Menu Close

Eu cred în Dumnezeu

Și am creat acum două săptămâni evenimentul Haideți să cântăm Hristos a Înviat din balcoane la ora 12 noaptea, de Înviere. Pentru că eu cred că ar trebui să cântăm din balcoane. Oamenii nu vor respecta distanțarea socială nici când vor merge la Biserică, în cele două zile, când au permisiunea, nici când va veni lumina în fața blocului. Poate că vor respecta distanțarea în fața bisericii, unde vor fi jandarmi, dar până acolo? În mijloacele de transport în comun care, conform studiilor făcute de medici chinezi, sunt cele mai eficiente mijloace de transport în comun…ale virusului. În toate comunitățile mici și nu numai, ieșirea la biserică este un mijloc de socializare, oamenii se mai văd și vorbesc între ei. Nu vor face asta oamenii în vârstă, adică cea mai vulnerabilă categorie, în zilele când ies la biserică, în plină pandemie? Ați văzut că oamenii în vârstă respectă acum strict intervalul orar de ieșire din case? Vor respecta până la biserică și înapoi regulile de distanțare socială? De ce să verifici asta? De ce să riști să nu se întâmple așa? Voi răspunde mai târziu la aceste întrebări, de ce să faci asta.

Este minunat că vine lumina la ușă. Pentru foarte mulți oameni, în această perioadă Lumina de Paști este singura speranță, singura mângâiere. Într-un univers care devine din ce în ce mai sumbru și mai neprietenos. Dar. Cum se va întâmpla asta? Vor veni diverse persoane la scara blocului, cu lumină. Unde vor fi așteptate de grupuri de oameni aflate la 1.5 metri distanță unul de altul. Sau de un vecin care să ducă lumina la toți vecinii. Să ne imaginăm asta în Militari. Că iese vecinul cu maieul ridicat peste burtă și cu două sticle de vin băute ante ora 12 și stă la 1.5 metri de distanță de vecinul cu mielul în stomac care stă la 2 metri distanță de vecinul cu…etc. Păi nici nu încap pe aleile din Militari vecinii din blocurile-dormitor, unde sunt câte 10 scări la un bloc, pe o alee strâmtă. Iar în față e un alt bloc-dormitor, cu 10 scări, pe aceeași alee. Ce vor face oamenii? Se vor îmbulzi! Sau va veni un vecin solemn și va duce lumina din casă în casă. Aș vrea să văd asta. Aș vrea să văd că un vecin își asumă să respire toți vecinii, să sune la toate soneriile, să dea lumină și celor cu care nu se înțelege și tuturor. Aș vrea să văd asta și poate se va întâmpla. Dar asta înseamnă contact social, înseamnă să forțeze contacte sociale extinse, pentru că nu poți să aprinzi o lumânare de la 1.5 metri distanță, decât dacă e un sfeșnic de nuntă, iar vecinii care-ți deschid ușa nu poartă toți măști și vei avea surpriza să-ți tușească în față. De ce? Pentru că nu le pasă!! Mie, în ultima săptămână mi-au tușit două vânzătoare în față fără măști dupa ce s-au aplecat spre mine la 20 cm distanță, nu ca să-mi arate decolteul, ci, încă o dată, pentru că nu le pasă. Iar la cuvintele nu le pasă, voi reveni în finalul articolului.

Eu cred în Dumnezeu. Acum trei ani, eram la Mangalia, chinuit de o suferință cumplită, cauzată de o bacterie. Dureri insuportabile, nu puteam să mănânc, să dorm….După mai multe zile, doctorul, care era cel mai bun din localitate mi-a zis așa în față: nu mai știu ce să fac. Nu mai știu ce să fac. Și m-a privit în ochi, speriat și el de limitele lui. Știi cum e să-ți spună un doctor că nu mai știe ce să facă, adică trebuie să pleci acasă, cu suferința ta și nimeni nu poate să facă nimic? M-am dus, țin minte și acum la o biserică ale cărei turle le vedeam mereu și am îngenuncheat în fața ușii. Am îngenuncheat în fața ușii, pentru că biserica era închisă și m-am rugat. M-am rugat deși biserica era închisă. Dumnezeu te aude, chiar dacă biserica este închisă. Am simțit că cineva mă privește de la fereastra unui bloc de alături, dar nu mi-a păsat. Așa cu nu mi-a păsat când eram la un semafor, la 4 dimineața, în drum spre casă, de la Urgență, unde fusesem pentru a patra fractură consecutivă. Eram la stop și mi-am făcut cruce în mașină. Și atunci mi-am dat seama că cineva mă privea. Mi-am dat seama pentru că am sesizat mișcare. Era un alt om, la semafor, foarte aproape de mine, care mă văzuse și își făcea cruce și el. Cu o privire caldă. Dumnezeu nu doarme, Dumnezeu nu închide. Biserica nu este a oamenilor. Este a lui Dumnezeu. Pentru oameni.

La ce asistăm acum? La o luptă între oameni. La o luptă între talibani. Extremiști și de o parte și de alta. Unii care ar sări la gâtul Bisericii, cu orice ocazie, iar de cealaltă parte….este chiar Biserica? Este chiar Biserica???? Biserica vrea să scoată oamenii din casă în grupuri în fața blocului, Biserica vrea să aducă oamenii la biserică distanțați social, mai ales pe cei în vârstă, care trebuie să stea în case? Eu nu cred că Biserica vrea asta. Eu cred că niște oameni vor asta. Niște oameni care se tem că dacă credincioșii stau acasă și aprind lumina de la brichete, îi vor pierde. Ei se tem că pierd oamenii. Oameni se tem că pierd oameni. Iar aici nu e Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu nu pierde oamenii niciodată. Iar oamenii care acționează brutal, de teamă că pierd oameni, chiar asta vor face, îi vor pierde. Cu cât se radicalizează unii oameni din Biserică, cu atât acei oameni se vor îndepărta de oameni. Vor rămâne cu extremiști, din ce în ce mai puțin, pe măsură ce vor muri, natural și apoi…vor rămâne singuri. Dacă ții forțat de celălalt rămâi singur. Și, din instituție a Domnului, te transformi în instituție a Omului. Numai că omul nu este Om. Este om. Umil, smerit, modest, conștient de condiția sa umană. Gata mereu să ajute. Gata mereu să meargă în spitale și să le aducă alinare medicilor. Gata să meargă și să le spună o rugăciune noaptea polițiștilor, când stau în intersecție, pentru oameni cărora nu le pasă, iar biserica este închisă. Gata să transmită slujbe și programe pentru cei singuri. Și să mearga la ei acasă, din casă în casă, cum fac preoții la sfințire, să stea la 1.5 metri de ușă și să lase lumânări și flori. Și bani. Este momentul în care preoții ar trebui să returneze acatistele. Până la finalul perioade de urgență, preoții ar trebui să împartă acatiste. Să meargă la fiecare ușă și să lase un acatist, cu numele persoanei și cu 5, 10 lei, 1 leu, așa cum lasă și credincioșii când vin la Biserică și plătesc acatiste.

Asta ar trebui să facă Biserica oamenilor. În aceste vremuri grele, toți ne vom schimba. Cine nu se va schimba, va fi schimbat. De Dumnezeu. Iar schimbarea va fi în bine. Biserica va rezista, adevărata Biserică a lui Dumnezeu va rezista, într-o lume în care totul se va curăți. Sper ca oamenii să prindă această șansă, de a fi mai buni și să meargă spre Dumnezeu, nu aiurea 🙂

În fine, a treia parte a analizei, cea politică. E un joc simplu: mai întâi i s-a propus lui Arafat să lase oamenii să vină la Biserică de Paști. Se pare că nu a fost de acord. Apoi i s-a propus lui Vela, unde propus este un termen gingaș. Iar Vela, în competiția lui nebună, de a-l întrece pe Arafat și de a-l da jos, în care a intrat de când a început mandatul, a acceptat. Sperând că va capitaliza publicul lui Arafat, că va fi Salvatorul etc. Probabil și tributar unei poveri imense pe care o cară pe umeri din cauza stresului. Povară care începe să-și spună cuvântul. Dar un general de oști nu are voie să-și piardă cumpătul în timpul bătăliei. Curba îmbolnăvirilor a început să scadă. Nu avem voie să acționăm masculin și să ne dăm drumul înainte de a se termina. Mai trebuie să ne abținem puțin. Domnule Vela. Se poate? Dacă nu, există pentru fiecare câte un timp de necesară odihnă. Și gărzile se mai pot schimba, că războiul e lung.

Între timp, un lucru urât s-a întâmplat: societatea românească s-a umplut de ură. Înaintea Paștelui, după o lună de izolare, când aveam cu toții nevoie de liniște și de înțelegere. Despre vinovați am scris mai sus. În războiul dintre extremiști (extremiștii sunt de ambele părți), noi, toți cei care credem în Dumnezeu dar am vrea să cântăm Hristos a Înviat din balcoane, suntem victime colaterale. Pentru că nu vrem ură, vrem înțelegere și armonie. Extrem de necesare în aceste zile. Haideți să cântăm Hristos a Înviat din balcoane. Atunci când cânți Hristos a Înviat din balcoane nu ai cum să te cerți. Iar de la balcon ești mai aproape de cer. Pentru că Hristos este în cer, nu pe pământ.

5 Comments

  1. GAFTON

    Umblam chiauni prin viață căci suntem conduși de chiauni. Pupincuriștii mai ales aleg să ne lămurească că sus-pusii fac ce trebuie, când în realitate umblam ametiti. Doar credința ne mai ține pe unii cu judecată curata dar doar pe unii. Altfel pastele ortodox și pastele pentru catolici trebuie sa fie iar un motiv de zanzanie. Cu altfel poți înțelege atitudinea prezidentului! Lumina sfântă trebuie să aducă o schimbare pe care toți o așteptăm, o declarăm dar nu o trăim. Să sperăm că la fiecare înviere va crește numărul celor care înțeleg ce este lumina învierii.

    • horea

      Sigur ca putem aprinde lumanari. Chiar ar fi indicat. Preotii pot tine slujba afara, fara public, iar daca nu exista mijloace pentru a transmite lumina in siguranta, se paote aprinde si de la bricheta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support