S-a născut o frumoasă Comunitate Etică Online la Cluj

S-a născut o frumoasă Comunitate Etică Online la Cluj

În data de 19 mai am susținut workshop-ul “Prezentarea Cartei Etice a Rețelelor Sociale. Proiectul une Comunități Etice Online”, la invitația prof. dr. Elena Abrudan, directoarea Departamentului Jurnalism din cadrul FSPAC. Workshop-ul a avut loc în cadrul Conferinței Internaționale ”Innovation in Journalism Education and Media Practice”, care a marcat 25 de ani de învățământ jurnalistic la Cluj.  În prima parte a workshop-ului am prezentat Carta Etică a Rețelelor Sociale, în a doua parte am pus în discuție problematica etică a comunicării online, iar în finalul întâlnirii am demarat consultări/discuții pentru extinderea/lărgirea Cartei.

 La finalul Workshop-ului, au ales să adopte Carta Etică a Rețelelor Sociale și să intre în Comunitatea Etică Online, prin afișarea textului “Susțin Carta Etică a Rețelelor Sociale” în poza de profil de pe Facebook:

Reputatul profesor Peter Gros, de la Universitatea din Tennessee, Statele Unite, Doctor Honoris Causa al Universităților din București, Timișoara și Cluj

Judecătorul Cristi Dănileț, Tribunalul Cluj,

Doctorandul Remus Florescu, redactor-șef-adjunct al ziarului Adevărul și coordonatorul edițiilor de Transilvania,

Eugen Cojocariu, director Radio România International,

Lect. dr. Viorel Nistor, jurnalist la TVR Cluj

Lect. dr. Oana Ometa, jurnalistă la realitatea.net

Asist. dr. Claudia Talasman Chiorean

Artistul plastic Mircea Popitiu

Lect. dr Lucian Szabo, Universitatea de Vest, Timișoara

La Cluj s-a format o frumoasă comunitate etică online, cu oameni faini, care îmbogățește Comunitatea Etică Online din România (citiți detalii aici)

În condițiile în care workshopul a avut loc în paralel cu sesiunea plenară a Conferinței, mă bucur că au ales să participe la prezentarea Cartei Etice a Retelelor Sociale, profesioniști de prestigiu din învățământul superior și din presă ceea ce le arată interesul si deschiderea pentru initiativele etice in comunicarea online. Felicitări.

 

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca