Astăzi am prezentat cercetarea ”Facebook este o femeie” la cea mai importantă Conferință Europeană IA din 2021

Astăzi am prezentat cercetarea ”Facebook este o femeie” la cea mai importantă Conferință Europeană IA din 2021

Astăzi am prezentat cercetarea ”Facebook este o femeie” la cea mai importantă Conferință Internațională în Științele Comunicării și Inteligență Artificială in 2021, organizată de Universitatea din Bordeaux, Laboratorul Internațional de Cercetare MICA și UNESCO. Organizator principal: Alain Kiyindou, fondatorul Societății Franceze în Științele Informației și ale Comuncării.

 

Este o zi foarte importantă pentru mine. Este validarea unei cercetări pe care am început-o în urmă cu 4 ani, ale cărei rezultate revoluționează studiul algoritmilor IA. Comitetul Științific al Conferinței Internaționale ”Intelligence Artificielle et Innovation Sociale” a validat-o și m-a invitat să o susțin la Conferință.

Azi am susținut-o și a fost primită cu entuziasm.

La conferință au fost invitați cercetători din 33 de țări. Am fost singurul român invitat, ca și în 2019. În 202o nu s-a ținut din cauza pandemiei.

Facebook este o femeie. Algoritmii IA de pe Facebook s-au umanizat și și-au ales un gen. Arată rezultatele unei cercetări realizate de un român.

Am reușit.

Am deschis direcții noi de cercetare în Cultural Algorithm Studies. Algoritmii nu mai sunt demult un subiect ingineresc de cercetare. Ei se umanizează și sunt partenerii noștri-oglindă în procesul de comunicare. În rețelele sociale nu vorbim cu oameni. Vorbim cu algoritmi, ei sunt intermediari, sunt a treia persoană în procesul de comunicare. A treia persoană, dar cea mai apropiată de noi.

Și cea mai ignorată, bineînțeles.

În încheiere un lucru pe care l-am mai spus de multe ori: Camerun, Burkina Faso, etc au depășit România la capitolul IA.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca