Respect, protestatarilor!

Respect, protestatarilor!

Mai întâi: eu cred că trebuie purtată mască. Eu cred că trebuie păstrată distanța fizică sanitară.

Dar.

Guvernul face și greșeli.

Măsura cu închiderea magazinelor la ora 18 a fost adoptată și în Franța, că de acolo am copiat-o. Iar în Franța a dus la creșterea numărului de îmbolnăviri și la lockdown.

Deci guvernul a copiat o măsură care a eșuat în țara de la care care a copiat-o (Arafat a spus că a fost copiată din Franța).

Eu am scris că este o măsură greșită, pentru că în Franța a dus la creșterea numărului de îmbolnăviri, încă din 24 martie.

Dar guvernul nu ține cont de vocile din societatea civilă. Guvernul merge înainte cu greșelile. Persistă în greșeli. Ca într-o societate dictatorială.

Deci e bine că există proteste.

Ele le amintesc guvernanților că nu sunt zei sau regi (Macron este poreclit le Roi, cu tristețe, de francezi), deci le amintesc guvernanților că puterea lor sutem noi, ei sunt acolo pentru că i-am votat noi, noi le-am dat puterea. Nu sunt ei niște oameni fantastici și fără de pată. Sunt niște oameni care ne-au făcut să avem încredere în ei, prin tehnici de propagandă, în campania electorală. Voi sunteți noi, dragi ocupanți ai fotoliilor de la Palatul Victoria. Știu că sunteți dispuși să uitați repede asta și să vă credeți zei intangibili, dar realitatea este alta.

Respect, celor care protestează în stradă.

Și, așa cum bine spunea vânzătoarea de la non-stop, un non-stop lângă care s-a postat ieri o mașină de poliție la ora 18 și l-a păzit până la ora 20, că crește numărul de îmbolnăviri dacă coboară cineva să ia ceva de la non-stop în aer liber (că se servește la geam), deci așa cum bine spunea vânzătoarea de la non-stop ar trebui să ieșim și noi în stradă. Spunea și are dreptate, că au ieșit oameni la Revoluție și atunci se trăgea. Spunea că nu ar trebui să ne mai fie frică și să-i lăsăm pe alții să ne apere.

Dar ne e frică. Asta arată cât de dictatorială a devenit societatea. Cât de ceaușeșciană a devenit societatea.

În acest moment, protestele sunt permise de lege. În limita a 100 de persoane. Cu măști și distanțare.

Dar aparatul de propagandă îngrozitor de bine pus la punct ne arată că:

  • manifestanții sunt violenți, deci nu te duce lângă ei (se filmează și se dau și se redau la tv și în rețelele sociale de către ofițerii acoperiți imagini cu cei care sparg și devastează, cu jandarmi care fac controale în căutarea armelor albe, cu polițiști care descind și ridică la 6 dimineața protestatari a doua zi după protest, cu comisari-șefi care anunță că s-au deschis dosare penale pentru distrugere – toate acestea ca să te intimideze, să te sperie, să nu mergi la protest – știți unde se mai foloseau recent asemenea tehnici? în Belarus, la Minsk, în Republica lui Lukașenko! – exact așa sunt prezentați protestatarii și la televiziunea de stat din Belarus). Bineînțeles că există și manifestanți violenți, mai ales cei care rămân ultimii, în miez de noapte. Dar nu înseamnă că toți sunt așa. Și, de obicei, mai întâi ies în stradă extremiștii. Ceilalți, moderații, stau acasă și se uită la televizor. Așa a fost și la Revoluția din 1989. Când au ieșit primii oameni în stradă, Ceaușescu a spus că sunt niște huligani, care sparg vitrinele magazinelor la Timișoara și trebuie aduși la ordine. Nici primii revoluționari din București nu erau dintre cei care plimbă pudelul pe stradă. Dar ei au adus schimbarea. Dacă nu erau ei, ne uitam și acum la Telejurnal, ca rușii. Că la ruși e dictatură. Ca la București.
  • numărul de îmbolnăviri scade, deci măsurile au efect, deci nu are rost să mai ieși în stradă. Eu întreb așa: cum de s-a stabilizat numărul de îmbolnăviri la 6.000, de luni? Adică de a doua zi, după ce s-au pus în practică noile măsuri? Cîțu a zis că plafonarea numărului de îmbolnăviri este un semn că noile măsuri sunt eficiente. Atât de repede? Într-o zi, două, trei, patru, au oprit creșterea numărului de îmbolnăviri? Atât de proști ne cred? Răspuns clar: da.

Am scris mult, pentru că vreau să-mi selectez cititorii. Cei care nu pot citi mult, cei care fug de texte lungi, să nu citească. Acest text nu e pentru ei.

Și închei: în această perioadă se minte enorm de mult. Se minte mai mult decât la Revoluție. În 1989 aveam 17 ani, deci știu exact ce s-a întâmplat. Nici atunci nu se mințea atât de mult cât se minte acum. Iată câteva:

– în țările europene protestează hoarde de necivilizați. Minciună. Uitați-va pînă la sfârșit la video-ul de mai jos (consumați 10 minute din viață, merită). În Franța s-a făcut o melodie anti-lockdown, care este cântată de toți francezii. Se strâng în toate orașele franceze, în centru, cântă și dansează pe această melodie. În toate orașele franceze, inclusiv la Paris. Uitați-vă până la sfârșit la video-ul de mai jos și căutați pe Youtube, Danser encore, e titlul melodiei. Veți descoperi că în Franța liderii protestelor sunt intelectualii, artiștii etc. De ce? Vă las pe voi să răspundeți. Eu încă sunt șocat că la noi actorii mucegăiesc acasă pe banii statului și sunt încântați de acest rol în societate. Până la urmă, joacă pentru cine plătește, nu?

– în Israel s-a terminat cu pandemia, ies oamenii la plajă, merg la restaurante etc. Pentru că s-au vaccinat. Adevăr: Israelul este între două valuri, exact cum eram noi în ianuarie – februarie, când idioții au deschis școlile și ne-au băgat în valul trei. În Israel este cald, adică este cum va fi la noi la vară. Și voi vom avea o pauză de trei luni, pentru că soarele omoară virusul pe suprafețe și temperaturile ridicate îl fac mai puțin activ (este cel mai activ între 3 și 6 grade). Altă minciună: în Marea Britanie nu a mai murit nimeni, datorită campaniei de vaccinare. În Marea Britanie nu a mai murit nimeni, pentru că bieții britanici au stat într-un lockdown super-extra-mega dur două luni. După 2 luni de lockdown în care ai voie doar să ieși din casă doar după mâncare, cu declarație, e normal să scadă numărul de decese. Adevărul: cancelarul german Angela Merkel a spus că Germania va fi nevoită să intre în lockdown din cauza noilor tulpini rezistente la vaccin. Acesta e adevărul, dar în România nu se spune. La noi se minte. Și știți ce arată această minciună aruncată peste tot? DISPREȚ față de cetățean.

Și mai sunt multe minciuni. Voi mai scrie despre ele. Pentru că eu cred în democrație. Bătălia dintre Trump și Biden a înghețat Europa, mai ales Estul Europei. Ne-am apropiat îngrijorător de mult de Putin. Dar, Statele Unite își revin, ca după Pearl Harbour și revin să facă ordine, adică să readucă democrația. Putin va pica în 2021 și odată cu el, mulți dintre cei care au putere acum în România, plus agenții lor. Abia aștept.

Până atunci, alte știri: jandarmii au invadat Pădurea Băneasa în căutarea plimbăreților duminicali pe poteci fără mască. Prin pădure. E normal, nu a venit virusul de la un pangolin? Oricând te poate scuipa o veveriță când de plimbi singur pe potecă și, uite-așa, ai compromis campania de vaccinare.

Au bon entendeur salut!

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca