Despre Trump, Twitter, Facebook și democrație

Scopul acestui virus, așa cum am scris pe 13 mai, 20 mai, 25 mai 2020, este, citez:

Încurajează tendințele autoritariste și dictatoriale la nivel de stat (frica este un instrument vechi pentru autoritarism), iar oamenii nu se opun, pentru că le este frică. Asta face natura în primul rând. Ajută, deschide calea pentru reinstaurarea regimurilor dictatoriale. 

Ridicarea unor regimuri autoritariste înlesnește misiunea Chinei, care găsește greu limbaje comune cu regimuri democratice. Într-o lume autoritaristă, China ar fi crescut mult mai rapid decât o face printre frați democrați. Virusul a lovit în Trump, adică i-a exhibat tulburările psihice de care suferă, așa cum a exhibat și acutizat tulburările psihice ale altor milioane de oameni de pe mapamond și l-a împins spre decizii greșite în cascadă, care i-au făcut pe cei apropiați să se îndepărteze de el, pentru că un om instabil psihic este un pericol atât pentru securitatea națională, cât și pentru cea mondială. În condiții de pace, Trump ar fi fost o soluție. În condiții de război, s-a dovedit a fi inapt exact cum spun Democrații americani.

Domnia lui Trump în vreme de coronavirus a creat condițiile radicalizării regimurilor la putere în Europa, adică a orientării lor spre autoritarism. Chiar și în vreme de pandemie, Trump a acționat ca un patron de corporație, care este într-o competiție eternă cu ceilalți, pe criteriile unui capitalism sălbatic de tip junglă, unde fiecare este pentru el, deși coronavirusul ar fi cerut pași de Stânga, printre care solidaritate, empatie, pași pe care Trump nu i-a făcut. Părerea mea: prea în vârstă, orgolios și conservator ca să-i facă. Poate greșesc. În orice caz, faptul că vorbim de acțiunile unei persoane, deși ar trebui să vorbi despre acțiunile unei națiuni, ne face să ne dăm seama că Trump devenise mult prea autoritar, adică dictator. Devenise oglinda americană a prietenului său, Putin.

Iar atitudinea sa a încurajat autoritasmul european. Macron este un mic Trump. Și Merkel este pe cale să devină.

A fost în regulă că Twitter și Facebook i-au închis contul? Mulți români spun că nu. Și România se trumpise. Sau s-a trumpit fără să cred că s-a tâmpit. Dar am scris mai multe despre asta aici.

Ce s-a întâmplat? Dragi iubitori ai democrației, citiți Carta Etica a Rețelelor Sociale. Veți descoperi că există o decizie a CEDO din 2915, care obligă site-urile și platformele să șteargă comentariile care incită la ură și la violență. Este o decizie CEDO. Trump, pe conturile sale, a făcut de mult ori apel la violență, a incitat la ură, chiar dacă nu a spus exact cuvintele.

Citeste aici transcrierea integrala a discursului prin care Trump incita la violenta

Iar rezultatele se văd: democrație se prăbușește. Una este să manifești, chiar să dărâmi statui și alta este să iei cu asalt Congresul, adică Parlamentul, să gonești  parlamentarii cu gaze lacrimogene și să te instalezi în birourile lor. Acesta este un viol al democrației. Și dacă nu se intervine rapid și hotărât, democrația, ca orice entitate violată, va suferi mari traume. Acum, Biden și Democrații intervin hotărât. Salut, în acest context, retragerea ambasadorului Adrian Zuckerman de la București. Ar fi trebuit să aibă loc mai demult, dar niciodată nu e prea târziu.

Iar regimul autoritarist care s-a instalat la București după debarcarea lui Orban va avea de ales, așa cum scriam pe 4 noiembrie 2020, fie să-și amintească că în 1989 au venit unii ca să ne ducă spre democrație, fie să aștepte să vină să ne ducă din nou. Nu ne vor duce de mână și asta mă bucură, pentru că așa cum s-a văzut și în Congresul american, autoritarismul a evoluat atât de mult, încât nu mai poate fi oprit numai cu vorba bună.

P.S. În România nu s-a suflat o vorbă, dar Radio France Internationale a anunțat că echipa de experți OMS care ar fi trebuit să meargă la Wuhan, în continuarea anchetei pentru descoperirea originii virusului, a fost blocată de oficialii de la Beijing.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca