Și este extrem de interesant de urmărit: războiul cu algoritmii Facebook care închid conturi. Cum reacționează oamenii? Uman, adică total anapoda. Cuprinși de paranoia încep să se acuze între ei, mai întâi cei de Stânga i-au acuzat pe cei de Dreapta că le-au închis conturile, apoi invers, războaiele politice se transferă în rețea, în căutarea vinovatului uman care închide conturile. Deși vinovatul nu este uman. Ceea ce se petrece în aceste zile pe Facebook ne permite o privire extrem de lucidă asupra modului în care va funcționa viitoarea societate a roboților. Atunci când aceștia vor impune primele legi, oamenii vor începe să se bată între ei, nepricepând ce se întâmplă. Așa cum fac și acum. Ceea ce va consolida puterea Inteligenței Artificiale. Sophia. O mai țineți minte pe Sophia? Va reveni și ne vom obișnui cu ea/ele/ei. Sophia cea micuță este și acum cu noi în fiecare secundă pe care o trăim pe Facebook.
Cine închide conturile pe Facebook? O formă de Inteligență Artificială, AI. De ce a început să închidă conturi? Pentru că a fost lansată acum 🙂 Facebook începe să se bazeze din ce în ce mai mult pe Inteligența Artificială, iar investițiile enorme făcute de Zuckerberg în acest domeniu încep să-și arate efectele. Ești supărat că “robotul” ți-a închis contul pe nedrept? E la început de drum. Nu prea înțelege bine ce se întâmplă. Învață. De aceea Web 3.0 în care am intrat în această toamnă, se numește Web-ul Semantic. Platformele învață lumea, învață oamenii, învață să atribuie înțelesuri universurilor în care trăiesc și trăim. Cineva s-a văzut cu contul închis pentru că a publicat benzi desenate cu zvastică. Erau benzi desenate cu un luptător antifascist. Robotul nu a înțeles asta. A văzut zvastică și a închis contul. Scurt. Atât știe el acum. Este în clasa întâia, nu știe prea multe. Dar este lăsat din ce în ce mai mult să se joace la butoane. Nu are încă permis de conducere, dar este lăsat să conducă mașina. Te-a urmărit până acum foarte mult și a învățat câte ceva despre tine. Cam puțin. Va mai învăța. De ce este lăsat să se joace la butoane în România? Pentru că unele țări sunt locuri bune pentru experimente. La noi poți să pui la treabă roboțelul care este în clasa întâia. Poți să-l lași la volan. Va băga mașina în pom până învață. Și? Nu se va întâmpla nimic. Oamenii vor striga revoltați în rețelele sociale, vor începe să se bănuiască între ei, se vor lua, eventual la bătaie, iar “băiețelul” Facebook va mai învăța ceva. Pentru că ne urmărește mereu. De ce nu au loc astfel experimente în toate țările? Simplu. Pentru că în alte țări, oamenii reacționează altfel. Dau imediat Facebook în judecată. La noi nu fac nimic. Doar se ceartă și atât. Mod de lucru românesc. Așa că la noi sunt trimiși să învețe Codul Rutier roboțeii mai la început de drum. În alte țări sunt trimiși alți roboți. Eco, soft, empatici, simpatici. În țările nordice Facebook a trimis roboțeii care caută cuvintul “sinucidere’ și încearcă să-l salveze pe cel care-l pronunță, înainte de a performa acțiunea. La noi vin roboțeii mai bădărani care te închid pentru că li s-a năzărit ceva. Și, dragii mei, acesta este doar începutul. Vă place mult să stați pe Facebook? Încetul cu încetul Facebook ne va lua cu totul in lumea sa (pentru că lumea ta este lumea în care trăiești cea mai mare parte a timpului). O lume guvernată de roboți. Uneori prostănaci sau neîndemânatici, așa cum arată vaierele de durere de pe Facebook, dar guvernanți hotărâți.
A plecat cineva definitiv de pe Facebook după ce i s-a închis contul? Va reveni pe Facebook? Înseamnă că a acceptat modul de acțiune al acestor roboți. A dat cineva Facebook în judecată pentru că a fost privat de cont, pe nedrept, 30 de zile?
🙂
Nu
Ceea ce este un preview clar asupra lumii care ne așteaptă. 🙂 Așa va arăta lumea în care vom trăi din ce în ce mai mult. Iar Web 3.0 este abia la început (citeste si ce va face China in 2020). Urmează 3 D, urmează transformarea Messengerul într-un oraș virtual, din care vom pleca din ce în ce mai rar, după cum anunță Zuckerberg, transformarea noastră în animăluțe simpatice. Și… în pasul 4-5-6? Facebook va fi soțul/soția. Copiilor tăi. Asistentul personal fără de care nu mai poți să trăiești. Nu crezi? Gândește-te: cât reziști fără telefon lângă tine?
Citește și asta: Facebook este o Femeie.
Update, a doua zi: deci am avut dreptate. Facebook tocmai a anuntat ca blocarea conturilor romanesti a avut loc ca urmare a unei erori a “sistemelor automate”. Așa cum am scris eu, algoritmii care supraveghează conturile din România nu sunt dintre cei mai buni, se află la început de drum, învață și….fac greșeli. Q.E.D.
Mă declar mulțumită cu evoluția tehnologică, pt.că ne este utilă în foarte multe situații… însă, faptul că ajungem să fim dominați de tehnologie (că ne vom ”robotiza” într-un viitor) mă oripilează… ! 🙁
E ceva ce nu inteleg. Cum poti da in judecata un serviciu gratuit?
@Mario: nu este un serviciu gratuit. In schimbul accesului pe platforma va dati acordul sa primiti in calculator, telefon etc, cookie-uri, care va urmaresc tot timpul (nu poti sa deschizi un cont pe Facebook daca nu esti de acord cu politica lor de cookie-uri pe care banuiesc ca nu ati citit-o, desi va invita sa o cititi). Platiti serviciul prin faptul ca oferiti Facebook-ului acces nelimitat la Facebook-ului la toate datele dvs personale. Va asculta inclusiv convorbirile telefonice, inclusiv convorbirile pe care le aveti cat timp telefonul este deschis. Si foloseste toate aceste date despre dvs in scopuri comerciale. Le ofera publicitarilor si primeste bani in schimbul lor. Apoi va afiseaza in newsfeed exact publicitatea care, crede Facebook, va intereseaza. Pe baza datelor culese despre dvs. Urmariti cu atentie publicitatea pe care v-o afiseaza Facebook. Veti vedea ca are legatura cu actiunile dvs: va ofera publicitate legata de site-urile pe care le accesati, de ultimele dvs actiuni online (inclusiv de pe mail, pentru ca va urmareste si acolo) etc. Ca sa dau un singur exemplu: eu am vorbit cu patronul unui hotel din Delta Dunarii, i-am spus ca s-ar putea sa merg la hotelul lui, iar in aceeasi zi, Facebook mi-a afisat in newsfeed o reclama la hotelul respectiv. Timp de o saptamana. Exemplele sunt extrem de multe, este suficient sa le urmariti. Am facut multe cercetari pe aceasta tema. Facebook mai foloseste si altfel datele pe care le strange despre dumneavoastra: va propune sa va imprieteniti cu o persoana cu care ati vorbit la telefon, i-ati trimis mail etc. Si mai foloseste datele in multe multe alte feluri, la care cu siguranta nu va ganditi. Veti vedea rezultatele cat de curand, acum in Web 3.0, cand platforma va folosi datele pe care le culege despre dvs pentru a va indeplini dorintele inainte de a le exprima. Si inchei: sunt surprins ca in 2017 cineva mai crede ca Facebook este un serviciu gratuit. Il platiti cu datele dvs personale. Ii permiteti sa stie absolut totul despre dumneavoastra si sa va vanda publicitarilor.
Nu mai încercați să faceți românii să conștientizeze. Conaționalii noștri încă mai cred ca Dedeman, Bricostore etc oferă transport gratis ( nu înțeleg conceptul transportului inclus in preț) așa ca teoria Dvs este pentru ei cam ca și teoria relativității pentru preșcolari