Valul trei va fi cel mai greu

Valul trei, din februarie-martie, va fi cel mai greu. Pentru că va fi cu noua tulpină, care este mult-mult mai contagioasă.

Profesorul Bruno Lina, virolog la spitalul universitar din Lyon şi cercetător la Centrul internaţional de cercetări în infecţiologie spune, citat de Radio France Internationale, că «mutantul» britanic, varianta  coronavirusului descoperită în Marea Britanie va deveni curând dominantă, va înlocui deci actualul virus peste 2-3 luni.

In opinia specialistului, virusul circulă iar proporţia sa va creşte fără îndoială. «Nu vom trece de la un procent acum la 30% la sfârşitul lui ianuarie dar vom urma probabil curba din Marea Britanie unde mutantului i-au trebuit 2-3 luni ca să se impună» declară Bruno Lina.

Din spusele acestuia, «virusul britanic nu este nici mai periculos, nici mai patogen decât predecesorul lui, dar este mai transmisibil». Intrebat dacă acest mutant poate repune în cauză eficacitatea vaccinurilor anti-Covid, profesorul Lina spune că nu întrucât «nu avem de a face cu un mutant antigenic ci doar cu un mutant de comportament. In schimb, cu variantele sud-africane şi braziliene, regăsite şi în Japonia, există semne care arată că imunitatea nu mai protejează complet. Cu alte cuvinte, eficacitatea actualelor vaccinuri ar fi mai puţin bună»declară virologul francez în interviul acordat agenţiei France Presse. El se vrea însă optimist întrucât «vaccinurile pe bază de ARN mesager pot fi modificate uşor. Astfel, pentru noua variantă de virus ar fi nevoie de o singură doză pentru persoanele déjà vaccinate.»

Continuarea articolului, aici.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca