Ai câștigat 1 milion de euro

Ai câștigat 1 milion de euro la Loto. Ce vei face cu ei?

Vei mânca mai mult? Mai sănătos?

Vei călători mai mult?

Îți vei da demisia de la jobul actual și vei sta pe un șezlong?

Vei ajuta oamenii săraci?

Toate acestea poți să le faci și acum. Poți să alegi să mănânci mai sănătos. Nu ai nevoie de 1 milion de euro pentru asta. Poți să mănânci și mai mult, dacă vrei să te sinucizi.

Acum poți să și călătorești. Nu te va scoate din casă milionul de euro. Din contră, s-ar putea să te țină în casă, pentru ca milionul de euro vine la pachet cu un milion de griji. Deci poți pleca oricând. Cu toate ofertele de zbor low-cost, dacă îți iei bilet din timp, te costă mai ieftin decât un week-end la Slănic Moldova. Dar, chiar! Dacă tot citești acest text, uite-te exact acum la niște oferte faine de zboruri în niște orașe din Europa, în luna ianuarie. Du-te undeva în sudul Europei, unde în ianuarie poți să faci plajă. La Nisa, la Napoli, unde vrei. În ianuarie găsești hoteluri cu 20-30 euro pe noapte și bilete de avion cu 20 de euro dus-întors. Hai! Și gândește-te așa: să mergi până la Napoli e ca și cum ai merge până la Carei. Ești cetățean european. Ai acest avantaj. Faci parte din Europa, care e țara ta! Cu Cardul European de Sănătate și cu buletinul poți să mergi prin țara ta, pe unde vrei. Și mie mi-e un pic frică de Africa, poate mă înțeapă chestii pe acolo, dar în Europa? Am intrat în Europa, dar tot stăm la noi în satul românesc și umplem până la refuz autostrada până la mare în august. Ca să nu mai spun de Centura Bucureștiului. Dacă aș locul în nordul țării, numai gândul că aș sta trei ore pe Centura mizerabilă a Capitalei m-ar face să iau avionul și să fug oriunde văd cu ochii. Și gândește-te la un singur lucru: meriți. Îți antrenezi mintea și spiritul. Dacă nu faci asta, ești pradă sigură pentru Farmacia Catena, care atât așteaptă. Să te vadă pleoștit, ca să te înghită.

Bun. Îți vei da demisia de la jobul actual, dacă câștigi 1 milion de euro. Dacă nu, atunci bucură-te că îl ai! Înseamnă că e totuși un job fain! Dacă ți-ai da demisia, atunci e timpul să-ți cauți un nou job. România este pe creștere economică, apar joburi noi în fiecare minut. Mai multe decât în Franța, Germania etc. Gândește-te că ești, unde? Pe un câmp într-o pădure…și apar ciupercile după ploaie! 🙂 În jurul tău apar sute de ciuperci! Adică joburi! Și tu rozi același burete obosit de pe vremea lui Petre Roman. Sau a lui Ciolos. Sau a lui Grindeanu. Ce mulți premieri si-au schimbat joburile! Dacă ei fac asta, poate ar trebui să gândim și noi mai dinamic.

Vei ajuta oamenii săraci, dacă vei avea 1 milion de euro. Aici voiam să ajung! :))) Ah, dadadadada, poți să-i ajuți și acum. Nu o să-mi iasă din minte tânărul care cerea 65 de bani. Nu ai nevoie de 1 milion de euro, ca să dai 65 de bani. Trebuie doar să vrei să dai banii respectivi. 65 de bani.

Acum, altceva: dacă ai avea mulți bani, banii mulți ar atrage mulți rechini. E normal, banii atrag rechinii 🙂 Ai fi înconjurat de oameni care ar vrea să-ți facă rău, deși ar da impresia că vor să-ți facă bine 🙂 Acum nu ai bani, deci nu vrea nimeni nimic de la tine. Nici să-ți facă rău, nici să te streseze. Nimic. Cât costă această liniște? În euro?

În continuarea acestei idei, de fapt, tu ești milionul de euro. Evaluează-ți puțin părțile corpului. Cu cât ți-ai asigura mâinile? Dar picioarele? Oamenii în scaun cu rotile nu ar juca la loto pentru bani, ci pentru picioare. Tu le ai. Ai șansa de a mai iubi o dată. Sau de a continua să iubești. Ai șansa să faci din tine tot ce este mai bun sau, după cum spunea Noica, să faci din tine cel mai de neînlocuit dintre oameni. Pentru că este nevoie de tine în lumea asta. Pentru că tu ești milionul de euro. Și poți să te dai, poți să primești. Abia atunci vei câștiga. Când vei pune lucrurile în mișcare. Cei care stau închiși în case și mâzgălesc bilete la Loto, se mâzgălesc pe ei. Nimic nu vine așa. Totul vine dacă tu înaintezi, dacă te înalți, dacă te miști întru Bine.

Dar: îți bați joc de sănătatea ta, de sentimentele tale, de viața ta, de fiecare clipă. Ca și cum ai avea 1 milion de euro și i-ai arunca la gunoi în fiecare zi. Deci dacă ai avea milionul de euro l-a arunca la gunoi. Pentru că asta faci cu tine.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca