În 14-15 martie 2019 am fost invitat la cea mai importantă Conferință Științifică Europeană despre Inteligența Artificială: “Donnees geospatiales, intelligence artificielle et developpement”, organizată de Universitatea din Bordeaux și UNESCO, la Bordeaux, pentru a-mi prezenta ultimele mele cercetări despre rolul și efectele algoritmilor dotați cu Inteligență Artificială asupra proceselor de comunicare din rețelele sociale. La Conferință au fost invitați cei mai importanți cercetători din domeniu, din Europa, dar și din Mexic, Brazilia, Statele Unite etc. A fost o bucurie și o onoare să primesc invitația de a participa. Mai ales că am fost singurul român invitat.
Am fost invitat să-mi prezint ultimele cercetări despre IA și în cadrul unei eveniment organizat de primăria din Bordeaux, iar la final, viceprimărița, Mme Anne Brezillon, a dorit să facem o fotografie împreună, pentru albumul de Facebook al primăriei:
În ultima seară a Conferinței, la Cina de Gală, președintele Chaire UNESCO, organizatorul principal al conferinței, m-a invitat să luăm masa împreună. Din nou, o mândrie și o onoare. Fotografiile au fost publicate pe pagina Chaire UNESCO. Mândru că sunt român
După întoarcerea de la Bordeaux, mi-am prezentat cercetările despre Inteligența Artificială la Congresul Studenților în Științe Social-Umaniste, la Iași, (au participat 200 de studenți de la Universități din toată țara).
Apoi mi-am petrecut Sărbătorile de Paști la la Nisa și Monaco, ca să scap de înghesuiala și nebunia proprii sărbătorilor din România (când plecam spre aeroport, deja se formau cozi nesfârșite pe DN1).
Chateau d’Eze, unul dintre cele mai frumoase castele de pe Coasta de Azur:
Monaco:
Nisa:
La întoarcerea în țara, în data de 17 mai 2019 am prezentat Carta Etică a Rețelelor Sociale în plenul Conferinței Internaționale Reflectare, (De)Formare și Fake News în Spațiul Mediatic și Cultural, la Universitatea Dunărea de Jos, din Galați. Și am format prima Comunitate Etică Online din Galați.
Apoi muncă intensă, cu o singură mână (cealalaltă era fracturată) la o cercetare despre Inteligența Artificială, care a fost publicată în revista științifică BDI: Argumentum. Journal of the Seminar of Discursive Logic, Argumentation Theory and Rhetoric 17 (2): 112-127, 2019. Am avut apoi surpriza extrem de plăcută să primesc un mail foarte cald de la profesorul Pierre-Antoine Pontoizeau, de la Universitatea din Dijon, care mi-a citit cercetarea, mi-a scris că i-a plăcut foarte mult și mi-a propus să public o continuare în revista științifică Cahiers de psychologie politique, al cărei director este. M-am bucurat, firește și am acceptat 🙂
Partea a doua a verii am petrecut-o, ca de obicei, în Vama Veche. Mi-am făcut două tricouri special: Area 51 și Cred că sunt extraterestru (în pas cu planurile de invadare a bazei Area 51 din Statele Unite, pentru a descoperi extratereștrii de acolo :))))) și cu faptul că sunt fan al formației Cred că sut extraterestru).
M-am întors în București la mijlocul lui august, atunci când litoralul era sufocat literalmente, ca să scriu la a treia mea carte.
La începutul toamnei am fost invitat la aniversarea a 8 ani de Club România (clubul elitelor românești) și am primit Diploma de Excelență pentru publicarea lucrării despre etica online în volumul România Digitală.
În luna noiembrie am fost invitat, în calitate de Keynote Speaker, la Conferința Internațională “Communication in Action: From Theory to Practice and Back. Strategic Communication in the Digital Era: Challenges and Opportunities for Practitioners” organizată de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași împreună cu University of Beira Interior (Portugalia) și Artevelde University College, Ghent (Belgia). Tema prezentării mele: “The role of Artificial Intelligence Algorithms in the Social Media self-image human building process”
We are honoured to announce our next keynote speaker, PhD Lecturer Horea Mihai Bădău.📌 He teaches communication on…
Publicată de CIA International Conference pe Luni, 28 octombrie 2019
Întrucât nu am mai putut ajunge la Iași din motive de sănătate, am înregistrat un video de 45 de minute cu cercetările mele, în limba franceză, care a fost proiectat în plenul conferinței
The plenary session was closed by the presentation of Horea-Mihai Badau from the University of Bucharest who was not…
Publicată de CIA International Conference pe Joi, 7 noiembrie 2019
Din 1 decembrie, am fost invitat, ca în ultimii 6 ani, pentru a preda la anul II Master Media Digitală și anul II Master Comunicare Culturală la Universitatea din Nisa
Mai jos, foto după ultimul curs la anul II Master Media Digitala (M2 ICCD), cu studenți de elită, care lucrează în 3 D și în aplicații de telefon. O bucurie pentru mine, pentru ca am avut cel mai calificat public posibil (studenți din SUA, Rusia, Franta etc specialiști în online – au dat un examen greu ca să între la acest Master) și am predat cursul meu la cel mai înalt nivel de exigenta. Am avut cele mai bune evaluări, ca în fiecare an. Și un mesaj care mi-a încălzit inima (m’a fait chaud au coeur, cum spun francezii) scris de o studenta pe contul ei de LinkedIn:
Mai jos, finalul cursului de Comunicare in Rețelele Sociale la anul II Master EMIC, Masterul de Comunicare Culturala al Universității din Nisa. Un curs pe care îl susțin cu mare placere de 6 ani pentru viitorii conducătorii ai departamentelor de comunicare din cadrul instituțiilor culturale franceze (în Franța, anul II de Master îți permite accesul la o funcție de conducere în domeniul în care excelezi – fără Master 2, orizontul de cariera este limitat) .
Am primit evaluarea ”cel mai bun curs din acest semestru”, ceea ce este extrem de onorant.
De asemenea, am fost invitat pentru a-mi prezenta ultimele două cercetari despre Inteligența Artificială în plenul Laboratorului Internațional de Cercetare în Stiințele Comunicării SIC.Lab Mediterrannee de la Nisa, al cărui membru sunt. A fost o bucurie și o onoare să se organizeze o conferință în plen, special pentru cercetările mele. Anunțul de pe site-ul Laboratorului aici.
In fotografia de mai jos, cu oameni faini care mă apreciază și mă vor aproape: de la stânga la dreapta, Paul Rasse, unul dintre cei mai reputați profesori în Științele Comunicării din Franța, Fondatorul Laboratorului de Cercetare SIC.Lab Mediterrannee, Directorul Masterului EMIC (Comunicare Culturală) cel care mă invită de 6 ani să țin cursuri la Masterul său, Vanessa Landaverde Hastberg (Universitatea din Nisa) și Marie-Nathalie Jauffret -Cervetti (Universitatea din Monaco), moderatoarele conferinței mele, cercetătoare asociate la SIC.LAB Mediterrannee, Nicolas Pelissier, actualul Director al Laboratorului SIC.Lab Mediterrannee, Directorul Masterului DISTIC (Cercetare) și Marcin Sobieszczanski, Directorul Masterului ICCD (Media Digitală). Fotografie la finalul Conferinței pe care am susținut-o, în data de 3 decembrie, în plenul Laboratorului de Cercetare SIC.Lab Mediterranne.
Câteva imagini de pe țărmul din Nisa:
Tot în decembrie, la Nisa am primit vestea cea bună: ultima mea cercetare despre Inteligența Artificială, la care lucrasem trei luni, a fost acceptată pentru publicare în revista științifică franceză Cahiers du Numerique, clasificată ca revue classante (revistă cu prestigiu) de către CNU.
La întoarcere am participat la Adunarea Generala a Centrului pentru Integritate al Universității din București (unde coordonez Grupul pentru Acțiune în Etica Online) alături de Andrei Avram, președintele Comisiei de Etica a Universității din București și de Marian Popescu, directorul CARFIA. În calitatea mea de expert, în cadrul Grupului de Lucru pentru Integritatea Academică, am propus câteva Direcții de Acțiune pentru consolidarea culturii etice și integrității academice în universitățile din Consorțiu (printre care și adoptarea primului Ghid Universitar de Bune Practici Online.
Și, tot anul, am scris la a treia mea carte (inclusiv de Crăciun și de Revelion). Nu am terminat-o, încă. O scriu de un an. Cam atât durează scrierea unei cărți academice bune. Sper să o termin în 2020 🙂
si, la final de an, am primit un exemplar din cartea Etica și Integritate în Educație și Cercetare, unde am publicat cercetarea care a avut ca rezultat primul Ghid Universitar de Bune Practici Online.