Despre ferestre

Despre ferestre

Mi-a scris cineva că îmi mulțumește că sunt atât de deschis. În articole. Și asta m-a dus cu gândul la ferestre, iarnă, vară.

Așa: ar trebui să deschidem cât mai des ferestrele. Să aerisim, să primim soarele. Ok, le-am deschis iarna, le-am lăsat mai mult timp deschise, a intrat frigul, ne-a făcut rău. De atunci le deschidem mai rar. A fost odată iarnă afară, poate va fi iar. Deci mai bine le ținem mai mult închise, nu ne mai exteriorizăm, nu mai spunem ce simțim, nu ne mai deschidem sufletul. Ne protejăm.

Ce se întâmplă de fapt? Ferestrele închise aduc în casă aer stătut, mucegai, semi-întuneric și oferă un mediu excelent pentru dezvoltarea unei flore microbiene. Care apoi, ca să vă îngrozesc, degenerează în gândaci, șobolani și….ce-ar mai fi? Lilieci, dragoni răi….vampiri….nu știu ce aș putea să mai scriu/descriu 🙂

Da, e adevărat, poți să deschizi ferestrele. Îți poate intra iarna în casă. Poți îngheța, răci, pneumoniza, poate fi foarte rău. Și? Va trece. Nimic nu e veșnic. Mai puțin moartea. Un prieten avea o vorbă: nu vom muri mâine. NU vom muri mâine. Ok, te va înțepa frigul, te va pocni o pală de vânt rece, poate mai multe. Poate zăpada îți va cotropi casa. Dar știi ce? S-ar putea ca nimic din toate astea să nu se întâmple. S-ar putea ca ferestrele deschise să-ți aducă ghiocei, murmur de izvoare, soare. Dar nu vei știi asta niciodată, dacă nu ții ferestrele deschise. Dacă nu înfrunți teama de iarnă și iarna însăși. Iarna nu durează. Te sperie, îți face rău, dar nu durează. Apoi vine soarele. Care intră prin ferestrele tale deschise.

De fapt, de fiecare dată când te va lovi iarna, gândește-te: ha, ce bine că m-a lovit iarna. Acum știu ce mă așteaptă. Mă așteaptă primăvară și soare. La acest gând, iarna te va lovi, mai haină, ca să te facă să-l uiți. Gândul. Dar tu rămâi la gândul tău. Zâmbește iernii. Este cea mai tare armă. Zâmbetul tău va înmuia iarna, va încălzi ferestrele tale, va aduce soare și miros de flori de câmp. Zâmbet. Care va intra în casa ta, prin ferestrele lăsate deschide.

Ține mereu ferestrele deschise.

P.S. Singurul lucru care păstrează pentru totdeauna iarna, sunt ferestrele închise

Cu drag,

Horea

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca