Ne îndreptăm spre cea mai neagră perioadă din istoria omenirii?

Ne îndreptăm spre cea mai neagră perioadă din istoria omenirii?

Oamenii vor redeveni sălbatici?

Nu va mai conta atât de mult dacă mori sau dacă trăiești, pentru că oricum decesele zilnice cauzate de coronavirus vor desensibiliza oamenii?

Pentru că va sta cu noi coronavirusul mult timp?

Marea Britanie a vaccinat 20 de milioane de persoane. Cu toate acestea, Marea Britanie este în lockdown de la începutul anului și va mai sta în lockdown încă cel puțin două luni. Recitiți acest articol scris pe 14 decembrie. Citez: ”Să crezi că se va termina tot după vaccin, înseamnă să crezi, așa cum credeam în primăvară, că nu va mai fi al doilea val în toamnă (iar eu am crezut asta, recunosc, l-am crezut pe Didier Raoult). Virusul va sta cu noi mult de tot. Mai mult decât putem accepta mental. Și atunci toți ne legăm speranțele de vaccin. Copilărește.”

Coronavirusul ar putea rămâne 10-20-30 de ani. Sau ar putea deveni un guturai.

Dacă va rămâne 30 de ani, ce se va întâmpla cu omenirea? Citește acest articol scris pe 12 mai 2020, cu titlul Acest virus este mai mult decât poate suporta umanitatea. Citez din articolul scris acum 9 luni:  Este mai mult decât poate suporta omenirea. Omenirea acum nu mai este ca omenirea de la finalul celor două Războaie Mondiale, călită în privațiuni și lupte, la propriu. Omenirea acum duce o viață ușoară, s-a blegit, tremură când aude că vine o ploaie mai puternică, plânge că s-a terminat Crăciunul…Această omenire nu este pregătită pentru ce va aduce virusul. Nu este pregătită pentru doi ani de luptă continuă, de stres și privațiuni continue. Această omenire ar vrea să creadă că nici nu mai există virusul după ce iese din carantină. Pentru că nu poate mai mult. Atât a putut. Două luni. Dacă îi spui că urmează doi ani, refuză să creadă. Se va revolta, ca și cum revolta poate distruge virusul”.

Pe 27 ianuarie, spuneam că după frică urmează mânie. Acum oamenii ies din case la luptă, în Dublin etc. Începe mânia. Dar asta nu va alunga virusul. După mâine ce va urma? Fatalism. Deja a început în Franța. Francezii au trecut de la așteptarea momentului de după coronavirus, la acceptarea faptului că acesta este momentul de după coronavirus, ce trăim acum. În data de 19 aprilie 2019, în plin lockdown românesc, numeam societatea post-COVID, Societatea DDC, De După Coronavirus și scriam, acum aproape un an, în articolul Cum va fi Societatea DDC, că, citez: ”Va fi o societate a distanțelor, marcată prin purtarea continuă a măștilor și a distanțării sociale. Virusul nu va dispărea, a două curbă nu va fi în toamnă, ci imediat ce se vor relaxa măsurile restrictive. Deci oamenilor le va fi în continuare frică (frica este emoția care va ucide societatea în care am trăit până acum, frica intră ușor, dar nu mai iese aproape niciodată din oase)”.

Se vor adapta oamenii la această societate?

O vor accepta și apropria, așa cum au acceptat masca? În paranteză fie spus, e interesant că unii nu vor să o mai dea jos și spun că ar trebui păstrată pentru totdeauna, pentru că ne apără de răceli etc…

Deci vom rămâne în momentul fatalist, care este acum în Franța, de acceptare? Va urma o mânie continuă, care ne poate întoarce la cele mai negre vremuri ale umanității, în care să redevenim sălbatici și să ne sfâșiem între noi?

Răspunsul este unul singur și se află la cheie. Iar cheia e frica. Frica naște mânie, frica naște fatalism și amorțeală. Frica închide, frica distruge.

Ca să putem merge mai departe, trebuie să nu ne mai fie frică. Nu de coronavirus, că frica de coronavirus e folositoare. Nu trebuie să ne mai fie frică de celelalte lucruri care s-au contaminat cu frică, pentru că frica s-a extins ca un virus mental și a contaminat alte și alte lucruri de care acum ne e frică, deși nu există niciun motive pentru care ar trebui să ne fie frică.

Frica a devenit pandemică. S-a extins mai repede și a îmbolnăvit mai repede decât virusul. Iar acum se cronicizează. Închiși în peșteri, ne vom întoarce fizic în peșteri, dacă nu facem nimic cu ea.

Nu e nevoie de vaccin, avem sistem imunitar. Trebuie un boost: să spunem, nu mai îmi este frică. Știu exact cum acționează coronavirusul, pentru că ni s-a spus de un miliard de ori, știm mai bine cum acționează coronavirusul decât știm tabla înmulțirii, deci, cu măsurile de protecție adecvate, încerc să rup bariere. Ale fricii. Să fac ceea ce făceam demult, să fac ceea ce nu am mai făcut de un an, să sun o persoană și să o văd, în loc să vorbim prin apel video. Să dau mâna cu o persoană dragă. Da, după aceea nu înfund mâna în nas, dar dacă nu înfunzi mâna în nas, poți să dai mâna, poți să dai mărțișoare, poți să dai flori.

Poți să îmbrățișezi o persoană 4 secunde. Gata, vi s-a făcut frică, așa este? Să ne întoarcem la tabla înmulțirii: coronavirusul nu stă la pe celălalt om și, dacă intră în tine, te îmbolnăvește. Trebuie să iei o cantitate virală suficient de mare, ca să se declanșeze infecția. De la un coronavirus nu pățești nimic. Nici de la doi. Medicii spuneau că după 15 minute de discuții cu o persoană, fără a respecta distanța, iei o cantitate de virus suficient de mare pentru a declanșa îmbolnăvirea. Bineînțeles, dacă persoana cântă, iei mai repede încărcătura, în 5 minute, dacă zbiară, la fel. Dar dacă vorbește normal și păstrezi distanța, nu se întâmplă nimic. Într-o îmbrățișare de 2 secunde, mascat cu mascat sau mascat cu mascată, nu ai cum să iei nimic. Apoi, da, nu înfunzi mâna în nas, dar eu te întreb: preferi să nu dai mâna, de frică că o înfunzi în nas pe urmă fără să-ți dai seama?

Atunci, așa cum am mai scris acum un an, trebuie consultat un neurolog.

Cred că ați înțeles esența articolului. Noi acum ne purtăm ca și cum coronavirusul are puteri nelimitate și punem bariere nelimitate. Ceea ce e foarte bine. Ce se va întâmpla, însă? Va veni valul trei. Și vom observa că, deși am pus bariere nelimitate, deși am făcut tot ce trebuia ca să dispară, el nu dispare, ci, din contră, revine și mai puternic. Abia atunci cedează psihicul. Când vede că niciun zid de apărare nu are efect. Britanicii văd că s-au vaccinat 20 de milioane și ei tot trebuie să stea închiși în casă încă 2 luni. Și atunci ce fac? Cedează. Ies toți din casă, se îmbulzesc pe malul mării, renunță la tot, adică trec de la supra-măsuri anti-virus, la nicio măsură.

De aceea, e bine în toate moderație. Puneți bariere atât cât trebuie, întâlniți-vă cu oameni deștepți care pun bariere atât cât trebuie, coronavirusul este un excelent moment să cauți oameni deștepți și să formezi comunități de oameni deștepți. Mă gândesc, la un moment-dat să fac și eu asta. Să fac o comunitate de oameni deștepți, să stăm de vorbă pe Zoom și apoi să ne vedem în Herăstrău, pe un ditamai tăpșan, unde să păstram distanța, dar să ne vedem, să vorbim.

Să fim umani.

Acum mergem spre algoritmii din dispozitiv, nu spre oameni.

Și, în final, chiar dacă pui bariere de ciment, ca și cum nu ar fi virusuri, ci radiații de la Cernobâl, tot s-ar putea să te îmbolnăvești.

Deci. Lasă-ți creierul să nuanțeze. Fii prudent/ă, inteligent/ă, dar nu te purta ca la sfârșitul lumii.

Dacă te porți ca la sfârșitul lumii, vei descoperi că sfârșitul lumii nu se termină și abia asta ar putea aduce sfârșitul lumii. Frica fără limite. Virusul cel mai dăunător. Nevăzut, neauzit, nu doare. De aceea nu o oprim prin bariere.

Articolul meu a fost un modest demers în acest sens. Pentru că dacă punem bariere fricii (nuanțat, așa cum am zis), vom trăi uman și ziua de mâine.

Iar adevărul este că frica. Este trecătoare. Se mai scriu și articole anti-frică. Uite unul pe horeabadau.ro 🙂

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca