Gata cu spaima!

Gata cu spaima!

Până acum am tăcut, pentru că am înțeles că spaima este necesară pentru a ține oamenii în casă. Acum spaima nu mai este necesară, pentru că oricum te amendează poliția dacă ieși din casă, deci putem vorbi deschis și lucid despre situație.

Noi nu stăm în casă pentru că virusul este ucigaș. Am avut dreptate, când am scris pe 25 ianuarie, că nu este atât de ucigaș pe cât pare. Noi stăm în case, pentru că nu există suficiente paturi în ATI pentru noi, dacă ne îmbolnăvim. De aceea stăm în case, pentru că virusul este extrem de contagios și, efectiv, nu există paturi și ventilatoare pentru un număr mare de îmbolnăviri simultane. De aceea stăm în casă. Ca să protejăm sistemul medical și medicii și ca să nu murim, nu pentru că virusul e ucigaș, ci pentru că nu ar exista ventilatoare si medicație pentru toți, deci nu am fi îngrijiți! Am muri pentru că nu am avea îngrijire medicală, nu neapărat pentru că ne omoară virusul. În Germania este cel mai mic număr de morți din cauza coronavirusului. De ce? Pentru că în Germania exista 28.000 de paturi în ATI.

Doi la mână: stăm în case pentru că nu se testează la scară mare! Noi acum stăm în casă, ca să suplinim munca celor care nu fac teste! Nu testezi multă lume. Atunci, ce faci? Îi ții pe toți în casă, laolaltă și testați și netestați. Și în acest fel, efectul este aproape ca și cum i-ai fi testat pe toti, adică întârzii vârful curbei. Deci noi stăm în case pentru toți netestații. Ar trebui începută testarea la scară largă! Dar nu în 3 scări din 10. Ar trebui testați toți cei simptomatici, nu trimiși acasă când vin cu febră la spital, ar trebui testați toți medicii care au îngrijit bolnavi de COVID 19 (ce ne facem fără medici??), ar trebui testați toți casierii din hipermarketuri și toți cei care lucrează cu publicul (de două ori pe săptămână) și apoi testată din ce în ce mai multă lume. Și izolați cei bolnavi (nu toți de-a valma! – noi acum stăm în apartamente sănătoși, pentru că nu se știe câți oameni sunt bolnavi în alte apartamente). Testarea pe scară largă ar mai îndrepta situația, testarea pe scară largă este cerută și de OMS. Simpla izolare în case nu rezolvă situația, decât dacă este extrem de drastică, cum a făcut-o China, adică fără să mai ieși deloc pe stradă etc  (și nici acolo nu s-a rezolvat de tot, iar Coreea de Sud a găsit o idee mai bună și aceea a fost testarea în masă). De ce să stăm noi în case, cei care suntem sănătoși, pentru că alții sunt bolnavi, dar nedetectați, netestați?

Cu toate acestea, trebuie să stăm în case (subliniez). Acest articol nu este un îndemn de a ieși din case. Trebuie să stăm în case, tocmai pentru ca vârful curbei îmbolnăvirilor să apară cât mai lent și să fie cât mai lin, ca să avem paturi în spitale, ca să avem ventilatoare…

Trebuie să stăm în case, dar nu trebuie să o luăm razna, nu trebuie să înnebunim. Iată câteva lucruri simple, în acest sens:

  1. Se îmbolnăvesc foarte mulți oameni în vârstă. Da și foarte mulți oameni în vârstă se vindecă! S-au vindecat oameni de 101, 102 ani! Numărul morților din Italia a orbit de spaimă efectiv lumea, dar haideți să vedem puțin cifrele de aproape: 99% dintre cei morți de COVID 19 aveau alte comorbități.  Exact ca în cazul tinerei de 27 de ani din România raportată moartă de COVID 19. Dar ea avea diabet gradul 1 și a fost dusă la spital în comă diabetică. Dar a fost testată și pentru COVID 19 și, întrucât a ieșit pozitivă, a fost raportată ca victimă COVID 19. Așa se întâmplă și în Italia: după cum spunea cineva, în Italia și dacă te lovește trenul și ai COVID 19, ești raportat mort de COVID 19. În Italia, anul trecut, în martie, fără COVID 19, media deceselor pe zi a fost de 1867 (sursa: http://demo.istat.it/index_e.html). În martie, anul acesta, cu COVID 19, media deceselor a fost 1577 pe zi. (sursa: https://countrymeters.info ). 80% din cei morți în Italia au peste 80 de ani. Vedeți cazuri de însănătoșiri la 101, 102 ani, dar nu vă puteți imagina cum arată o țară, unde la 90 de ani ești considerat încă în putere. Eu predau în Franța de 6 ani, țară unde oamenii la 90 de ani urcă Alpii cu bicicleta, aleargă, dansează, unde oamenii la 80 de ani călăresc Harley Davidson cu pletele in vânt (să nu uităm că cei care au 80 de ani acum, sunt foștii hipioți, nu foștii secretari de partid, ca la noi), pe șoselele de pe Coasta de Azur se merge cu 60 la oră pentru că există coloane întregi de mașini conduse de bătrânei care nu mai văd bine și conduc încet. Populația Europei Occidentale este extrem de îmbătrânită, ceea ce noi nu ne putem imagina, pentru că la noi oamenii mor pe la 75-80. Ceea ce, într-un mod tragic, este un avantaj pentru România. Faptul că suntem o societate în urma celor vestice, s-a tradus în faptul că la noi populația este mult mai tânără în raport cu verii noștri mai înstăriți. Deci mortalitatea va fi mult mai mică. Da, de acord și la noi oamenii în vârstă suferă de multe afecțiuni care-i pun în pericol, în cazul infectării cu COVID 19, hipertensiune, afecțiuni cardiace, diabet etc. Din păcate, avem cele mai multe farmacii pe metru pătrat din Europa. Dar. Vârsta rămâne vârstă. Într-un fel reacționează inima la 90 de ani, la 100 de ani și în alt fel, la 70. Ai întinerit-o cu mișcare, cu vin roșu, cu plajă zilnică, dar tot trage de 90 de ani, nu de 70, adică a tras cu 20 de ani mai mult (și la mașini se simte diferența dacă una are 20 de ani vechime). Cu toate acestea, mortalitatea este extrem de ridicată în rândul persoanelor în vârstă, deci nu ieșiti din casă după acest articol. Stați în casă, dar stați mai liniștiți. Liniștea crește imunitatea, adrenalina în exces, pe termen lung, o scade.
  2. În Italia se estimează că sunt peste 600.000 de persoane asimptomatice. Ce înseamnă asta? Că au virusul, dar nu au nimic! Nu au simptome. Da, ele sunt foarte periculoase, pentru că pot să dea virusul mai departe, dar….se simt bine! În România, pentru că s-a testat foarte puțin, este posibil să existe 20-30.000 de imbolnăviți sau chiar mai mulți. Unde sunt? Horcăie prin spitale? Nu, sunt acasă bine-merci, pentru că ori nu au simptome deloc ori au simptome usoare și se tratează singuri. Dacă am raporta numărul morților, la numărul tuturor celor care au COVID 19, inclusiv asimptomatici sau cu simptome ușoare, nu doar la numărul celor aflați în spitale, în stare gravă, procentul morților ar fi mult mai mic. Iar virusul nu ar mai fi așa de ucigaș…Noi acum raportăm morții la 2.700 de îmbolnăviri. Dar dacă am raporta morții la 27.000 de îmbolnăviți, câți sunt în realitate (deși sunt mult mai mulți). Care ar fi procentul?
  3. Citiți, vă rog, acest articol.  Citiți-l cu atenție, până la sfârșit. Merită.
  4. Este de urmărit cazul Suediei, care nu a închis școlile, restaurantele etc. Este de urmărit unde se va ajunge

 

În încheiere, trebuie să stăm în case. Dar nu trebuie să fim ținuți în case, în lipsa unei testări extinse, cum s-a făcut în Coreea de Sud. E mai simplu să închizi animalele în grajd și să le mai sperii din când în când ca să stea acolo, dar asta nu rezolvă problema. Trebuie să se treacă la testare amplă, de masă. Iar noi trebuie să stăm în case. Dar să stăm liniștiți, nu speriați, pentru că panica poate genera efecte mult mai grave decât virusul. Dacă sperii oamenii continuu, așa cum se întâmplă la noi, chiar și după ce ți-ai atins scopul, de a-i ține în casă, asta generează traume pe termen lung, precum și efecte sociale mai grave chiar decât pandemia în sine. Sănătatea creierului este la fel de importantă ca cea a oricărui organ al corpului nostru. Poate chiar cea mai importantă, că dacă creier nu e, nimic nu e.

Update 1:  11 site-uri și agenții de știri au preluat articolul Gata cu spaima, de pe blogul meu, printre care și un site prestigios de formare a medicilor și a farmaciștilor. 

Update 2: Articolul Gata cu spaima! a fost citit de aproape 400.000 de persoane

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca