Categories
Viata asa cum e

Zborurile dinspre zonele de risc din Italia trebuie oprite

Scurt. Carantină. Chestionarele de pe aeroporturi nu ajută la nimic – ultimele cercetări arată că poți să dai mai departe virusul fără să ai niciun simptom, timp de 27 de zile. Deci nici dacă măsori temperatura nu ajută cu nimic, că poți să fii purtător de virus fără să ai febră. British Airways, Air France etc au suspendat zborurile spre China, la câteva zile după declanșarea focarului. Noi, când?

Zilnic aterizează între 9 și 14 curse din Italia pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, adică aproape 3.000 de oameni. Dacă o persoană are virus, fără să aibă simptome, va infecta alte persoane timp de 14 sau 27 zile și abia apoi va prezenta primele simptome.

OMS permite o astfel de măsură, a suspendării zborurilor. De aceea a fost declanșată alerta la nivel mondial, ca să se poată lua astfel de măsuri.

Așa cum am scris încă din 25 ianuarie, virusul nu este atat de ucigas, cum se spune, infectiile devin severe pentru persoane peste 50 de ani, iar persoanele care au decedat în Italia au peste 70 de ani sau boli cronice care le scad imunitatea. In schimb virusul este foarte contagios, de trei ori mai contagios decat gripa si poate fi transmis de persoane care nu au niciun simptom. De aceea autoritatile din Italia au luat masura izolarii unor orase – nu ai cum sa-ti dai seama cine are virus si cine nu. Daca nu s-ar limita raspandirea lui, din cauza gradului mare de contagiozitate ar claca sistemele de sanatate, urmate de cele economice. De aici reactiile dure ale autoritatilor. Nu pentru ca este un virus ucigas, care omoara oameni. O doctorita de la un spital din Milano, sefa de Laborator, a scris foarte clar pe contul ei de Facebook: ”este o simpla gripa, nu o boala mortala”. Totuși, întrucât este o gripă foarte contagioasă, ar trebui luate măsuri drastice de carantină. Așa cum am scris, zborurile dinspre zonele de risc din Italia trebuie oprite, oamenii trebuie să rămână acolo, până când trece perioada de risc (27 de zile). NU înseamnă să le interzici unor oameni să revină în țară. Este o carantină generată de o situație de risc. 

Citește și asta: 300 de romi din Suceava s-au întors din Italia de frica coronavirusului și au mintit la vamă că vin din Germania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *