Doliul, un demers psihic necesar

Doliul, un demers psihic necesar

De ce avem sentimente negative trenante, cum ar fi tristețea trenantă etc?

Dintr-un singur motiv: nu am ținut doliul la momentul necesar.

După o despărțire trebuie ținut doliu. Trauma trebuie să se consume și să se închidă. Dacă nu o lași să se închidă, ea va reveni la suprafață atunci când ți-e lumea mai dragă. Te va lovi exact când nu te aștepți. Ca o fractură pentru care nu ai ținut piciorul în ghips. Te va chinui mult mai mult mai târziu.

După orice experiență traumatizantă trebuie ținut doliu. Nu trebuie începută o nouă experiență, asemănătoare. Cui pe cui nu se scoate 🙂 Pe moment, te vei simți mai bine – și dacă arunci ghipsul te vei simți puțin mai bine pe moment.

Doliul cere putere, cere voință. Dacă ți s-a făcut rău de la o prăjitură apetisantă, trebuie voință ca să nu te arunci pe următoarea la prima ocazie. Ca să dai timp sistemului digestiv să-și revină.

Dacă viața ta e plină de durere și de sentimente negative, nu ai ținut doliu la timp. Nu e târziu să-l ții nici acum. Spre închiderea rănii și vindecare.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca