România depășită

România depășită

România este depășită de ceea ce se întâmplă. Pompierii sunt neputincioși când o femeie se aruncă de la un balcon în flăcări. Polițiștii sunt neputincioși când un pensionar ia doi ostatici cu un cuțit. Salvatorii sunt neputincioși când un tânăr se aruncă de pe o clădire. Salteaua nu ajunge în două ore.

România nu este pregătită pentru situații de criză. Asta pentru că cei care și-au dorit să ajungă la conducere din 1990 încoace, nu au dorit altceva decât să se așeze la o masă plină cu prăjituri și să se înfrupte. Niciunul nu s-a gândit să facă o masă mai bună, să construiască un acoperiș deasupra mesei, să facă instalație de stins incendii dacă ia foc masa…Nimeni. Doar să se așeze la masă, să râgâie și să plece. Și să ia și masa cu ei dacă se poate.

România era ca o Dacie 1310 folosită numai în oraș, care nu a ieșit niciodată pe autostradă. Și mergea și așa.

Acum e pe autostradă. Și se dezmembrează din toate încheieturile. Mai întâi îi pică capacele de la roată, apoi îi pică bara față, bara spate, îi cade un far. Urmează să cadă motorul prin podeaua ruginită și să crape volanul de la atâta crispare în fotoliu.

România nu e pregătită de criză. România nu are oameni de criză. România nu a pregătit niciodată politicieni de criză. România a pregătit numai politicieni gurmanzi.

Acum e nevoie de oameni de stat. Acum e nevoie de oameni cu vocație de sacrificiu. Acum e nevoie de oameni cu conștiința responsabilității, cu conștiința imensei responsabilități pe care o au față de sănătatea, viața, siguranța oamenilor. Inclusiv financiară.

Nu avem așa ceva. Cei care ne conduc încă mai speră că nu va veni valul trei, încă mai cred în basme, că vaccinul va opri coronavirusul în această primăvară. De ce? Pentru că nu au soluții pentru valul trei. Pentru că nu știu ce s-ar face dacă ar veni valul trei. Și atunci preferă să nege. Și să creadă în basme. Nu m-aș mira să-i sune în continuare mamele pe unii dintre ei ca să-i liniștească seara

Avem nevoie de oameni de stat. Situația este de criză. Nu se va încheia. Va veni valul trei și după valul trei, va veni valul patru, dragi politicieni. Părerea mea este să aduceți specialiști la volan, cât încă mai există mașina.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca