A mai apărut o mutație a coronavirusului: cea new-yorkeză

A mai apărut o mutație a coronavirusului: cea new-yorkeză

Presa franceză dedică spații ample noii mutații a coronavirusului, numită B.1.526 care reprezintă în acest moment 25% din testele realizate în statul american New York, se extinde extrem de rapid în Estul Statelor Unite, scade eficiența vaccinurilor și a tratamentelor curente.

Dr Anthony Fauci a anunțat că administrația Biden este foarte îngrijorată de această nouă mutație, care afectează mai ales persoanele în vârstă și este mult mai transmisibilă decât celelalte. «Dacă mutațiile devin mai frecvente, asta înseamnă virusul încearcă să obțină un avantaj prin creșterea contagiozității», spune Philippe Amouyel, profesor și medic la Spitalul Universitar din Lille, citat de ziarul Le Figaro. În ianuarie, varianta B.1.526 reprezenta 3% din totalul testelor făcute în New York, față de 25% acum. «Nu este o întâmplare că mutația a avut loc în Statele Unite», spune pentru Le Figaro Antoine Flahault, Profesor de Sănătate Publică la Universitatea din Geneva, «mutațiile apar în regiunile unde virusul circulă mult».

Vestea proastă, după cum spune profesorul de la Universitatea din Geneva, este că tulpina din New York este o mutație a celei sud-africane, deci posedă elemente comune, ceea ce o face mai puțin sensibilă la tratamente pe bază de anticorpi monoclonali și la unele dintre vaccinurile de pe piață. Profesorul mai spune că nu ar trebui să ne îngrijorăm pentru că nu este anihilat în întregime răspunsul imunitar al organismului, iar «vaccinul Johnson & Johnson are 60% eficacitate asupra tulpinii sud-africane, deci ar putea să aibă efect și asupra tulpinii new-yorkeze»

Articolul complet din Le Figaro, din care am tradus, aici.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca