Adevăr și minciună în ce se întâmplă acum

Adevăr și minciună în ce se întâmplă acum

Adevăr: s-a exagerat enorm de mult pericolul reprezentat de coronavirus. Sunt primul care a scris în România pe acest subiect, mai întăi pe 25 ianuarie, în articolul De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigas și apoi, pe 29 martie, în articolul Gata cu spaima!

Minciună: cifrele prezentate de autorități nu sunt reale, coronavirusul nu există, au murit 35.000 de persoane pentru că erau spitalele închide pentru COVID 19. Acestea sunt minciuni. Suntem în plin război informațional, iar o armă puternică sunt zvonurile. Întotdeauna când apar emoții puternice în spațiul public, adică atuci când publicul este vulnerabil, apar zvonuri false. La Revoluție era zeci de mii de morți și apa otrăvită. Culmea este că cei mai creduli sunt exact cei care au trăit Revoluția, adică au mai trecut prin manipulări și sunt cei mai expuși la virus, pentru că au o vârstă înaintată.

Adevăr: cei care ne guvernează sunt incompetenți. De la președinte, la Ministrul Învățământului, Ministrul Sănătății și Arafat. Niciunul nu era pregătit pentru o astfel de situație. Niciunul dintre ei nu a vrut puterea ca să gestioneaze astfel de situații. Au vrut puterea ca să-și umple buzunarele. Și s-au trezit în fața unei situații la care nici nu au visat, dar care ar trebui să fie situația de zi cu zi, menirea conducătorilor: aceea de a-și conduce poporul atunci când poporul nu știe ce să facă. Nici ei nu au știut. Și au reacționat ca elevii care copiază: ne-au închis rapid pe toți în case, cel mai mult din întreaga Europă, deși toate studiile genetice arătau că efectele nu vor fi nici ca în Europa, nici ca în China. Dar cine să înțeleagă asta? Un profesor de fizică cu consilieri care-l sperie și îi spun că în Franța sunt focare în școli deși școlile sunt închise? Cu Arafat care a venit cu ideea, unică în Europa, de a ni se măsura temperatura la intrarea în toate instituțiile, deși coronovirusul, exact ca virusul gripal, debutează brusc, cu febră mare și dureri musculare? Asta este și diferența dintre o gripă și o răceală, că debutează brusc, cu febră mare. Ce face un bolnav de coronavirus, care nu se poate ține pe picioare de febră? Merge la supermarket, la terasă și la serviciu. Prostia e la putere.

Minciună: OMS minte, toate studiile care apar pe piață despre coronavirus sunt minciuni. Atunci când toate instituțiile mint, iar tu ești singurul care știi adevărul, trebuie să ceri ajutor.

Adevăr: Mânia oamenilor este speculată politic. Așa cum am scris încă de pe 25 ianuarie, citez ”Situația convine politicienilor, pentru ca după frică, vine întotdeauna mânie, care poate fi speculată în alegeri, că e an electoral”. Da, am avut dreptate, după frică vine mânie, iată se întâmplă ce spuneam pe 25 ianuarie, iar această mânie e speculată politic. PSD folosește mânia oamenilor electoral, ca să câștige în toamnă și dă apă la moară teoriilor conspiraționiste, PNL vrea să mențină frica oamenilor până la toamnă, cu starea de alertă, ca să câștige alegerile ca salvatori ai neamului. Cele două partide și-au împărțit emoțiile din spațiul public: PSD a luat mânia, PNL a luat frica, iar PSD vrea acum să termine cu frica și să rămână doar mânia, ca unică emoție în spațiul public, pentru că asta este în favoarea sa, iar PNL vrea să rămână doar frica în spațiul public, din același motiv.

Simplu.

Și, încă un Adevăr: am fi scăpat de coronavirus și dacă nu am fi stat în case, doar prin obligativitatea măștii și prin distanțare fizică sanitară. Ar fi trebuit să fim obligați să purtăm măști și să ne distanțăm, nu să stăm închiși în case. Măsura a fost exagerată, a creat traume psihice imense, ale căror efecte se văd acum. Mai ales în SUA

Și încă o Minciună: întotdeauna îi alegem pe cei mai buni dintre noi să ne conducă.

 

Citește și Ați aflat primii, de pe blogul meu că: 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca