450 de cazuri azi. Suntem exact ca în aprilie, de Paște

450 de cazuri azi. Suntem exact ca în aprilie, de Paște

Dar nu mai stăm în case. De ce?

  1. Pentru că nu mai suntem așa de speriați. Și aici mă refer la conducătorii noștri. Și-au dat seama și ei că trebuie să conviețuim cu virusul, nu să fugim de el. Avem cei mai sperioși conducători din istoria recentă a României. Bine că nu ne-a atacat cineva militar, că ne puneau să săpăm bordeie.
  2. Pentru că vecinii europeni nu se mai închid in case. Iar noi copiem, că nu avem idei proprii. Chinezii au băgat din nou în lockdown o zonă întreagă, dar europenii au început să gândească singuri și nu mai intră în capcana care slăbește economia. Tehnica chinezilor nu mai funcționează
  3. Obligativitatea măștii poate opri răspândirea virusului. Numai că nu se veghează la respectarea acestei obligații. Mă întreb de ce. În perioada izolării, am ieșit din bloc, noaptea să iau aer. O mașină a Poliției Locale m-a văzut de la 500 de metri și a venit special să mă bage în casă. De ce nu este acum la fel de harnică Poliția la veghea purtării măștii? Unde e Poliția când nu se poartă măști? S-a evaporat. De ce? Impresia este că se dorește ca epidemia să continue. Starea de alertă înseamnă putere.
  4. Medicii nu mai sunt atât de speriați. Noi am stat în casă, în proporție de 50% pentru că medicii erau îngrozitor de speriați. Amenințau că-și dau demisiile, rețelele sociale erau pline de mesaje de la medici care-ți luau adio de la familie când plecau la serviciu, ne implorau să stăm în case, parcă dăduse Ebola. Acum s-au mai calmat fricoșii care și-au ales meseria pentru că halatele de serviciu au buzunare mari și s-a mai relaxat presiunea care era pe decidenți.
  5. S-a văzut, în sfârșit, ceea ce eu scriam din 25 ianuarie: că nu moare toată lumea, că virusul nu e ucigaș. Eu am scris din 25 ianuarie și nu sunt medic.
  6. Totuși cei care ne conduc sunt datori cu răspunsurile la câteva întrebări. Le adresez eu:
  • domnule Iohannis, nu credeți că ați exagerat că ne-ați ținut în case până pe 15 mai, deși toate celelalte state europene au relaxat restricțiile mai devreme? Ne-ți ținut atât de mult în case pentru binele nostru sau pentru că vă era îngrozitor de frică dumneavoastră? Dacă ne-ați ținut în case pentru binele nostru, de ce nu ne băgați la loc, că iar au crescut cazurile, exact ca în aprilie
  • domnule Arafat, orice experiență de viață te face bărbat. Această experiență de viață v-a făcut bărbat?
  • domnule Vela, ați avut dreptate. Am fi putut să sărbătorim Paștele, în condițiile pe care le-ați propus atunci. Și-a cerut cineva scuze pentru valul de ură care s-a vărsat asupra dumneavoastra?
  • cei care ați ras magazinele, ca niște nebuni, de vreo 7 ori, adică în 7 valuri succesive, v-ați programat până în ziua de azi la un control psihiatric? Ați învățat că hârtia igienică e importantă, dar cel mai important este lavajul cu săpun?

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca