Primul război cu roboții a început

Primul război cu roboții a început

Și este extrem de interesant de urmărit: războiul cu algoritmii Facebook care închid conturi. Cum reacționează oamenii? Uman, adică total anapoda. Cuprinși de paranoia încep să se acuze între ei, mai întâi cei de Stânga i-au acuzat pe cei de Dreapta că le-au închis conturile, apoi invers, războaiele politice se transferă în rețea, în căutarea vinovatului uman care închide conturile. Deși vinovatul nu este uman. Ceea ce se petrece în aceste zile pe Facebook ne permite o privire extrem de lucidă asupra modului în care va funcționa viitoarea societate a roboților. Atunci când aceștia vor impune primele legi, oamenii vor începe să se bată între ei, nepricepând ce se întâmplă. Așa cum fac și acum. Ceea ce va consolida puterea Inteligenței Artificiale. Sophia. O mai țineți minte pe Sophia? Va reveni și ne vom obișnui cu ea/ele/ei. Sophia cea micuță este și acum cu noi în fiecare secundă pe care o trăim pe Facebook. 

Cine închide conturile pe Facebook? O formă de Inteligență Artificială, AI. De ce a început să închidă conturi? Pentru că a fost lansată acum 🙂 Facebook începe să se bazeze din ce în ce mai mult pe Inteligența Artificială, iar investițiile enorme făcute de Zuckerberg în acest domeniu încep să-și arate efectele. Ești supărat că “robotul” ți-a închis contul pe nedrept? E la început de drum. Nu prea înțelege bine ce se întâmplă. Învață. De aceea Web 3.0 în care am intrat în această toamnă, se numește Web-ul Semantic. Platformele învață lumea, învață oamenii, învață să atribuie înțelesuri universurilor în care trăiesc și trăim. Cineva s-a văzut cu contul închis pentru că a publicat benzi desenate cu zvastică. Erau benzi desenate cu un luptător antifascist. Robotul nu a înțeles asta. A văzut zvastică și a închis contul. Scurt. Atât știe el acum. Este în clasa întâia, nu știe prea multe. Dar este lăsat din ce în ce mai mult să se joace la butoane. Nu are încă permis de conducere, dar este lăsat să conducă mașina. Te-a urmărit până acum foarte mult și a învățat câte ceva despre tine. Cam puțin. Va mai învăța. De ce este lăsat să se joace la butoane în România? Pentru că unele țări sunt locuri bune pentru experimente. La noi poți să pui la treabă roboțelul care este în clasa întâia. Poți să-l lași la volan. Va băga mașina în pom până învață. Și? Nu se va întâmpla nimic. Oamenii vor striga revoltați în rețelele sociale, vor începe să se bănuiască între ei, se vor lua, eventual la bătaie, iar “băiețelul” Facebook va mai învăța ceva. Pentru că ne urmărește mereu. De ce nu au loc astfel experimente în toate țările? Simplu. Pentru că în alte țări, oamenii reacționează altfel. Dau imediat Facebook în judecată. La noi nu fac nimic. Doar se ceartă și atât. Mod de lucru românesc. Așa că la noi sunt trimiși să învețe Codul Rutier roboțeii mai la început de drum. În alte țări sunt trimiși alți roboți. Eco, soft, empatici, simpatici. În țările nordice Facebook a trimis roboțeii care caută cuvintul “sinucidere’ și încearcă să-l salveze pe cel care-l pronunță, înainte de a performa acțiunea. La noi vin roboțeii mai bădărani care te închid pentru că li s-a năzărit ceva.  Și, dragii mei, acesta este doar începutul. Vă place mult să stați pe Facebook? Încetul cu încetul Facebook ne va lua cu totul in lumea sa (pentru că lumea ta este lumea în care trăiești cea mai mare parte a timpului). O lume guvernată de roboți. Uneori prostănaci sau neîndemânatici, așa cum arată vaierele de durere de pe Facebook, dar guvernanți hotărâți.

A plecat cineva definitiv de pe Facebook după ce i s-a închis contul? Va reveni pe Facebook? Înseamnă că a acceptat modul de acțiune al acestor roboți. A dat cineva Facebook în judecată pentru că a fost privat de cont, pe nedrept, 30 de zile?

🙂

Nu

Ceea ce este un preview clar asupra lumii care ne așteaptă. 🙂 Așa va arăta lumea în care vom trăi din ce în ce mai mult. Iar Web 3.0 este abia la început (citeste si ce va face China in 2020). Urmează 3 D, urmează transformarea Messengerul într-un oraș virtual, din care vom pleca din ce în ce mai rar, după cum anunță Zuckerberg, transformarea noastră în animăluțe simpatice. Și… în pasul 4-5-6? Facebook va fi soțul/soția. Copiilor tăi. Asistentul personal fără de care nu mai poți să trăiești. Nu crezi? Gândește-te: cât reziști fără telefon lângă tine?

Citește și asta: Facebook este o Femeie. 

Update, a doua zi: deci am avut dreptate. Facebook tocmai a anuntat ca blocarea conturilor romanesti a avut loc ca urmare a unei erori a “sistemelor automate”. Așa cum am scris eu, algoritmii care supraveghează conturile din România nu sunt dintre cei mai buni, se află la început de drum, învață și….fac greșeli. Q.E.D.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca