România Liberă

România Liberă

Mai țineți minte cum se numea Casa Presei după Revoluție? Casa Presei Libere.

Mai țineți minte cum se numea Televiziunea Publică? Televiziunea Română Liberă.

Românii nu au vrut Revoluție în 1989. Mulți stăteau lipiți de radiouri și dădeau satisfăcuți din cap când spunea Ceaușescu că sunt niște huligani la Timișoara. Dădeau satisfăcuți din cap și spuneau: să fie pedepsiți, domnule, să fie liniște.

Și stăteau închiși în case, de frică.

Și, de frică stăteau închiși în case.

Au ieșit în stradă niște semi-nebuni, că trebuie să fii semi-nebun să strigi în gura mare în fața sistemului. Apoi au ieșit și alții.

Numai cine nu muncește, nu greșește.

Nu există deținător al Adevărului Absolut. Cel care spune că are Adevărul Absolut minte și este un Dictator.

Guvernul a făcut greșeli. Nu tot ce face guvernul este perfect. Măsura închiderii magazinelor la ora 18 a crescut aglomerația și numărul de îmbolnăviri în Franța. A dus Franța în lockdown și acum medici spun că peste două săptămâni vor fi în situația de a tria pacienții.

Știi ce faci tu când privești de sus protestatarii? Dai putere absolută guvernului. Putere absolută. Cel mai îngrozitor lucru care se poate întâmpla.

Da, protestatarii nu vor măști. Unii dintre ei. Nu au dreptate din punctul meu de vedere.

Democrație înseamnă să aibă cuvântul și cel care nu are dreptate. Nu există un singur punct de vedere, nu este nimeni deținătorul adevărului absolut. Democrație înseamnă că-și pot exprima punctul de vedere și cei care nu au dreptate. Din punctul meu de vedere.

Sau, mai punem niște garduri și le umplem cu Navalnîi.

Dacă râzi de protestatari, dacă disprețuiești protestatarii, îți faci singur gard la celulă. Crezi că cei care au puterea absolută vor avea grijă ca tu să ai libertate, vor avea grijă să-ți respecte drepturile? Dacă crezi asta, ești de o naivitate absolută. Puterea corupe. Ceaușescu a fost iubit de mulți români. Încă i se pun flori la mormânt.

Nu vreau să revenim la vremea lui Ceaușescu. Deși mulți români care nu au ieșit în stradă la Revoluție și-au educat copiii tot în spiritul obedienței și al submisivității.

Dreptul la protest este SACRU. Indiferent dacă eu cred că cei care protestează în stradă au dreptate sau nu.

Faptul că ei protestează te apără și pe mine, mă apără și pe mine. Ne apără pentru nu permit putere absolută, nu permit abuz. Ne apără pentru că într-o zi, poate o să protestăm și noi pentru greșeli pe care le fac guvernanții sau abuzuri asupra noastră.

Și sper că va mai exista dreptul la protest. Datorită lor va mai exista.

În Franța cei care protestează sunt văzuți ca eroi și iubiți de oameni. S-a făcut un imn anti-lockdown, oamenii ies în piețe și dansează pe muzică.

La noi, protestatarii sunt priviți cu dispreț.

La noi, Ceaușescu nu a murit. Orice tâmpenii ar face cei care ne conduc, să fie liniște.

Liniște, tovarăși!

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca