În ce situație suntem noi acum cu coronavirusul

În ce situație suntem noi acum cu coronavirusul

Suntem exact în aceeași situație ca acum un an. Credem că nu e nimic grav, că e totul ok și, de fapt, ne așteaptă o nouă tulpină mult mai contagioasă, care a băgat deja în lockdown Irlanda și Marea Britanie.

Știți că în Irlanda lockdown-ul s-a prelungit până în martie? Vă sună cunoscut?

Așa era și anul trecut. Mai întâi coronavirusul a lovit zdravăn țările din Vestul Europei și apoi a ajuns la noi. Noi am intrat ultimii în lockdown și am ieșit ultimii.

Speranța noastră e vaccinul. Numai că noua tulpină se extinde mai rapid decât ritmul vaccinărilor, pentru că este mult mai contagioasă și, dacă vă puneți speranțe în vaccin, să vă spun ceva: Marea Britanie a început campania de vaccinare în noiembrie, a fost prima țară care a autorizat vaccinul Pfizer, în regim de urgență și tot a intrat în lockdown acum.

Din cauza acestei noi tulpini extrem de contagioase. Iar după această tulpină, vine cealaltă tulpină, din Africa de Sud, despre care France Soir spune că s-a dezvoltat în urma testelor făcute pe oameni cu vaccinul Astra Zeneca în țara respectivă (și e adevărat, că Astra Zeneca a testat vaccinul Oxford, cum i se spunea atunci, în Africa de Sud). Iar virusul a reacționat. Nu prea au efect asupra lui vaccinurile existente. Moderna a anunțat că lucrează la un vaccin pentru acea tulpină, deci va trebui să mai faci o înțepătură.

Cam așa stau lucrurile acum, sunt departe de a se fi terminat. Dacă ne luăm după gripa spaniolă, valul trei ar trebui să fie ultimul val, dar acest virus a reușit să ne surprindă până acum.

Deci răbdare și prudență, răbdare și prudență. Măcar să trecem peste tulpina din Marea Britanie, care e deja în România. Și apoi vedem cu Africa de Sud. Poate se stinge peste vară. Sau nu.

Oricum, acum e un respiro. Nu s-a terminat.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca