Despre 2021

Despre 2021

Analiștii au început să spună, ceea ce eu am scris din 27 mai : că China, cu ajutorul coronavirusului, va depăși economic Statele Unite. Eu am scris pe 27 mai că China folosește coronavirusul pentru a depăși Statele Unite. Acest lucru se va întâmpla în 2024, conform previziunilor economiștilor. Eu nu cred că se va întâmpla asta. A fost un atac nimicitor, dar nu s-a terminat războiul. Eu cred că 2021 este anul în care Statele Unite vor reveni. Statele Unite sunt acum ca după Pearl Harbour. Atunci au demonstrat că au o capacitate fantastică de a renaște din propria cenușă. Vor demonstra asta și acum. Noi nu avem decât de câștigat. Bătălia acestor mari puteri va însemna în 2021 mită și cadouri pentru țările mici. Vom fi ca un copil răsfățat între doi părinți în divorț. Ni se va construi centrala, vom fi ajutați cu autostrăzile…

2021 este anul în care Putin va pleca. Așa cum am scris din 19 august, citiți aici. Încep să se vadă și semnele. La final de an, Putin a trecut o lege care îi garantează imunitatea și după ce nu va mai fi președinte. Își face trollerul.

2021 este anul în care coronavirusul va trece la al treilea val. Sper că nu ne va găsi mai osteniți, sper că ne va găsi cu resurse. Vaccinarea va începe să aibă efect, în România, spre vară, toamnă. Cu condiția ca lumea să vrea să se vaccineze. Dacă va exista un curent puternic anti-vaccin, efectul va fi mult mai târziu. Adică la finalul anului 2021, vom spera că în 2022 va fi scăparea. Așa cum acum credem că scăparea e în 2021.

2021 este anul când vom vedea roboții printre noi, așa cum scriam aici pe 26 aprilie. Coronavirusul a chemat, a accelerat roboții. Îi vom vedea printre noi, fizic.

2021 când toată lumea așteaptă eliberarea. Dacă lumea se va vaccina, iar eliberarea, adică decompresia se va produce, vor urma:

  • multe despărțiri, pentru că multe cupluri s-au sufocat în această perioadă și vor dori libertate și noutate
  • multe animale de companie vor fi abandonate sau neglijate
  • nu ne vom întoarce la multe lucruri vechi. Știți cum e? E ca atunci când pleci de acasă și spui că te vei întoarce în fiecare lună. Apoi încet-încet, uiți, descoperi ceva nou și rămâi acolo….Am fost atrași într-o altă lume. Și deși spunem că abia așteptăm să ne întoarcem în cea veche, când acest lucru va fi posibil, adică la sfârșitul anului, vom descoperi că am început să facem alte lucruri noi și poate vrem să rămânem cu ele.
  • Addenda: nu vi se pare că e așa. Nu vi se pare ciudat să vedeți un cuplu care și-a jurat iubire veșnică, că stă pe canapea și fiecare este cu ochii în telefonul lui? E ceva nou, care a pus stăpânire și nu mai întoarcem la vechi. Azi, la pădure, am văzut un cuplu care se plimba. Ea îl ținea cu mâna stângă de mână și cu mâna dreaptă ținea un stick și un telefon bineințeles. Cu care făcea live. Cu o parte a creierului era cu el, cu cealaltă parte, cu ceilalți, cei care o urmăreau live. Virtual. Despre această schimbare e vorba.
  • Și știi cine te urmărește virtual și nu poate intra în contact cu tine? O altă civilizație. Alte civilizații. Ele nu pot intra în contact cu tine, pentru că nu vorbesc, nu aud, nu văd, ca tine. Dar prin intermediul unui dispozitiv, care le va transforma într-o prezență apropiată de cea umană, cum e un cont cu fotografie pe Instagram, te vor putea contacta. Noi acum facem pasul spre alți urmăritori, care sunt nerăbdători să vorbească cu noi. Dar nu au putut să o facă din două motive: 1. că nu exista dispozitiv. 2. că tot creierul era orientat spre partenerul uman. Acum este orientat doar jumătate…Sau cât? Din ce în ce mai puțin…deci se creează loc spre alte întâlniri.

Și, ca să încheiem într-o notă veselă, deși tot ce am scris e vesel, în 2022, uitându-ne la bucuria rușilor care au scăpat de Putin, vom aștepta bucuria chinezilor, care vor scăpa de Jinping și vor trece la un Gorbaciov.

Să vezi atunci nebunie. Maldive? Shopping la Shanghai. Și venit acasă cu 30 de plase de adidași.

Bineînțeles, acest final va suna așa, dacă Statele Unite își vor reveni și vor învinge. Eu cred că vor învinge. Deși sunt puțini care cred sincer asta. Dar ceea ce spun eu se cam îndeplinește.

P.S. Ah, da, în 2021 va veni criza economică, dar asta toată lumea știe

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca