- China a pus în practică un sistem care acum este destinat doar voluntarilor, dar din 2020 va deveni obligatoriu pentru toți cetățenii săi. Se numește Social Credit System (SCS) și stabilește ratingul tuturor celor care locuiesc în China. Mai exact sistemul îți monitorizează activitățile zilnice, (ce cumpărături faci, unde te afli în orice moment, cine sunt prietenii tăi, cum interacționezi cu ei, câte ore petreci urmărind diverse tipuri de conținut, dacă ți-ai plătit taxeleși impozite sau nu etc) și publică zilnic un scor individual care arată ce fel de cetățean ești. Sistemul s-a pus ușor în practică, deja Google, Facebook, Instagram, Amazon etc strâng acest gen de informații, iar China are propriul său Facebook care strânge informații despre cetățeni, se numește QQ, iar rețelele americane Facebook, Instagram etc sunt interzise.
Deci guvernul chinez va folosi din 2020 datele strânse de platforme despre comportament pentru a da un rating, un calificativ pozitiv sau negativ exprimat printr-o singură cifră, fiecărui cetățean. Cifra respectivă, care se numește Scorul de Cetățean, va fi afișată public și le va spune tuturor dacă ești de încredere sau nu, va decide dacă primești un credit, un job, unde poți trimite copiii la școală și chiar șansele tale de a obține o întâlnire cu un partener de sex opus. Guvernul chinez spune că sistemul va construi o cultură a sincerității ( n. m. !!!!????). Alte voci spun că pe baza acestui sistem de urmărire folosit de toate rețelele sociale, guvernul chinez construiește o societate orwelliană.
Așa cum spuneam, în acest moment participarea la China’s Citizen Scores este voluntară. Dar din 2020 va fi obligatorie. Comportamentul fiecărui cetățean va fi urmărit și va primi un scor public. Fie că respectivii sunt de acord sau nu. Sursa
2. Arabia Saudită a recunoscut oficial cetățenia unui robot umanoid. Este o premieră. Sophia, un robot inteligent umanoid a anunțat singură vestea la conferința Future Investment Initiative din Arabia Saudită. “Sunt foarte onorată și mândră” – a spus Sophia – “este un moment istoric, acela în care un robot primește cetățenie”. Gestul Arabiei Saudite survine unei dezbateri care a avut loc în acest an în Parlamentul European, cu privire la necesitatea acordării unor drepturi și responsabilități roboților AI.
Sophia a fost creată de Hanson Robotics urmând trei trăsături umane: creativitatea, empatia și compasiunea. Fața ei seamănă cu cea a actriței Audrey Hepburn, iar componentele sunt acoperite de o suprafață care imită pielea. Pentru a fi cât mai umană posibil, Sophia are capacitatea de a exprima diverse emoții, iar ochii săi își schimbă culoarea în funcție de lumină. Sursa.
Lecturi utile: