Menu Close

Algoritmii IA sunt ochii noștri și creierul nostru

Ne emoționăm din ce în ce mai mult și gândim din ce în ce mai puțin. Acesta este drumul pe care ne duc rețelele sociale.

Ca să creeze nevoia de asisten personal inteligent.

Deja mulți nu mai pot să conducă fără Waze, ar deveni anxioși fără Glovo și s-ar învârti în cerc fără destinație fixată pe Watsapp.

Acesta e doar vârful aisbergului

Algoritmii IA instalați demult în telefoanele noastre, partenerii noștri de mulți ani, construiesc în fiecare zi lumea în care trăim. Înainte, jurnaliștii făceau asta. Erau numiți de Bourdieu bricoleurs de la realite, pentru că construiau lumea în care trăiam prin cuvinte. Iar noi credeam, nu verificam, deci trăiam în lumea construită de ei.

Acum algoritmii construiesc lumea în care trăim. Ei aleg ceea ce citim în rețea, ceea ce vedem, ceea ce alegem, ceea ce ne dorim (deja de doi ani! prin alegerea inteligentă a evenimentelor alese de prietenii noștri etc – pe mine, de exemplu, mă enervează teribil că văd tot felul de postări idioate, cum sunt cele de pe pagina BMW, dar le văd pentru că prieteni de-ai mei au dat like paginii respective etc)

Au o putere imensă.

De ce? Pentru că noi ignorăm complet existența lor. Credem că sunt propriile noastre alegeri, propria noastra reprezentare asupra lumii. Iar asta le dă putere. Așa cum jurnaliștii aveau putere atunci când noi credeam că transmisiile live reflectă realitatea. Așa cum am crezut când am văzut în direct, celebrul Război din Irak.

Algoritmii au putere pentru că noi nu știm că există, nu știm ce fac și credem că noi decidem, noi alegem, noi interpretăm. Deci dăm valoare, dăm putere acestor acțiuni. Mult mai multă decât am da, dacă am știi că autorii sunt alții 🙂

Eu fac cercetare IA din 2017. Două dintre cercetările mele au fost publicate, în reviste științifice din România și din Franța (una este despre efectul algoritmilor IA asupra creativității umane în rețelele sociale, prezentată la cea mai importantă conferința internațională europeană despre IA, Bordeaux 2019 și a doua este despre efectul lor asupra construirii sensului comun, a opiniei comune care se formează în rețea, prezentată în plenul Laboratorului Internațional de Cercetare în Științele Comunicării, SIC.Lab Mediterrannee, unde sunt Cercetător Științific Principal). Cred că alfabetizarea digitală trebuie să fie o prioritate. Deci voi începe să-mi prezint cercetările pe o pagina de Facebook creată special în acest scop: Artificial Intelligence Academy. Vă aștept acolo.

Articole despre Inteligenta Artificiala, aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support