Trump, Twitter, Omul și armata de roboți

Trump, Twitter, Omul și armata de roboți

Ceea ce s-a întâmplat acum, cu cenzurarea conturilor de Twitter și de Facebook ale lui Trump, arată, ne permite o nouă privire în interiorul societății reale în care trăim.

Trăim într-o societate robotizată, condusă de roboți.

Lucru pe care tindem să-l uităm în viața de zi cu zi, pentru că nu vedem algoritmii, deci considerăm că nu există și le ignorăm acțiunile.

Contul lui Trump a fost închis de un om.

Dar, după ce a fost închis contul lui Trump, au mai fost șterse câteva mii de postări care aveau legătură cu Trump. În România au fost șterse postări scrise de  Vlad Tărlungeanu, Mirel Palada, Dan Pavel etc. Aceste postări nu au fost șterse de oameni, ci de algoritmi. Dan Pavel a scris, de exemplu, că Trump nu este Hitler. Algoritmii i-au șters postarea.

Acum vă dați seama că noi trăim într-o societate robotizată unde depindem de roboți? Trăim acolo unde ne este atenția. Atenția ne este în rețelele sociale. Dacă nu ai cont într-o rețea socială este ca și cum ai fi mort, ca și cum nu ai exista. Rețeaua socială, oricare ar fi ea, este o platformă robotizată, guvernată de roboți. Unde omul mai trece din când în când, când e vorba de președintele american, dar, în rest, roboții se ocupă.

Două concluzii:

  1. Nu mai putem trăi fără platformă robotizată. Nu ai cont, nu exiști. Ești mort.
  2. Roboții decid dacă trăiești sau dacă mori

 

Au bon entendeur, salut 🙂

 

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca