Ce greu e să ajungi președinte în Rusia

Ce greu e să ajungi președinte în Rusia

Uitați-vă la Navalnîi. Doi ani de muncă într-un lagăr de concentrare (va sta mai puțin), cum îl numește el.

La noi e foarte simplu. Te lupți cu PSD-ul și te aleg toți.

Da, dar Rusia e o țară-cheie, deci nu ajunge oricine președinte. Și apoi, mai e și stilul acela rusesc, să te lupți cu viscolul, cu iarna, cu greutățile și abia apoi, să fii un adevărat erou al Rusiei, un urs-țar. Asta face acum Navalnîi. Este pregătit, își face drumul inițiatic, pentru a fi acceptat ca domnitor al Rusiei.

Rusia trăiește mult în basme. Mai mult decât noi. Noi trăim mult în basme din seriale, că la alegeri s-a votat ca în Game of Thrones. Rusia e mai închisă, încă trăiește în basmele vechi, cu eroul care este închis într-o împărăție înghețată și apoi iese de acolo și dezgheață și alte împărății. Se luptă cu balaurul, face sacrificii, că așa ar trebui să facă un conducător pentru a fi iubit de popor, nu? Și apoi primește un bilet de 5 ani, 10 ani, la Kremlin.

Încă sunt mirat de cât de ușor se obține același tip de bilet la Cotroceni.

Dar da, la ei este țara mai mare, este mai mult de muncă.

P.S. Să salvăm și acest articol ca să-l recitim mai târziu.

P.S. 2. Nu am vrut să spun că Navalnîi nu o duce rău în lagărul de concentrare. O duce foarte tău. Dar este sacrificiul inițiatic, pentru o cauză, pentru popor, pentru libertate. Care la popoarele moritice s-a pierdut. La noi se merge la schi, că e cu adevărat periculos să schiezi cu atâția urși pe pârtie.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca