Oligofrenii care se vaită de botniță

Oligofrenii care se vaită de botniță

Este titlul unui articol scris de Lorena Lupu și reluat cu entuziasm de Lucian Mândruță.

Înainte de toate, precizez că sunt de acord că masca trebuie purtată obligatoriu. De ce? Pentru că foarte mulți oameni nu respectă distanțarea fizică sanitară, deci trebuie să purtăm toți măști, așa cum a trebuit să stăm toți în case trei luni, pentru că unii nu se spălau des pe mâini, nu tușeau în cot și nu respectau distanțarea fizică sanitară. Dar cumpărau tone de hârtie igienică.

Și acum să vedem puțin lucrurile cu inteligență: în Suedia curba îmbolnăvirilor este în continuă scădere din luna iunie, deși nu se poartă mască.

În Franța, curba îmbolnăvirilor este într-o explozie continuă, se bate record după record, azi s-au depășit 13.500 de îmbolnăviri pe zi, deși masca este obligatorie de la 1 septembrie, în toate locurile publice, pe toate străzile din toate orașele franceze (nu doar în locurile aglomerate, ca la noi).

Care este explicația? Anders Tegnell, virusologul-șef suedez spune că masca nu și-a dovedit încă eficacitatea, iar cele mai eficiente metode de evitare a răspândirii virusului, practicate și în Suedia, sunt distanțarea fizică sanitară și spălarea frecventă a mâinilor. Deci dacă am avea atâta disciplină, încât să păstrăm mereu distanța fizică sanitară între noi, nu ar mai trebui să purtăm mască. Lucru imposibil de imaginat în România.

De ce Franța are zilnic peste 10.000 de cazuri, deși masca este obligatorie în toate locurile publice? Părerea mea: masca are exact același efect înșelător ca folosirea mănușilor. Atunci când se foloseau mănuși, în spaima de astă-primăvară, oamenii se credeau protejați și ducea mai des mâna la față sau se spălau mai rar pe mâini, fără să-și dea seama că mănușile, de fapt, erau depozite de virusuri care apoi erau purtate în interiorul organismului prin diverse alte moduri. Așa se întâmplă acum și cu masca. Masca se umple de virusuri, dacă se intră în contact cu persoane bolnave. Chiar dacă are trei straturi, nu protejează. Medicii pun două rânduri de măști sau folosesc n95. Chiar dacă ai două rânduri de măști, chiar dacă ai mască n95, virusul intră prin mucoasa oculară. Adică prin ochi. Bun, cei care au ochelari sunt mai puțin expuși. Dar nu sunt ochelari etanși. Așa cum virusul trece pe lângă mască, dacă nu este fixată bine pe față, așa trece și pe sub sau pe deasupra ochelarilor. NU am văzut ca firmele de ochelari să fi trecut la ochelari de scafandru. Să mergem mai departe. Am spus că masca te păcălește, adică te face să te crezi protejat, ceea ce îți face mai mult rău. De ce? Dacă ai mască pe față, crezi că ești protejat față de celălalt, deși nu ești, deci duci de foarte multe ori mâna la mască, în dreptul nasului sau al gurii și bagi virusuri în mască, care apoi trec prin țesătură și ajung în gură sau în nas. Dacă nu purtai mască, nu făceai asta, îți era frică să duci mâna la nas sau la gură. Dar cu masca te simți protejat, deși nu ești, deci cari cu toptanul virusuri cu mâna nespălată, că nu o mai speli, pentru că te protejează masca. Să continui? Unii folosesc aceeași mască toată ziua. Adică o pun pe bărbie, de unde se umple de virusuri, apoi înapoi pe gură, o agață de oglinda mașinii, ca și cum mașina ar fi laborator steril și nu ar intra coronavirus, o mai scapă de jos și o pun pe gură, una peste alta, cel mai grav lucru este că pun mâna pe ea de multe ori! Adică o încarcă cu virusuri! Am văzut chiar eu asta la un hotel unde am primit mască. Recepționerul a scos-o grijuliu din pachet și a împăturit-o punând mâna exact pe locul unde eu urma să pun gura. Avea și mănuși. Ca să-mi livreze virusul fără să ia contact cu el. Profesionist.

Eu aștept cu interes ziua când se va dovedi că purtarea măștilor a crescut rata de răspândire a virusului, așa cum am așteptat cu interes să se recunoască că spaima din primăvară a fost o prostie. Dacă îndrăzneai să spui asta atunci, așa cum am scris eu, pe 29 martie, în acest articol care a avut peste 500.000 de cititori, erai linșat. De speriații care sper că au consumat totuși, până acum, conservele adunate în casă. Iar fiecare conservă consumată trebuia să le aducă aminte de cantitatea de anxietate netratată pe care o posedă. Încă.

Deci, măștile trebuie purtate, pentru că unii sunt prea proști sau prea inconștienți, ca să păstreze distanța fizică sanitară și să se spele des pe mâini. Ei nu se spală, ei folosesc hârtie.

Și când am fost închiși în case, am fost închiși toți și cei deștepți și cei proști, adică cei deștepți au plătit pentru că cei proști și inconștienți nu respectau câteva reguli simple. Așa și acum: purtăm toți măști, pentru că este posibil ca un idiot să se împingă în tine la coada de la supermarket, pentru că prin acest gest crede că ajunge mai repede la casă și e bine totuși să poarte mască, pentru că mai scade cantitatea virală care ar putea ajunge la tine de la distanță mică. Pentru că, bineînțeles, masca nu te protejează pe tine, ci pe celălalt. De aceea, în aceste zile poți să măsori ochiometric IQ-ul persoanelor printr-o metodă simplă: dacă-și trag masca pe față speriate când te apropii, ca să se protejeze, nu sunt foarte inteligente. Masca ta le protejează, nu masca lor.

Iar persoanele care spun nu botniței nu sunt chiar oligofrene. Dar sunt catalogate în continuare astfel, de cei prea speriați ca să mai înțeleagă logic, ce se întâmplă. Oamenii foarte speriați au reacții de acest tip, emoționale, semi-isterice. Să ne mai amintim astfel de reacții de astă-primăvară? Se ascund într-o groapă, de rușine, cei care le-au avut? Nu. Sunt la fel de speriați și de iraționali, ca atunci.

Să-i înțelegem. Și să fim toleranți

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca