Ce trebuie să știi dacă te-ai vaccinat

Că sunt șanse mai mari să te îmbolnăvești decât înainte de a te fi vaccinat. De ce? Pentru că te păzești mai puțin. În acest moment, în Italia, 50% dintre îmbolnăviri sunt cauzate de tulpina britanică, iar 10%, de cea braziliană și de cea sud-africană.

Conform studiilor făcute în Africa de Sud, vaccinul de la Astra Zeneca nu are efect în fața tulpinii sud-africane, motiv pentru care Africa de Sud a renunțat la acest vaccin în favoarea celui de la Johnson&Johnson. De asemenea, Pfizer a anunțat că vaccinul său are o eficiență scăzută în fața tulpinii sud-africane, deci pregătește un booster, a treia înțepătură.

Deci dacă ai făcut vaccinul ai mai multe șanse să te îmbolnăvești decât dacă nu l-ai făcut, pentru că ești mai puțin precaut, întrucât te consideri protejat de vaccin. Și da, ești protejat în fața tulpinii britanice, dar nu ești protejat în fața celorlalte două.

Am scris acest articol ca să te protejezi. Poartă-te ca înainte, continuă gesturile-barieră (cum le numesc francezii), nu s-a terminat tot după vaccinare, bătălia continuă și poate fi lungă.

În România nu se fac teste specifice, deci nu se știe exact ce tulpine circulă, se aproximează, medicul Beatrice Mahler spune că a venit tulpina britanică pentru că sunt mai mulți tineri în spital etc. Au venit și britanică și sud-africană. Tu ești vaccinat pentru britanică. Păzește-te în continuare.

Multă sănătate!

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca