Acum ar trebui să luăm măsuri față de coronavirus

Acum ar trebui să luăm măsuri față de coronavirus

Am promis în acest articol, că voi urmări subiectul cu coronavirusul și voi anunța când ar trebui să ne fie teamă. Să ne fie teamă este mult spus, trebuie să fim atenți. Acum este acel moment 🙂 Virusul a ajuns în Italia, a început să facă ravagii acolo, Italia este o țară unde se află mulți români, deci acum există șanse reale ca virusul să ajungă și în România. Așa că, luați-vă măsuri de precauție. Fără panică, că nu e cazul, încă nu s-a înregistrat niciun caz în România, iar Italia are încă posibilitatea de a izola răspândirea virusului (așa cum a făcut și Franța).

Zonele unde trebuie să fim totuși atenți sunt aeroporturile, precum și mijloacele de transport spre orașele unde se află persoane cu rude în Italia (care revin pentru a-și vizita familiile sau pentru a scăpa de epidemia din Italia).

Dacă până acum să faci parte din diaspora sau să ai o rudă în Italia era foarte cool, acum nu mai este așa de cool.

În încheiere, ceva ce trebuie făcut întotdeauna, nu numai când există amenințări cu viruși: mâinile trebuie spălate cât mai des 🙂 Pentru că virusul poate supraviețui până la 9 zile pe orice suprafețe.

Și, tot în încheiere, ceea ce am scris în acest articol rămâne valabil: virusul nu este ucigaș. Așa cum arată și acest medic din Italia ( care spune: ”este o simplă gripă, nu o boală mortală”), manifestările sunt ca cele ale unei gripe. Simptomele devin severe pentru persoanele trecute de 50 de ani. Presa nu specifică vârsta morților din Italia dar este vorba despre persoane peste 70 de ani sau cu boli care scad imunitatea. Autoritățile închid orașe pentru că virusul este de trei ori mai contagios decât gripa și greu de depistat, pentru că poate fi transmis și de persoane care nu au simptome. Extinderea sa necontrolată, având în vedere gradul mare de contagiozitate, poate face să clacheze atât sistemele medicale naționale, cât și cele economice. De aceea se închid orașe, de aceea se iau măsuri atât de dure, care sperie (nu pentru că este ucigaș)

Update 1: Presa franceză anunță că perioada de incubație a virusului ar putea fi de 27 de zile (în loc de 14). Adică timp de 27 de zile să nu ai niciun simptom, chiar dacă ești bolnav, dar să-i îmbolnăvești pe alții.

Update 2: Raed Arafat: Dacă va veni în țară vreun român din zonele afectate de coronavirus, din Italia, va intra automat în carantină 14 zile

Update 3: A avut loc prima îmbolnăvire cu coronavirus la Torino, unde, de asemenea, sunt foarte mulți români

Update 4: Două cazuri la Milano

Update 5: Vaccinul australian pentru coronavirus a trecut cu succes testele pe animale

Update 6:  Două cazuri la Veneția

Update 7: Medic din Italia despre coronavirus: ”este o simplă gripă, nu o boală mortală”. Medicul respectiv, Maria Rita Gismondo, mai scrie: „Citiți! Nu este o pandemie! Mortalitatea în urma gripei a fost de 217 de decese pe zi săptămâna trecută! Pentru Coronavirus 1 mort!!!” Mai multe puteți citi pe contul său de Facebook, unde postează update-uri publice de la spitalul din Milano unde lucrează (este directoare de laborator)

Update 8: La Otopeni se iau măsuri speciale pentru zborurile care vin din Italia.  

Update 9: Turcia și Pakistanul au închis granițele cu Iran, după ce s-au înregistrat 43 de cazuri și 8 decese.

Update 10: Traian Băsescu spune că zborurile dinspre Italia ar trebui oprite azi

Update 11: Austria interzice intrarea pe teritoriul său a două trenuri care vin din Italia.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca