Oamenii nu mai vor să renunțe la mască nici după ce nu mai e nevoie de ea

Oamenii nu mai vor să renunțe la mască nici după ce nu mai e nevoie de ea

Am făcut o cercetare zilele acestea. Peste 50% dintre cei care poartă mască acum spun că vor să o poarte în continuare și după ce va trece pericolul coronavirusului. Spun să îi apără de praf, de poluare, de praf, de TBC, cineva a spus chiar că masca te apără de …hepatită.

Oamenii s-au obișnuit cu masca.

Ce interesant, nu?

Ce este mai interesant este faptul că oamenii se obișnuiesc cu tot ce vine la pachet. Cu tot ce vine la pachet cu obligativitatea măștii. Inclusiv cu autoritarismul instituțiilor.

Te obișnuiești.

Cum au trăit 50 de ani oamenii sub Ceaușescu?

Așa.

Nu e valabil doar pentru România. În toată Europa se întâmplă asta, cu variații în funcție de anii și de trăinicia exercițiului democratic.

Statele Unite s-au eliberat de autoritarism. În timp ce Europa se întoarce, activ, la vremea regilor.

Statele Unite trebuie să revină în Europa. Și să n-o lase să se întoarcă în timp, la timpuri de dinaintea Revoluției franceze.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca