Ce să citești ca să nu-ți fie teamă de coronavirus

Ce să citești ca să nu-ți fie teamă de coronavirus

Citește asta:

Așa cum scriam încă din 25 ianuarie, nu este atât de ucigaș precum se spune. Nu ucide toți oamenii. Simptomele sunt severe pentru cei trecuți de 50 de ani, iar decesul suvine în cazul persoanelor foarte în vârstă sau cu boli cronice care le scad imunitatea. Cei care au murit în Italia aveau peste 70 de ani sau boli cronice. În general se manifestă ca o gripă, după cum scrie pe Facebook, Maria Rita Gismondo, directarea Laboratorului de Macrobiologie Clinică, Virologie și Diagnostic de Bioemergență de la Spitalul Sacco din Milano, unde sunt analizate probe de cazuri posibile de coronavirus.

Te-ai speriat când ai văzut că se închid granițe, că intră în carantină orașe sau regiuni întregi. Aceste măsuri drastice s-au luat pentru că virusul este foarte contagios, de trei ori mai contagios decat gripa si poate fi transmis de persoane care nu au niciun simptom. De aceea autoritatile din Italia au luat masura izolarii unor orase – nu ai cum sa-ti dai seama cine are virus si cine nu. Daca nu s-ar limita raspandirea lui, din cauza gradului mare de contagiozitate, ar claca sistemele de sanatate, urmate de cele economice. De aici reactiile dure ale autoritatilor. Nu pentru ca este un virus ucigas, care îi omoară pe toți cei care se îmbolnăvesc. Ci pentru că este o gripă foarte contagioasă. Și România ar trebui să oprească zborurile care vin dinspre zonele de risc din Italia. NU înseamnă să le interzici unor oameni să revină în țară. Este o carantină generată de o situație de risc. La care noi ne expunem zilnic pentru că autoritățile reacționează într-un mod foarte bleg. 

În România nu a ajuns încă virusul. Și nu te vei îmbolnăvi dacă îți vei lua măsuri de precauție. Spală mereu mâinile, evită aglomerațiile pe cât posibil, mai ales din orașele unde se întorc români din Italia, poartă mască la aeroporturi și în mijloacele de transport în comun (mai ales în trenuri). Nu te vei îmbolnăvi. Și, dacă îți iei aceste măsuri de precauție, nu vei lua nici gripă, care bântuie zdravăn și omoară oameni în România.

Mai rezistă o lună. Atât Trump cât și un epidemiolog român (acesta din urmă chiar ieri) au spus public că virusul va fi ucis de căldură, adică temperaturile de peste 20 de grade limitează răspândirea lui (de aceea nu s-a răspândit în Africa și în America de Sud). Cu încălzirea globală, s-ar putea să avem aceste temperaturi în aprilie. Mai rezistă o lună 🙂

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca