Având în vedere că imaginile înlocuiesc textul în rețelele sociale (confom Teoriei abandonării alfabetului scris si a comunicării prin imagini), una dintre ipoteze mele a fost că vocabularul se restrânge – mai exact, că folosim din ce în ce mai puține cuvinte, iar pe cele pe care nu le mai folosim, le uităm. Ca urmare, am continuat cercetările pentru identificarea vocabularului remanent în fața asaltului imaginilor. Care sunt puținele cuvintele care au supraviețuit preeminenței imaginilor în Social Media, cuvintele de care mai ai nevoie ca să comunici eficient în rețelele sociale?
Aflarea lor a fost unul dintre scopurile cercetărilor pe care le-am realizat, începând din 2014, în Franța, și în România.
Iată rezultatele (incluse în cursurile pe care le predau în România și în Franța), cele 50 de cuvinte de care mai ai nevoie ca să comunici eficient în rețelele sociale:
Descoperire, Iubire, Joc, Pisica, Câine, Salut, Ciocolată, A mânca, A bea, Sex, Mulțumesc, Frumusețe, Sănătate/Boală, Modă, Religie, Bani/Bogăție, A câștiga, Bebeluș, Scandal, Dramă, Moarte, Pace, Minciună, Adevăr, Poveste, Speranță, Vacanță/Călătorie, Solidaritate, Sport, Cântăreț/Cântăreață, Justiție, Politică, Glume, Familie, Gratuit, Femeie/Bărbat, Teamă, Meteo, Muzică, Natură, Relație, Film, Cadouri, Prieteni, Droguri, Despărțire, Război, Umor
Aceste cuvinte descriu universurile semantice de care mai sunt interesați utilizatorii rețelelor sociale. Ei trăiesc numai în aceste lumi, nu-i mai interesează altele. Trăiesc în lumea Familiei, a Iubirii , a Modei, a Poveștilor, a ceea ce Mănânci și ce Bei, a Frumuseții, a Politicii. Tot ce nu face parte din aceste lumi, nu prezintă interes în rețelele sociale.
Aceste cuvinte îți sunt utile pentru a adecva subiectele articolelor tale domeniilor care-i mai interesează pe cititori și, de asemenea, poți folosi aceste cuvinte pentru a crea, printr-un procedeu simplu, cel mai citit gen publicistic Social Media: storytellingul.
Tehnica cea mai simplă pentru construirea unui storytelling constă în crearea unor relații între aceste cuvinte. Prin relaționare vor deveni narațiuni, povești, storytellinguri. Să luam un exemplu la întâmpla: pisică – ciocolată – frumusețe – minciună – vacanta– femeie – meteo – bebelus poate avea ca rezultatat mini-narațiunea: O pisică a mâncat o ciocolată și a devenit o frumusețe, ceea ce a fost o minciună construită în vacanță de o femeie care se plictisea pentru că ploua (meteo), iar ea aștepta un bebeluș.
Sau
Un câine a ajuns la modă după ce a mâncat o ciocolată și a început să cânte. A fost adoptat de o familie și luat într-o vacanță unde a continuat să cânte până a devenit un idol religios la care a început să se roage lumea. – asta e o glumă, evident :)) Dar lăsați-vă imaginația să zburde și rezultatele vor fi pe măsură.
Un câine a mâncat o ciocolată și a început să cânte, iar video-ul a devenit viral și a creat moda să pui câinii să cânte. Acum toată lumea face asta când pleacă în vacanță. 🙂
Storytellingurile de succes sunt cele care pun accent pe emoții – iubire – ură și folosesc cuvinte din universurile Familie, El/Ea, Frumusețe, Iubire, Despărțire etc.
Despre storytelling, pe larg, într-un viitor articol.
“Cele 50 de cuvinte de care mai avem nevoie ca să comunicăm în rețelele sociale” este o idee originală a lect. univ. dr. Horea Mihai Bădău și este protejată de Legea Dreptului de Autor.
Ideea și cercetările prin care a fost susținută și dezvoltată nu pot fi reproduse fără acordul autorului. @copyright 2017
Citiți aici și alte Teorii Social Media originale, care îmi aparțin