Haideți să spunem adevărul

Haideți să spunem adevărul

Cel de-al treilea val a fost gestionat prost în România. Să o spunem de acum, de pe 14 martie.

S-a revenit la modul de comunicare de pe vremea lui Ceaușescu: cu realizări mărețe, cu îndeplinirea planului cincinal, cu depășirea producției la hectar. Depășirea producției la hectar este vaccinarea.

Ni se raportau îndepliniri mărețe, locul fruntaș al României printre celelalte state europene.

Și se vaccinau, ca pe vremea lui Ceaușescu, rude, pile, cunoștințe, relații, cu prioritate.

În același timp, se deschideau școlile.

Opiniei publice i-a fost prezentată campania de vaccinare ca pe un panaceu, ca pe finalul luptei cu virusul.

De aceea, mulți vor fi șocați și nu vor înțelege de ce vom intra din nou în lockdown.

Nu s-a spus și mă întreb dacă se știa sau s-a ascuns acest lucru că, deocamdată, virusul se mișcă mai repede decât orice campanie de vaccinare, deci la valul trei nu va putea fi, încă, stăpânit.

Nu s-a spus asta.

S-au deschis școlile. S-au prezentat realizările la hectar de vaccinare. Totul pe un ton triumfalist. Și lumea a început să creadă că s-a terminat. Mall-uri pline. Șoșoacă peste tot. Ante portas.

Acum vine virusul. Se închid școlile. A meritat să fie deschise o lună? Se înăspresc restricțiile. De ce, dacă campania de vaccinare a fost raportată victorios la hectar? S-au închis restaurantele. Vine virusul.

Și, exact ca pe vremea lui Ceaușescu, realitatea va bate raportarea la hectar. Și vom descoperi că ne-am grăbit când am crezut că am învins, vom descoperi că vaccinarea nu bate deocamdată virusul, vom descoperi că, încă o dată, am fost mințiți.

De ce suntem mințiți? De ce trebuie să descoperim noi minciuna?

De ce nu comunică sincer guvernanții?

Pentru că:

  1. ne cred proști. Cred că dacă ne spun că nu vom scăpa nici de valul trei dacă ne vaccinăm, nu ne vom mai vaccina.
  2. vor capital politic. Ministrul Învățământului vrea să-i arate tovarășului Ceaușescu că a îndeplinit producția la hectar. Ca la Cernobîl. Totul merge bine tovarășe secretar de partid! Și în spate fumegă Cernobîlul. Totul merge bine, tovarășe secretar de partid! Nu s-a întâmplat nimic, nu sunt radiații, închidem total școlile când ajungem la rată de infectare 6 sau, mai bine, după ce încep să moară oameni pe stradă, pentru că nu mai sunt locuri la ATI. Ce mi se poate întâmpla? Să fiu dat afară. Oricum o să fiu. Dar poate am o șansă, spune bătrânul aparatchik și-și freacă mâinile cu speranță. Iar oamenii își pierd gustul și mirosul. Medicii strigă din ATI. Nu-i aude nimeni, cui i-a păsat că Bode aproape a omorât niște oameni pe șosea? Să mai ardă câțiva în spitale, că sunt destui. Gândire sovietică.
  3. nu au soluții. Nu știu ce ar putea să facă altceva, decât să vaccineze la maximum și atunci vaccinează la maximum, sperând că va dura cât mai mult până când vom afla adevărul. Până îi va lovi virusul din nou peste față. Eu mă întreb dacă vreunul dintre ei se gândește seara când ajunge acasă ce va face, ce le va spune oamenilor, când lockdown-ul va fi inevitabil? Are pregătit un discurs? Ce va spune? Când va merge acasă, la nevasta vaccinată peste rând și lumea va aștepta o explicație?
  4. sunt depășiți de situație. Medicii buni sunt acum senatori PSD. Salvarea ar trebui să vină din partea statului, dar ei nu pot să pună în practică salvarea, pentru că ar însemna să pună în practică politici de Stânga. Și atunci merg mai departe cu politici de Dreapta, fiecare pentru el, în timp ce Biden, om de Stânga, le trimite oamenilor acasă cecuri de 1.400 de dolari. Cîțu îngheață salariile și anul acesta și anul viitor.

Dragi prieteni. Știți de ce se întâmplă toate aceste lucruri? Pentru că, voi toți, cei care mă citiți, credeți că politica e complicată. Credeți că nu oricine ar putea ajunge la Palatul Victoria. Credeți că voi nu ați fi în stare să faceți ceea ce fac ei acum.

Ceea ce e fals. Și voi puteți să faceți. La Palatul Victoria nu sunt cei mai buni dintre voi. Sunt ariviștii, descurcăreții, cei care au zis că nu le pasă că se bagă în mocirla politicii, că nu contează dacă te murdărești puțin, dar apoi ai putere multă. Ei sunt la putere. Tu, omul decent, ai stat acasă, că politica e o mizerie. Și acum soarta ta o hotărăsc ei. Până la coronavirus nu te-a afectat prea mult, că într-o țară membră UE se poate conduce și pe pilot automat. Dar acum pilotul trebuie să ia manșa și să execute manevre de aterizare.

Și uite ce face pilotul: te minte, se bâlbîie, mișcă periculos avionul și, de jos, se apropie pista. Cum vom ateriza?

 

 

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca