Oamenii nu mai suportă masca

Oamenii nu mai suportă masca

Și poate au dreptate.

Ei au observat că în România, deși s-a purtat mască, am ajuns la 4.000 de cazuri, au observat că Franța a instituit obligativitatea măștilor peste tot, pe toate străzile de la 1 septembrie și, cu toate acestea, a ajuns la 10.000 de cazuri la mijlocul lui septembrie și la peste 30.000 de cazuri la mijlocul lui octombrie. Adică s-a triplat numărul de cazuri zilnice, cu tot cu mască. Și în Spania a crescut numărul de îmbolnăviri, cu tot cu mască…etc

Citiți acest studiu realizat în Statele Unite, cel mai mare studiu realizat până acum, care arată că virusul a suferit mutații care îl fac să treacă de mască

Cred că trebuie luată în discuție explicația lui Anders Tegnell, virusologul-șef suedez, care spune că masca nu și-a dovedit încă eficacitatea, iar cele mai eficiente metode de evitare a răspândirii virusului, practicate și în Suedia, sunt distanțarea fizică sanitară și spălarea frecventă a mâinilor. Deci dacă am avea atâta disciplină, încât să păstrăm mereu distanța fizică sanitară între noi, nu ar mai trebui să purtăm mască

Părerea mea este că masca are exact același efect înșelător ca folosirea mănușilor. Atunci când foloseau mănuși, în spaima de astă-primăvară, oamenii se credeau protejați și ducea mai des mâna la față sau se spălau mai rar pe mâini, fără să-și dea seama că mănușile, de fapt, erau depozite de virusuri care apoi erau purtate în interiorul organismului prin diverse alte moduri. Așa se întâmplă acum și cu masca. Masca se umple cu coronavirus dacă nu păstrezi distanța față de o persoană bolnavă. Chiar dacă are trei straturi, nu protejează. Medicii pun două rânduri de măști sau folosesc FFP2. Chiar dacă ai două rânduri de măști, chiar dacă ai mască FFP2, virusul intră prin mucoasa oculară. Adică prin ochi.

Deci masca te face să te simți protejat și să nu mai păstrezi distanța fizică sanitară, care este cea mai importantă. De asemenea, masca te face să introduci mai mult coronavirus în nas și în gură, decât ai introduce dacă nu ai purta mască. Având în vedere că masca se poartă foarte multe ore pe zi, oamenii duc de multe ori mâna la mască în dreptul nasului și al gurii, după ce au pus mâna pe suprafețe, adică, practic, cară virusuri de pe suprafețe direct în gură și în nas, prin mască. Nimeni nu se spală sau nu se dezinfectează pe mâini, de fiecare dată, înainte de a pune mâinile la mască în dreptul gurii și a nasului. Deci duci mai mult coronavirus în gură dacă porți mască, decât dacă nu porți, pentru că dacă nu porți mască nu duci atât de des mâna la gură și la nas. Nu ai nimic de aranjat pe gură și pe nas. Masca te face să crezi că ești protejat și de aceea te infectezi mai mult!

E simplu.

Unii poartă masca toată ziua, nu o schimbă la o oră-două, după ce se umezește și devine un accesoriu total inutil, deci creează imense depozite de virusuri pe ea, apoi o pun pe bărbie, apoi din nou la gură, cu mâinile pe partea care este în dreptul nasului sau a gurii, este horror. Folosirea eficientă a măștii presupune purtarea a două-trei rânduri una peste alta, ochelari, spălarea sau dezinfectarea mâinilor înainte de atinge masca în dreptului nasului sau a gurii și păstrarea distanței. Cine face asta? Nimeni. Deci nimeni nu e cu adevărat protejat. Din contră. Iar falsa impresie de protecție face oamenii să se infecteze și mai mult! Cu rezultat direct, creșterea numărului de cazuri, chiar din cauza faptului că masca devine obligatorie peste tot, pe toate străzile, așa cum va fi la noi peste 1-2 zile, pentru că am trecut de indice 3, așa cum este în Franța de la 1 septembrie. După intrarea în vigoare a măsurii s-a triplat numărul de cazuri, deci obligativitatea măștii a crescut numărul de cazuri și s-a ajuns la lockdown seara. Pentru că, cu adevărat, cea mai eficientă măsură este distanțarea fizică. Alături de spălarea frecventă a mâinilor, bineințeles.

Cred că cel mai mare rău pe care îl produce masca este că-i face pe oameni să se simtă în siguranță și să nu mai păstreze distanța dintre ei. Distanța dintre oameni este cel mai important și, se pare, singurul mod care poate opri răspândirea virusului. Și, așa cum am scris mai sus, acest lucru se vede foarte clar: doar lockdown-ul oprește răspândirea virusului. Adică distanțarea, adică faptul că oamenii stau la distanță.

Deci, pe baza considerentelor expuse mai sus, pentru că este folosită așa cum am scris mai sus, masca poate face mai mult rău decât bine. Cei care se agață isterici de mască, arată un singur lucru: că anxietatea te poate îmbolnăvi. Pentru că te orbește și nu mai vezi soluția corectă. Dacă ai citit acest articol cu masca pe gură, deja ai dus mâna la ea fără să te speli până la finalul lui. Q.e.d.

Vom purta și noi mască peste tot, pe toate străzile, vom urma drumul parcurs de celelalte europene, asta va duce la triplarea numărului de cazuri și la noi și vom fi închiși în case. Și noi. Laolaltă cu suratele europene.

Au bon entendeur, salut

P.S. Cehia a depășit 11.000 de cazuri, iar în primele 17 zile din octombrie au avut mai mulți morți de coronavirus decât în cele 8 luni de pandemie. Cu mască. Care e răspunsul? Virusul a învățat să treacă de mască. Cum a spus un reputat epidemiolog român: inteligența biologică a virusului a depășit-o pe cea umană.

 

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca