Vaccinurile nu ne vor scăpa de valul patru

Valul patru va veni cu tulpini la care actualele vaccinuri nu răspund. Și valul trei a venit cu tulpini la care actualele vaccinuri nu răspund. NU spun eu, o spune cancelarul german: ”Germania trebuie să facă tot posibilul pentru a reduce numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 în următoarele săptămâni, altfel riscăm să pierdem controlul din cauza noilor mutații ale virusului care sunt rezistente la vaccin, a declarat șeful cancelariei, citat de Reuters”

Va trebui făcută a treia înțepătură, ceea ce eu scriu pe blog de luni de zile, deci campania de vaccinare va reporni de la zero. Și, în competiție cu virusul va arăta exact cum arată acum campania de vaccinare în competiție cu virusul.

Nu mai mințiți. Ați spus că veți vaccina în viteză și nu se vor mai aglomera secțiile ATI. Pentru că i-ați vaccinat cu prioritate pe cei peste 65 de ani. Da, dar a venit o tulpină care îmbolnăvește grav tinerii, deci iar s-au umplut secțiile ATI.

Nu mai mințiți. Nu mai spuneți că în UK a scăzut numărul de decese pentru că se vaccinează mult. În UK a scăzut numărul de decese pentru că bieții britanici sunt în lockdown de mai mult de două luni! Și peste 50% au dezvoltat tulburări psihice grave. Ce popor mai guvernezi pe urmă? Unul de nebuni? Cum îi guvernezi? Se gândește cineva?

Nu mai mințiți. Spuneți că Israelul a revenit la viața normală după campania de vaccinare. Nu a revenit la viața normală în urma campaniei de vaccinare. Israelul este acum între două valuri, de aceea a revenit oarecum la viața normală. Și noi revenisem la viața normală în ianuarie-februarie, se deschiseseră restaurantele, școlile, sălile de fitness….Eram între două valuri.

Iohannis a zis zilele trecute că în februarie unii oficiali s-au culcat pe o ureche, au crezut că am scăpat și nu s-au mai preocupat să crească resursele la ATI. Cine sunt? Au fost dați afară? Sau la Guvern se face asistență socială?

Măi băieți. Îmi permit să vă spun astfel pentru că acesta e nivelul vostru de competență și inteligență. Nu veți depăși virusul în viteză prin campania de vaccinare. Nici nu veți ajunge în Eden la vară pentru că vaccinați mult. UK a anunțat că pe 21 iunie revine cu totul la normal. Pe 1 iulie va crește numărul de infectări și vor renunța la normal. Virusul nu pleacă. Nu mai trebuie să reacționăm ca acum un an prin retragerea în peșteră. Trebuie să învățăm să trăim cu el. Cu măști pe față, cu distanță socială, cu restricții acceptabile, pe care lumea să le accepte, adică să le urmeze. Și noi să mergem înainte. Până când, încet-încet, virusul va scădea în virulență, vor apărea tratamente eficiente, deja a apărut tulpina belgiană, primul semn că virusului începe să-i fie milă. Deci. Nu vă ridicați poporul în cap. Găsiți o cale de coexistență și cu virusul și cu poporul. Sau nu faceți asta. Că, părerea mea este că e mai bine să plecați. Și dacă veți continua așa, veți pleca.

Oameni buni. Voi, cei care ați pus ceasul să sune la 18, ca să intrați în casă. Amintiți-vă cum anul trecut ați dezinfectat bancnote, haine, chei și ce ați mai dezinfectat. Faptul că v-ați speriați atât de mult pe degeaba atunci, nu vă dă de gândit? Adică, da, am fost prost. Voi fi din nou prost? NU am învățat nimic? Întreb. Dacă oamenii sunt proști, ar trebui să guverneze virusul. Și deocamdată guvernează.

Trebuie să coexistăm cu virusul. Să renunțăm la ideea că vom scăpa complet de el în următorul an. Și asta ne va ajuta. Pentru că până acum nu am facut decât să credem în basme: în basmul vaccinului, în basmul cutare. Care ne vor readuce în lumea din care am plecat. Nu ne vor readuce. Trebuie să fim realiști. Vom trăi mult cu virusul. Vom pune mult mască, cum am pus mult prezervativ, de frica HIV. Nu a fost minunat, dar acum HIV se tratează. Trebuie să trăim cu virusul. Să găsim căi de a coexista, nu să ne purtăm idioțește, ca și cum nu ar mai exista, să deschidem școli și apoi să ne închidem, tot ca idioții, în case. Nu trebuie facut nimic brusc, nici într-o parte, nici într-alta. Că virusul profită imediat. Trebuie să existe o cale de mijloc, cu oameni conștienți de existența virusului, cu oameni care nu se lasă păcăliți de basme salvatoare, cu oameni care au răbdare.

Numai așa vom învinge. Împreună.

Dragi jandarmi și polițiști. Mâine-noapte nu acționați în forță împotriva manifestanților. Faptul că ei ies în stradă, arată cât de mult au greșit cei care ne guvernează. Pentru că le-au spus mereu oamenilor că au găsit soluția, vaccinul și s-a terminat. Ceea ce era o minciună. Și oamenii mințiți reacționează. Nu dați în ei, nu intrați în forță.

Acum numai împreună mai putem ieși din asta. Trauma trebuie încet încet să se vindece. Guvernanții trebuie să renunțe la tonul tăios, gen Arafat, să-și ceară scuze, ca Merkel și să se împace cu oamenii. Și să stea la sfat. Pentru o cale comună, de a trăi cu virusul încă un an.

Au bon entendeur, salut!

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca