Cei doi viruși (partea a doua)

Cei doi viruși (partea a doua)

În acest moment există doi viruși în România: unul care provoacă boala COVID 19 și unul în capetele noastre. Acesta este al doilea articol despre cei doi viruși (scris intenționat viruși, nu virusuri). Pe primul, care a avut peste 150.000 de cititori, îl poți citi aici

Virusul din capetele noastre zboară singur la vânătoare, stă ascuns ca un cameleon pe suprafețe, este un fan al filmelor Rambo. E un virus de guerilla. El așteaptă să te relaxezi și apoi haț cu cuțitul, în liniște, îți taie gâtul. De aceea tușești, e logic.

Coronavirusul e foarte timid. Dacă e singur. El are nevoie de încă 999 de tovarăși, adică trebuie să fie în total 1.000 de particule virale, ca să te invite la o relație care se termină cu inflamații la plămâni. Ca să te ferești, trebuie să știi: cele 1.000 de particule pot fi inhalate printr-o singură respirație sau pot fi inhalate 100 de particle virale prin 10 respirații sau 10 particule virale în 100 de respirații. Deci: nu mai respira tot ce spune interlocutorul 🙂 Nu sta mult de vorbă cu persoana infectată. Oprește conversația la 786 de particule virale. Dozează. De la distanța 🙂

Virusul din capetele noastre ne așteaptă la supermarket. Profitând de slăbiciunea noastră de a mânca peste puteri în această perioadă, el ne așteaptă acolo unde suntem cei mai vulnerabili: la sursa de hrană. E un virus cu tehnici de junglă. Înainte aștepta gazelele la sursele de apă, acum așteaptă persoanele cu probleme digestive, la raftul cu iaurt. Și de acolo, haț! Nu ne mai putem uita la continuare, că legile naturii sunt uneori crude. Mai întotdeauna

Coronavirusul se ia cel mai mult din toalete publice. De aceea, vor fi închise pentru totdeauna. Costă prea mult să le igienizezi. Dacă mergi în parc și pe unde mai mergi, nu intra în toaletele publice! Acolo nu se ia temperatura la intrare, spațiul e mic și, posibil, plin de viruși. Dar despre asta vom vorbi în continuare.

Virusul din capul tău se ia când cineva tușește. Dacă cineva tușește, nici zidul, dacă treci prin el, nu te scapă. Nici dacă duci mâinile la ochi.

Coronavirusul în acest moment, s-a îndrăgostit de virusul din capul tău și-i cântă in strună. Pentru că virusul din capul tău are dreptate (măcare o dată!)  O tuse aruncă 3.000 de picături cu particule virale în aer, cu viteza de 60 de kilometri pe oră. Cele mai multe picături sunt mari și cad rapid ispitite de gravitație, dar multe rămân în aer și pot traversa o încăpere în secunde. Mai repede decât viteza ta de reacție, încetinită de doi luni de îndopare. Chiar dacă persoana infectată nu tușește spre tine, chiar dacă nu ești în încăperea în care se tușește, picături infectate cu virus, cele mai mici dintre cele mici, rămân în aer câteva minute și pot infesta o cameră mică. Cum ar fi o toaletă publică. Sau un lift. Dacă intri în acea încăpere la câteva minute după tuse și iei mai multe porții de respirație, ai primit doza de 1.000 de particule de virus necesară ca să înceapă o infecție.

Virusul din capul tău se ia când cineva strănută.

Coronavirusul spune: în acest moment simt că devin sufocant în relația cu virusul din capul tău și nu aș vrea să-l pierd din acest motiv. Întotdeauna dacă arăți prea multă apreciere sau lauzi prea mult o altă persoană de la început, un virus din cap în acest caz, începe să și-o ia în cap. Iar în acest caz, virusul din capul tău chiar s-ar putea să și-o ia în cap, adică să se transforme în paranoia. Pentru că are dreptate: strănutul aruncă în aer 30.000 de particule cu viruși, cu peste 200 kilometri la oră. Dacă poți să folosești tusea ca motivație pentru un jogging sprintat, pentru strănut îți trebuie un Ferrari. Orice tip de Ferrari. Își face treaba. Unul pe zi, dar trebuie luat zilnic. În următorii doi ani, că nu se știe când dispare acest virus.

Virusul din capul tău spune că nu ar trebui să vorbești cu alte persoane, că te îmbolnăvești.

Coronavirusul a scos abacul și socotește: o persoană bolnavă care respiră scoate între 50 și 5.000 de picături fine de salivă infectate cu virus. Cele mai multe au o viteză redusă și cad rapid pe pământ. Respirația nazală scoate mai puține picături. Totuși, spre deosebire de tuse și strănut, care eliberează o cantitate mare de material viral, picăturile exhalate prin respirație conțin niveluri scăzute de virus, spune coronavirusul și moaie degetul în gură ca să nu alunece pe lemnele abacului. Bine, poți să vorbești cu o persoană bolnavă de coronavirus. Dacă vrei să stai cu abacul în mână. Și să numeri particulele, timpul și respirațiile. Dacă faci yoga, te califici pentru asta, poți să-i spui unei persoane: uite stăm de vorbă 10 respirații, dacă vorbești și tu, 50, dacă te uiți la mine și respiri pe nas. Pentru că pot să iau 250 – 500 de particule infectate cu virus. Mai mult nu pot. Mai vorbim mâine, tot așa, 10 respirații. Reține, dacă nu vorbești, putem vorbi mai mult, adică vorbesc eu mai mult timp. Nasul te salvează. Învață să vorbești pe nas dacă vrei să-mi dai replici.

Toate cele de mai sus sunt valabile dacă persoana respectivă este infectată, iar acțiunile se desfășoară în spațiu închis. Interesant: dacă înainte se credea că virusul se ia mai mult de pe suprafețe, de și-au ostoit ochii oamenii de la frecat șosete infectate cu spirt, ultimele studii arată că se ia mai mult prin aer. Aer, încăpere închisă, persoană infectată. Ultimele studii arată că trebuie să stai 5 minute de vorbă cu o persoană pentru a primi doza de infectare. Oricine stă de vorbă mai mult de 10 minute cu o persoană infectată, este posibil infectat. Iar situațiile în care s-a întâmplat acest lucru au fost la call centeruri, în lifturile companiilor, la înmormântări, nunți și în locurile unde se ambalează mâncarea.

Dar dacă ești în aer liber, rămân cam 20 de particule în aer în urma respirației care, chiar dacă virusul ajunge în plămâni, nu vor începe o infecție – este nevoie de 1000 de particule virale pentru a începe o infecție. Cu toate acestea, dacă stai mult de vorbă cu persoana infectată, în aer liber, vei ajunge la 1.000 de particule cu virus. Reține, pentru a te infecta formula este: expunere la virus + timp.

Poți să dai virusul cu 5 zile înainte de avea simptome. Dacă ești asimptomatic, sunt șanse mici să-l dai.

Studiile, cele mai noi în domeniu, din care am prezentat extrase au fost realizate în Statele Unite. Citește însă și aici: virusul are manifestări diferite în funcție de structura genetică a populației pe care o infectează. În România, virusul este mai blând, ceea ce explică numărul mic de cazuri și numărul mic de morți (și faptul că am stat în case explică câte ceva, dar totuși nu am stat închiși de tot, deci numărul de îmbolnăviri și de morți ar fi trebuit să fie mult mai mare. Citește și aici)

Și ai grijă de tine. Epidemia este spre final, virusul pierde din putere, dar învață să te exprimi pe scurt, când te întâlnești cu cineva. Și să stai la distanță. Nu uita, important: formula pentru infectare este: expunere la virus + timp

Să fii sănătoasă, să fii sănătos 🙂

 

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca