Menu Close

Profesor – invitat la Universitatea Sophia- Antipolis din Nisa, noiembrie – decembrie 2016

Din 2013 până în prezent, sunt profesor-cercetător la Universitatea Sophia-Antipolis din Nisa, Franța. Predau acolo în primul semestru din fiecare an universitar, ca titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, anul II Master EMIC, Anul II Master DISTIC, ANUL II Master CCOSI, anul I Master INFOCOM și anul II UEL.

Întrucât am avut constant evaluări excelente, sunt invitat în fiecare an să continui cursurile și să susțin altele noi. Sau așa cum scrie Laurent Moretti, Directorul Departamentului Informație-Comunicare din cadrul Universității din Nisa, în invitația pentru mine, din 2016:  “Îl invităm pe domnul Horea Bădău să predea la nivel licență și la nivel master în cadrul departamentului nostru, în acest semestru universitar, în luna noiembrie 2016 , ca titular de curs întrucât domnul Bădău predă de doi ani la noi, iar cursurile sale sunt foarte apreciate de studenții anului III Licență, anul I Master INFOCOM și anul II Master EMIC”

Obiectivul meu este să livrez mereu informație originală, interesantă și utilă. În ultimii ani, am făcut constant cercetări și am elaborat Teorii care au fost validate prin practică.

Un curs pe care îl susțin de trei ani la Nisa (spun asta în 2017) și pentru care am elaborat una dintre cercetările mele (“Care sunt cele 50 de cuvinte de care mai nevoie ca să comunici în Social Media“) este “Numerique et Ecriture” în care îi învăț pe studenți, viitori jurnaliști și profesioniști în PR, să comunice eficient în Rețelele Sociale. Le predau Teoria mea, aceea că vom abandona alfabetul scris și vom comunica prin imagini, tehnici de construcție a storytellingului și a videostorytellingului (acum 3 ani preziceam că datorită abandonării alfabetului scris și a comunicării prin imagini, Facebook va introduce ”Povestea video” – videostorytellingul, iar acest lucru s-a întâmplat – acum folosim to\i Story-ul video pe Instagram, Facebook, Snapchat), le predau cele 50 de cuvinte de care mai ai nevoie ca să comunici eficient în rețelele sociale (vocabularul remanent în urma abandonării alfabetului scris, pe care l-am identificat în cercetările mele) și îi învăț cum să le transforme în cuvinte care fac buzz și în narațiuni care fac parte din universurile semantice de interes pentru utilizatorii Web 2.0 prin tehnici eficiente de scriitură). Le predau, de asemenea Teoria mea, că Relația este mai importantă decât Informația pe baza cărora punem în practică tehnici eficiente de interațiune online, apoi construim branduri puternice în Social Media, pe baza Teoriei mele că este mai important Cine scrie decât ce Scrie, iar prezentul și viitorul comunicării online înseamnă comunicarea personală în care conturile de Facebook devin instituții de presă, iar companiile de presă devin oameni etc.

Întotdeauna după primul curs, invit să studenții să facă un semn care să exprime opinia lor despre ceea ce le-am spus. Și îi rog să facă orice semn, pozitiv sau negativ. Iată semnele făcute de studenții anului III, după primul curs :):

Alternez prelegerile cu exerciții practice, ca să nu se plictisească nimeni și să menținem un ritm susținut de lucru. Așa se face că, deși nu am pus absențe, nu a lipsit nimeni niciodată. Aici făceam un exercițiu pentru a identifica cuvintele care fac buzz. Toată clasa a vrut să participe:

Noile obiceiuri de comunicare în Social Media generează noi tipuri de scriitură Le-am identificat în cercetările mele și le-am prezentat: scriitura personală, emoțională, curatorială, relațională, fonetică și abreviațională – aici au fotografiat tabla ca să rețină abrevierile. Eu îmi consumam doza de cafea cu cola – combinația secretă care ma ține în viață pe durata unui curs de 4 ore (atât durează un curs în Franța, nu 2 ore, ca la noi):

A fost un an cu care am lucrat extraordinar, iar cu majoritatea studenților am rămas prieten pe Facebook. Aici ne-am făcut fotografia de despărțire înaintea examenului (eu sunt în mijloc 🙂 ):

În paralel, am predat, pentru al doilea an consecutiv, la anul II la un Master pe care îl iubesc foarte mult: Master EMIC (Événementiel, Médiation et Ingénierie de la Culture : Muséologie, Arts Actuels et Patrimoine). Îl iubesc foarte mult pentru că aici studenții învață să fie comunicatori ai evenimentelor culturale (așa ceva în România nu există). Așa că vin în fiecare an ca să-i învăț să comunice Comunicare Culturală în Social Media – cum să promoveze evenimente culturale în Social Media, cum să ambaleze produsele culturale, ca să fie interesante și accesibile publiculurilor de pe Facebook, Instagram, Linkedin, Snpachat etc. Este un curs pe care îl susțin cu mare plăcere, pentru că îmi doresc să folosim din ce în ce mai mult rețelele sociale ca să promovăm evenimente culturale. Iar ei chiar pun în practică ideile învățate la curs: în fiecare an ei sunt comunicatorii evenimentului Mars Aux Musees, care înseamnă că toată luna martie muzeele sunt deschise gratuit pentru oricine – și îi văd cum pun în practică, în rețelele sociale ideile învățate la cursul meu. NU există bucurie mai mare 🙂 Iată-i în fotografie, la finalul primului curs, când i-am invitat să facă un gest care să exprime opinia lor despre conținutul pe care l-am livrat: 

Aici suntem în plin lucru, în plină noapte – punem în practică ideile învățate la curs:

Iată-i pe dragii mei comunicatori culturali la finali. Niște oameni de care sunt mândru:

Un al Master la care am predat în paralel, pentru prima oară în acest an, este Masterul DISTIC (Dispositifs Socio-techniques d’Information et de Communication), anul II. Mi-a plăcut enorm de mult să le predau, pentru că studenții acestui master sunt viitorii cercetători – este un master de cercetare în Științele Comunicării (cel mai înalt nivel al unui master). Special pentru ei am gândit noi și originale Teorii Social Media ( le voi prezenta și pe blog într-un articol) – mi-a făcut enorm de multă plăcere să le prezint și să le discut împreună cu ei. Un public interesant de teorii si de metode de cercetare căruia i-am oferit “la creme de la creme”. Le-am livrat conținut nou, original, “în primă audiție”, la cel mai înalt nivel științific. Și m-am simțit extraordinar de bine. Am respirat împreună aerul rarefiat al înălțimilor intelectului. Am gândit noi Teorii Social Media pentru ei, le-am deschis Direcții de cercetare, le-am prezentat și rafinat cele mai noi și pertinente metode de cercetare. Am urcat cu ei pe vârful Everestului și le-am arătat drumul spre Lună. Iată-i aici, după primul curs:

Voi reveni cu plăcere §i in 2017, ca să le prezint noi Teorii și direcții de cercetare. Și acum țin minte cum mă prindea noaptea la tablă cu noi și noi idei și nimeni nu voia să pleca acasă 🙂

Ei sunt dragii mei dragi, viitori cercetători. Mi-aș dori să predau toată viața la un asemenea nivel.

În paralel am ținut un curs de Personal Branding Online la anul II UEL. Acest curs este primul pe care l-am ținut la Nisa, în 2013 și mi-e tare drag. De ce? Este un curs opțional, oferit de Universitate studenților care doresc să învețe Personal Branding Online. Ca să-și găsească un loc de muncă, ca să devină antreprenori online. Îmi place pentru că la el vin studenți de la mai multe facultăți din Universitate, dar mai ales de la Drept, hotărâți să facă personal branding online. Exact asta vor. Și exact asta le dau 🙂 Îmi place enorm de mult să lucrez cu ei și asta se vede. Suntem și acum prieteni și vorbim pe Facebook, mi-e dor de ei și lor de mine. În luna iulie o să merg la Nisa și ei mă așteaptă la o mare întâlnire! 🙂 Aici, fiecare arată printr-un semn semn, opinia după primul curs 🙂

Apropo, studenții francezi sunt extrem de zgârciți cu asemenea aprecieri. La ei, evaluarea profesorilor de către studenți chiar contează și sunt conștienți de puterea pe care o au și o folosesc cu parcimonie. Pentru mine este o onoare și o bucurie fără margini să-i văd așa de entuziaști. Studenții de la anul III Licență, după ce mi-au dat cel mai mare calificativ posibil, adică “cel mai bun curs din tot anul” mi-au spus: să știți că noi nu dăm calificative așa mari de obicei. Și am spus: știu 🙂 Ei sunt foarte conștienți de puterea lor și dau calificative cu zgârcenie. De aceea, faptul că am obținut cele mai bune calificative în fiecare an la Nisa, pentru mine valorează triplu: pentru că ei nu dau de obicei, pentru că am cele mai bune calificative pe Universitate, pentru că am cele mai bune calificative, deși sunt român.

Iată-i la final. Of, mi-e dor de ei:

La final m-au emoționat de m-au făcut praf: m-au așteptat cu o pancartă mare pe care scria: “Restez comme vous etes” (sa nu va schimbati niciodata). Dintre toti francezii, ei sunt si acum cei mai activi pe conturile mele de Facebook si Instagram.

Cel mai frumos lucru pe care mi l-au spus toți studenții la finalul cursurilor a fost: ne-am dori sa fie toti profesorii ca dumneavoastra. Si am plecat acasa fericit. Nimeni nu poate să-mi ia aceste satisfacții, nimic nu poate egala aceste momente.

Iar fiecare an înseamnă un pas înainte spre vârful Everestului: în 2015 am fost invitat să țin cursuri la anul I Master INFOCOM (master generalist de Comunicare), în 2016, am fost invitat să predau la anul II  Master DISTIC (master de Cercetare în Comunicare). Din ce în ce mai sus….(la ei diferența dintre anul I și anul II la Master este foarte mare și se dă un examen foarte greu pentru a trece în anul II, pe care îl promovează numai 50% – cam toți fac anul I de Master, dar anul II este pentru elite). Ca urmare a rezultatelor excelente obținute la Nisa, în februarie am fost învitat să țin un curs la anul II Master Produits et Services Multimedia, Master Clasa A+, la Montbelliard, unde studenții lucrează în 3 D și în aplicații pe telefon. Am fost invitat să iau locul celui mai bun specialist Social Media din Franța, care a plecat, de tot, la Quebec. Pentru asta merită să trăiești.

3 Comments

  1. Pingback:Plec din nou să predau la Universitatea Sophia-Antipolis – Lect. univ. dr. Horea Mihai Bădău

  2. Pingback:Ce am făcut în Franța – Lect. univ. dr. Horea Mihai Bădău

  3. horea

    @Paul Iancu: va multumesc pentru comentariu. Sa stiti ca nu am facut decat sa descriu realitatea intr-un mod foarte modest, va rog sa ma credeti. Am primit cele mai bune evaluari pe Universitate la Nisa, chiar am fost cel mai bun, in fiecare an. Si in acest an. Ceea ce pentru un roman, care trebuie sa surmonteze mereu faptul ca e roman, este o mare realizare. Asta genereaza multa invidie in Romania, sper ca nu e si cazul dvs. Iar eu ma intorc mereu in Romania, la poporul meu, la 700 de euro pe luna salariu, desi acolo as castiga de 10 ori mai mult si as duce o viata pe care numai o visam. Dar mai intorc la romanii mei, care ma primesc cu bratele deschise si ma felicita sau imi scriu ca dvs, cu o urma de invidie. Dar eu ma intorc in Romania, care e tara mea si o iubesc, cu bune si cu rele cum e ea. Sunt Mandru ca sunt Roman. Iar daca un olimpic care a luat premiul intai nu are voie sa spuna asta, nu o sa spun nici eu ca sunt specialistul numarul 1 in retele sociale din Franta si autorul primei Teorii Social Media la nivel european. Va doresc o seara linistita cu sentimente bune. https://horeabadau.ro/2017/05/14/mandru-ca-sunt-roman/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support