Poți să alegi vaccinul care ți se face pentru coronavirus?

Poți să alegi vaccinul care ți se face pentru coronavirus?

Poți să alegi între Pfizer, Moderna și Astra Zeneca? Dacă te vaccinezi în Uniunea Europeană, etalon al democrației, în 2021?

Iată ce spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid: ”Printr-o comunicare şi informare foarte bună privind beneficile şi riscurile fiecărui tip de vaccin, prin explicarea pe interesul tuturor a modalității în care ne protejează aceste tipuri de vaccinuri cred că se va estompa această dorinţă pentru un anumit tip de vaccin”.

Deci el speră că se va estompa și aici am folosit cuvântul lui, dorința noastră de a alege unul dintre vaccinuri. Speră că se va estompa. Dorința de a-ți exercita un drept fundamental: acela de a alege ce tip de tratament medical ți se administrează. Să se estompeze. Așa cum se autoritățile speră să se estompeze dorința noastră de libertate, de a trăi fără restricții….Totul se estompează în timp, nu? Lupul a bântuit liber prin pădure, apoi amintirea pădurii și a libertății s-au estompat și acum e un pudel giugiulit de Dorian Popa. Nu cred că și-a dorit chestiunea asta când era prin pădure.

Și asta nu e tot.

Știți ce se mai întâmplă? Citiți în continuare: “din cauza lipsei dozelor suficiente de vaccin, am decis vaccinarea pentru prima doză cu vaccinul de la Moderna şi continuare rapelului cu vaccinul de la Pfizer”. A spus tot Valeriu Gheorghiță.

Deci te duci și te vaccinezi cu o doză de vaccin, de la un producător. Apoi, la rapel, deși acest lucru nu ți s-a spus de dinainte și nu există un acord al tău în această privință, ești vaccinat cu altă doză de vaccin, de la alt producător. S=au făcut vreodată teste privind efectele acestei vaccinări încrucișate? Nu. Da, sunt vaccinuri construite pe același principiu, dar există diferențe între ele. Conform studiilor, unul se administrează la 21 de zile, celălalt la 28 de zile. Tot conform studiilor, unul oferă imunitate 95% altul, 91%. Ce se întâmplă dacă le încrucișezi, nu știe nimeni, că nu a făcut nimeni niciun studiu. Unul trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute, celălalt, nu. Dar hai să le băgăm unul după altul în organismul uman, vedem noi ce iese.

Încep să cred că această vitează a vaccinării la nivel UE, cu care se mândrește România, nu este o viteză pentru că am fost mai rapizi decât ceilalți. Ci pentru că ceilalți stau și așteaptă. Și se uită ce se întâmplă. Și dați-i bătaie în Est, încrucișați dozele, cu ocazia asta mai completăm studiile.

Nu este posibil, nu este acceptabil așa ceva. Încep să mă întreb dacă carbonizările în serie nu sunt cumva tolerate ca să accelereze procesul de vaccinare. Decât să mori carbonizat, mai bine bagi în tine un Pfizer, un Moderna și, la plecare, de drum bun, mai bagi și un Zeneca, să te țină până acasă.

Fac un pariu cu voi: punem pariu că cele două înțepături, vaccin inițial și rapel nu vir fi singurele în 2021?

Să recitim acest articol la toamnă, după luna septembrie, că așa sunt articolele mele, ca sticlele de vin: le punem frumos în pivniță și le sorbim în tihnă după ce se mai învechesc. Că Fecioara are memorie de elefant.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca