Ce se va întâmpla cu coronavirusul?

Haideți să fim lucizi.

Haideți să lăsăm deoparte teoriile propagandistice, precum și cele pe care ar trebui să le auzi de la psihoterapeut.

Concret: vine valul trei. Asta știm, orice vom face va veni și orice vom face, va face din nou ravagii (nu ai cum să vaccinezi toată populația până vine tulpina britanică și, chiar dacă reușești să vaccinezi oamenii în vârstă, cum a făcut Israelul, tulpina provoacă forme grave la tineri, deci secțiile ATI vor fi din nou supraîncărcate).

Ce va fi după valul trei? Experiența cu gripa spaniolă ne arată că s-a stins după valul trei. Din două motive: s-a atins nivelul de imunizare de turmă (dar pentru asta au murit zeci de milioane de oameni) și doi, virusul s-a schimbat genetic și s-a integrat în virusul gripal. Adică a devenit mai puțin ucigaș. În cazul coronavirusului nu se poate vorbi despre imunizare de turmă. Acest virus, extrem de dinamic își schimbă tot timpul structura și nu ai cum să vaccinezi cu viteza cu care se schimbă el. Nici cei care s-au îmbolnăvit cu o tulpină, nu au imunitate totală în fața unei alte tulpini.

Deci

Nu este un virus ca a venit ca să plece repede.

Singurul lucru care-l poate opri este el-însuși. Să treacă prin mutații care să-l facă mai puțin contagios, mai puțin letal.

Așa cum arată lucrurile acum, pe un mapamond în care societățile autoritariste au încă un cuvânt de spus, este puțin probabil.

Cel mai probabil, va continua să se lupte pentru supraviețuire, virusul, adică să treacă prin noi mutații, să se lupte cu noi, oamenii și cu vaccinurile.

Îmi pare rău să o spun, dar niciun om sincer, bun profesionist în domeniul său, nu poate spune cu exactitate ce se va întâmpla. Cu siguranță nu se va termina. E posibil să dureze foarte mulți ani. E posibil să se stingă în 2022. Sau nu.

Din punctul meu de vedere, cel mai realist scenariu este cel în care nu va dispărea niciodată. Va dispărea după ce oamenii se vor îmbolnăvi de mai multe ori, după ce va intra în memoria imunitară acest virus și nu va mai fi permis de organism. Mi se pare o nebunie vaccinarea periodică, de două-trei ori pe an, ani la rândul, cu vaccinuri care au fost testate pentru câteva luni. Mi se pare o nebunie că vei face vaccinuri încrucișate, adică o doză cu un vaccin, rapel cu alt vaccin, apoi un nou booster, cu ce vaccin? Cu cel care e disponibil. E ca si cum ai începe un tratament cu antibiotice, din gama penicilină, apoi le-ai amesteca, cu ce se găsește pe piață. Apoi ai lua cefalosporine, că sunt pe aproape și tot așa.

Nu există un răspuns pentru ce va urma. Țineți minte în primăvară când spuneam să vă pregătiți pentru un drum lung? Va fi mai lung decât ar fi dispus să creadă oricine dintre noi.

Recitiți acest articol scris pe 12 mai 2019.

În acest moment, mă gândesc că noi încercăm să ne ferim de moarte. Dar mijloacele prin care ne ferim de moarte, distanțarea fizică și purtatul măștii pe stradă când nu e nimeni, ne apropie de o altă stare, un alt stadiu al vieții, care este tot un fel de moarte.

Omenirea pasivă. Omenirea turmă-speriată. Omenirea-anxioasă, închisă în sine.

Pentru ce?

Pentru ce? Se spune că natura are legile ei. Care este legea naturii acum?

Omenirea se îndreaptă spre ceva ce nu a cunoscut niciodată, pentru că niciodată nu au fost testate atât de mult limitele .

Exact ca la vaccin. Nimeni nu i-a testat limitele mai mult de câteva luni. Și sperăm să fie bine

Așa sperăm pentru noi toți

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca