Cum ucidem Binele din noi

Cum ucidem Binele din noi

Este foarte simplu. Urmăriți o mică povestioară, care mi s-a întâmplat zilele trecute – o redau exact așa cum am publicat-o pe contul meu de Facebook:

“Voiam sa intru la Mega Image într-o seară, era foarte întuneric. La intrare un om destul de tânăr spunea cu un glas tânguitor, foarte pătrunzător: dați-mi și mie 65 de bani, dați-mi și mie 65 de bani! M-am întors, i-am dat 3 lei și i-am zis: spune Doamne Ajută. A spus Doamne Ajută, apoi a dat 2 lei unei bătrâne care cerșea, i-a zis “ia și tu, mamaie”, a păstrat un leu pentru el și a plecat.

Lumea chiar e plină de sfinți și de îngeri dar noi trecem pe lângă ei fără să-i observăm.”

Prima mea reacție a fost: ăsta strigă dați-mi 65 de bani, dați-mi 65 de bani și, de fapt, strânge câte 65 de bani de la toată lumea, până face 10.000 de bani. Pe urmă m-a intrigat cifra: de ce cere fix 65 de bani? Poate chiar are nevoie omul de banii ăștia. Mai are nevoie de 65 de bani ca să reușească ceva. Și pentru că absolut nimeni nu-l lua în seamă, i-am dat 3 lei, ca răsplată pentru indiferența celorlalți. Iar omul a dat unei alte persoane care avea nevoie 2 lei și a păstrat 1 leu. Ce înseamnă asta? Că omul chiar avea nevoie de 65 de bani și atât.

Noi, în trăsurile noastre financiare, în care ajungem rar să depindem de 65 de bani, privim de sus și poate nu mai înțelegem ce înseamnă să fie o chestiune de viață și de moarte 65 de bani. În zorii vieții am trecut printr-o perioada în care nu am mâncat 10 zile. Și am cerut 1 leu de la un prieten. Dacă nu-mi dădea acel leu, mai treceau câteva zile fără să mănânc. El m-a salvat. Fără să știe. 

Cu toate acestea ce am făcut eu când l-am auzit pe acel om că cere 65 de lei? Am pus răul în față. Eu l-am pus. Simplu fapt că spui că pui răul în față, arată foarte clar cum ucizi Binele 🙂 Nu mai e nevoie de demonstratii. Noi ucidem Binele în fiecare zi pentru că punem răul în față. Deci am pus răul în față. Și am zis, da ăsta mă escrochează, sigur face nu știu ce, tralalala, trililili. Și poate mă escroca. Și dacă mă escroca, ce? Mă escroca de 3 lei. Să fie sănătos și să treacă la escrocherii serioase, adică să joace la Bursă etc. În toate există o evoluție 🙂 Dar de teama posibililor escroci, a posibilelor înșelătorii, lăsăm să treacă neobservat Binele. Nu-l mai observăm, pentru că punem în față răul. Și atunci trec pe lângă noi sfinți și îngeri, dar noi nu-i observăm preocupați să vedem în jurul nostru numai rău, rău, rău. Apoi ne mirăm că ducem o viață oribilă. Noi am scos Binele și l-am înlocuit cu altceva.

Soluția: să începem să vedem Binele. O să fim escrocați, o să fim păcăliți, unii o sa fugă în spinare cu încrederea noastră. Să fie sănătoși. Dar Binele, ca niște ochelari cu infraroșu, ne va permite să vedem îngerii și Sfinții care trec prin jurul nostru. Amestecați printre escroci și oameni răi.

Și atunci nu e mai bine să întindem mâna cu drag? Poate ne va fi mușcată, umplută de bale, tăiată cu toporul. Dar dacă continuăm să o întindem, la un moment-dat ne va lua un înger de mână. Și ne va duce la un suflet care suferă. Iar acolo va fi lumină și bucurie. Care sperie întunericul din jur, sperie escrocii, sperie oamenii răi. Ei vin la întuneric. Și cei 3 lei, iubire pierdută, încredere, casă, câine, iubite pierdute se întorc. Nimic nu e al nostru. Nu putem să luăm în mormânt pe nimeni și nimic. Dar putem să mișcăm lumea asta întru bine. Și să aducem lumini. Până la urmă asta e important. Iar lucrurile se mișcă. Dăruind vei dobândi. În lumea asta populată de oameni răi și vicleni, care mișună într-un acvariu imens. Dar printre ei, trec grațioși îngeri și Sfinți.

Sunt convins că fix acum, când ați citit acest articol, prin viața voastră a trecut un Înger. Poate s-a și oprit. Bunătatea îil oprește. Si Lacrimile.

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca