Ați aflat primii, de pe blogul meu, că:

Ați aflat primii, de pe blogul meu, că:

Că virusul nu este atât de ucigas pe cat se spune – am scris asta pe 25 ianuarie

Că nu va fi niciun vârf după Paști: am scris asta în a doua zi de Paști, pe 14 aprilie, când autoritățile și toate lumea spuneau că se așteaptă la un mare vârf de Sărbători, din cauză că a fost înghesuială în piețe, că oamenii și-au vizitat famiile etc. Iar eu am spus că nu va fi. Și nu a fost

Că nu va fi niciun vârf după 1 Mai. Toată lumea striga, că românii sunt indisciplinați, că vor face grătare pe ascuns câte 10 pe balcon etc, autoritățile din nou spuneau că va fi un mare vârf după 1 mai. Eu am scris pe 2 mai că nu va fi niciun vârf. Și nu a fost.

Că nu va fi niciun vârf după relaxarea restricțiilor. Ba chiar, am cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată domnilor Vela și Tătaru, pe 19 aprilie, să se redeschidă. parcurile pe data de 4 mai. Cum să se redeschidă, mi s-a răspuns, imediat ce se vor relaxa restricțiile va fi un nou vârf. Pe 15 mai am scris că nu va fi și nu a fost. Deși președintele Iohannis spunea pe un ton extrem de dur, că va reinstaura starea de urgență, dacă va exista un nou vârf.

Că s-a terminat epidemia. Am scris asta în data de 21 aprilie, la 10 zile după vârf deși autoritățile și un cunoscut sociolog mi-au scris, citez ”mai e mult până departe”. Mai era mult până departe în propria lor frică! Autoritățile spuneau că epidemia va dura până în iunie, că suntem pe platou, mai țineți minte expresia asta, suntem pe platou sau de câte ori s-a spus încă nu am atins vârful? Pe 21 aprilie încă se aștepta vârful de după Paște, care ar fi trebuit să vină pe 1 mai, adică după săptămâni. Iar eu am anunțat că epidemia s-a terminat (nici acum nu crede toată lumea că s-a terminat!!)

Că nu va mai fi un al doilea val la toamnă. Asta ați aflat de la mine pe 5 mai, când chiar nu credea nimeni asta, iar eu am spus că virusul va dispărea exact cum au dispărut SARS și MERS. Când am scris aceste lucruri pe blog, pe 5 mai, am primit o mulțime de comentarii extrem de dure, că este imposibil așa ceva etc (cu toate acestea, am mai scris un articol). Trei săptămâni mai târziu, pe 20 mai, OMS a anunțat că nu va mai fi un al doilea val la toamnă. În cele trei săptămâni, de pe 5 mai, până la anunțul OMS, articolul a fost citit de peste 450.000 de persoane, adică aproape 500.000 de persoane au aflat că nu va mai fi al doilea val, cu trei săptămâni înainte de anunțul OMS). Articolul.a intrat pe poziția 1 în Top 10 virale, după ce  a fost distribuit de 66.360 de persoane.

De la mine ați aflat mereu adevărul, respectiv că nu ar trebui să vă fie chiar atât de teamă. Nu atât de multă cât s-a înjectat prin mass-media. Din 29 martie, de când am scris acest articol, nu ar mai fi trebuit să vă fie teamă deloc Am scris mereu cu drag, cu curaj și cu grijă pentru bine vostru. 

Voi continua să fac acest lucru mereu și mereu

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca