M-am săturat de prostie

M-am săturat de prostie

M-am săturat să am de suferit de pe urma prostiei altora.

M-am săturat să am de suferit pentru că ministrul Învățământului nu-și dă seama că dacă deschide școlile în februarie, va face să explodeze valul trei și vom fi închiși în case. Ceea ce am spus încă din ianuarie și oricine putea să-și dea seama.

M-am săturat să trec prin manevre aberante: am fost puși să ne măsurăm temperatura la intrarea în supermarketuri și instituții, bine, am făcut asta, fără niciun rost, s-a coborât ora de ieșire din casă, de la 23, la 22, s-a spus că această măsură genială va duce la scăderea numărului de cazuri, nu a scăzut nimic, din contră, au crescut, acum se spune că trebuie să se închidă magazinele la ora 18, o măsură mai prostească decât cea cu măsurarea temperaturii, pentru că nu va duce decât la aglomerații în magazine, iar reducerea numărului de clienți, la cozi nesfârșite și la o nouă panică după hârtie igienică și făină. Da, știu că s-a luat măsura și în Franța, dar diferența enormă dintre Franța și noi, este că francezii nu sunt atât de interesați să-și umple burțile. La noi, hypermarketurile sunt Mecca, sunt locul unde românul merge de Sărbători ca să umple coșul, ca să umple burta, adică să acceadă la fericire. Francezii cumpără strictul necesar de Sărbători și trăiesc destul de auster alimentar. Noi suntem legați de hypermarket și mall. Nu mergem la muzee, nu hrănim aproape nimic altceva din noi, dar hrănim, cu prioritate, stomacul. Deci dacă vei reduce ora de închidere a magazinelor, oamenii se vor simți lipsiți de resurse vitale, se vor panica, vor cumpăra din nou peste măsură, se vor îmbulzi, se vor genera tensiune, stres, panică în societate. În Franța, magazinele alimentare se închideau, în mod normal, la ora 20. Și dacă mergeai după ora 18 nu mai găseai fructe și legume, că ei nu aruncă mâncarea, deci aprovizionează cu cât se cere într-o zi. Practic la ei s-a redus programul magazinelor alimentare cu două ore. Și nu au non-stop-uri, magazine deschise noaptea. La noi se reduce programul de la 22, la 18, asta va genera panică, că de stomacul românului ține tot. Și va crește probabilitatea de a te îmbolnăvi la magazin.

M-am săturat să urmez manevre concepute de falși specialiști. Vrei să vezi cine sunt specialiștii care sfătuiesc politicieni, care apar la tv și spun ce trebuie făcut? Citește aici. Eu am citit, m-am îngrozit și am început să scriu acest articol.

Începe să mi se pară, și mie, că nu se mai poate.

Sunt prea proști. Când vezi că cel care te conduce e prost, o dată, de două ori, de trei ori, poate treci cu vederea. Dar dacă treci de prea multe ori cu vederea ești și tu prost.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca