Deja am atins vârful curbei și am început să coborâm

Deja am atins vârful curbei și am început să coborâm

Zilele trecute se tot spunea că vârful curbei va fi atins după Paști, dar graficele de azi arată că noi am atins deja vârful curbei, acum 4 zile și de atunci coborâm. 523 de îmbolnăviri (vârful) acum patru zile, 310 acum trei zile, 333 acum două zile, 246 ieri….Măsurile luate la tip de autorități și disciplina populației își spun cuvântul. Dacă această disciplină va continua, curba va scădea în continuare, iar restricțiile vor fi ridicate mai repede. Dacă ieri ministrul Sănătății spunea că restricțiile vor fi ridicate pe 15 mai – 1 iunie, azi ministrul de Interne a nuanțat și a spus că nimeni nu poate prezice momentul ridicării restricțiilor, pentru că depinde de evoluția epidemiei. Schimbarea de discurs a fost determinată de un lucru simplu: am atins vârful și am început să coborâm. Încă nu se poate spune cu certitudine dacă trendul se va menține (este nevoie de trei zile pentru asta), dar azi este prima zi în care coborâm. Stați în case. Ca să coborâm în continuare curba și să ieșim repede. Din case.

În final: trăim o situație cu totul nouă, pe care nimeni nu știe exact cum să o gestioneze. Atât noi, cât și țările europene, trăim cu speranța că după ce coboară curba, vom ieși din case și ne vom trăi viața ca înainte. Și ne uităm la chinezi, ca model, pentru că la ei a început cel mai repede. Numai că la chinezi a început al doilea val, a doua curbă, determinată de chinezii care s-au întors acasă din străinătate. Deci e posibil să existe mai multe curbe. Iar modul lor de gestionare inițial, prin închiderea tuturor oamenilor în case, s-ar putea să nu fie cel mai fericit. În fața primului val, a primei curbe, da. Dar apoi?

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca