Menu Close

Cei doi viruși

În acest moment există doi viruși în România: unul care provoacă boala COVID 19 și unul în capetele noastre.

Virusul care provoacă boala COVID 19 se transmite prin picături de salivă care se pot depune pe fața ta dacă cineva tușește sau te scuipă, de la o distanță mai mică de 1,5 metri, fără să poarte mască.

Virusul din capetele noastre se transmite când trece pe lângă tine cineva pe stradă și respiră, fără mască sau când cineva respiră spre tine la o distanță de 1,5 metri în hipermarket, fără să fie în mișcare. Privirea ajută. Dacă se uită la tine când respiră, direcționează virusul cu ajutorul privirii. De aceea stă pe loc, pentru precizia ochirii.

Virusul care provoacă boala COVID 19 se lipește de mască și, după o oră, mai exact când se umezește, pătrunde prin salivă în căile respiratorii. Deci masca ar trebui utilizată maximum o oră, apoi schimbată

Virusul din capetele noastre dă cu capul de mască în repetate rânduri, dar nu poate să intre, de aceea e bine să porți aceeași mască tot timpul, mai ales când alergi sau să o dai jos, respectiv să o pui pe bărbie și apoi din nou, pe față. Virusul nu se ia pe mâini și nici nu intră în masca umezită de la alergare sau de la vorbit. Dar e bine să porți masca la alergare, ce este strada, decât un smog de viruși?

Virusul care provoacă boala COVID 19 nu se ia în aer liber, decât dacă cineva tușește spre tine de aproape sau te scuipă. Deci e inutil să porți mască când te plimbi, dacă nu anticipezi o tuse sau un scuipat în față.

Virusul din capetele noastre se ia mai ales în aer liber, că acolo e și el liber și purtat de vânt poate ajunge oricând pe buzele tale. Oamenii care merg pe stradă sunt învăluiți într-un nor de viruși și când trec pe lângă tine, îți dau o parte din nor, te învăluie în el. Dacă se uită la tine e și mai grav. Înseamnă că își recunosc vinovăția, respectiv că ți-au dat o parte din nor, deci cel mai bun lucru este să sari direct pe carosabil, moartea va fi mai ușoară.

Virusul care provoacă boala COVID 19 se poate afla pe pachetele livrate acasă, cu mâncare etc, dar dacă te speli pe mâini înainte să duci mâncarea la gură, nu ai cum să-l iei.

Virusul din capetele noastre se folosește de pachete ca să intre în casă și apoi, sare din calul troian și își găsește el diverse locuri, că oricum rezistă 9 zile pe suprafețe și de acolo te pândește. Și, când nu ești atent, hop pe mâna ta, hop în ureche și de acolo în ochi și gata. Toate astea pentru că ai deschis ușa curierului. Care duce cu el nu doar un nor, ci un front atmosferic de viruși.

Virusul care provoacă boala COVID 19 nu ți-a umplut hainele, după o plimbare afară deci nu trebuie să te arunci în cadă ca să te dezinfectezi, decât dacă vrei să fii curat, așa cum nu trebuie să te speli pe mâini numai de frica virusului, ci pentru că ești un om atent la igiena personală.

Virusul din capetele noastre ne umple hainele, încălțările, pentru că ce este lumea acum, decât un smog de viruși, deci de fiecare cand te întorci acasă pui totul la spălat, cureți încălțările cu clor, telefonul cu clor, portofelul, fiecare bancnotă cu clor, deși nu-ți dai seama că nu are cum să ajungă de pe talpă în gură, decât dacă muști din talpă la un moment-dat sau o lingi sau ai alte obiceiuri. Sau dacă îți duci mâna la gură, nas, ochi necontrolat, caz în care ar trebui să consulți un neurolog. Mulți nici nu mai ies din casă de teama/lenea ritualului dezinfectării, de unde se vede că întotdeauna, cel mai mare dușman al nostru, cel care ne face prizonieri, suntem noi-înșine

Virusul care provoacă boala COVID 19 este distrus de orice săpun.

Virusul din capetele noastre este distrus numai de săpun antibacterian, deși coronavirusul nu este o bacterie.

Virusul care provoacă boala COVID 19 se lipește de mănușă și apoi se ia pe mâna ta când o dai jos, dacă nu o dai jos cum trebuie. Mănușa dă falsa impresie de protecție, deci sunt mai multe șanse să duci mâna la gură dacă ai purtat mănușă, decât dacă nu ai purtat, pentru că te simți protejat. Deci cresc șansele să iei virusul. Virusul nu se ia prin piele, deci cel mai bine este să fii mereu atent să-ți speli mâinile înainte să le duci la față. Ceea ce ar trebui să faci dintotdeauna și mereu, pentru că este o chestiune de igienă elementară care te apără de o mulțime de alte pericole, cum ar fi virusul care provoacă hepatita, alti o multime de virusi, bacterii etc.

Virusul din capetele noastre dă cu capul de mască fără succes, dă cu capul de mănușă fără succes, apoi alunecă de pe ea, pentru că mănușa nu este un aspirator de viruși, ci un dispozitiv cu raze laser care ține departe virușii. Ei observă de pe rafturile hipermarketurilor că ai mănușă și zic ok, scuze, trec la următorul fără mănușă, tu ești invincibil, nu am ce-ți să-ți fac.

În concluzie, măștile sunt utile în spațiile interioare, pentru că poți fi purtător asimptomatic de coronavirus, iar dacă porți mască scad cu 70% șansele să îl dai mai departe dar nu au niciun rost în spațiile deschise. Oricum, după o oră sau când se umezesc își pierd eficacitatea. Dezinfectarea interiorului casei este inutilă, cât timp nu ai obiceiuri ciudate, cum ar fi lingerea obiectelor și nu uiți să te speli înainte să duci mâna la gură. După 15 mai când vei petrece multe ore în colectivitate și vei atinge multe suprafețe pe care le-au atins și alții, (unde poate au depus secreții, pentru că scuipă în palmă sau în sân), merită să-ți mai iei măsuri de protecție, dar dacă stai toată ziua acasă și singurele drumuri sunt la supermarket, este suficient să te speli pe mâini când te întorci acasă și înainte de a duce mâna la gură. Sau poți să continui ritualul cu dezinfectatul pe care îl repeți obsesiv de două luni, pentru că paturile ATI care zac goale, pentru că nu au fost ocupate de bolnavii de coronavirus, pot fi oricând ocupate de bolnavii mintali. Care se auto-îmbolnăvesc sau își transmit boala prin simplul fapt că frica, factorul declanșator, este contagioasă.

46 Comments

 1. Pingback:Horea Mihai Badau, Profesor-cercetator la Universitatea din Nisa: "In acest moment exista doi virusi in Romania"

  • CIACIRU AUREL

   Din pacate am ajuns ca oamenii sa se teama si de umbra lor. Asta datorandu-se, in primul rand, mass mediei care ne bombardeaza in fiecare zi cu stiri alarmiste, ca de ex. situatia statistica a celor infectati, morti, izolati…

 2. Pingback:Horea Mihai Badau, Profesor-cercetator la Universitatea din Nisa: „In acest moment exista doi virusi in Romania” – Stireadeazi.eu

 3. Teodorescu Mihaela

  Este scris pentru doar cativa, care au folosit doar sapunul si nu au dezinfectat niciodata clanta usilor din casa, cutiile cu lapte si painea, nu s-au descaltat pe al doilea pres de la usa si dezbracat pe balcon🤣🤣Hai ca se poate. Oricum, normali nu suntem.🙃

   • Constanta Pasca

    O gură de aer respirabil, in atmosfera sufocată de speriati! In tot acest timp nu am schimbat nimic in obiceiurile mele de viață, nu am folosit 1 gr de alcool sanitar sau un dezinfectat. Am luat aceleași vitamine, minerale, apicole, etc. pe care le înghit în mod obișnuit, am citit mai mult,…dar am “muncit” mai mult cu virușii din capetele apropiatilor,

 4. Floarea Damaschin

  N.am ras de mult, asa ca multumesc din suflet pt asta. Eu nu.i gadedc pe cei doi bagabonti in jurul meu, nici in capul meu, dar mi.a dat Dumnezeu destuo in jur care.i au… ma rog sa.i spele cu sapun din osanza de porc, (am auzit ca le place osanza asta) , ori sa.i poarte sanatosi in neuronul de serviciu, ca de atata tv este deteriorat, poate chiar iremediabil! Nu.i bai mare ca mai au si neuronul xe concediu, asa ca.l pot reseta!

  • Moldovan Iren

   Stau în casă de 50 de zile. Mă simt virusată de media. Ce dezinfectanţi să folosesc? Mă ascund în citit şi scris. Caut vaccinul ca scrisul de mai sus, să mă vindece. Mulţumesc.

 5. Elena Curca

  Domnule doctor mai e un virus în capetele noastre 😁. Și asta am văzut aici pe Coasta de azur!!! Te urci în mașină personala și ești singur sau cu soția dar îți pui mască și mănuși ca să nu se infecteze motorul mașinii poate….

 6. Ionel

  Felicitari Horea. Mai sunt si oameni cu cap. Plin de inteligenta,umor si ratiune. Din pacate nu foarte multi. Putini dar buni. BRAVO si te mai asteptam.

 7. Carmen

  La început au spus :”să poarte mască doar cei cu “simptome”, după care, au descoperit termenul “asimptomatic” și ne-au stricat tuturor viața, cu masca obligatorie, pt.că, nu-i așa, suntem o mare de asimptomatici (ți-e greu să-l scrii, darămite să-l pronunți)

 8. FLORIN IONITA

  Cred ca acest virus a fost si este folosit pentru a ajuta criza economica, care se pare ca va urma.
  Criza care pentru unii va genera ponoase, pentru altii foloase( fara alte comentarii).
  Felicitari Dnule Horea

  • Horea Badau

   Nu cred ca este folosit pentru a ajuta criza economica. In plus, criza economica nu se ajuta, ci se provoaca

 9. sebbyluc

  Interesant si captivant mod de a scrie articolul. 👍👍
  Dar in schimb as mentine dezinfectarea suprafetei de la intrare, unde se calca cu incaltamintea de afara pentru cei care au copii mici si merg de-a busilea.
  Iar despre masti as adauga 2 aspecte:
  1. ca ofera o siguranta in plus atunci cand poti duce din greseala mana la nas, gura, ochi, fara sa iti dai seama; nu stiu cum se intampla, dar te mananca fata fix acum cand nu ai voie sa o atingi;
  2. consider ca sunt utile si in spatiul exterior pentru ca NU poti anticipa o/un tuse/stranut; dupa cum ati mentionat nu este bine sa o pui pe barbie/scoti masca de fiecare data cand trece cineva pe langa tine, iar din acest motiv prefer sa fie mereu pusa si sa o schimb la o ora.

 10. Mere Acre

  … și totuși, d.le prof, dr. etc. … sing.: virus; pl.: virusuri … că așa vrea limba Latină !!!

  • Horea Badau

   Domnule mere acre, am facut un joc de cuvinte. Este mai mult un virus care ne-a virusat creierul, decat un virus care ne-a infectat organismul. Speram ca ati inteles. Schimbati pe mere dulci

 11. Banioti Cristian

  Cam simplistă atitudinea chiar daca ajută la creșterea nivelului de optimism. Cred că totuși în felul acesta se explică greu faptul că sunt cel puțin în România foarte multe cadre medicale infectate și de asemenea măsurile oficiale excepționale. Pentru un virus ca cel (cei) descris (descriși) mai sus nu s-ar folosi combinezoane și alte măsuri deosebite.

  • Horea Badau

   Daca dvs comparati riscurile la care se expune un medic care trateaza zilnic bolnavi cu coronavirus, cu riscurile la care te expui cand iesi pe strada, sunteti prea speriat

 12. Daniella

  Cel mai bun post scris de un specialist!
  Mi-ar place sa traduc totul pentru cei de aici.
  Dacă romanii sunt speriați trebuie sa înmulțiți cu un milion ca sa aflați ce simt compatriotii mei!
  Umorul românesc nu are egal in general,dar aici este spectacular!Asa este,pentru foarte mulți oameni,când le vorbești despre spălatul mâinilor, este ca o jignire !
  Va mulțumesc și va doresc mult succes !

 13. Pingback:Cei doi viruși (partea a doua) ⋆ Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științific Principal la Laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, Nisa

 14. Pingback:Ca să supraviețuiești ⋆ Horea Mihai Bădău

 15. Pingback:Acum ne-ar pune să purtăm măști și în somn, numai să aibă loc alegeri în toamnă! ⋆ Horea Mihai Bădău

 16. Pingback:Oligofrenii care se vaită de botniță ⋆ Horea Mihai Bădău

 17. Pingback:Articolul care chema la trezirea conștiinței de sine românești, pe prima poziție în topul viralelor de Facebook ⋆ Horea Mihai Bădău

 18. Pingback:Oamenii nu mai suportă masca ⋆ Horea Mihai Bădău

 19. Pingback:15 site-uri de știri, printre care România TV au publicat integral articolul ''Cei doi viruși'' de pe blogul meu ⋆ Horea Mihai Bădău

 20. Pingback:Ne îndreptăm spre cea mai neagră perioadă din istoria omenirii? ⋆ Horea Mihai Bădău

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support