Va veni Apocalipsa

Va veni Apocalipsa

Și nu mă joc cu cuvintele. Eu mereu am dreptate.

Am avut dreptate când am spus, pe 25 ianuarie, că virusul nu e atât de ucigaș pe cât se spune. Am avut dreptate când am spus, pe 29 marie, că nu ar trebui să ne fie atât de frică. Am avut dreptate când am spus că nu o să fie vârf nici după Paști, nici după 1 mai, nici după 15 mai.

Am dreptate și acum. Vine Apocalipsa. Și o aduc oamenii. Oameni slabi, oameni proști, oameni lași. Oameni care, prin lupta cu minciuna COVID, de fapt, maschează propria lașitate. Aceea de a lupa cu coronavirusul până la capăt. Iar ei aduc Apocalipsa pentru noi toți. Și mai e o categorie: răsfățații. Cei care nu pot trăi dacă nu fug la mare. Cei care nu pot trăi, dacă nu merg în concediu. Așa s-au obișnuit de ani de zile, așa a fost traiul loc mereu: călduț. Ei sunt grăsanii epidemiei. De ce spun grăsani? Pentru că se mișcă greu cognitiv și nu pot să iasă din rutinele lor. Ei nu înțeleg că acum e război și în război nu prea mergi în concediu. Cum ar fi fost să iasă din tranșee oamenii în Primul Război Mondial și să strige: pauuuuzăăăăă, e iulieeee, concediu! Cam așa sunt grăsanii cognitivi de azi. Pauză. Totul trebuie să fie pe pauză, că e vară, iar dacă e vară, e concediu. NU contează că suntem la 777 de cazuri, nu contează că urmează cea mai grea criză din ultimii 50 de ani și vor sărăci cumplit, ei aruncă armele și pleacă la mare. Iar virusul avansează. Ce se va întâmpla? Tătaru a spus că vom intra iar în stare de urgență și în carantină la 2.000 de cazuri pe zi. Adică pe 15 august, exact cum estimam în acest articol scris pe 8 iulie.

Să le mulțumim tuturor obezilor cognitivi, tuturor celor care nu se șterg la dos, că asta înseamnă să nu porți masca azi, să nu te ștergi la dos, să nu te speli pe mâini și să umbli mândru, așa, să le mulțumim tuturor prostănacilor care țin România pe loc. Care fac din țara noastră un paradis al veceurilor în fundul curții. Ei sunt. Vă mulțumim.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca