie neaparat sa ma misc). Din pacate, este foarte greu sa faci miscare, dar trebuie perseverat si gasit solutii. Ce trebuie sa faceti azi? Sa faceti ceea ce va ajuta sa va simtiti bine. Cu respect si simpatie (fara totusi) 🙂

Eu cred ca aceasta pandemie este de fapt un test, ca sa se vada reactia guvernelor si a populatiilor concentrate în orase.Nimeni nu vede beneficiile acestei situatii,adica natura se vindeca cand industria se opreste.De fapt este criza economica din cauza supraproductiei industriale.

Un articol care ar trebui citit de cat mai multa lume,foarte adevarat tot ce se spune in acest articolul.Felicitari.

Este într adevăr foarte adevarat ce ziceți. Nu stăm ìn casă din cauza virusul ci pt a preveni colapsul sistemul sanitar, … dar ce folos dacă ” “le gouvernement” pare că s a tâmpit. Asta m a speriat pe mine…Sunt in Antibes din Oct 2018 şi nu credeam să văd asemenea incapacitate de gestionare a crizei… la francezi. Articolul mi l a trimis un prieten care s a prins că mă cam panicasem săpt trecută😊 acum ìmi revin pt ca dozez consumul de ştiri pe zi şi am reluat lecturile de fiecare seară. Ne protejăm, protejăm, o să luam virusul şi sperăm să ìl rezolvăm cu paracetamol 😊. Numai bine

Sugeram, acum 2-3 zile prin mesaje transmise unor publicatii/ziaristi, necesitatea testarii SI a personalului din farmacii si unitati alimentare avand in vedere potentialul mare de infectare si apoi diseminare a virusului in randul celor pe care ii tinem in casa. Reactie 0. In schimb apar tot felul de mesaje si postari despre medici panicati si demisionari….Multumesc pentru articol, incepusem sa ma tem ca nu mai gandesc (corect).

In sfarsit s-a hotarat cineva sa mai si gandeasca
Felicitari
Mie mi-a fost prea lehamite sa-mi mai exprim parerea . Pana acum
E timpul sa ne trezim
In stilul actual vom putea fi inchisi usor – la domiciliu – 6 luni pe an, fara nici o explicatie sI VOM STA DE FRICA SA NU FIM ARESTATI SAU AMENDATI DIN MOTIVE ABERANTE
Am facut si eu un comentariu pe 04.04 ora 2 AM.
Bunica mea m-a invatat ca “BINE CU FORTA NU SE POATE FACE”
Depinde de noi toti daca ne lasam prostiti in continuare si ne sacrificam – inca o data – libertatea
Stau in casa de teama represaliilor, nu a virusului
Statul in casa nu ne protejeaza decat aparent, deoarece organismul isi diminueaza capacitatea de imunizare, creind mediu propice pentru dezvoltarea galopanda a virusului, asigurand premizele unei imbolnaviri mult mai virulente, poate si cauzatoare de moarte
Puneti o floare sub un clopot de sticla si vedeti ce se intampla dupa un timp cand indepartati clopotul – Floarea va fi napadita de buruieni si de daunatori si va muri rapid
Dupa cum a spus si d-l Profesor Cercel Streinu, nici un organism viu nu ivrea sa-si omoara gazda care il hraneste si protejeaza
700 de romani si respectiv 2.800.000 de oameni de pe intreg pamantul mor ZILNIC din cauze naturale
Mor mai multi din accidente sau din gripa sezoniera
Oare nu da la nimeni de gandit?
Sau suntem prea orbiti si manipulati ca sa mai vedem realitatea?

Trebuie ca incet, incet, sa iesim de sub clopotul de sticla si sa ne readaptam la VIATA

Ce bine era pe vremea comunismului – ERAM CU 30 DE ANI MAI TANAR

Nu sunt de acord ca era mai bine pe vremea comunismului. Eu am 47 de ani, nu era deloc mai bine atunci

Domnule,sistemul nostru sanitar este așa cum îl știm cu toții dar in situația pandemiei,nici un sistem sanitar nu poate face fata. Priviți ce se in întreaga lume! ROSTUL STATULUI IN CASA ESTE SA NU NE ÎMBOLNĂVIM TOȚI O DATA. Articolul pe care l-ați postat in legatura cu asta nu va face cinste.M -ați dezamăgit !

Nu uitati sa puneti cratima, va arat eu unde: la PROTEJEAZA-TE si la SPALA-TE. Asta ca sa ne aratati ca aveti expertiza 🙂

Imi pare rau, dar acesta este contul unui lector universitar doctor. Nu sunt dascal de scoala primara. Nici nu sunt un produs popular. Eu predau la universitate, unde accesul este pe baza de admitere. Le cer cititorilor mei doar sa scrie corect. Respectiva persoana nu scris corect romaneste si m-a jignit intr-un mod grobian. Va rog sa-mi permiteti sa selectez persoanele cu care stau de vorba. Dupa 20 de ani de invatamant si cercetare, cred ca am acest drept. Sunt sigur ca il am

Dar…am stat in casa …am 75 ani…Va veni ziua cand …ne lasa sa iesim…Ce va fi atunci cu noi ? Am stat degeaba ca sa aiba loc la ventilatoate cei care..nu au stat cuminti. Deci vom lua si noi virusul de la cei cate inca il poarta. Atunci ce sanse mai avem ?

Va fi bine. Curba va scadea si sansa de imbolnavire va fi foarte mica. Aveti rabdare, incredere si credinta. Va fi bine

De acord. Am folosit-o in articol ca sa atrag atentia intr-un mod plastic. Sper ca nimeni nu crede ca se poate compara 100% un om cu o masina. Sunt incantat, totusi, ca v-ati dat seama 🙂

DACĂ ACEASTA IZOLARE MAI TINE MULT, POATE SCAPAM DE COVID 19, DAR DE FOAME SIGUR MURIM PESTE UN AN… STĂM ÎN CASĂ DAR CE E PREA MULT STRICĂ….

Aveti mare dreptate dar la noi in tara nivelul de conștiință este f.scazut..Suntem condusi de guvernanti care se lasă dominați de frica.teroare.amenintari…

Am o părere similară, și îndrăznesc să merg mai departe. Și anume, după ce se va încheia “ situația de urgență – indusă “, vor exista argumente pentru ca să se justifice suplimentarea celorlalte bugete ale serviciilor speciale, SIE, SRI, SPP, Jandarmerie, Poliție, ISU; Important va fi să avem un număr extins de personal în domeniul neproductiv, ca să poată să-i monitorizeze pe ceilalți care sunt productivi, și mai puțin productivi.
Așa că la rectificarea bugetară după ce mai furăm ceva din banii împrumutați de pe la FMI, cu dobânzi uriașe, Banca Mondială mai mari decât acum cinci ani, să le dăm ăstora un supliment. Cum de ce ? Să nu le scadă imunitatea în stradă. Aprpo’s din toți cei îmbolnăviți, câți sunt acum la ATi sau prin izolare, știe cineva câți ar fi jandarmi și polițiști sau milițieni? Nu se pot îmbolnăvi că au imunitatea ridicată. Și închei cu o întrebare de-a lui Garcea: “ …, există o explicație ?”.

Mai mult, s-a constatat ca multe teste pentru corona contin (accidental?!) virusul si sunt un real pericol pentru cei testati.

1.Medicii au spus ca testarea instanta poate da rezultate false. Doar testul de laborator este cert.
2. Azi sunt testat negativ, maine merg la Auchan si poate mi-a ramas un virus pe haina ( care rezista pana la cateva zile). Circul linistit ca sunt negativ si o vizitez pe mama.. ne asteptam ca statul sa ma testeze dupa fiecare iesire in decor ?

Am scris foarte clar ca trebuie sa stam in case. Si sa se faca, in paralele testare la scara larga. Cei care sunt pozitivi, sa intre in izolare, adica sa nu mai iasa deloc din casa. In acest fel, intr-adevar, ne putem apropia de finalul primului val. Si ne putem pregati pentru al doilea val, din toamna

Va iubesc pentru acest articol, nici nu stiti cata nevoie am avut de el! Va multumes si va doresc multa sanatate!

Va multumesc mult pentru comentariu. Mi-ati dat multa bucurie, pentru ca am scris articolul cu acest gand: de a fi de ajutor! Ma bucur daca am fost de ajutor si va doresc zile luminoase cu multa sanatate! 🙂

F corect ce spune Camelia. O data tesstat negativ poti zburda far griji fara a mai sta in casa sau ciclul se repeta. Intalnesti infectat si devii si tu chiar daca cu o zi inainte nu erai. Tot ce e in artic e ok dar cum facem in acest caz?

Cu totul si cu totul de acord cu un specialist valoros, lucid si neangajat politic.
Problema este ca a asigura kituri de testare este o activitate specializata si nu o poate face orice speculant/intreprinzator orbit de profit! La fel si cu aparatele de ventilatie.

Catev mentiuni am la acest articol.

Important este faptul ca in Italia sunt mai putini morti in martie anul acesta dupa ce s-au pompat milioane de euro in medici si spitale, dupa ce oamenii au stat, mai mult sau mai putin de bunavoie acasa. Pentru ca medicii au testat si acordat o atentie deosebita fiecarui caz de… “gripa. Daca nu ar fi fost masurile de urgenta si ar fi fost lasata circulatia libera ar fi fost exterminare in masa. Asta ar fi important de precizat, pentru ca lumea vede niste cifre fara sa vada ce se afla in spatele lor. Fara sa vada ca totul e abia la inceput in restul europei. Fara sa se traga linia de final, pentru ca nu se stie cand va fi finalul. Gripa sezoniera se termina prin luna mai. Asta nu se stie, se anunta si al doilea val, care nu se stie cand si cu ce efecte va veni.

Al doilea lucru important este ca la noi in tara se cumpara echipamente de protectie, paturi ATI si ventilatoare mecanice, aparate de testare coronvirus din DONATII. Toate au o limita, inclusiv nivelul donatiilor si bugetul de stat (prost gestionat si cu deficit mult mai mare anul acesta). Partea economica va trage mult in jos calitatea actului medical. Medicii care nu sunt testati sau care sunt asimptomatici vor imbolnavi si pe cei care au chiar o gripa normala sau altceva. De teama sa nu se inchida spitalele nu se testeaza. Cei de la DSP nu vor sa se testeze nici pe ei, desi unii au simptome foarte clare. Pentru a evita scandalurile si a-si proteja locurile de munca pun in pericol sanatatea tuturor celor cu care intra in contact. Astia nici nu au mai mult de o masca cu ei si multi din institutii nici pe aia. De la Bucuresti nu se vad lucrurile astea… ca la Suceava e cam peste tot in Moldova.

Astea sunt lucruri important de precizat. Ceea ce spuneti mi se pare foarte corect si de bun simt. Cel mai bun lucru de facut sa STATI ACASA si sa va PROTEJATI cum puteti mai bine!

Sanatate multa!

Eu cred ca nu ati inteles dvs. bine, nu ca as fi baut eu ceva. Ar trebui sa va explicati singur de ce mor doctorii expusi la acest virus in mod repetat. Sunt oameni sub 40-50 de ani care mor si care nu au antecedente medicale. Si ar trebui sa va explicati de ce unii pacienti sunt afectati din nou de acest virus (vezi cazurile din China, care ascunde mult “gunoi” sub pres). Mai adaugati ca sunt tratamente experimentale, abia se fac niste observatii asupra evolutiei pacientilor, fiecare pacient e tratat “simptomatic”. Adica nu stim nimic sigur, vedem ce ne recomanda OMS si daca iese bine suntem fericiti, daca nu… ghinion! Mai pierdem un pacient. Vedeti ce se intampla in zonele rosii si galbene, referitor la acest virus. Dupa aceea veti intelege de ce am spus “exterminare in masa”. Acest virus NU trebuie tratat ca o gripa oarecare… si nu fac teoria conspiratiei, sunt doar niste observatii privind situatia globala. Desi unii spun ca ar fi o arma biologica (sunt si din astia), prefer sa afirm ca e un fenomen natural cu o rata de contagiune foarte mare si cu un mod de manifestare periculos daca e lasat liber si netratat la timp si cum trebuie. Nu se cunosc efectele pe termen lung ale imbolnavirii, nici macar un tratament adecvat. Eu zic sa faceti un exercitiu de imaginatie, s-ar putea sa-mi dati dreptate. Poate exprimarea e cam dura, dar si realitatea arata la fel.

,, Pandemia” în România datează cam de după 1944,23 august!! Pandemia comunista, apoi pandemia de tip american… Un dezastru absolut pentru poporul român!! Manipulare, jaf, lipsa de preocupare fățișa fata de sistemul medical, educație, cercetare, cultură. Cultul inculturii crase, a pauperizarii acestei jalnice colonii… Să vedeți ce se va întâmpla când vor termina de furat, când nu vom mai reuși să achiziționa fier vechi cu milioane și milioane de dolari!! Vom apuca și acele timpuri mulți dintre noi…!!?

N-ai inteles:fata de anul trecut sunt mai putine persoane decedate pe zi. Probsbil si pentru ca cei care, statistic vorbind, ar fi murit in martie s-au stins mai repede in februarie, din cauza cividului.

Se pare că virusul este foarte contagios așa cum spuneți, de i mai devreme sau mai târziu, o să-l a em ci toții. Așa că eu chiar aș opta pentru îmbolnăvirea controlată, te duci, te internezi, ți se inoculează virusul și ești ținut sub observație, două săptămâni… trei. Fie dezvolți imunitate, fie stătea ți se agravează dar în spital fiind, ai parte de tratament…

Multumesc , domnule, noi am pus la intrare in casa un sprai făcut dintr o sticla de plastic ce conține clor și apa cu care dezinfectăm tălpile pantofilor care oricum rămân afara , și mai avem un fier de călcat cu abur . Fiecare da haina de strada jos și i da un perdaf de abur . Cât o fi de eficient??

Virusul rezista în picaturile de saliva care ajung pe hainele dvs sau luate pe talpi. Cel mai bine este sa va spalati pe maini dupa ce va schimbati de un rand de haine si intotdeauna sa va spalati inainte de a duce mana la gura

Dar dacă se cumpără din banii care trebuiau furați pentru a-i ajunge din urmă pe ceilalți, care mai e scopul firesc ar venirii la guvernare??

Așa gândeam și eu. Și nu sunt medic. Doar absolventa de chimie- fizica. Ma bucur ca logica m a adus in același punct. Sănătate!

De ce medicii sunt neputinciosi in fata covid-19, dar fac operatii pe creier, pun sani, taie orice, fac leacuri din piatra seaca… Si acum, brusc nu au nicio inventie la sertar!?
Ori ei stiu si pot, dar ceva/ cineva nu ii lasa sa faca un leac asa cum s-a facut pentru eradicarea limbricilor!? Si din astia are toata lumea?!!!

Da, asa este cu batraneii nostrii din Romania, mor inainte de termen, psihologic au fost ,,omorati” zi de zi ca le taie pensia, ba se scumpesc medicamentele, ba alimentele, gazul, utilitatile, gunoiul..!Chiar ma intrebam cand am fost in septembrie in Nisa, vazand atatia batraneii pe plaja, in plina zi, cand la noi este recomandat sa stai in casa, ei erau pe strada, la terase…banii bani, griji nu le face statul, de ce sa moara??? de la o plimbarica???

Da, ei fac foarte multa plaja, chiar si in decembrie-ianuarie, ca sa lupte cu osteoporoza, pentru intarirea oaselor. Efectele sunt, insa, extrem de grave asupra pielii

Nu trebuie să fii absolvent că să înțelegi că se dă credit fricii induse, în loc să se dea credit încrederii. Propun să dăm credit bibliei care induce încredere și curaj! Mulțumesc pentru articol!

Multumesc si eu pentru apreciere. Trebuie sa dam credit Bibliei, medicilor si oamenilor de calitate, de buna-credinta. Celor care vor sa ajute

Este cel mai bun articol citit pana acuma pe aceasta tema. Scris simplu si la subiect pe intelesul tuturor. Multumim si multa sanatate si succes in continuare

Va multumesc mult si ma bucur ca a fost de folos. Multa sanatate si succes in tot ceea ce intreprindeti

Buna seara. Deci in final când preconizați Dvs ca se v-a termina cu “statul acasa”… dacă as avea un termen poate m-aș simți mai bine. Zilele trec foarte greu. In special când ești singur. Mulțumesc

Sigur ca da, cu mare drag. Daca stam in case de Pasti, dupa incheierea Sarbatorilor se vor relaxa masurile si vom iesi din case la inceputul lui mai. Daca nu se va sta in case de Pasti, vom iesi din case in iunie sau iulie.

Germania face 50.000 – 60.000 de teste pe zi si reuseste sa depisteze un numar mare de pacienti asimptomatici pe cand Romania testeaza doar pe cei cu simptome, de aici si diferenta de raport de infectati / morti

Apreciez logica si luciditatea! Eu mai am doua argumente care sprijina ideile din articol: vor scadea atat numarul de boli contagioase din alte cauze (distantarea sociala; scaderea punctelor de contact ) cat si al cazurilor la ortopedie si accidente rutiere (nu ne deplasam = nr scazut de fracturi, luxatii etc). Al doilea: respiram aer mai curat – nu am vazut de 3 luni de cand mi-am instalat Airly aer de calitatea aceasta in Corbeanca. Daca mai stam sa analizam, mai gasim argumente!

J’habite France depuis déjà 30 ans !!
Votre théorie est intéressante mais pas la seule. En faite on connaît presque rien de ce virus de son apparition,contagion, mode de transmission etc. Tout le monde est d’accord avec une chose: il faut tester le plus possible et à répétition si vous voulez avoir une image globale de la maladie !! MAIS ça nécessite: 1.-,avoir des testes fiables et rapides; 2.-avoir une population compréhensible et disciplinée; 3.- et bien sûr avoir un traitement +/- efficace contre le Codiv-19 et contre la panique qui existe actuellement par tout et surtout la ou il manque les 2 premières conditions !!
Car là où les ressources matérielles manquent on arrive à la situation quand on fait n’importe quoi, on falsifie les donnés, les chiffres et on politicise la maladie !! C’est loins d’être fini les conclusions c’est encore bien éloigné !!
Merci quand même pour la peine d’avoir publié cet article assez intéressant !!
Amicalement Dr.Podeanu Tudor

Da este foarte foarte adevarat ce spuneti doar ca ar exista si multe metode de preventie in toate, doar ca ele nu se mai practica demult pt. ca medicii sunt indoctrinati inca din facultate si sunt mai rau decat “callul cu ocelari laterali” de sifonar sunt optuzi pt ca sunt atatea remedii naturiste folosite de-a lungul vremurilor si medicatie de ademenea la care suntem onligati sa- i spunem ,adjucvanta” pt ca inds. farma detine monopolul si au legi ferme pt. Europa si Canada. Medicina naturista a fost ascunsa sub pres pt.ca asa cum spuneti avem multr farmacii pe metru patrat care trebuie sa isi vanda produsele…iar noi manipulati de zile mari. fugim la “hapuri” pt cele mai banale lucruri si luam unii si 10-30 de pastile /zi ceea ce ne distuge imunitatea si ne “otraveste” organismul cu efectele adverse care sunt cu cearsaful ca sa nu mai vornim de ceea ca mancam E-uri coloranti, aditivi si alte “otravuri”, cum sa mai reziste organismul…inca rezista prea mult…la cate e supus dragul de el. Fiecare ar tebui sa isi studieze propriul organism sa stie ca omul este ceea ce mananca si ceea ce bea si calitatea apei si a hranei conteaza si mai nou organismele noastre sunt ceea ce asimileaza. Pt. ca la un organism cu metabolim deficitar poti sa ii oferi orisice daca el nu asimileaza si nu faci ce tebuie ca el sa asimileze. Cu cat am avansat in stiinta cu atat ne-am prosti mai mult. Asta pt. ca totul e manevrat economic. Tot ce se face e spre castig….netinandu-se seama de adevaratele valori in folosul omului…ca sa nu mai vorbim de 4 si 5 G-uri …

Nu sunt de acord cu ce spuneti despre 4G si 5 G. M-as bucura ca pe blog sa nu ajunga paranoici si alti oameni cu tulburari psihice. Eu sunt profesor, cercetator, om de stiinta. Cei cu spaima de 5G, cu tunelul secret din Muntii Bucegi etc, nu sunt bineveniti aici.

Eu cred ca ati gresit topicul
Clopotele de la biserica bat pentru doua categorii de oameni: pentru cei care vor sa mearga la slujba si pentru cei care numara bataile de clopot

Cred ca dumneavoastra nu le prea aveti cu gramatica limbii romane. Se scrie ati nu a-ti in acest context. Mai sunt si alte erori gramaticale, dar macar autorii nu fac caz de geselile altora.
Felicitari autorului articolului, pertinent, logic, as mai fi adaugat ca ar trebui investit mai intai in testele rapide, pentru personalul medical, pentru cei de la vama si aeroporturi internationale si PENTRU TOTI CARE INTRA /AU INTRAT IN TARA. Apoi PCR – echipamente scumpe, timp mai lung de obtinere a rezultatelor.

Domnule Profesor,
Eu nu sunt genul epistolar, desi, profesor universitar, scriu. Nu am nici macar cont de facebook, sau alte medii cu exceptia whatsapp, devenit o necesitate. Am dorit sa va scriu pentru ca si eu fac parte din categoria “tacutii”. Dar tacutii care citesc. Stiinta. Ma bucura ca ati apreciat sugestiile mele, dar eu nu pot reprezenta mai mult decat o opinie. Dumneavoastra ati devenit un leader de opinii, sunteti tanar, continuati! Va felicit, din nou, pentru initiativa! Poate vi se vor alatura si alti tineri potenti intelectual si curajosi!
Be brave!
(Acesta este titlul unui roman de Aldous Huxley, “The brave new world”, scris prin 1930, anticipeaza clonarea si multe dintre cele care s-au dezvoltat mai tarziu). Deci, nimic nou pe Terra? Doar noi?
De aceea am considerat mesajul
dumneavoastra constructiv.
Aneta

Va multumesc mult. Mesajul dumneavoastra mi-a mers la suflet si m-a intarit, pentru ca am primit si multe atacuri. Va multumesc tare mult

Stimate Coleg,
Mesajul dumneavoastra m-a bucurat, pentru ca, in aceste vremuri, trebuie sa fim nu
“Solitari” ci “ Solidari”, in sensul ca trebuie sa comunicam, “virus free”.
Observati, am evoluat, ma adresez cu “stimate coleg”.
Vreau sa vin cu o adaugire, Aldous Huxley a publicat si o continuare, “Reintoarcere in minunata lume noua”, prin anii ‘50-‘60, si acolo sunt explicate mai clar ideile sale. Oricum, reiese un adevar exprimat si de alti vizionari ( din punct de vedere stiintific, gen Mendeleev – cel cu tabelul periodic al elementelor si altii, desigur): “Viata e scurta, cunoasterea/ stiinta nelimitata”. Noi ca societate, pe de o parte, ca persoane cu propriile perceptii si asteptari, trebuie sa invatam adica sa reinvatam, sa fim entitati sociale, chiar in mediul virtual, deocamdata. Apreciez ce faceti si astept “the next chapter”?

Va multumesc. Da, va exista urmatorul capital. Cu aceeasi stima si din partea mea,

De ce in franceza, don’ doctor? Intimplator o pricep, dar e o impardonabila lipsa de politete fata de cei care n-o stiu.

Domnule Tudor am inteles ce ati scris dar mi-as fi dorit ca din respect ptr.cei care citesc aceste comentarii sa fi scris pe romana.Sper ca nu ati uitat limba materna!!!

Exprimare directa, sincera, pe intelesul tuturor, depanicanta. Dar, nu este normal insa ca armata sa circule pe strada iar la Nadlac sau Otopeni sa intre mii de infectati si dusi spre izolare la locuințele lor la sute de kilometri.,cz sa nu respecte izolarea. Iresponsabilitate crasa si din partea lor și a guvernanților.

Multumesc. Ma bucur ca a fost de ajutor articolul. Asta mi-am si dorit: sa fie de ajutor, in aceasta perioada grea

Adevărat! Asta am inteles si eu. Nu conteaza daca ne omoara virusul sau sistemul medical. Sa stam in casa sa fim cat mai protejati!

Multumim! Ne-ati pus gandurile in cuvinte! 💕
Mi-am permis sa pun link-ul articolului pe Facebook, in speranta ca va ajunge la cat mai multa lume!
Felicitari!

Va multumesc mult. Ma bucur mult! Vorbele dumneavoastra mi-au incalzit inima (m’ont fait chaud au coeur, cum spune francezii).

Autoritatile italiene au spus ca estimeaza un numar de 500.000 de asimptomatici. Nu pentru ei stam si noi in casa (adica nu pentru faptul ca sunt foarte multi, deci si foarte periculosi)?

Mulțumesc. Mi-ati confirmat gîndurile. Ca om simplu si foarte activ în general,simt că ar trebui să urlu în gura mare: faceți testări in masă!! Pt ca fără ele vom sta acasă toată vara și la toamnă vom avea imunitate 0 la orice fleac de boală!!

Excelent articol. Așa este. Totuși, reacțiile oamenilor sunt provocate în mare măsură de isteria media. In loc sa facem paralele cu Italia și Spania e mult mai sănătos să privim realitatea noastra, așa cum e, cu stângăcii și neputințe, cu bani putini etc. etc. Asta face articolul dv.: trezește ca un dus rece. Merci, docteut!

Un umil “comment”: de acord cu majoritatea ideilor, supozitiilor si explicatiilor Dvs. Foarte utile intr-adevar pentru a combate demonizarea virusului in cauza. Nu inteleg, insa, de ce alaturi de multimea de date statistice actualizate sau nu, nu suntem informati cu privire la cele patru scheme de tratament pe care, se pare, ca le-a acceptat OMS si care se aplica si la noi. Asta face loc la tot felul de sugestii ptr pseudo- tratamente care bantuie pe facebook si care deruteaza pe cei care ar dori sa stie ce ar putea face in cazul unor simptome usoare ale acestei gripe tratata acasa. Nu vi se pare un gol, necesar a fi acoperit pentru informarea populatiei ?

Ba da, este un mare gol, care se va adanci, pentru ca se vor face consultatii prin telefon si online. Cel mai mai bun sfat, daca aveti simptome usoare, este sa sunati medicul de familie, sa-i povestiti tot si sa-i urmati indicatiile. Multa sanatate si curaj. Nu va veti imbolnavi 🙂

Prin Ordinul Ministrului Santatatii 487/23.03.2020 se stabilește protocolul de tratament a infecției cu virusul SARS-cov-2.
Foarte bun articolul. Așa este. Testarea extinsa este recomandata de OMS si s-a vazut ca da rezultatele cele mai bune. Sa speram ca vor reusi si autoritatile noastre.

Apreciez mult și îmi place ce am citit . In sfirsit Horea ai fost primul care ai explicat pe întelesul tuturor și mai ales AI AJUTAT MULT pe cei cu anxiety depression și mental health . Nimeni dar nimeni nu s a gindit la sănătatea noastră mintala și stresul nostru . Mulțumesc

Va multumesc mult pentru comentariu. M-a bucurat mult. Asa este, nimeni nu se gandeste la sanatatea mintala si la urmarile stresului. Si asta este foarte trist. Trebuie sa ne gandim la urmarile stresului si sa ne ingrijim. Ceea ce este cel mai important se intampla in plan psihic. Restul sunt efecte

Stiti dvs de cand dl Podeanu este in Franta? Poate acolo este nascut din parinte (parinti) romani si nu stapaneste bine lb romana. Si-apoi, tot romanu-i francofon si intelege ce a scris dumnealui, n’est pas?

Corect. Va multumesc pt ca mi-am limpezit gandurile si pt ca m-ati ajutat sa nu-mi mai fie groaza. Am inteles de ce si ca trebuie sa stau in casa. Inca o data va multumesc din suflet.

Super articol. Ma bucur ca apar si opinii realiste. As fi vrut sa scriu si eu ceva asemanator dar asa a fost mai simplu, l-am distribuit si gata.

Dr.Podeanu? Un intelectual roman care in 30 de ani a uitat sa mai scrie in limba maternă? Foarte curios! Eu cred ca esti un nenorocit de pisoi aciuat pe lîngă scara blocului. Nu meriți atenția noastră. Esti un parvenit cu ifose de doctor ,zici tu,stabilit in franța. Dar latina ,atunci ai uitat-o de tot. Este o jignire ce o aduci românilor muncitori pe afara. Sa-ti fie rusine , te-ai idioți afara… si iti mai pui prefixul de doctor în fața numelui. Esti un nimic acum !

Adevarul absolut nu exista! Adevarul este întotdeauna la mijloc. E clar ca prevenția de a sta in casa este buna in orice situație , chiar și in caz de război . Orice este posibil! Poate fi ceva economic, științific sau politic, SAu de toate . Nu vom afla niciodată, chiar și acesta știre poate fi plasata cu un scop anume . Rugativa fiecare la ce Dumnezeu aveți și/ sau faceți ce credeți ca puteți pentru a va proteja, dar e clar ca o data la cel puțin 50 de ani omenirea sau mama natura ne da reset sau pur și simplu așa e normal sa fie.

Mulțumesc pentru articolul dvs încurajator, singurul scenariu care mă neliniștește ar fi cel în care m-aș sufoca din cauza secrețiilor pulmonare și nu ar mai fi nimeni disponibil pentru a mă ajută. În rest, n-am nicio teamă! Stăm în casă!

Multumesc, ma bucur ca v-a fost de folos. Nu va veti ineca in casa din cauza sescretiilor pulmonare. Problemele pe care le produce in unele cazuri (nu in toate), coronavirusul la plamani sunt de natura inflamatorie. Deci incercati sa va mentineti plamanii in stare buna consumand alimente care au actiune antiinflmatorie: usturoi, ghimbir, aerisiti foarte mult si incercati sa faceti miscare, chiar daca nu iesiti in casa. Miscarea si aerul curat ajuta foarte mult plamanii. Nu fumati. Fumatorii sunt foarte expusi riscurilor cauzate de infectia cu coronavirus

Am ajuns in Anglia acum 3 săptămâni , după doua zile , am avut usturime in gât și nas , am tras apa cu sare pe nas de doua ori pe zi , și de fiecare data când ma deranja luam o gura de țuica și expiram pe nas , sau luam o gura de miere cu ulei de cimbru și oregano . După 3 zile mi-a trecut. Tratament făcut zi și noapte

Ca sa faci testare in masa trebuie in primul rand sa ai cu ce: teste si Medici! Romania nu e nici pe departe tara care si-ar putea permite asa ceva! Testarea in masa promisa de madam Firea este o minciuna menita sa tulbure creierii oamenilor fara prea multa judecata, in scopul de a mai aduna ceva capital politic. Probabil ati scris articolul traind cu convingerea ca e corect ce spuneti. Singura metoda in Romania este ca oamenii sa stea in casa! Altfel are loc selectia naturala … pe care nu am inventat-o noi ci… natura! Eu nu doresc ca datorita acestui fenomen natural sa dispara inainte de vreme mama sau fratele meu, oricat de bolnavi ar fi ei din cauza altor boli. Mai bine dati sfaturi utile oamenilor si atat. Campioni ai stirilor fara de rost sunt peste tot in lumea asta!

Cred că te-ai gândit cand ai facut afirmatiile din comentariu!
NU CU CE?
CI CU CINE!
Am tacut timp de 30 ani!
Acum avem ce am “dorit”!
Noi suntem prea importanți sa ne implica in politică !
Unii au știut si au acceptat, dar marea majoritate au preferat să plece sau sa se aplece!🤔

Este cel mai bun articol citit despre Covid in ultimele luni de cand a aparut. Si l-am popularizat cat de mult am putut pe retelele sociale. Felicitari pentru mintea clara si logica

Într-un stat în care s-a furat totul, un stat în care ultimul sărac are bani sa dea la cadrele medicale chiar dacă e caz de pușcărie, chiar ne meritam soarta.

Va recomand atentie in alegerea surselor 🙂 Desigur, este posibil si chiar probabil ca numarul de morti din China sa fie mult mai mare, dar nu atat de mare cum scrie tweakton.com sau cum se numeste acel site…:)

In China mor zilnic 70.000 de oamei din cauze naturale – aproape 1 mort la 1.1 secunde. Nu va da de gandit despre statisticile telefoanelor?

șansă, ce bucurie …
Să stai acasă. Să poți să faci altceva decât te obligă viața unei societăți nebune: muncă, muncă, afaceri, bani, alergătură, trezit dimineața, presing, punctualitate, responsabilități, target, plan, socoteli, rapoarte, mers, venit, meniu zilei, mâncat pe genunchi sau pe tastatură, într-o cantină sau sală de mese (furajare de altfel), trântit în pat obosit, visat sau alertat în somn pt grija, provocările de mâine, timp lipsă să suni pe mama, un frate, o soră, un prieten, vecin, n-ai timp sa citești o carte, să joci un șah, formula 1 cu copilul, să-i faci nevestei un masaj, să tunzi gazonul sau să plivești o floare, uzi un ghiveci ….
Iaca, multe și altele pt care o să ne pară rău. Ce frumos a fost “la virus”. Am făcut ce-am vrut. Abia aștept să ies la pensie să fac iară. Sau: “oare când mai vine un virus…”

Perfect de acord cu dvs., d-le Ioan Crecan!
Exact despre asta vorbeam cu un prieten bătrân, și-i spun de când îl știu
(are și atacuri de panică; altfel un om cu rațiune și o memorie “de elefant”)
SĂ PRIVIM TOTDEAUNA LA PARTEA PLINĂ A PAHARULUI !!!

Iar dacă va fi SĂ MURIM, niciodată nu ai de unde să știi CÂND, însă pentru că acest fapt ESTE O CERTITUDINE, realizăm noi oare:

AVEM ACUM TIMP (!)
SĂ NE PUNEM ÎN ORÂNDUIALĂ CUGETUL,
ȘI EFECTIV SĂ ARUNCĂM DE LA NOI TOT CEEA CE NE-A ” CRESCUT” SINELE ÎNAINTEA ALTORA.
SĂ NE ÎNGENUNCHEM ORGOLIUL !

SĂ AFLĂM PENTRU CE TRĂIM !?

Căci totul este doar o clipă. O clipă de fericire care piere odată cu tine, sau care aprinde o lumină și în alte suflete, propagându-se mai departe.

Lucrurile materiale sunt foarte bune dacă ai cu cine le împărții.

Dar abia în izolare afli ADEVĂRUL despre tine. Afli cu adevărat UNDE ESTE Dumnezeu, Cel care te-a creat, din care ești.
Hrana spiritului este și ea tot de două feluri:
1) fie ADEVĂRUL
(BIBLIA / Cuvântul Lui DUMNEZEU, nu al oamenilor…),
2) fie junk-food.

Avem acum o mare oportunitate !!!
TIMP, TIMP, TIMP !

Haideți să CUNOAȘTEM:

ADEVĂRUL = BIBLIA

“Viaţa nu poate să îmi ofere bucurii şi pace, ţine doar de mine să le doresc. În schimb viaţa îmi dă timp şi spaţiu – ţine doar de mine să le umplu cu ce doresc.” – William James, psiholog

Observați (chiar și în acest citat)
că omul – cu oricâtă pregătire ar avea, multă sau puțină – este egoist?
Și în mod deosebit în psihologie, cred că raportările se fac la SINE !?
Ori, un START greșit duce evident la analize și rezultate eronate.

VIAȚA ne-a fost dăruită pentru
A ÎNVĂȚA SĂ IUBIM.

(Aceasta mi-a spus-o EL, Tatăl ceresc,
printr-un gând, care mi-a venit instant,
așa cum vine un fulger,
când L-am întrebat, relaxată, dar și cu o atitudine de umil regret pentru că nu mă străduiesc să fac tot ceea ce știu că ar trebui și pot face mai bun și mai bine…)

DE CE trăim…? ca
SĂ ÎNVĂȚĂM SĂ IUBIM.

Buna ziua
Articol propagandist contradictoriu si arogant ,minimizeaza efectul evidentiind lipsurile din sisteme medicale …chiar daca indeama mereu arogant la distantiere sociala.
Nu numarul mortilo ingrijoreaza ci rata pe zi , progresia lor.
Eu sunt un candidat perfect la moarte am toate calitatile , incerc sa ma feresc dar inca sunt activ social fara sa fiu hipiot…si nu simt deloc incurajare si plus valoare in acest articol

Daca sunteti candidat perfect la moarte, ba inteleg emotia, inteleg ca va este teama si va iert mania. De obicei, oamenii speriati devin rapid maniosi. Aveti grija de dumneavoastra, nu iesiti deloc din casa, incercati sa cresteti imunitatea si pastrati speranta. Va fi bine. NU este atat de rau cum se spune

In conditiile in care aproape 50% din pacientii COVID care ajung la ICU mor, cand inca sunt ventilatoare, nu vad cum “Noi stăm în case, pentru că nu există suficiente paturi în ATI pentru noi, dacă ne îmbolnăvim.”

https://metro.co.uk/2020/03/29/mortality-rate-uk-coronavirus-patients-intensive-care-almost-50-12473571/

daca astea sunt avantajele unui ventilator pt COVID, ma scuzati dar eu prefer sa stau in casa… Poate sa aiba Germania si 5000000 de ventilatoare, nu ma convinge sa ma plimb seren pe strazi…

Marea Britanie, ca și Italia, a decis să-și abandoneze bătrânii. Am vrut să scriu zilele trecute un articol pe această temă, cu titlul: Marea Britanie își abandonează bătrânii. Marea Britanie a luat foarte târziu, prea târziu chiar, măsuri de distanțare socială. Ca urmare, secțiile ATI se confruntă cu ceea ce ziarele britanice numesc “tsunami de cazuri”. Tsumani de cazuri în fiecare zi! În Marea Britanie sunt peste 100.000 de cazuri confirmate! Secțiile ATI sunt depășite, medicii de la NHS, Urgența Britanică, foarte mulți sunt bnolnavi. Ca urmare, s-a anunțat, încă de zilele trecute, că s-a decis să se lase să moară foarte multe persoane peste 60 de ani. Este exact ca în Italia. Trist, îngrozitor, atroce. Pentru că oamenii nu au stat în casă la timp. În Italia, focarul a explodat în Lombardia, în timpul unui meci de fotbal: au fost prezenți pe stadio 45.000 de oameni, toate barurile au fost pline de grupuri care urmăreau meciul…Așa a explodat. În Marea Britanie nu s-au închis școlile, universitățile etc. Ceea ce se întâmplă acolo este atroce. Medicii de la NHS sunt disperați, car nu-și dă nimeni demisia, ca la noi

Multumim pentru articol. Aveti mare dreptate, daca am stii exact cati sunt bolnavi, procentul de decese raportat la nr total îmbolnăviri ar fi mult mai mic, nu ar mai fi panică și nu s-ar mai cumpara toata hârtia igienică de pe planetă . Dar se pare ca cineva dorește panică pe străzi si teroarea în case si mintea noastră pentru a manipula mult mai usor populația. Foarte interesant va fi sa vedem urmarea acestei panici uriașe …. care mai apucăm…… oare ce coace Bug Brother?????

.. mda.. așa cum am spus, este grav cum se joacă cu sănătatea mintala a omului… Felicitări, ma bucur că mai sunt oameni cu coloana vertebrala și spun lucrurilor pe nume.

Va multumesc mult. M-a bucurat mult comentariul. Asta mi-am dorit sa ofer: normalitate si luciditate. Sa aveti si dumneavoastra sanatate si numai bine in tot ceea ce intreprindeti!

Li se interzice cadrelor medicale să spună cati dintre ei din infestati, se lasă să se creadă că acolo….nu există asa ceva…

Am 66 ani, și stau în casă!Am înțeles situația!Ce nu am înțeles, este faptul că sunt bani,dar cei în drept nu știu sau nu vor să facă cea ce trebuie făcut!

Bine ca si la noi a aparut un astfel de articol. Poate vor avea si altii curajul necesar sa scrie ceva mai aproape de adevar. Virusului acestuia I se da o importanta prea mare! Trebuie sa ne gandim la cine are de castigat. De mult se tot vorbea ca va veni o criza mondiala.
Felicitari pt. articol.

Excelent articol.Excelent comunicator. Articol pe care-l întelege orice român care stie citi.Acum pot intelege de ce sunteti plecat și nu mai predați în țară. Am avea și noi nevoie de astfel cunoscători ai științei comunicării.Cu stimă ,considerație si aprecieri. Așteptăm continuarea,nu ne lăsati singuri….

Va multumesc mult pentru comentariu si aprecieri. Nu va las, sunt aici. Inima mea este de roman. In Franta predau si fac cercetare cateva luni pe an in semestrul intai. In rest, predau la Universitatea din Bucuresti si traiesc in Romania. Cartea mea de munca este in Romania. Desi mi s-au facut propuneri in repetate randuri sa ma mut definitiv in Franta (cu salariu de 10 ori mai mare), am refuzat in fiecare an si am ales sa raman in Romania. Nu e usor, dar am ales asta. Pentru ca iubesc Romania, pentru ca inima mea este de roman. Si pentru ca tot ceea ce stiu trebuie daruit, in primul rand, romanilor

Cel mai bun articol citit de mine pana acum, începând cu perioada de restricție și închidere a școlilor. Va doresc sa deveniti formator de opinie, sa va faceți cunoscut cuvântul, cât mai departe. Nu mai vrem panica și îndobitocire. Aștept și alte materiale scrise, știu ca nu va opriti din cercetare. Sunteți mandatat de toți oamenii care v au răspuns frumos la acest articol. Susțin întru totul ceea ce ați spus. Succes și doamne ajuta sa revenim la munca. Eu lucrez în învățământ, sunt consilier școlar, de abia aștept contactul cu oamenii. Distanțarea de ei, elevi, oameni, de orice efecte sociale, ne schimba, de dezumanizeaza, ne indobitoceste. Am nevoie și de slujba de duminica.

Salut Horea ! Am sa fiu si eu la fel de direct ca si tine in acest articol: si ce daca ? Adica, ceea ce ai scris tu aici, cui foloseste ? Vom avea mai multe paturi si ventilatoare dupa ce scrii tu aici sau scriu eu aici ? “Clarificarile” tale folosesc cuiva, in mod practic ? Eu cred ca nu. Dimpotriva, pui sare pe rana. Crezi ca exista vreun adult in tara asta care sa nu stie ca sistemul medical este mediocru/subfinantat/ne-strategizat/furat ? Observatiile tale sunt corecte, MOMENTUL ales sa le difuzezi este nefericit. Pastreaza-ti criticile pentru perioada de dupa aceasta pandemie. Asta daca vrei sa faci un bine semenilor tai si sa nu semeni si mai multa frustrare in randul lor. Nu te supara.

Nu sunt de acord cu dumneavoastră. Cred că este exact momentul să vorbim despre acest subiect. Trebuie să înceapă testarea. Să nu mai fie trimise acasă persoane cu simptome. Altfel, statul în casă nu va avea niciun efect. Trebuie să stăm în casă și să se extindă testarea, în paralel. De asemenea, cred că nu este târziu nici acum, pentru că nu este târziu niciodată, să dotezi spitalele. Se fac foarte multe donații, această epidemie este, în mod tragic, o șansă pentru ca sistemul medical să se reabiliteze. Se bagă foarte mulți bani acum în echipamente, există fabrici din România care și-au direcționat toată producția pentru spitale, companii cum e Arctic au făcut donații generoase…etc. Sistemul medical românesc are acum șansa să se restarteze și să să se profesionalizeze. Nu sunt de acord că trebuie să stăm în pivniță și să tăcem. Deși așa ne-au învățat și Miorița și Meșterul Manole și toți. Dar noi suntem mai mult decât atât, nu?

Intentiile tale sunt bune, dar acum “la cald” nu se pot face lucruri care sa dureze. Acum sunt timpuri pompieristice, adica luam de colo si ducem dincolo. Nu e vorba de stat in pivnita, este vorba de EFICACITATE. 100 euro astazi se “pierd” mult mai usor pe traseu decat 100 euro dupa ce va fi trecut aceasta nebunie. Exemplu concret: in sectorul 4 in Bucuresti au trecut masini de-ale Primariei de cateva ori in cateva zile, stropind trotuare, asfaltul, pomii, pe anumite strazi dar nu pe marile bulevarde (oare de ce ?). As fi curios cu ce solutii s-au stropit, caci singurele care au eficacitate dovedita sunt cele intra spitalicesti, unde este penurie grava in special in provincie; ca atare singura concluzie logica este ca s-a stropit cu ….apa de la retea in care s-or fi pus niste “ceva” ca sa miroasa. In actele contabile ale firmei respective, firma agreata de Primarie, vor aparea niste preturi si niste justificari. In perioada asta nu se prea pot face controale financiare, caci politistii sunt si oameni si n-o sa mearga sa stea zile intregi prin birouri ca sa “sape” in hartii sa vada daca aia au mintit sau nu. Iar ce nu poate fi prins in flagrant, nu se poate formula ca plangere mai tarziu, caci nu se poate dovedi: este un consumabil, deci daca s-au folosit 100 tone de apa sau 100 tone de dezinfectant de vreun fel, nu va putea nimeni vreodata dovedi. Este metoda “patentata” de maestrul Vanghelie “almanahe” cu artificiile de la diverse evenimente , in care nu poti dovedi daca s-au tras 2 tone de artificii sau 200 de kg. Avem si experienta Hexifarma, asa ca nu este vorba de stat in pivnita ci de o conduita dovedita in timp de hotie .

Eu nu am indemnat oamenii sa iasa din casa, din contra. Am zis ca trebuie sa stam in casa, dar in acelasi timp, trebuie sa se extinda testarea, lucru cerut si de OMS. Avem 2.000.000 de teste cumparate din Coreea de Sud. Ce facem cu ele?

Ati zis ca nu e vorba de stat in pivnita, ci de eficacitate. Iar eu v-am raspuns ca nu am indemnat oamenii sa iasa din case, dimpotriva. Si, e adevarat ca nu se pot lua masuri pompieristice, dar se pot lua masuri. Cum ar fi folosirea celor 2.000.000 de teste cumparate

Apreciez intentia articolului de a reduce panica,chiar este de real ajutor fiindca exista multa lume panicata exagerat ,totusi adevarul e undeva la mijloc , nu puteti spune ca tinara cu diabet ar fi murit in acea zi oricum chiar daca nu se infecta cu covid19,apoi mai este si barbatul de 39 ani fara alte afectiuni care a decedat….

Acea persoană de 27 de ani era în comă diabetică….Și da, mor persoane din cauza coronavirusului. Și nici atât de ușor. Dacă ați citit articolul al cărui link l-am pus în articol, rata mortalității pentru persoanele sub 70 de ani, în condițiile existenței îngrijirii medicale, este asemănătoare cu cea a gripei. Pentru persoanele sub 30 de ani este 0.2%, adică ai mai multe șanse să câștigi la Loterie, decât să fii ucis de virus. Virusul ucide, dar nu ucide atât de mult pe cât se spune. În Italia au murit foarte multe persoane din trei motive, în ordine: lipsa paturilor și a ventilatoarelor (pentru că s-au îmbolnăvit extrem de multe persoane în același timp, deci multe persoane peste 60 de ani nu au mai fost pur și simplu îngrijite, ci LĂSATE SĂ MOARĂ), vârsta extrem de înaintată (peste 80 de ani) și factori cumulați (vârstă înaintată plus comorbități)

Foarte bun articol, felicitari!

As mai mentiona insa, ca ar mai trebui luate in considerare si diferentele de model social (intractiunile sociale in familie si in afara ei) cand se compara numarul infectarilor raportate la decese din Italia, Germania, respectiv densitatea de populatie cand se compara Germania cu Suedia (si severitatea masurilor luate in diversele tari, motivele pentru care s-a procedat asa). Nu in ultimul rand, greu de comparat cazul Romaniei cu celalalte tari in baza acestor criterii, si poate a particularitatilor rezultate din exodul (fortat de imprejurari) unui numar mare de conationali intorsi din Italia, Spania, ramasi multi dintre ei cam pe drumuri, si consecventa cu care (nu) s-a asigurat statul roman (care ar fi trebuit sa-si cunoasca cetatenii) ca acestia stau izolati, sau cum au fost “carantinati” la gramada, ca sa nu mai vorbim de cum se raporteaza cifrele in Romania. Vom vedea ce-o mai fi…

Exact! Daca nu ai nimic in creier, daca educatia este atat de precara singura metoda de a putea impune niste masuri de preventie, este teama. Da, romanasul nostru, pui de dac, pricepe numai convins de bâta!!
De ce Suedia, Gremania, Austria, Danemarca, sunt mai lejere in abordarea pandemiei? Pentru ca cetatenii acestor tari pot intelege,sunt educati, au INCREDERE in autoritati, se pot imediat replia pe orice situatie, spre deosebire de romanasii nostri.
Si sa fiu sincera, astfel de articole imi fac teama, precum teama imi era in copilarie ca.ti taie popa limba!!
Salutari de primavara din Viena!!
Si ramaneti sanatosi respectand REGULI, avand grija de cei din jur!!

Excelent articol. Mulțumim!
O notă privind Germania.
1. Dacă până acum se poate vorbi de o rată scăzută a numărului confirmat al cazurilor de Sars-CoV-2 in Germania e pentru că autoritățile au intervenit energic atunci cand au fost semnalate primele cazuri si au făcut anchete epidemiologice (München, Heinsberg, etc), retrasand istoricul contactelor sociale ale celor testați pozitiv si testându-i pe toți cei identificați. Au încetat cu anchetele la scară amplă abia atunci când o persoană infectată a intrat in contact cu 200 de persoane.
2. Nemții sunt reci si docili (stiu, truisme), așa că n-a fost pt ei o problemă să țină distanța.
3. Legea dictează ca spitalele nemțești sa dețină provizii de materiale de protecție sanitară echivalente necesarului pe doi ani.
4. 900.000 de bătrâni trăiesc in azile in Germania. Acolo vor fi cele mai multe victime. (A se vedea cazul de ieri de la Wolfsburg, cu 79 de infectați din cei 165 de locuitori ai azilului de bătrâni).
Sănătate mintală la toată lumea!

Articolul este deja distribuit masiv pe Facebook si prin grupurile de Whatsapp. Foarte multi au tras concluzia ca este destul de safe sa iasa din casa. Bravo.. cateva victime in plus!!! But who the fuck cares? Gata cu spaima!

Btw. in Suedia mortalitatea este de 5 ori mai mare decat in Germania. Nu ca ar conta.

Stimate domn, eu am scris in articol de mai multe ori si am subliniat fizic cuvintele: “Nu iesiti din casa”. Va rog sa recititi si sa vedeti. Am scris de mai multe ori ca trebuie obligatoriu sa stam in casa, am scris ca acest articol nu este indemn pentru a iesi din casa. Este un indemn pentru a se extinde testare. Va rog sa nu ma faceti pe mine raspunzator pentru actiuni care nu au legatura cu ce am scris in articol sau sunt contrare indemnurilor din articolul meu. Eu am scris ca trebuie sa stam in casa, dar sa stam in casa linistiti, nu panicati, pentru ca frica afecteaza sistemul nervos si produce traume (si miscari sociale, mai tarziu). Vad ca dvs mi-ati scris un comentariu plin de semne de exclamare, ceea ce arata ca sunteti foarte speriat. Deci nu mai ganditi lucid. Stimate domn, nu va iesi nimeni pe strada. Asa cum am scris si in articol, acum daca iesi pe strada, iei amenda. Nu mai e nevoie de spaima, ca sa tii oamenii in casa. Este politie, este armata pe strazi, este Ordonanta Militara. Deci linistiti-va, calmati-va, amintiti-va ca sunteti barbat. Respirati. Nu va iesi lumea pe strada.

Eu sunt la birou, muncesc, lucrurile merg in continuare.
Nu stau in chiloti prin casa.

Semnele de exclamare erau pentru autor. Poate se trezeste din betia intelectuala.

Ce creste brusc… scade exponential.

Autorul, orbit de numarul de vizualizari, uita ca nu toti oamenii au capacitatea sa verifice acuratetea datelor prezentate mai sus. El da refresh la contul bancar sa verifice daca a facut cineva vreo donatie pentru servere. Cat este gazduirea? 6.99 sau 3.99 EUR?

“În Italia se estimează că sunt peste 500.000 de persoane asimptomatice.” Cine??

Sunt ingrijorat, da. Ingrijorat pentru idiotii (marea masa) care au citit articolul de mai sus fara sa verifice datele prezentate, idiotii care vor consuma in continuare timpul pe Netflix (pentru ca a zis domnul profesor ca trece repede si nu e chiar asa de ucigas).

Vorbim de aceiasi idioti care la inceput s-au agatat de speranta ca este doar o simpla raceala, aceiasi idioti care s-au vazut in rolul principal din Die Hard cand a anuntat Boris ca pe ei ii doare in p… si se imunizeaza in masa.

Gata cu spaima? Cati sunt speriati? Unde sunt? Eu nu-i vad… Ingrijorati ca nu vor avea ce sa manance? Ah, da. Din astia sunt cu sutele de mii.

Si cand foamea sau disperarea o sa urle rau – isi vor aduce aminte ca a mai zis un domn Profesor pe undeva ca nu e bai si vor iesi in masa la un protest spontan, la un gratar sau la o rugaciune colectiva.

Chill si refresh la vizualizari. 🙂

Nu aveti deloc dreptate si va dau eu informatia mura in gura, daca nu puteti sa o cautati singur. Cine spune ca in Italia sunt 500.000 de asimptomatici? Probabil ca nu stiti italiana, deci va dau eu sursa: https://www.lasiciliaweb.it/2020/03/24/i-contagiati-reali-in-italia-sono-500-000/. Si mai sunt multe. Cititi presa italiana, cel mai bine este sa va informati local. Si chiar daca nu stiti italiana, gasiti informatia respectiva tradusa si publicata in presa romana: iata, de exemplu stirea de la Digi 24, care traduce din La Repubblica: https://www.digi24.ro/stiri/externe/seful-protectiei-civile-din-italia-numarul-real-al-bolnavilor-infectati-cu-coronavirus-ar-putea-fi-de-600-000-1280347. Sincer, este penibil sa-i cereti unui profesor universitar informatii pe care le puteti gasi singur in presa. Dar daca nu puteti, va ajut. De ce sunt aici? Ca sa-i ajut pe cei care nu pot cauta pe Google. Nu cred ca se va intampla ce spuneti dumneavoastra, cu gratare etc. Sa scrieti ca peste cateva luni lumea isi va aminti de articolul meu si va iesi la gratar, este deplasat, scuzati-ma. Dar, inca o data, va inteleg ca va este teama, mai ales daca trebuie sa iesiti din casa la serviciu. Asta s-a intamplat pana acum, am fost speriati zdravan. E normal sa fiti sub acesta emotie. Simplu fapt ca va e TEAMA ca acest articol va produce efecte negative si faceti asa, o proiectie in viitor, ca-si vor aminti oameni de articol, peste luni de zile si vor iesi la gratar, arata ca va este TEAMA. Va reamintesc ca suntem in Stare de Urgenta, deci Politia si Armata vegheaza si amendeaza persoanele care incalca prevederile Ordonantei Militare. Cand se vor ridica restrictiile si vom avea voie sa iesim la gratare, nu va mai fi pericol. Ganditi-va ce veti face dvs, nu altii, altfel e posibil sa gresiti. Daca situatia de acum se va schimba, voi scrie in mod adecvat. Asa cum am scris aici: https://horeabadau.ro/2020/03/20/dragi-oameni-in-varsta-stati-in-casa/. Acum exista restrictii impuse printr-o Ordonanta Militara, nu mai este nevoie sa sperii oamenii. Aceasta sperietura produce traume, efecte extrem de negative, despre care am scris in articol. Si inchei: nu proiectati asupra altora, nici asupra mea, propria dumneavoastra viziune despre realitate. Eu nu ma uit la vizualizari, sunt profesor universitar si cercetator, nu castig absolut nimic din vizualizarile pe blog, nu am publicitate pe blog, vizualizarile pe blog nu conteaza absolut deloc in cariera universitara. Din contra, platesc mai mult la hosting, pentru spatiul necesar traficului. Dar o fac din drag pentru oameni. Din drag pentru oameni am scris si acest articol. Singurul lucru care ma bucura cand vad numarul mare de vizualizari este acela ca oamenilor le este de ajutor, ca oamenii citesc articolul si le este de ajutor. Cititi comentariile si daca nu aveti suflet de piatra, veti intelege. Asta e bucuria, pentru asta merita orice efort. Pentru binele oamenilor, pentru bucuria, pentru linistea lor. In acest moment oamenii sunt tinuti acum in case de Politie si Armata, iar situatia asta va mai dura cel putin o luna. Pe langa faptul ca sunt tinuti in casa sunt si foarte speriati, pe toate canalele posibile. Cred ca este cam mult. Ar putea sa stea in casa linistiti. Iar autoritatile ar putea sa inceapa sa testeze. Pentru ca avem 2.000.000 de teste. NU sa tina oamenii in case, ca pe animale, prin teama si sa nu testeze. Statul in casa, fara testare extinsa nu rezolva situatia. O zi buna si dumneavoastra 🙂 P.S. Sa stiti ca eu nu am nevoie de semne de exclamare. Inteleg si daca nu ridicati tonul 🙂

De ce nu au fost campanii de identificare și carantinare a bolnavilor de gripa și anii trecuți ,cînd în aceeași perioadă au murit la fel de multi oameni în Romania?

Stau în casă. M-am cam săturat. Dar am 70 de ani și ceva boli. Deci toată ziua citesc. În sfârșit apare pe net un articol scris despre noi și pentru noi așa cum suntem. Am să – l citesc în fiecare zi. Mi-am indus o stare pozitivă, mă bucur dimineața că m-am trezit, privesc afară și tot ce văd e minunat. Eu stau în casă, dar cei în putere circulă și eu mă bucur pentru ei. Acum a nins, e alb în jur. E frumos. Ieri inflorise un corcoduș, azi e alb. E frumos și azi. Mă bucur că stau în casă, nefiind bolnavă la pat. Mă bucur că fiind singură și fără copii, sunt căutată și ajutată. Le mulțumesc tuturor pentru grija ce mi-o poartă. Mă consider un om fericit cu o energie pozitivă, cu un anevrism de crosa aortica care stă pe loc, fără tiroidă de la 17 ani, cu… nu le mai zic. Am trăit în comunism când trebuia să fi atent ce vorbești și n-am fost atentă. Toate trec. Să fim calmi la noi în casă și să o iubim fiindcă o avem. Ce-i așa de greu? Mulțumesc acestui domn pentru că nu a tăcut și a vorbit bine. Începusem să cred că am deraiat. Greu va fi după. Nu avem o economie funcțională, domină spagarii si cei care trăiesc după instincte și iau decizii în funcție de nevoile personale și de grup. O să vă întoarceți fata oameni buni spre glia care vă hrănește. Sunt multe de spus…..

Va multumesc mult pentru comentariu. M-a emotionat. Ma bucur mult ca v-a ajutat articolul. De aceea l-am scris, ca sa fiu de ajutor. M-ati emotionat si bucurat mult

Am promis că o să recitesc articolul. Unde vă mai pot citi? Cred că vă pot fi mamă și deci vă îmbrățișez cu dragoste.

Va multumesc mult. M-ati emotionat. Puteti citit articolele de pe acest blog, sunt foarte multe si pe aceasta tema si pe altele…

“stăm în casă Ca să protejăm sistemul medical […] și ca să nu murim, nu pentru că virusul e ucigaș” – unde e logica în această propoziție? de ce să mori dacă virusul nu e ucigaș?

p.s. am înțeles mesajul, dar scârție exprimarea.

Inteleg, ce spuneti, voi modifica in articol. Ideea era ca virusul nu este atat de ucigas cum se spune, nu ca nu este ucigas. Si virusul gripei este ucigas si cel al rujeolei. Dar ar trebui sa numim ucigas numai virusul Ebola, pentru ca acela omoara in proportie de 90%

Nu am inteles: daca se face testare in masa suntem salvati? Oricum suntem mai toti in carantina, acasa, fie ca suntem sau nu infectati… Care e miza acestor testari? Incapem cu totii in spital daca avem virusul???

Daca suntem testati, cei care sunt pozitivi nu trebuie sa mai iasa DELOC din casa si in acest fel se grabeste finalul curbei. Daca cei care sunt netestati si asimptomatici continua sa iasa din casa sau sa serveasca la hipermaketuri, stam degeaba in case, ca tot ne vom imbolnavi (pentru ca nu stam 24/24, 7 zile din 7). Acesta a fost sensul

Pai cei asimptomatici nu se vor imuniza in final? Si odata imunizati nu mai pot transmite, nu?! Pentru ca daca ne vom infecta toti, cum sugereaza anumite minti mai luminate pe la televizor, inseamna ca eu pe mama n-o s-o mai vad niciodata, avand si AVC cu hipertensiunea de rigoare si diabet?!

Dupa vindecare nu se mai transmite virusul. O sa va vedeti mama. Cei asimptomatici se vindeca, se imunizeaza sau nu, dar nu mai transmit virusul. Va veti face testul si apoi veti merge sa o vedeti. Dupa ce scade curba imbolnavirilor, adica peste 2 luni

Deunăzi, un coleg de serviciu spunea cu umor negru “Dacă o fi sa ne îmbolnăvim, sa o facem acum cat mai sunt locuri in spitale la ventilatoare”. Exact de asta trebuie sa nu o facem, sa nu ajungem in spital. Va multumesc pentru articol, aveam nevoie sa citesc asa ceva in conditiile in care starea de panica este întreținută de toate posturile tv (nu este normal sa se difuzeze filme despre viruși mortali tocmai in aceasta perioada). Multumesc pentru articol încă o dată.

Va multumesc si eu pentru comentariu si tot ce ati spus. Da, de aceea am scris, pentru ca mi s-a parut ca se apasa prea mult pe pedala fricii, pe toate canalele posibile si nu e corect…Am vrut sa fac bine cu acest articol si sa contrabalansez energia negativa care se varsa in aceasta perioada. Ma bucur daca am reusit. Va multumesc inca o data pentru ce mi-ati scris 🙂

Buna seara! O intrebare..oare status acesta de purtator(persoana asimptomatica) pe ce perioada este? Cât timp poate o persoană purtatoare să disemineze virusul?
Am cautat această informație si eu nu am gasit vreun răspuns..

Poate sa disemineze pe perioada cat are virusul. Perioada de vindecare variaza de la persoana la persoana

Stimate domn, sunteții unul dintre cei mulți care sunt spălați pe creier de sistem. Orice virus nou trebuie combătut de sistemul nostru imunitar, mai devreme sau mai târziu. Statul în casă categoric optează pentru “mai târziu”, iar acest mai târziu din păcate va fi dezastruos d.p.d.v economic și social. Oamenii vulnerabili acum vor fi vulnerabili și mai târziu, iar prin simplu fapt că ei ( pers. peste 65 de ani ) sunt privați de tabieturile zilnice acum ( ieșit la piața, la un remy, la un concert, teatru etc) nu face decât să-i distrugă moral și mai mult, și automat din puținul imunitar pe care îl mai au, acesta va fi din păcate insuficient pentru când vor ieșii din nou ….. Copii, adolescenții și adulții sănătoși sunt singura noastră șansă ca acest virus ( ca și multe altele care au trecut, dar fără isteria massmediatică de acum) să dispară în mod natural, dar acum când virusul nu are gazde să infecteze există riscul să facă un salt în evoluție și să muteze, spre o mai sporită rezistență în aer, spre retransmisie la animale etc,etc. Statul în casă ajută spitalele să rămâna intr-o falsă zonă de comfort, pe care noi toți împreună cu bătrânii noștrii dragi o vom platii foarte scump. Mai gândiți-vă, mai cercetați … Dar, cu siguranță peste un an, vă ve-ți dorii ca acum să fi îndemnat oamenii altfel. Toate bune cu un spirit mai sănătos ! V.F.I

Daca sa fiu spalat pe creier inseamna sa scriu corect gramatical, ma bucur sa fiu spalat. Eu am indemnat oamenii sa stea in case. Recititi va rog, fara graba

Un articol necesar, venit parca sa dovedească cat de mici continuam sa fim si intr-un fel sa realizam ca nu mai există probleme personale. Singura problema este ” sa stam in casa”! Asta parca ne-a mai apropiat, avem o singura tinta, cei mai sugubeti au facut haz de necaz, au aparut o groaza de bancuri pe aceasta tema. Nu inteleg de ce unii pun , iar , copii sa invete si debiteze fraze deloc potrivite varstei lor.
Vreau sa intelegeti ca nu mă deranjeaza ca stau in casa. Ma simt bine eu cu mine. Acum sunt la pensie, dar si pe vremea cand lucram aveam sambete si duminici cand refuzam sa ies din casa. Nu imi facea bine sa vad oameni disperati, triști, parca suparati pe viață, sa aud cele mai naroade injuraturi, certuri , etc. Totusi un lucru mă intristeaza. Constat că nimic nu mai functioneaza in țara asta. Nu avem autostrazi, nu avem spitale, nu avem medici, nu avem dotari minimale in spitale. De la cine asteptam sa ne dea măști, manusi, combinezoane, spirt si banalul paracetamol. Nu intreb de paturi in spitale cu tot ce este necesar pentru urgente. A trecut ceva timp de la Colectiv si nu s-a învățat nimic. Doamne fereste ca peste aceasta pandemie sa mai vina si un cutremur. Atunci si-ar pune poalele in cap si alt sector sau sectoare de activitate. Ma intreb, de 30 de ani incoace nu am progresat deloc? S-a mers doar pe distrugere? Cineva ar trebui sa dea o socoteala pentru dezastrul din tara si chiar sa raspunda pentru asta. Nu noua sa ne fie frica, lor celor care ne-au adus in aceasta stare sa le fie frica. Altfel , de aici incolo vom fi din ce in ce mai schiopi si ne vom întâlni din ce in ce mai des cu perioade de stat in casa, ca sa nu mai deranjam …praful de afara .

Am doar o intrebare relativ la ce spuneti dumneavoastra. Cine si in ce mod sa faca lumina si dreptate in aceasta chestiune?

Mda, e un punct de vedere foarte pertinent. Care imi evoca situatia de pe Titanic: neavand destule barci de salvare, in eventualitatea lovirii de aisberg, nu puteau fi toti salvati. Si atunci mai bine era sa se focuseze pe preventie, cred ca oricare din pasageri ar fi facut zece minute de cart daca ar fi avut de ales, ajutand personalul navigant… Stam in casa ca sa nu coplesim sistemul.

Pai si ce facem, atunci? Cat stam in casa? Pana apar vaccinurile? Unii spun ca chiar daca te vindeci, te poti reinbolnavi foarte repede.Noi nu putem merge inainte daca nu muncim, si nici sta departe de cei vulnerabili, pt o perioada de 1 an, poate, pana ne imunizam…

Da, exact, de aceea am spus ca trebuie extinsa testarea. Doar statul in casa nu e eficient. Pentru ca multi dintre noi iesim, nu stam numai in casa si perioada se va prelungi foarte mult. Testarea extinsa ar scurta perioada in care stam in case, pentru ca ar controla mai bine epidemia. Daca nu se face testare, in scenariul pozitiv, in care lumea nu iese din case de Pasti, am putea sa ne miscam liber pe la inceputul sau pe la mijlocul lui mai. In scenariul negativ, in care lumea iese din casa de Pasti, vom iesi din casa in iunie sau in iulie

Foarte foarte de acord. Acest tip de comunicare sperie si medicii, care iata ce reactie au.. Fug din spitale. Asta e Romania!
Din pacate. 🙁

Cum am putea noi influenta o testare in masa ? Sta in puterea noastra , a celor care , pur si simplu, stam acasa ? Cel mai bun articol despre acest virus , care l am citit in aceasta perioada !

Va multumesc mult pentru apreciere, m-a bucurat. Cum am putea influenta o testare in masa? Putem sa cerem asta public, cum am facut eu pe blog, mai ales ca Romania a cumparat recent 2.000.000 de teste din Coreea de Sud. Faptul ca multa lume a dat share acestui articol sper sa influenteze decidentii in directia testarii. Sper, nu stiu daca se va si intampla. Inca o data, multumesc pentru comentariu si pentru apreciere.

Buna ziua,
Ma bucur ca mai exista specialisti care au curajul sa spuna adevarul si ma bucur si mai mult sa vad ca exista si nespecialisti care apreciaza opinia dvs. Ma intreb doar, daca toate cazurile care necesita internare au nevoie de ventilare mecanica. Cred, nefiind specialist, ca doar cazurile critice si poate parte din cele severe au nevoie de ventilare mecanica; cazuri care reprezinta un procent foarte mic din totalul imbolnavirilor (https://www.worldometers.info/coronavirus/). Chiar si in aceste conditii, numarul mic de cazuri critice, locurile in sectiile ATI nu sunt suficiente?

Macar daca s-ar spala strazile cum se intampla in copilaria mea pre si post comunista(sunt bucurestean nascut ,trait si am 83 ani)

Pur si simplu halucinant articol. Este aberant!
Deci dintr-o data diabetul a devenit o boala ce ucide de indata si nu trebuie sa ne mai miram de decese.

Aaa si faptul ca astia prin America incarca mortii in containere, sau ca medicii din Italia se plang ca nu mai fac fata, nu e nimic neobisnuit.
Pur si simplu s-au pus de acord toti bolnavii cu diabet si cu alte boli cronice. Ba! Hai sa murim toti de-o data!

Buna ziua. In primul rand vad ca ati scris foarte emotional si m-as bucura sa putem discuta rational pe subiect, desi este o perioada supraincarcata cu emotii. Supraincarcata cu frica, in primul rand. Iar frica genereaza nervozitate si mânie. Va rog sa nu le descarcati pe mine. Nu am scris ce spuneti dumneavoastra. Am relatat cazul unei persoane aflate in coma diabetica. COMA diabetica. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne pazim. Am scris de mai multe ori in articol, am subliniat, ca trebuie sa stam in case. Ceea ce a spus a fost ca trebuie sa stam in case, dar nu trebuie sa stam in case inghetati de spaime, pentru ca asta are efecte negative pe termen mediu si lung asupra psihicului. Si am mai spus ca ar trebui sa se extinda testarea, avand in vedere ca am cumparat 2.000.000 de teste din Coreea de Sud. Sa nu mai fie trimisi acasa pacientii cu simptome usoare sau medii. Sa fie testati si internati sau izolati

Bravo, în sfârșit un articol rațional în nebunia generalizată! Menționați toate argumentele pe care le-am incercat cu prietenii cu riscul de a fi scalpata, noroc ca nu se poate virtual! Oricum, sărăcia ideatică și simțul de turma par să domine spațiul mediatic in acest moment. Orice reflex rațional pare să fi sucombat isteriei generalizate. O mică remarca doar: inteleg ca nu puteți spune deschis oamenilor să iasă din case, ați fi imediat crucificat. Dar cineva ar trebui să spună cu voce tare la un moment dat, cu riscul de a frustra și opinia publică și autoritățile devenite dictatoriale din neputința de a guverna, ca baricadatul in casa cu tona de alimente, după devastarea supermarcheturilor, este o idiotenie. Distanța socială se referă strict la adunări mari și la apropieri intime, virusul nu se transmite mergând pe strada la o distanță minimală sau ieșind in parcuri sau la cumpărături- altfel tinerii care servesc in supermarchet trebuia să fi sucombat de mult. Respectarea unor norme de igienă de bază ar fi suficientă. Ies in fiecare zi in casa și voi continua să o fac, mai ales în condițiile în care e clar ca izolarea ne va fi impusă la nivel statal încă multe săptămâni. Medicii care au recomandat izolarea ar trebui să menționeze și efectele catastrofale asupra sănătății fizice și psihice ale izolării totale pe termen lung.

Ati spus mai devreme: “Cei asimptomatici se vindeca, se imunizeaza sau nu, dar nu mai transmit virusul”.
Intrebarea mele sunt: in cat timp se vindeca? si de ce mai este nevoie sa fie testati?
E greu de crezut ca va veni o vreme cand toata lumea va fi testata.

Avem 2.000.000 de teste cumpărate din Coreea de Sud. Cem facem cu ele? Referitor la dumneavoastră, timpul de recuperare variază în funcție de organism și de gravitatea simptomelor. Cei cu simptome ușoare se pot vindeca într-o săptămână, două, trei. Nu există un timp standard. Este nevoie să fie testați, ca să fie izolați. Chiar dacă sunt asimptomatici, transmit virusul

Dupa mine covid-ul e un hoax si o scuza ca sa aduca Noua Ordine Mondiala si mai rapid. Aicea in Anglia, stau lanaga un spital local si e gol complet, cand cica noi suntem in pur criza covid si guvernul a angajat 750,000 de voluntari ca sa ajute prin spitale. Minciuni!

Pentru mine, articolul este foarte consistent.Imi propun sa-l recitesc, sa-l sugerez si altora.Va doresc sanatate si mult succes in continuare!!!

Eu am inteles ca 95 la suta din cazurile de infectie cu covid sunt asimptomatice, forme usoare sau medii, iar in 5 la suta apar pneumonii severe, din care se vindeca unele cazuri, iar 2 sau 3 la suta apare decesul, cand organismul cedeaza, mai ales la persoane in varsta si cu alte afectiuni, exact aceleasi cifre ca la gripa obisnuita, unde este diferenta, numarul mare de decese nu sunt pneumonii severe de la covid, sunt decese date de comorbiditati, sa sw publice doar numarul de pneumonii severe si rata deceselor cu aceasta afectate pulmonara, imi place ca ati spus ca decesele anul trecut au fost mai multe in martie fata de martie anul acesta, in Germania, rata mortalitatii este 0,8 la suta, cred ca ei sunt foarte corecti in raportare, au si tehnica avansata

Ma bucur cand simt oameni care, chiar daca nu ar semna, sunt recognoscibili in a avea ,,miros” de cercetatori: detasati, suspiciosi (in sensul bun) la tot ce li se spune.Gandirea acestor oameni ne ajuta sa ardem etape in intelegerea unor lucruri, sa vedem mai rapid si ce e de facut.

Domnule, supun atentiei dumneavoastra urmatorul subiect , cartof fierbinte: invatamantul acum.
Din pacate, sunt in refacere dupa o viroza (cu ce virus, voi sti candva?), asa ca nu sunt in cea mai buna forma de comunicare, iar citirea tuturor comentariilor nu pot sa o fac deocamdata (cu mare interes le voi savura, oricare ar fi, caci, pana la urma, care rol al unui articol e mai important decat acela de a starni?)
Revin:

In Romania, am intrat brusc in vacanta din lumea scolii, chiar in perioada cand copiii se luptau cu virozele; si am intrat la fel de brusc intr-o lume noua-cea a online-ului in predare.
Pergatiti/nepregatiti, cu o atitudine pozitiva/retinuta, spre a practica profesionist/superficial/iresponsabil ceva ce nu era rutina zilnica pentru majoritatea.
Pentru copiii obisnuiti cu lucrul pe platforme, cu planificarea timpului, cu practicarea gandirii critice, cu responsabilitatea exersata, schimbarea se traduce doar printr-o readaptare rapida.
Pentru ceilalti (din pacate, majoritatea), incapacitatea de a se putea adapta material/fizic/emotinal/intelectual/cerintelor noi duce, pe termen lung, la frustrari, scaderea imunitatii, cresterea fricii, a neincrederii in propria persoana si a lumii in care traiesc.Compunand toate aceste lucruri cu stirile zilnice, cu nesiguranta transmisa eventual de familie, putem ajunge sa previzionam rapid ceva mult mai grav decat moartea.

De aceea, e imperios necesar sa privim spre scoala.Avem un mic ragaz de meditatie: vacanta.
Dar daca nu ne focalizam repede spre ce putem face in actuala situatie si lasam lucrurile sa fie interpretate de fiecare director de scoala in cele mai halucinante moduri, nu ne mai ridicam.
Mi-a venit in minte urmatorul lucru: ce-ar fi sa faca cineva o platforma pe care sa posteze ca baza doc.79. din 10.03.2020 al MEC, apoi oricine, avand marturii(la cerere)sa posteze ce li s-a spus/impus/propus de catre directorii scolilor sa faca.Va spun eu concluziile: rasul-plansul.Si am luat ca exemplu doar scoala in care eu lucrez.Eu, cunoscand documentul original, am intrebat in scris ( ca reactie la tabele si paratabele cerute) daca ce ni se cerea oficial era cu titlul de obligatie sau era ceva orientativ.Raspunsul -la documente formulate fara o umbra de exprimare despre asa ceva -a fost ,, E doar o propunere”.Auziti, de tabelare a tuturor activitatilor denumite exact!…
Ganditi-va ca, la randul lor, profesori, fara discernamant, au dus mai departe, spre elev, atitudinea de ,,tabel” …Eventual pe ore, nu doar pe clase si avtivitati.
Se poate povesti la nesfarsit despre cum a fost aceasta perioada din lumea scolii: de la cea vazuta prin ochii profesorilor care au stiut sa spuna nu ,,atacului tabelelor” , la cea vazuta de dornicii spre a se scutura rapid, prin executarea oricarei sarcini.
Primii, traiesc cu povara ca vor fi transmis copiilor multe care nu se pot tabela: mesaje /metode de adaptare la situatia data, exemple de carti de citit, atitudini de incurajare, toleranta in sarcinile propuse, toate exprimate intr-un mod care sa induca o actiune voluntara, si care nu se stie cum vor fi ,,citite” de director.
Ultimii ar fi vrut sa respecte intocmai cele spuse de directori (sau de oamenii pusi sa transmita sarcinile -cei care vor plati daca treburile ies prost).Din pacate, au aceleasi nisipuri miscatoare sub picioare, ca si ceilalti, caci device-urile slabe, platformele incarcate, copiii prea diferiti in reactii, cu familii prea diferite pentru a fi tabelate( traind momente pe care ,,lebedele negre ” le duc spre zari netabelabile) le-au zadarnicit planurile.
Cei care nu au stiut (/nu au putut/nu au avut cui/nu au vrut/au profitat pentru a nu face nimic) cum sa interpreteze mesajele cu cerinte antagonice sunt in cel mai mare echilibru: ,,si tu ai dreptate, si tu, si tu… “.
Netahuiti de zeci de platforme, grupuri, intrebari (de cate feluri?-o lucrare de doctorat), raspunsuri, feedback-uri, comentarii,…, fara dureri de ochi si cu banii de viitoarea pereche de ochelari, ca si de viitorul telefon in buzunar, zambesc si ei amar: e gustul neimplinirii.
Si ganditi-va la lumea vazuta cu ochii scolarului, ai parintelui de elev, ai bunicului al carui ceas ticaie alfel si pentru care s-a spulberat si ultima speranta de a sta pe indelete de vorba cu ocupatul nepot.
Evident, lumea scolii este cum e prin ochiul cititorului, caci totul e in ochiul cititorului.
Provocati citirea ei.
Responsabil, onest.

Voi scrie si despre invatamanat. Coronavirusul va determina reasezarea practicilor in multe domenii, inclusiv in invatamant. Sper ca spre bine. Voi scrie despre asta.

Ok, vinovat este sistemul medical (starea lui); nu virusul in sine face ravagii. Dar, statistic vorbind, cum sunt sistemele medicale ale altor tari, europene sau nu?!

La fel. In Franta, Italia si Spania este aceeasi situatie. Dati clic pe linkul din articol, cel de la punctul 3 si cititi despre situatia din Franta. Doar Germania sta mai bine. De aceea are rata de mortalitate de 1%

Nu sunt inconstienta dar nici nu ma panichez usor, asa ca am declaratia in buzunar si circul, cu masca, manusi si pastrand distanta fata de alti oameni. Fac aprovizionarea ptr trei case( oameni cu probleme de sanatate si in varsta si ptr fica mea care sta in casa cu copilul) si imi plimb catelul. Cred ca ne vom imuniza faxand gripa, important este sa ne crestem imunitarea ca sa facem o forma usoara ( este posibil ptr cei care nu au alte boli). Acest gen de articol care vine din partea unui specialist este f bine venit. Multumeac! Respect si multa sanatate ptr toti din sectorul medical, de peste tot.

-1.Articolul nu este realist-axceasta este situatia RO acum , unele dotari tin de PIB
-2. Germania face 500.000 teste pe saptamana.Ro o sa aiba 2 mil.de teste , dar nu are aparate si specialisti.
-3. Noi avem 27.000 de testati si 2460 de infectati .Daca o sa folosin 2 mil de teste , posibil sa avem …180.000 de infectati
-4.Posibilitatile Ro ca dotari si medici , personal medical auxiliar sunt modeste
-5. din aceste motive , si pot scrie inca o zi , recomandarea : STAI ACASA ! ( IN CASA) este bf.corecta in situatia reala a Ro.
-6.Trebuie protejat personalul medical pentru a ne trata.Oricum o sa fim depasiti de situatie dar ….o sa scapam. O sa avem in mod cert cateva zeci de mii de infectasti si cateva sute de decedati.
-7 Ar fi de dorit ca perioada 18.04.-03.05.2020 , presedintele sa declare carantina totala , sa functioneze doar institutiile vitale , si se rupe contagierea
-7. Nu-i mai plangeti pe oameni , sunt intelegatori , daca vor sa traiasca , trebuie sa faca ceea ce solicita autoritatile , care stiu situatia reala si posibilitatile Ro.
-8.In rest povesti…..

Bun si decat sa facem 2.000.000 de teste si sa descoperim ca avem 180.000 de infectati, mai bine nu testam si ii lasam pe cei 180.000 de infectati pe strazi? Ca lumea nu sta TOTAL in casa am scris asta in articol, dar probabil, v-a scapat, cum s-a stat in Wuhan. Iese la cumparaturi etc. Si ies si cei 180.000 de infectati. Care dau mai departe boala. Si o sa fie 1.800.000 de infectati. De aceea am zis ca statul in casa fara testare extinsa nu rezolva nimic. Nu e de dorit sa trecem la carantina totala. E de dorit sa se treaca la testare extinsa!

Cel mai bun, logic, realist și concludent articol pe care l-am citit. Va mulțumim mult!

Vă rog cu aceasta ocazie sa ma ajutați cu răspunsul la următoarea intrebare: Exista posibilitatea ca cineva sa aibă covid 19, sa fie asimptomatic, sa stea în casa și sa treacă virusul de la sine, fără tratament? Cât sta virusul în organism fără sa fim testați, fără sa stim de el și fără sa urmam un tratament. Din punctul meu de vedere aceasta categorie este cea mai periculoasa și poate răspândi virusul f rapid.

Va multumesc anticipat!

Va multumesc mult pentru comentariu si aprecieri. Ca raspuns la intrebare: da, se poate intampla ca cineva sa fie asimptomatic si sa se vindece, de la sine, adica prin propria imunitate, fara tratament. Da, astfel de persoane sunt foarte periculoase pentru ca pot transmite virusul. Noi de aceea stam in case, pentru ca exista multe persoane asimmptomatice sau cu simptome usoare, care dau virusul mai departe fara sa stie ca il au. Nu trebuie urmat niciun tratament daca nu exista simptome. Si nu uitati ca in aceasta perioada circula virozele, gripa, iar schimbarile de temperatura bruste favorizeaza raceala, guturaiul etc. Deci este dificil de stabilit, fara testare care este sursa simptomelor moderate (daca exista). Organismul sta in organism, in cazurile usoare, in functie de imunitatea fiecaruia in parte. Poate sta o saptamana, doua, trei…In cazurile grave, care necesita spitalizare poate sta si 6 saptamani

Intrebarile mele sunt:
1. Un asimptomatic se poate vindeca de la sine(fara medicatie)?
2. la cat timp dupa contactarea virusului se poate considera vindecat si nu mai transmite infectia?

Sigur ca da, un asimptomatic se poate vindeca singur, fara medicatie. Poate sa nici nu stie ca a avut boala si sa se vindece. Sau poate sa aiba simptome foarte usoare, sa le confunde cu o raceala si sa-i treaca repede, cu leacuri babesti, gargara cu sare etc. La intrebarea 2 raspunsul variaza in functie de organismul si imunitatea fiecaruia. Poate sa se vindece intr-o saptamana, doua, trei…

Trecând peste toate bănuielile că ar putea fi mult mai mult decât pare …conspirație,un război,manipulare a masoneriei,acțiunile celor 1%de iluminați ai planetei,…uita du.ma in curtea noastră vad un Președinte impotent iresponsabil și steril care acum apare cu nerușinare impopotonandu.se in ordonante de urgență care a avut toate frânghiile să treacă la acțiune cu mult timp înainte dar s.a complăcut in imbecilitate condamnând multe cadre medicale,polițiști, oameni din prima linie din comerț trimitandu.i la lupta in fata tăvălugului ucigaș cu cu coade și furci. E o crima ce se întâmplă . O acțiune prompta ar fi salvat nu numai vieți dar și o parte din economie. Îmi e rușine și îmi sa plâng că am votat așa rușine de creatura.

Domnul Horea, in Germania sint cei mai putini morti, pentru cä au virologi de renume mondial, Christian Dorsten de la Charitee Berlin a descoperit testul pt SARS si un vaccin rapid pt Ebola. Nu au excesiv de multe cazuri, nu pentru cä au 28.000 de paturi, ci pentru cä au un sistem de selectionare telefonicä. Medicul de casä te trimite la spital, dar el a inchis praxisul, pt. Cä nu are mästi si nici echipamentul necesar. Astepti 2 zile la telefonul de urgentä corona, 116117, si cind ii ai la ureche, iti explicä cä de fapt ai simtome de gripä. S- a spus la televizor, cä vremea gripei a trecut de 2 säptämini, deci nici nu ajungi sä faci un test, decit de te cheamä Merkel sau de esti prominent. Asta pentru cä nu au testuri, ministru Maas a fäcut in februarie Chinei un cadou de 1 million de mästi si nu stiu cite bucäti de testat. Sintem toti asigurati de boalä si testul il pläteste asigurarea. Deci stäm in casä si speräm sä avem doar varianta usoarä de Corona, de il are 60- 70% din populatie, se spune cä l- am biruit. Cred cä aceeasi tacticä o urmäreste si Suedia, la 10% de someri, nu isi permite financiar sä suporte falimente de firme, ca Germania. Au inchis universitätile, restaurantele care ofertä doar mincare” to go”, dar nu au inchis scolile pt.
elevi pinä-n 16 ani. Si nu vor mai accepta grup de 50 de oameni. Nu au inchis granitele, vä le- au inchis toti vecinii Suediei si Norvegia ii pune pe toti in carantinä fortatä de 2 säptämini, pe toti cei care merg in Suedia la ski. Politicienii au dat doar ” indrumäri” sä stea toti acasä, sä facä home Office, ei se inteleg ca cea mai libertinä democratie din lume, pe cind in Germania, incepind de azi, te amendeazä cu 150€ de te prinde cu copilul la Spielplatz. Au dreptate, pentru cä tineretul organiza” Corona Parties” in parcuri si in locuri publice.
Azi se va afiza lista penalizärilor. Deci stäm acasä, nu pentru cä sintem disciplinati..

Tot ceea ce ați spus este complet justificat, dar se vede ca în continuare,ca întotdeauna, eforturile oamenilor nu sunt dublate și de eforturile statului. Am încercat sa stau în casa, deși mi-a venit de multe ori sa urlu de furie. Sa vad 3000 de cazuri în condițiile în care nu are sens sa avem sub 30000 mi se pare un atac la inteligenta cum rar mi-a fost dat sa trăiesc. În condițiile în care nu testam, și doar avem grija ca oamenii sa se mai îmbolnăvească atunci când sunt aduși la spital, ca să mai avem și noi câte un mort de covid, mi se pare ca statul în casa este o manipulare grosolana și un act inutil, mai ales ca cei în vârstă au fix aceeași mobilitate ca înainte. Practic, asa cum se fac lucrurile la noi, copiate, când o sa înceapă tarile vestice sa lase circulația libera, o sa facem și noi, fara a fi însa măcar aproape de concluzie. Adică vom merge pe un herd immunity întârziat, care va produce și mai multa frustrare în rândul oamenilor care la vremea aceea vor simți și efectele economice ale acestei crize.
Please, change my mind.

Eu sunt medic de familie si am fost la sfarsitul lui ianuarie in Sicila. Prin februarie am tusit vreo doua saptamani si am avut tahipnee, aproape nu mai puteam vorbi uneori. Dar nu am observat imbolnaviri in lant sau mai multe decese de atunci, desi in doua sapt am consultat sute de pacienti, mai trecea si farmacista si statea pe la noi si apoi vedea ea altii. Oare sa fi fost usor bolnava, daca nu e niciun context epidemiologic ulterior?

Fiecare isi stie corpul. Sau nu. Percepem diferit amenintarea in functie de gradul de sanatate personal. Seamana si indeplineste cam toate punctele necesare unei arme biologice. . .cu efect economic. Partea cea mai proasta e ca in era informatiei masca potrivita, educatia sanitara ca si civica sunt inexistente sau in cel mai bun caz precare.

Totusi, am o nedumerire. De ce, daca anul trecut au murit mai multi oameni in Italia, in luna martie, fara Covid, decat anul acesta cu Covid, de ce acum sunt supraaglomerate spitalele si anul trecut nu erau asa, desi era acelasi numar de paturi ATI?

Pentru ca nu mureau din cauze pentru care era nevoie de paturi ATI. Multi, foarte multi, mureau de batranete

Amazing! Respect! Un rezumat perfect a tot ce cred și eu despre aceasta situație! Am copil mic, stau în casa, ca să nu iau carcalacu în aceasta tara de iresponsabili și iremediabil! Mulțumesc

CEL MAI BUN ARTICOL pe care l-am citit de cand a inceput nebunia asta (si am citit ceva….). Clar, concis, superb explicata situatia. Va mulțumesc.

Nelamuririle mele sunt : care ar fi numarul de morti daca toata Italia ar fi un focar cum este Lombardia ? Ar mai fi acelasi numarul de morti zilnic,
comparativ cu anii trecuti ?

Cum ai stabilit ca acest virus nu este ucigas ? Comparand merele cu perele ? In Romania , la data 11 aprilie sunt 270 de decedati si 729 de vindecati . Adica dint-un total de 999 de cazuri incheiate sunt 270 de decese . Cea ce reprezinta o rata de mortalitate de 27% ! Adica din 10 bolnavi 3 mor si 7 se vindeca ! Probabil tu ai raportat numarul de decedati la numarul celor care inca nici nu s-au nascut si atunci intradevar , boala nu este periculoasa !

Va rog sa-mi aratati inteligenta atunci cand comentati. NU am raportat numarul de morti numai la numarul celor infectati, cu simptome grave, care se afla in spital, ci la numarul tuturor celor infectati, care este mult mai mare. OMS a anuntat ca 80% sunt asimptomatici. Inseamna ca in Romania sunt peste 20.000 de bolnavi. Raportati cele 270 de decese la acest numar si vedeti ce procent va iese. Daca ceea ce am scris in articol nu este suficient de clar, cititi si aici https://horeabadau.ro/2020/04/10/78-din-pacientii-cu-covid-19-sunt-asimptomatici/. Si incercati sa schimbati alimentatia. Multa paine langa multe conserve nu ajuta creierul. Apoi reveniti pentru o lectura lucida a blogului unui cadru universitar

Simat Doctor,..Eu am o enormà nedumerire traità pe propria pele si sincer ma simt foarte speriatà din ceea ce vad si tràiesc. Provin di Codogno, regiunea Lombardia, epicentrul infectiei cu accest teribil virus. Din pacate am fost si eu victima contajului cu sintome nu prea plàcute traite,respiratie obositoare, tuse seacà, febrà 39, dureri de cap insuportabile,durere des spate si obosealà,perderea gustului,desi nu am alte afectiuni am ajuns sa ma rog sa fiu bine si sa-mi pot trai acceastà simplà viatà, dar accest virus ma marcat enorm de mult,am trecut momente care nu le voi uita nici o datà, multe persoane spun cà este o simplà racealà,dar cum vàd eu,Covid-19 nu este o gluma, desi ràcità am mai fost si stiu cum este, acum multumesc la Dumnezeu este totul ok,desi sunt in carantinà totalà din februarie si vad in jurul meu, cunostinte, amici,compaesani, tineri si invirsta,care in accest timp s-au stins ca si luminarile. Accest scenariu ma ingrozeste si cred ca inca nu se stie prea multe despre evolutia accestei malatii, inca se fac diferite ipoteze X sau Y cà totul va fii ok,nedumerirea mea sau mai bine spus din frica mea care o port in inima, fac o intrebare, desi evolutia accestui Covid-19 si manifesta diferit de la persoanà la persoanà,cred cà este incertà probabilitatea subiectului infectat si vindecat, este posibil un ritorno di infectie la acceasi persoana cu mutatie geneticà mai violentà?

Multumesc anticipat pentru ràspuns,

Cu stima Annadmaya

Buna seara, in primul rand, eu nu sunt medic, sunt Doctor in Stiintele Comunicarii, sunt cadru universitar in Romania si in Franta si cercetator in Franta, la laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, unul dintre cele mai importante din Franta. Pentru ca sunt Doctor in Stiintele Comunicarii, sunt un bun analist al informatiei, urmaresc subiectul, pun cap la cap toate informatiile si …pana acum nu am gresit. Nu vreau sa va sperii, dar din ceea ce am citit pana acum este posibila reinfectarea, fie din cauza ca virusul ramane inactiv in organism, fie printr-o noua infectare (studiile in domeniu nu au concluzii clare). De asemenea, puteti sa va imunizati, depinde foarte mult de anticorpii organismului dumneavoastra. Sfatul meu este sa va protejati cat puteti de mult, cel putin inca 2-3 luni, sa va protejati ca si cum nu ati fi avut infectia, pentru preveni o reinfectare. Am vazut ca medicii chinezi le spuneau celor care avusesera coronavirus sa faca 30 de minute de plimbare lejera pentru ca, spuneau ei, stimuleaza imunitatea si previn, in acest fel, reinfectarea. Nu stiu daca puteti sa faceti asta in conditii de carantina si daca va permite sanatatea. Oricum, protejati-va și feriti-va. Nu se intoarce la aceeasi persoana cu mutatie genetica mai violenta, dar persoana se poate reinfecta. In mod normal reinfectarea ar trebui sa se manifeste mai slab, pentru ca aveti deja anticorpi. Aveti mare grija de dumneavoastra. Doamne Ajuta!

[…] Dacă Alexandru Rafila spune că 400.000 de români au avut deja COVID – 19, iar numărul de morți este de de 726, care este rata de mortalitate la COVID – 19 în România? Deci am avut dreptate cu ce am scris în articolul Gata cu spaima!  […]

[…] ești tu speriat, fă terapie, că altfel faci rău. Citiți și ce am scris aici, în articolul Gata cu spaima! de pe 29 martie. De atunci spaima a devenit inutilă, ca instrument de luptă cu coronavirusul. […]

[…] vă fie chiar atât de teamă. Nu atât de multă cât s-a înjectat prin mass-media. Din 29 martie, de când am scris acest articol, nu ar mai fi trebuit să vă fie teamă deloc Am scris mereu cu drag, cu curaj și cu grijă pentru […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *