Virusul ăsta e inteligent

A devenit cu 70% mai contagios, de ce? Ca să treacă de mască și de distanțarea socială. Practic a “observat” că noi, oamenii, am luat măsuri ca să-i oprim contagiozitatea și a luat și el măsuri.

A luat măsuri în fața măsurilor noastre. E normal, orice ființă vie ia măsuri ca să supraviețuiască. Să se reproducă etc. Dar ați auzit vreodată ca virusul gripal să devină cu 70% mai contagios? Virusul gripal e cuminte, își face damblaua în sezon, îmbolnăvește cât poate îmbolnăvi și apoi pleacă.

Coronavirusul, nu.

Sper și îmi doresc foarte mult să nu ia măsuri și în fața vaccinului. Aș fi pus cuvântul măsuri în ghilimele, că un virus nu poate să ia măsuri.

Dar pare un virus foarte inteligent, combativ și perseverent deși, din nou, un virus nu are cum să aibă inteligență.

Acum vă invit să citiți acest articol publicat ieri de prestigioasa publicație franceză Le Point, cu titlul Spre originile coronavirusului: în secretele laboratoarelor, despre primele rezultate ale misiunii OMS care caută acum în China originile virusului. Din delegația OMS face parte și un medic francez. Care a dat informații pentru presă (articolul relatează deja episodul 5 al anchetei). Noi nu avem medic român în delegație, deci ne bucurăm de jucăria de Crăciun pe care am primit-o cu oficialități la graniță: vaccinul. Noi ne jucăm pe covor, la marginea Europei. Dar să vedem ce zic oamenii mari. Lead-ul articolului sună așa: “Episodul 5: În care descoperim că misiunile de anchetă privind Sars-CoV-2 ne cred niște pangolini (ne iau drept proști n.m.). E posibil ca virusul să devină blând ca un mielușel?”

E posibil ca virusul să devină blând ca un mielușel?

Deci. Noi ne luptăm cu virusul. Punem măști, păstrăm distanța. El devine cu 70% mai contagios. Acum avem vaccin. Să sperăm că virusul nu va continua să fie bătăios și nu ne va rezerva la rândul lui o surpriză.

Să sperăm că starea de antagonism va înceta. Dintre noi și el.

Dacă ar deveni blând ca un mielușel? Această posibilitate există. Dacă nu se dorește continuarea războiului. Care e acum foarte profitabil unei părți. Cea care s-a adăpostit de coronavirus, ca să spunem așa. Să privim repede niște fapte care au trecut neobservate printre sarmale: Bloomberg anunță că economia Chinei o va depăși mai repede, decât era prevăzut, pe cea americană, din cauza sau datorită coronavirusului. Coronavirusul a slăbit economia americană și va permite celei chinezești să o depășească mult mai repede, decât prevăzuseră analiștii. Înaintea coronavirusului. UK e slăbită zdravăn de coronavirus. Lanțul de magazine Tesco a anunțat că va raționaliza produsele de bază. Scoția anunță că vrea să fie o națiune europeană independentă, adică să se rupă de Anglia și să vină în UE, adică în Franța-Germania. Axa SUA-UK, celebra axă construită de Bush și continuată de Trump, se clatină. Lovită, ca Turnurile Gemene, din interior. Între timp, se naște o nouă axă China-UE-Rusia, care sunt mai aproape de UE, pentru că nu le desparte un ocean (China și Rusia care vor urca zdravăn economic în 2024, în timp ce SUA va coborî o treaptă, iar Germania și Franța mai multe). Există interes ca virusul să devină blând? Sau să continue războiul? Voi știți mai bine. Cert este că există țări europene care acum se roagă de China ca virusul să devină mai blând, așa cum scrie Le Point (coronavirusul a fost mai blând, era încă din septembrie 2019 în Italia, dar nu-l băga nimeni în seamă, pentru că era cumințel. Apoi a devenit agresiv). Ca în orice război, se negociază, după fiecare salvă de artilerie.

Noi nu avem de ales, desigur, decât să luptăm în continuare. Eu mă voi vaccina. Sper să nu se enerveze virusul și să devină cu 70% mai nu știu cum:)))

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca