Care sunt soluțiile:

Care sunt soluțiile:

Mai întâi, nu este bine ce se face acum. Nu este bine să închizi magazinele la ora 18. S-a întâmplat și în Franța și efectul a fost exact contrar: a crescut numărul de îmbolnăviri și s-a ajuns la carantină.

Acum trebuie luate măsuri care să asigure coeziunea populației, numai împreună putem trece peste valul trei. Nu trebuie luate măsuri care să genereze nemulțumiri, pentru că oamenii se vor revolta, nu vor respecta restricțiile și, așa cum am spus în fraza anterioară, numai cu coeziune, cu sprijinul populației, se poate trece peste valul trei.

Ce trebuie făcut (trebuia făcut demult):

  1. Mall-urile trebuie închise în weekend. Mall-urile sunt spații de explozie a virusului. În weekend sunt pline, cumpărarea de haine în weekend nu este o acțiune de primă necesitate. Magazine alimentare deschise după ora 18, da.
  2. Ora de restricție a circulației trebuie să rămână 22. Restricționarea circulației persoanelor după ora 23 a fost singura măsură bună luată până acum și și-a dovedit eficacitatea. Trebuie continuată, dar nu înăsprită. Încă o dată, valul trei se va opri când lumea va coopera. Să strângi șurubul cu duritate nu duce la cooperare, dimpotrivă.
  3. Toate școlile trebuie închise urgent. Școlile, alături de transportul în comun, sunt focare de infecție. Ministrul Învățământului ar trebui să-și dea demisia pentru că a deschis școlile în februarie. Nu e târziu să-și dea demisia nici acum. E târziu să închidă școlile, dar mai bine mai târziu decât niciodată.
  4. Deplasările între localități trebuie limitate în weekend. Bucureștiul se scurge în Ilfov și Ilfovul se scurge în București. În weekend, Bucureștiul se scurge la munte. Stop. 30 de zile nu mai mergeți la schi oameni dragi și cred că nu este un sacrificiu enorm. Eu nu vreau să fiu închis în casă pentru că tu ai chef să schiezi. Sau să faci petrecere în apartament cu prietenii, cum sunt cu miile în weekend.
  5. Spitalele private care fac profituri enorme de un an de zile din teste la cerere, trebuie să bage mâna în buzunar și să ajute comunitatea. Din imensul profit câștigat în ultimul an, trebuie să dea 10% pentru comunitate și să testeze săptămânal casierele și casierii din hypermarketuri și supermarketuri din București. Timp de o lună de zile. Știu că România e văzută ca o junglă în care fiecare se înfruptă cât poate, că asta ne învață guvernarea de Dreapta, dar e pandemie și ar trebui să fim solidari, nu? Sau fac și eu ce pot și ce vreau, fără să-mi pese de consecințe, doar ca să-mi fie mie bine?
  6. În mijloacele de transport în comun trebuie se urce pe ușa din față și să se coboare pe cea din spate. Regulă care există în toate țările civilizate. Este momentul să se implementeze și în România. Toate autobuzele, troleibuzele si tramvaiele trebuie sa mearga cu TOATE geamurile deschise. Obligatoriu. Nu aer conditionat, geamuri deschise.
  7. Hypermarketurile trebuie să bage mâna în buzunar și, așa cum au profitat de pandemie, ca să dea afară mii de casiere și casieri, pe care i-au înlocuit cu case automate, (unde noi facem acum munca casierelor, neplătiți, adică ne scanăm singuri produsele, deci băgăm bani în buzunarul hypermarketului – în Franța există o mișcare puternică de protest, noi scanăm cuminți ca oile), deci ar trebui să bage bani în buzunarele extrem de pline și să înființeze servicii de curierat, respectiv de transport GRATUIT la domiciliu. Cu dispecerat telefonic, pentru cei care se descurcă mai greu online. SOLIDARITATE. Vă sună cunoscut acest cuvânt? Sau eu trebuie să fiu solidar și să stau de la ora 18 în casă? Adică săracii, solidari, bogații individualiști și egoiști?
  8. Statul trebuie să le distribuie oamenilor ajutoare financiare. Da, hai să facem autostrăzi, cu oameni morți de foame pe ele. Hai să facem investiții, în timp ce toți șomerii din Horeca stau acasă, cu salariu minim pe economie. Hai să facem autostrăzi, în timp ce părinții idioți, care au urlat că vor să-și trimită copiii la școală, ca să mai scape de ei și să aibă timp liber acasă, i-au primit înapoi pachet, cu tot cu vacanță, adică nici fără școală online (așa cum eu spuneam că se va întâmpla încă din 6 februarie, dar nu ai cum să te înțelegi cu mamele semi-isterice la gândul că le stă pe cap copilul pe care chiar ele l-au făcut). Aceste mame ar trebui să primească ajutoare financiare acum. Toată lumea se gândește la medici ce greu le este, pentru că ei sunt foarte vocali și chiar le este foarte greu, dar se gândește cineva ce greu îi este unei familii să meargă la serviciu și să aibă grijă pe tot parcursul zile și de copii? Soluția era să se acorde ajutoare financiare, nu să se deschidă școlile, ca să ne explodeze pandemia în cap, mamele să-și primească copiii acasă cu vacanță de o lună și noi să fim închiși în case. Stat român! Ajutoare financiare! Că dacă mergem pe modelul liberal și fiecare se descurcă pentru el, venim la Palatul Victoria și ne luăm singuri ce-i al nostru.
  9. Muncă în folosul comunității: toți cei care putrezesc acum acasă, pe banii statului, actorii, etc, sunt foarte mulți, ar trebui să facă muncă voluntară la DSP-uri și să ajute la anchetele epidemiologice, într-un context care ne apropie de situația de urgență. Suntem în stare de alertă, nu în vacanță la mare. Actorilor! Nu faceți absolut nimic, putreziți acasă, ca să nu spun că leneviți pe banii mei. Treceți la voluntariat în folosul comunității! Dați telefoane de la DSP, că ați făcut lecții de dicție și știți să vă exprimați elegant.
  10. Și, în fine, ultima măsură, accent pe tratament. Acum se pune, cu mare întârziere, accent pe numărul de paturi de la ATI și s-a pus mereu accent pe vaccinare. Dar nu se pune deloc accent pe tratament. O doctoriță de la Oradea care a încercat, cu succes, o altă schemă de tratament, este ostracizată, pusă la zid, expusă oprobiului public. De ce sunt expuși oprobiului public cei care vindecă? Ea vindecă! A deranjat alți medici pentru că i-a criticat, ne cerem toți scuze și ne concentrăm pe ceea ce este important: tratament. Un jurnalist cunoscut s-a vindecat cu un tratament care nu e în protocolul oficial, decât în anumite spitale (cu Arbidol etc). De ce nu se iau în considerare succesele altor scheme de tratament? De ce este o atitudine inflexibilă, rigidă, de excludere a tot ceea ce e nou și de succes? E un virus puțin cunoscut. Atitudinea ar trebui să fie deschisă, că asta înseamnă evoluție. Pfizer a anunțat că lucrează la un medicament eficient pentru coronavirus. Așteptăm să-l facă Pfizer? Doctorița Groșan a zis că Claritromicina are efect antiviral. Acest lucru nu e atestat de niciun studiu. Eu însumi, când eram student și aveam viroze, eram tratat cu Doxiciclină, pentru că medicul spunea că are efect antiviral. Și avea, îmi trecea viroza în două zile. Cu un antibiotic cu efect antiviral. De ce această opacitate, de ce această respingere, aproape viscerală, a celor care fac tratamente? Aici chiar aștept un răspuns. De ce? De ce nu sunt pocniți cu pietre cei care vin cu idei aberante, cum ar fi să nu mai ieșim din case după ora 18? Ei sunt mult mai proști decât cei care propun tratamente. Și, apropo, ”cercetatorul” Ovidiu Jurma care este zeificat de toate televiziunile și ne spune ce trebuie să facem în pandemie, este mult mai puțin pregătit în domeniu decât Flavia Groșan. Citiți aici. Nu e nici cercetător, nu e nici medic clinician, adică a absolvit Medicina dar nu a practicat niciodată, nu e epidemiolog, nu e nimic. A publicat niște cercetări în tinerețe. Asta nu înseamnă că e cercetător. Să fii cercetător înseamnă să lucrezi la un laborator sau la un institut de cercetare pe o tematică, o axă, să ai un domeniu de cercetare, o contribuție originală la acel domeniu etc. Deci Octavian Jurma, care este un fals, este ridicat în slăvi, Flavia Groșan, care e clinician în domeniu de zeci de ani, este lovită cu pietre. De ce? De ce dragi oameni de la butoane, de ce ne mințiți cu fantoșe, cu falsuri și acoperiți cu noroi oameni din profesie? P.S. Nu sunt de acord cu Flavia Groșan când spune că nu trebuie purtată mască. În rest, am urmărit reacțiile medicilor. Nimeni nu i-a contestat schema de tratament care este, în esență, pentru pneumonie atipică și astm (deci eficientă pentru oameni care nu pot să respire din cauza inflamațiilor). Toți i-au contestat atacurile la colegi de breaslă. Atacurile sunt una, schema de tratament e alta.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca