Românii sunt geto-daci

Sunt mândri de pământul lor. Dar sunt primii care au fugit din țară. Ne mai depășește numai Siria, care e sub bombardament.

Chiar și votanții AUR, cei mai mulți, au fugit din țară.

Dar suntem geto-daci. Am cărat în România toate fiarele vechi din Germania. Când făceam drumuri România-Franța cu mașina, vedeam două lucruri: camioane cu Dustere nou-nouțe care plecau la export și dube cu șmecherași cocârjați care cărau bemveuri și audiuri de acum 10 ani din Germania. Când am mers prin sudul Franței, am întâlnit cei mai mulți români la târgurile autor de mâna a doua: amușinau după bemveuri, să aibă bombardierul cu ce să aducă fata.

Dar suntem geto-daci. Celula de bază a societății românești e familia. Cel mai important lucru din lume. Si România e plină de mame singure ai căror tați au plecat din țară și își plătesc dragostea prin Western Union sau de mame care, mai rău, își plătesc dragostea prin Western Union și apoi sar în patul unuia care plătește în euro.

Suntem geto-daci. Nu acceptăm musulmani, nu acceptăm homosexuali. Dar dacă vine un străin din Vest, cădem în genunchi și dansăm cu poalele în cap. Iar dacă ne lasă și o amintire, e neprețuită, că e de la un străin din Vest.

Suntem geto-daci. NU vrem moravuri ușoare, nu e plină țara de amanți/amante și de alcoolici. Suntem geto-daci, dacă vin dușmanii, fugim în pădure și pârjolim holdele. Dar dacă nu vine nimeni, suntem forțoși pe Instagram.

Suntem geto-daci dar mereu ne-am lipit de câte o mare putere, acum România e divizată că unii au fost atât de seduși de statura impozantă a lui Trump, cî nu pot să bage divorț. Alții sunt atât de convinși că Putin e veșnic, ca bărbatul care te bate dar nu va pleca niciodată, că îl slujesc în continuare. La fel de penibili ca cei care nici acum nu renunță la Trump. Geto-dacii au fost mereu oameni liberi. Când?

Suntem geto-daci. Da, suntem geto-daci, dacă geto-dacii dădeau mult prin gură și nu făceau nimic, dacă geto-dacii umblau mereu cu spinarea cocârjată în căutarea sandalelor pe care să le spele, dacă geto-dacii se vindeau pentru mărgele și călăreau măgari doar pentru că veneau de la Roma.

Atunci suntem geto-daci.

Altfel, nu.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca